Elke dag nieuw

  • Over Elke Dag Nieuw
    • Over Elke Dag Nieuw
    • Wie is Elise?
    • Het Elke Dag Nieuw team
    • Word vriendin!
    • Contact
  • Huwelijk & Gezin
    • Huwelijk
    • Moederschap & Vrouw zijn
    • Huisgodsdienst
    • Opvoeding
    • Boeken voor mama
    • Kinderboeken
  • Hart & Huis
    • Stille tijd
    • Doelen & Timemanagement
    • Opruimen & Organiseren
    • Menuplanning en boodschappen
    • Schoonmaken
    • Recepten
  • Het boek
  • Webshop
  •  

De smaak van de herfst

Recepten

26 okt

Nu het dan eindelijk écht herfst lijkt te worden na de lange nazomer, krijg ik er ineens zin in. Kaarsen aan, dekentje op de bank, een boswandeling, kastanjes op tafel en ook: herfstgeuren in huis. Vandaag deel ik de recepten die mij dat echte herfstgevoel geven en héérlijk ruiken.

Pompoentaart met geitenkaas en walnoten

Foto: Delicious

1 pakje roomboter bladerdeeg, ontdooid
1 pompoen (ca. 1 kg)
4 kleine rode uien
1 el rozemarijn
2 el olijfolie extra vierge
100 g walnoten
150 g verse geitenkaas

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de pompoen doormidden. Leg de helften met de snijkant naar beneden in een ovenschaal met een klein laagje water. Stoof de pompoen in de oven in 30-40 minuten zacht. Laat afkoelen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de plakjes deeg naast elkaar en druk de zijkanten op elkaar zodat je een mooie bodem krijgt. Rol de buitenranden iets op. Prik gaatjes in de bodem.

Verhoog de oventemperatuur naar 210 °C. Schil de pompoen en verwijder de draden en pitten. De schil kun je ook eten, maar geeft wat meer stukjes in de puree. Stamp de pompoen tot een grove puree, of gebruik de staafmixer. Breng het op smaak met zout en flink peper. Verdeel de puree gelijkmatig over het deeg. Plaats de bakplaat in het midden van de oven. Bak de pompoentaart in 35 min. goudbruin en gaar.

Halveer de uien en snijd ze in dunne ringen. Hak de noten grof. Schep in een ruime kom de ui, rozemarijn, olie en noten door elkaar. Verdeel het uienmengsel na 10 min. over de pompoentaart en brokkel de geitenkaas erover. Bak de taart in de resterende 25 min. verder af.

Dit recept komt van Delicious en werd door mij wat aangepast.

 

Hachee

Foto: Mariëlle in de keuken

300 g doorregen runderlappen
5 uien
4 dl vleesbouillon
75 g boter of olie
3 el bloem
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
1 tl suiker
1,5 el appelstroop
4 el azijn
Zout en peper

Snijd de runderlappen in blokjes. Bestrooi met zout en peper. Pel de uien en snijd in halve ringen.
Verhit intussen een braadpan met boter. Voeg de uien toe en laat ze zachtjes fruiten, ongeveer 10 minuten. Neem de uien uit de pan.
De pan opnieuw met wat boter verhitten en het vlees op een matig hoog vuur licht bruin bakken. Strooi de bloem erover strooien en bak al roerend een halve minuut mee. Voeg de overige ingrediënten aan het vlees toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de hachee met een deksel op de pan op je kleinste pit minimaal 3 uur zachtjes stoven. Je wilt alleen af en toe een blubje zien, anders wordt het vlees niet lekker zacht. Kookt het te hard? Gebruik dan een sudderplaatje onder je pan. Schep het af en toe om. Voor het opdienen de kruidnagels en de laurierblaadjes verwijderen. Wij eten hachee graag met aardappelpuree en rode kool.

Dit recept vond ik ooit online (geen idee meer waar?) en heb ik gaandeweg zelf aangepast.

Gevulde speculaas

Foto: Curls Culinair

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 2 el kruidenmix koek en speculaas
  • 150 g roomboter (kamertemperatuur)
  • 2 el halfvolle melk
  • 1 el water
  • 300 g amandelspijs
  • 2 middelgrote eieren
  • 4 g tarwebloem
  • 55 g garneeramandelen (uit zakje)

Zeef het bakmeel, de basterdsuiker, de koekkruiden en een snufje zout boven een kom. Voeg de roomboter en de melk toe, en kneed het tot een samenhangend deeg. Officieel moet je koude boter in kleine stukjes snijden, maar aangezien het bij mij toch altijd aan mijn handen plakt, kies ik de makkelijke manier en gebruik boter op kamertemperatuur. Laat het deeg een half uurtje in vershoudfolie afkoelen in de koelkast.

Klop de eieren met het water los in een kom. Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en schenk de helft van het losgeklopte ei erbij. Kneed het ei door de amandelspijs, zodat het smeuïg wordt. Verwarm de oven voor op 175 °C.

Verdeel het deeg in tweeën. Volgens het officiële recept ga je het nu uitrollen, maar ook hier kies ik voor de makkelijke manier. Ik druk de eerste helft van het deeg gewoon in een ronde bakvorm en verdeel de amandelspijs erover. Het tweede deel van het deeg moet je wel wat uitrollen. Als je dit met de hand over de amandelspijs verdeelt gaat het teveel vermengen. Als het deeg plakt, voeg dan wat bloem toe. Leg het uitgerolde deeg op de amandelspijs.

Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk de halve amandelen in het deeg als versiering. Zet de bakvorm in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in 40-45 min. gaar. De amandelen bovenop zijn dan goudbruin geworden. Haal de plaat uit de oven en laat de speculaas afkoelen.

Dit recept komt van Allerhande.

Minestronesoep

Foto: smulweb

2 uien
2 tenen knoflook
1 pot rundvleesbouillon
1 pak passata (gezeefde tomaten)
Blikje tomatenpuree
Grove boerensoepgroenten
Halve courgette
1 blik witte bonen
kleine pasta
1 rookworst

Snipper de uit en hak of pers de knoflook. Verhit wat olie in een soeppan en bak de ui en knoflook ca. 5 minuten. Doe dan de rundvleesbouillon erbij, en voeg nog 2,5 pot vol water toe. Snijd de halve courgette in kleine stukjes. Doe de overige ingrediënten erbij en breng aan de kook.

Laat ca. 30 minuten koken. Voeg de laatste 5 minuten een handje kleine pasta en een rookworst toe.

Dit recept komt van mijn zus!

Appelcider

Het regenachtige weer van vandaag deed mij verlangen naar appelcider. Nu is het 10 jaar geleden dat ik dat bij Amerikaanse vrienden dronk en ik had er geen recept van. Maar Google biedt uitkomst. Dit is héérlijk. Houdt je niet van warm vruchtensap? Je kunt dit ook prima koud drinken.

1 sinaasappel
10 appels, zowel zoet als zuur (bijvoorbeeld Gala en Granny Smith)
3 kaneelstokjes (of 1 eetlepel kaneel)
Ca. 5 kruidnagels
Suiker naar smaak

Pel de sinaasappel en doe de partjes in een pan. Was de appels en snijd ze in partjes. Leg de kaneelstokjes en kruidnagels bovenop. Voeg water toe, zodat het fruit net onder staat. Breng aan de kook. Laat de appelcider ca. 2 uur zachtjes koken. Plet daarna het fruit met een aardappelstamper of met de achterkant van een grote lepel. Kook nog een uurtje zachtjes door. Giet de appelcider door een vergiet of grote zeef en drink het warm.

Ik maak deze appelcider (en ook de hachee trouwens) in de slowcooker. Het voordeel daarvan is dat je weg kunt gaan, terwijl je gerecht gaar wordt. In de slowcooker op de lage stand heeft deze appelcider ca. 7 uur nodig. Op de hoge stand 3 uurtjes. Zet het aan, ga een lekkere boswandeling maken, en je warme drankje is klaar als je thuis komt! Geen slowcooker? Dan kan je deze appelcider natuurlijk ook van tevoren maken en opwarmen bij thuiskomst. Je kunt het 3 dagen bewaren in de koelkast (maar zolang redt je het vast niet ;-)).

Foto en recept: https://sallysbakingaddiction.com/homemade-apple-cider/

 

Eet smakelijk! Als dit niet lekker ruikt in huis…

Wat is jouw favoriete herfstrecept?

 

Meer lezen:

  • Dat Halve Uurtje: de Stille Tijd van een MamaDat Halve Uurtje: de Stille Tijd van een Mama
  • Vakantie: armbandjes makenVakantie: armbandjes maken
  • Wonder van Nieuw LevenWonder van Nieuw Leven
  • 10 Manieren om Moslimvrouwen Lief te hebben10 Manieren om Moslimvrouwen Lief te hebben
  • Je schatten vasthouden in een open handpalmJe schatten vasthouden in een open handpalm

2 Reacties

« Over stille tijd: wat de krant niet haalde
Hij wil onze ogen zien »

Reacties

  1. Ariëtte zegt

    5 november 2018 om 17:17

    Jammie! Herkenbaar: het zin krijgen om lekkere dingen te koken/bakken in de herfst.
    Mijn favoriete herfstrecept is linzensoep.

    Beantwoorden
  2. Aritha zegt

    30 oktober 2018 om 09:47

    Helemaal lekker joh!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Ik ben Elise - Vrouw van, mama van, kind van, houd van: ijs, chocolade, pioenrozen en een mooi boek. Ik blog over bijbels opvoeden, huishouden en meer hier op elkedagnieuw.nl.

Welkom en leuk dat je mee leest!

Je kunt mij ook vinden op:

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Bekijk de Elke Dag Nieuw agenda 2021

Leer je kind zelf stille tijd te houden met ‘Mijn reis door de Bijbel’

Adventkalender 2020 ‘Speuren naar Soeheel’

Word vriendin!

Schrijf je in voor het laatste nieuws en aanbiedingen op Elke Dag Nieuw publicaties! en ontvang een leuke set mini-posters met bemoedigende teksten voor moeders in je mailbox!

Dankjewel!

Je krijgt binnen enkele minuten een e-mail van ons. 

Niet? Check dan even de SPAM of map met ongewenste e-mails. Als je het daar vindt, markeer het dan gelijk als 'dit is geen SPAM', om te voorkomen dat onze e-mails altijd in je SPAM belanden. 

Alles over stille tijd & aanmelden voor de Moeskruid Bijbelleesgroep:

Nu op de Leesstapel:

 

 

Meer boeken voor mama vind je hier!

Op Instagram:

De afgelopen dagen vroeg ik (vooral via app in ver De afgelopen dagen vroeg ik (vooral via app in verschillende groepjes) aan verschillende moeders: hoe gaat het met je? En iedereen deed haar verhaal. Over moeder zijn in lockdown dus.

De één is verwonderd hoe goed het gaat. 
De ander vindt het intensief maar oké. 
De derde voelt zichzelf aan alle kanten tekortschieten. 
De vierde hoopt vooral heel erg dat het snel voorbij is. 
De vijfde durft niet zo goed te vertellen hoe het gaat. 
De zesde heeft nog geen tijd gehad om erover na te denken. 
De zevende geniet ervan om de kinderen thuis te hebben.
De achtste vindt het verschrikkelijk dat de strijd rond schoolwerk nu de relatie met haar kind zo in de weg zit.
Mama 9 heeft geen klagen (want het gaat best goed) maar is wel compleet uitgeput. 
En nummer 10 herkent zich in alle voorgaande negen wel een beetje. 

Uit bijna alle verhalen hoor ik (en dat voel ik zelf ook) een bepaalde mate van overbelasting of overprikkeling. Dan ben je soms mopperig, ongeduldig en niet de mama die je zou willen zijn. Dat kan je een schuldgevoel bezorgen en dat maakt het er weer niet beter op... 

Zomaar (weer) wat tips om het vol te houden. Maak een plannetje, we hebben het nodig!

- Begin de dag met het Woord van God en gebed, al is het maar even.
- Bedenk welke huishoudelijke taken écht nodig zijn om deze weken door te komen en verdeel die onder de gezinsleden. Laat de rest los.
- Durf bij kinderen in de basisschoolleeftijd je eigen pad te kiezen. Als iets teveel frustratie oplevert, doe het dan misschien niet. En: bedenk elke week een leuke beloning. 
- Ga naar buiten!!! We gaan elke dag twee keer buitenspelen (misschien willen jouw kinderen dat zelf, die van ons niet echt met dit weer) of een rondje lopen (met step, skeelers, loopfiets) en minstens 1 keer per week naar het bos of de hei.
- Zoek een moment om te ontspannen. Ik laat onze oudste meiden 's middags een kwartiertje oppassen zodat ik even in mijn eentje naar buiten kan voor ik eten moet koken. Andere moeders wandelen elke avond een half uurtje. Of gaan even met een boek naar boven als manlief klaar is met werken. 
- Bedenk wat Jezus zegt: zonder mij kunt U niets doen. Vraag Hem (steeds opnieuw) om nieuwe kracht.
Eén van onze blogschrijfsters schreef een artikel Eén van onze blogschrijfsters schreef een artikel met de titel 'Als je kind 'anders' is'. Hoe is dat voor je als moeder, als je kind de wereld om hem heen niet goed begrijpt? Als het leven moeiljk voor hem is? Wat moet je doen als je je veel zorgen moet maken om je kind? Een bemoedigend (en ik denk voor veel moeders herkenbaar!) artikel. De link vind je in de bio!

#elkedagnieuw 
#roepingenverwachtingvoormoeders
*Sela* Vorig jaar rond deze tijd werkte ik heel h *Sela*

Vorig jaar rond deze tijd werkte ik heel hard aan de agenda voor dit jaar. Ik zag al voor me hoe ik de eerste week van 2020 tientallen actiepunten voor gezin, werk, huishouden en huwelijk op de werkplanning zou schrijven. 

De werkelijkheid was anders. 
Want deze week hadden wij mama's de taak van thuisonderwijzer. En afgelopen zaterdag en zondag was ik moe. Niet gewoon moe, maar zo'n moeheid waardoor je nauwelijks vooruit komt. 

Wat zag ik er tegenop, tegen deze week! 
Samen vroegen we de Heere zondag om energie en om Zijn zegen, Zijn nabijheid. En nam ik de beslissing om de eerste 3 dagen mijn agenda dicht te laten deze week. 
Om geen verwachtingen van mezelf te hebben. Geen to-dolijstjes. Geen actiepunten. Maar twee doelen: er zijn voor de kinderen en ons samen richten op Gods Woord. 

In die dagen was er een woord dat steeds weer boven kwam: Sela. Zondag hoorde ik er een uitleg over die ik niet eerder hoorde. Dat 'Sela' kan betekenen: stilstaan om aan de Heere te denken. En dat had ik nodig in deze eerste, hectische werkweek van het jaar. Ik zocht nog eens verschillende verklaringen bij het woord. Sela: pauzeren, stilstaan om God te loven. Het staat nu in grote letters voor in mijn agenda. Het sprak al uit mijn doelen voor 2021. Maar nu heeft het een naam gekregen. Sela!

En wat liet de Heere zien dat Hij het gebed hoort! Hij gaf elke dag weer nieuwe kracht. Elke avond moest ik het belijden dat ik ontrouw geweest was, maar dat Hij nabij was. En dat Hij kracht gegeven had die mij ontbrak. Hij geeft den moeden kracht, en Hij vermenigvuldigt de sterkte dien, die geen krachten heeft (Jesaja 40:29). 

Het was een intensieve, maar goede week. De kinderen vonden elkaar, werkten goed, speelden fijn. Niet altijd probleemloos, echt niet, maar die gebeurtenissen konden soms momenten zijn om samen te leren wat genade is en Wie de Heere Jezus wil zijn voor zondaren. Sela!

Nu mag ik weer lijstjes maken voor de week die komt. Want ook (juist) als je het druk hebt is het goed om een plan te hebben. Om zoals de trouwe dienstknecht (uit de gelijkenis van de talenten) de tijd en energie die de Heere me geeft te gebruiken voor Zijn eer. 

Hoe was jouw week?
Onze @andrea_verhage schreef deze week een blogart Onze @andrea_verhage schreef deze week een blogartikel over 'gezelligheid in het gezin'. Ik vind dat nogal een thema. Hoewel het bij ons momenteel best gezellig is (veel samen zijn doet ons goed) laat de sfeer in mijn ogen normaal gesproken echt wel eens te wensen over. Kibbelende kinderen, een mopperende moeder. Dat idee. Andrea's blogartikel was voor mij bemoedigend en ik hoop voor jou ook. 

De link vind je in de bio!

#elkedagnieuw 
#roepingenverwachtingvoormoeders
*Oud en Nieuw* We aten oliebollen, keken foto's v *Oud en Nieuw*

We aten oliebollen, keken foto's van het afgelopen jaar en lazen de eeuwenoude woorden:

Heere! Gij zijt ons geweest een Toevlucht van geslacht tot geslacht.  Eer de bergen geboren waren, en Gij de aarde en de wereld voortgebracht hadt, ja, van eeuwigheid tot eeuwigheid zijt Gij God (Psalm 90: 1,2)

Een paar woorden resoneren nog:

En de liefelijkheid des HEEREN, onzes Gods; zij over ons. 

De lieflijkheid van de HEERE. Hebben we die in het afgelopen jaar niet ervaren, door alles heen? 

Dit kleine meidje was de enige die de jaarwisseling onbewust doormaakte. Zarah mocht opblijven, Sophia maakten we om half 12 wakker en Kaleb werd wakker van de herrie (want het vuurwerkverbod bleek hier niet echt doorgedrongen te zijn). 

Het is zo'n gezinsmoment om te koesteren, samen het nieuwe jaar in te gaan met Bijbellezen en gebed. 

Ja HEERE, Uw lieflijkheid zij over ons in 2021. 
En bevestig Gij het werk onzer handen over ons, ja, het werk onzer handen, bevestig dat.

Ik wens je van harte Gods zegen toe voor het nieuwe jaar!

#elkedagnieuw 
#roepingenverwachtingvoormoeders
Deze week een oudejaarsartikel op Elke Dag Nieuw v Deze week een oudejaarsartikel op Elke Dag Nieuw van Abigaïl over alles wat 'bijna' is, 'bijna was en 'bijna' komen zal. 

Ik heb deze gedachten nodig, deze dagen. 

'Maar mijn troost put ik uit twee woorden. Genade alleen. Die hield mij vast.'

Aanbevolen! De link vind je in de bio.

#roepingenverwachtingvoormoeders
#elkedagnieuw
Hier op insta zie ik allemaal prachtige familiepor Hier op insta zie ik allemaal prachtige familieportretjes van kerst. Die hebben wij niet. 
Wel veel foto's die letterlijk allemaal bewogen zijn. 
Zo chaotisch was het. 
Maar wat was het fijn. 

Op eerste kerstdag waren we samen lieve vrienden, op tweede kerstdag met mijn zus en haar gezin. Wat fijn om in het klein toch samen kerstfeest te mogen vieren! 

We zongen het: komt allen tezamen. En hoewel we niet allen tezamen konden komen in de kerk, mochten we wel allen bij de kribbe komen: ziet nu dat Kind! 

Onze dominee preekte over 2 Korinthe 8:9:
Want gij weet de genade van onzen Heere Jezus Christus, dat Hij om uwentwil is arm geworden, daar Hij rijk was, opdat gij door Zijn armoede zoudt rijk worden.

Wat een onbegrijpelijk wonder, vind je niet?

#elkedagnieuw
#elkedagnieuwmeebeleven
Heb jij dat ook, dat de adventstijd nog wel snelle Heb jij dat ook, dat de adventstijd nog wel sneller lijkt te gaan dan anders? Ik wil van alles, maar het lukt maar niet. De ontwikkelingen in de wereld om ons heen gaan zo snel dat ik het amper bij kan benen. Was de adventstijd niet bedoeld om stil te worden, verlangend uit te zien?

Eén ding is zeker: de Heere blijft Dezelfde. Die is, Die was en Die komen zal. Hij heeft gedacht aan Zijn genade! Hij schonk Zijn Zoon om als Kind geboren te worden in een beestenstal en Zijn leven te geven om zondaren zalig te maken. Immanuël, God met ons. 
Ik wens je toe dat je dit kerstfeest een blik mag slaan in de kribbe en op naar het kruis!

Gelijk de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een rantsoen voor velen (Matthew 20:28).

Een gezegend kerstfeest gewenst met je gezin! 

Deze mooie foto werd voor mij gemaakt door Mirjam van der Wart.

#elkedagnieuw
# roepingenverwachtingvoormoeders
Hoe kijk je als gezin terug op een jaar als 2020? Hoe kijk je als gezin terug op een jaar als 2020? 
Hoe geef je alles wat gebeurd is een plek, terwijl je de Heere ook dankt voor al Zijn gaven? 

Jantine schreef een blogartikel met tien manieren om deze Oud&Nieuw bewust te beleven met kinderen en tieners. 

Link in de bio!
Volgen op Instagram
  • Privacyverklaring Elke Dag Nieuw

Copyright © 2021 · Refined theme by Restored 316

Elke Dag Nieuw verzamelt cookies. We gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Als u op Akkoord klikt geeft u daarmee aan dat u hiermee instemt.Akkoord