Elke dag nieuw

  • Over Elke Dag Nieuw
    • Over Elke Dag Nieuw
    • Wie is Elise?
    • Het Elke Dag Nieuw team
    • Word vriendin!
    • Welkom bij het Vriendinnennetwerk
    • Contact
  • Blog
    • Huwelijk
    • Moederschap & Vrouw zijn
    • Huisgodsdienst
    • Opvoeding
    • Stille tijd
    • Doelen & Timemanagement
    • Opruimen & Organiseren
    • Schoonmaken
    • Recepten
  • Boeken
    • Elke Dag Nieuw
    • Ik loof U
    • Bijbelleesboekjes voor kinderen
    • Elke Dag Nieuw agenda 2022
  • Toerusting
    • Cursus Bijbels opvoeden
    • Moedergroepen
    • Zwangerschapscursus
    • De Elke Dag Nieuw Koffietafel
    • Ontmoetingsdag
  • Webshop
  •  

Voedsel waar je Warm van Wordt

Recepten

18 okt

Het lijkt inmiddels traditie te worden op Elke Dag Nieuw. Een blogartikel met herfstrecepten. En dat is niet voor niets. Als de regen tegen de ramen klettert, de dagen donker zijn en je voor de zoveelste keer nat geregend thuis komt is er niets fijner dan voor een warm geurend gerecht de keuken in duiken. Ik gun mezelf er al een tijdje niet zoveel tijd voor (koken moet vooral snel en bakken doe ik maar weinig), maar bij het uitzoeken van deze warme herfstrecepten krijg ik weer heel veel zin om ze stuk voor stuk te maken. Wie weet jij ook! De herfstrecepten van eerdere jaren vind je hier en hier. Allemaal voedsel met specerijen waar je warm van wordt. En dat kunnen we deze herfst goed gebruiken!

 

Goulash

Foto: Leuke Recepten

Ingrediënten:

350 g runderlappen (of evt. rundergehakt)
2 uien
3 paprika’s
3 grote aardappels, in kleine blokjes
1 teen knoflook, geraspt
1 el bloem
1 tl karwijzaad, evt. geroosterd en gestampt
1 el paprikapoeder
2 laurierblaadjes
500 g gezeefde tomaten
Peper en zout

Bereiding:

Vlees rondom dichtschroeien. Uien en knoflook toevoegen en 4 min meebakken.  Bloem toevoegen en 2 min meebakken. Kruiden en gezeefde tomaten toevoegen. Runderlappen ca. 3 uur, gehakt ca. 50 min laten stoven. Een half uur voor het opdienen paprika’s en aardappels toevoegen en mee laten stoven.

Tip: kook je op gas? Stoof je goulash dan in een hooimadam of hooikist en gebruik alleen het eerste kwartier en het laatste half uur je fornuis.

 

Linzensoep

Ingrediënten

  • 250 g linzen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 winterwortel
  •  2 el tomatenpuree
  • 1 ltr kippenbouillon
  • 1 tl komijn
  • 1 paprikapoeder
  • Klein beetje chilipoeder

Bereiding:

Ui en knoflook aanfruiten in wat olijfolie. Tomatenpuree toevoegen en kort verwarmen. Komijn en paprikapoeder, bouillon en gewassen linzen toevoegen. Bleekselderij en winterwortel klein snijden en toevoegen. Nu ca. 30 minuten op matig vuur gaar koken. De linzen moeten zacht zijn. Fijn maken met de staafmixer en op smaak brengen met zout, peper en wat chilipoeder. Ideaal om een dagje zonder vlees te eten, maar mocht je er graag worst bij willen kan dat natuurlijk ook!

 

Pompoentaart

Foto: Eef kookt zo. Het recept komt ook gedeeltelijk hier vandaan maar werd door mij wat aangepast.

Een hartige pompoentaart is heerlijk (ik deelde eerder al eens ons recept met rode uit, geitenkaas en walnoten) maar een zoete pompoentaart is ook smullen.

Voor de bodem
  • 300 gram bloem
  • water, zout, bakpoeder
  • 180 gram roomboter (koud – in stukjes)
Voor de vulling
  • 1 pompoen
  • 3/4 blik gecondenseerde melk (300 gram)
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 2 tl kaneel
  • 1/4 tl piment (gemalen)
  • 1/2 tl gember (gemalen)
  • 1/4 theelepel kruidnagel (gemalen)
  • 1/4 theelepel nootmuskaat (gemalen)
  • snuf zout

Bereiding

  1. Zet de oven aan op 180 graden. Snijd je pompoen door midden. Vul een grote ovenschaal met een klein laagje water en leg de pompoen met de snijkant naar beneden in de schaal. Zet een half uur in de oven tot de pompoen zacht is. Laat hem even afkoelen.
  2. Maak intussen de boden. Doe de bloem samen met een snuf zout, de bakpoeder, 2 eetlepels water en de roomboter in stukjes in een kom. Kneed met koele handen. Voeg halverwege nog 3-5 eetlepels water toe, tot er een soepele bal ontstaat.
  3. Laat het deeg in folie 30 minuten in de koelkast rusten. Vet een quiche- of bakvorm van ca. 24 cm in. Verhoog je oventemperatuur naar 200 graden.
  4. Verdeel het deeg over de bakvorm. Leg een velletje bakpapier op het deeg en leg witte bonen of bakbonen op het bakpapier, zodat de bodem niet rijst. Bak 15 minuten, terwijl je de vulling klaarmaakt.
  5. Verwijder de schil van de pompoen. Nu de pompoen gaar is gaat dat heel makkelijk. Verwijder ook de draden en pitten. Pureer met de staafmixer. Je hebt ongeveer 400 gram nodig voor de taart, iets meer of minder maakt niet uit. Voeg alle overige ingrediënten toe aan de puree en roer goed door.
  6. Laat de bodem even afkoelen.  Verlaag de oventemperatuur naar 175 graden. Bak de taart in ca. 45 -50 minuten gaar.

 

Eet smakelijk!

 

Dit blogartikel werd geschreven door Elise

 

Meer lezen:

  • Een VoorbeeldhuwelijkEen Voorbeeldhuwelijk
  • In je Huis en op de Weg: Spreken over GodIn je Huis en op de Weg: Spreken over God
  • De waarheid die moeder zijn de moeite waard maaktDe waarheid die moeder zijn de moeite waard maakt
  • Wie Maar de Goede God laat Zorgen…Wie Maar de Goede God laat Zorgen…
  • Bidden voor je manBidden voor je man

1 Reactie

« Alleen Vandaag
Wandelen in het Boek van de Schepping »

Reacties

  1. Gertine zegt

    20 oktober 2022 om 13:43

    Heerlijk! Ik krijg er ask zin in. Maarre, hoeveel bakpoeder is er nodig? ‍♀️

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Ik ben Elise - Vrouw van, mama van, kind van, houd van: ijs, chocolade, pioenrozen en een mooi boek. Ik blog over bijbels opvoeden, huishouden en meer hier op elkedagnieuw.nl.

Welkom en leuk dat je mee leest!

Je kunt mij ook vinden op:

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Word vriendin!

Schrijf je in voor het laatste nieuws en aanbiedingen op Elke Dag Nieuw publicaties! en ontvang een leuke set mini-posters met bemoedigende teksten voor moeders in je mailbox!

Dankjewel!

Je krijgt binnen enkele minuten een e-mail van ons. 

Niet? Check dan even de SPAM of map met ongewenste e-mails. Als je het daar vindt, markeer het dan gelijk als 'dit is geen SPAM', om te voorkomen dat onze e-mails altijd in je SPAM belanden. 

Welkom bij het Vriendinnennetwerk

Nieuw: Online cursus Bijbels Opvoeden

Alles over stille tijd & aanmelden voor de Moeskruid Bijbelleesgroep:

Inloggen:

Inloggen

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Privacyverklaring Elke Dag Nieuw

Copyright © 2023 · Refined theme by Restored 316

Webshop verhuisd

Per 1 januari 2023 is de webshop ondergebracht bij Goed in Vorm, onderdeel van het Interkerkelijk Kenniscentrum (IKC).