Ga naar de inhoud

Voedsel waar je warm van wordt

herfstrecepten_pixabay-pumpkin-1768857

Het lijkt inmiddels traditie te worden op Elke Dag Nieuw. Een blogartikel met herfstrecepten. En dat is niet voor niets. Als de regen tegen de ramen klettert, de dagen donker zijn en je voor de zoveelste keer nat geregend thuis komt is er niets fijner dan voor een warm geurend gerecht de keuken in duiken. Ik gun mezelf er al een tijdje niet zoveel tijd voor (koken moet vooral snel en bakken doe ik maar weinig), maar bij het uitzoeken van deze warme herfstrecepten krijg ik weer heel veel zin om ze stuk voor stuk te maken. Wie weet jij ook! De herfstrecepten van eerdere jaren vind je hier en hier. Allemaal voedsel met specerijen waar je warm van wordt. En dat kunnen we deze herfst goed gebruiken!

Goulash

Foto: Leuke Recepten

Ingrediënten:

350 g runderlappen (of evt. rundergehakt)
2 uien
3 paprika’s
3 grote aardappels, in kleine blokjes
1 teen knoflook, geraspt
1 el bloem
1 tl karwijzaad, evt. geroosterd en gestampt
1 el paprikapoeder
2 laurierblaadjes
500 g gezeefde tomaten
Peper en zout

Bereiding:

Vlees rondom dichtschroeien. Uien en knoflook toevoegen en 4 min meebakken.  Bloem toevoegen en 2 min meebakken. Kruiden en gezeefde tomaten toevoegen. Runderlappen ca. 3 uur, gehakt ca. 50 min laten stoven. Een half uur voor het opdienen paprika’s en aardappels toevoegen en mee laten stoven.

Tip: kook je op gas? Stoof je goulash dan in een hooimadam of hooikist en gebruik alleen het eerste kwartier en het laatste half uur je fornuis.

Linzensoep

Ingrediënten

  • 250 g linzen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 winterwortel
  •  2 el tomatenpuree
  • 1 ltr kippenbouillon
  • 1 tl komijn
  • 1 paprikapoeder
  • Klein beetje chilipoeder

Bereiding:

Ui en knoflook aanfruiten in wat olijfolie. Tomatenpuree toevoegen en kort verwarmen. Komijn en paprikapoeder, bouillon en gewassen linzen toevoegen. Bleekselderij en winterwortel klein snijden en toevoegen. Nu ca. 30 minuten op matig vuur gaar koken. De linzen moeten zacht zijn. Fijn maken met de staafmixer en op smaak brengen met zout, peper en wat chilipoeder. Ideaal om een dagje zonder vlees te eten, maar mocht je er graag worst bij willen kan dat natuurlijk ook!

Pompoentaart

Foto: Eef kookt zo. Het recept komt ook gedeeltelijk hier vandaan maar werd door mij wat aangepast.

Een hartige pompoentaart is heerlijk (ik deelde eerder al eens ons recept met rode uit, geitenkaas en walnoten) maar een zoete pompoentaart is ook smullen.

Voor de bodem
  • 300 gram bloem
  • water, zout, bakpoeder
  • 180 gram roomboter (koud – in stukjes)
Voor de vulling
  • 1 pompoen
  • 3/4 blik gecondenseerde melk (300 gram)
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 2 tl kaneel
  • 1/4 tl piment (gemalen)
  • 1/2 tl gember (gemalen)
  • 1/4 theelepel kruidnagel (gemalen)
  • 1/4 theelepel nootmuskaat (gemalen)
  • snuf zout

Bereiding

  1. Zet de oven aan op 180 graden. Snijd je pompoen door midden. Vul een grote ovenschaal met een klein laagje water en leg de pompoen met de snijkant naar beneden in de schaal. Zet een half uur in de oven tot de pompoen zacht is. Laat hem even afkoelen.
  2. Maak intussen de boden. Doe de bloem samen met een snuf zout, de bakpoeder, 2 eetlepels water en de roomboter in stukjes in een kom. Kneed met koele handen. Voeg halverwege nog 3-5 eetlepels water toe, tot er een soepele bal ontstaat.
  3. Laat het deeg in folie 30 minuten in de koelkast rusten. Vet een quiche- of bakvorm van ca. 24 cm in. Verhoog je oventemperatuur naar 200 graden.
  4. Verdeel het deeg over de bakvorm. Leg een velletje bakpapier op het deeg en leg witte bonen of bakbonen op het bakpapier, zodat de bodem niet rijst. Bak 15 minuten, terwijl je de vulling klaarmaakt.
  5. Verwijder de schil van de pompoen. Nu de pompoen gaar is gaat dat heel makkelijk. Verwijder ook de draden en pitten. Pureer met de staafmixer. Je hebt ongeveer 400 gram nodig voor de taart, iets meer of minder maakt niet uit. Voeg alle overige ingrediënten toe aan de puree en roer goed door.
  6. Laat de bodem even afkoelen.  Verlaag de oventemperatuur naar 175 graden. Bak de taart in ca. 45 -50 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Elise Pater

Elise Pater is getrouwd met Bart, moeder van vier en woont in Ede. Ze ziet ernaar uit dat gezinnen kleine kerkjes in de kerk mogen zijn, waardoor Gods Koninkrijk gebouwd wordt. Tot eer van Hem! Lees verder

Reacties

1 reactie op “Voedsel waar je warm van wordt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Je gaat naar de webshop