Nu het dan eindelijk écht herfst lijkt te worden na de lange nazomer, krijg ik er ineens zin in. Kaarsen aan, dekentje op de bank, een boswandeling, kastanjes op tafel en ook: herfstgeuren in huis. Vandaag deel ik de recepten die mij dat echte herfstgevoel geven en héérlijk ruiken.
Pompoentaart met geitenkaas en walnoten
Foto: Delicious
1 pakje roomboter bladerdeeg, ontdooid
1 pompoen (ca. 1 kg)
4 kleine rode uien
1 el rozemarijn
2 el olijfolie extra vierge
100 g walnoten
150 g verse geitenkaas
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de pompoen doormidden. Leg de helften met de snijkant naar beneden in een ovenschaal met een klein laagje water. Stoof de pompoen in de oven in 30-40 minuten zacht. Laat afkoelen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de plakjes deeg naast elkaar en druk de zijkanten op elkaar zodat je een mooie bodem krijgt. Rol de buitenranden iets op. Prik gaatjes in de bodem.
Verhoog de oventemperatuur naar 210 °C. Schil de pompoen en verwijder de draden en pitten. De schil kun je ook eten, maar geeft wat meer stukjes in de puree. Stamp de pompoen tot een grove puree, of gebruik de staafmixer. Breng het op smaak met zout en flink peper. Verdeel de puree gelijkmatig over het deeg. Plaats de bakplaat in het midden van de oven. Bak de pompoentaart in 35 min. goudbruin en gaar.
Halveer de uien en snijd ze in dunne ringen. Hak de noten grof. Schep in een ruime kom de ui, rozemarijn, olie en noten door elkaar. Verdeel het uienmengsel na 10 min. over de pompoentaart en brokkel de geitenkaas erover. Bak de taart in de resterende 25 min. verder af.
Dit recept komt van Delicious en werd door mij wat aangepast.
Hachee
Foto: Mariëlle in de keuken
300 g doorregen runderlappen
5 uien
4 dl vleesbouillon
75 g boter of olie
3 el bloem
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
1 tl suiker
1,5 el appelstroop
4 el azijn
Zout en peper
Snijd de runderlappen in blokjes. Bestrooi met zout en peper. Pel de uien en snijd in halve ringen.
Verhit intussen een braadpan met boter. Voeg de uien toe en laat ze zachtjes fruiten, ongeveer 10 minuten. Neem de uien uit de pan.
De pan opnieuw met wat boter verhitten en het vlees op een matig hoog vuur licht bruin bakken. Strooi de bloem erover strooien en bak al roerend een halve minuut mee. Voeg de overige ingrediënten aan het vlees toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de hachee met een deksel op de pan op je kleinste pit minimaal 3 uur zachtjes stoven. Je wilt alleen af en toe een blubje zien, anders wordt het vlees niet lekker zacht. Kookt het te hard? Gebruik dan een sudderplaatje onder je pan. Schep het af en toe om. Voor het opdienen de kruidnagels en de laurierblaadjes verwijderen. Wij eten hachee graag met aardappelpuree en rode kool.
Dit recept vond ik ooit online (geen idee meer waar?) en heb ik gaandeweg zelf aangepast.
Gevulde speculaas
Foto: Curls Culinair
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g donkere basterdsuiker
- 2 el kruidenmix koek en speculaas
- 150 g roomboter (kamertemperatuur)
- 2 el halfvolle melk
- 1 el water
- 300 g amandelspijs
- 2 middelgrote eieren
- 4 g tarwebloem
- 55 g garneeramandelen (uit zakje)
Zeef het bakmeel, de basterdsuiker, de koekkruiden en een snufje zout boven een kom. Voeg de roomboter en de melk toe, en kneed het tot een samenhangend deeg. Officieel moet je koude boter in kleine stukjes snijden, maar aangezien het bij mij toch altijd aan mijn handen plakt, kies ik de makkelijke manier en gebruik boter op kamertemperatuur. Laat het deeg een half uurtje in vershoudfolie afkoelen in de koelkast.
Klop de eieren met het water los in een kom. Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en schenk de helft van het losgeklopte ei erbij. Kneed het ei door de amandelspijs, zodat het smeuïg wordt. Verwarm de oven voor op 175 °C.
Verdeel het deeg in tweeën. Volgens het officiële recept ga je het nu uitrollen, maar ook hier kies ik voor de makkelijke manier. Ik druk de eerste helft van het deeg gewoon in een ronde bakvorm en verdeel de amandelspijs erover. Het tweede deel van het deeg moet je wel wat uitrollen. Als je dit met de hand over de amandelspijs verdeelt gaat het teveel vermengen. Als het deeg plakt, voeg dan wat bloem toe. Leg het uitgerolde deeg op de amandelspijs.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk de halve amandelen in het deeg als versiering. Zet de bakvorm in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in 40-45 min. gaar. De amandelen bovenop zijn dan goudbruin geworden. Haal de plaat uit de oven en laat de speculaas afkoelen.
Dit recept komt van Allerhande.
Minestronesoep
Foto: smulweb
2 uien
2 tenen knoflook
1 pot rundvleesbouillon
1 pak passata (gezeefde tomaten)
Blikje tomatenpuree
Grove boerensoepgroenten
Halve courgette
1 blik witte bonen
kleine pasta
1 rookworst
Snipper de uit en hak of pers de knoflook. Verhit wat olie in een soeppan en bak de ui en knoflook ca. 5 minuten. Doe dan de rundvleesbouillon erbij, en voeg nog 2,5 pot vol water toe. Snijd de halve courgette in kleine stukjes. Doe de overige ingrediënten erbij en breng aan de kook.
Laat ca. 30 minuten koken. Voeg de laatste 5 minuten een handje kleine pasta en een rookworst toe.
Dit recept komt van mijn zus!
Appelcider
Het regenachtige weer van vandaag deed mij verlangen naar appelcider. Nu is het 10 jaar geleden dat ik dat bij Amerikaanse vrienden dronk en ik had er geen recept van. Maar Google biedt uitkomst. Dit is héérlijk. Houdt je niet van warm vruchtensap? Je kunt dit ook prima koud drinken.
1 sinaasappel
10 appels, zowel zoet als zuur (bijvoorbeeld Gala en Granny Smith)
3 kaneelstokjes (of 1 eetlepel kaneel)
Ca. 5 kruidnagels
Suiker naar smaak
Pel de sinaasappel en doe de partjes in een pan. Was de appels en snijd ze in partjes. Leg de kaneelstokjes en kruidnagels bovenop. Voeg water toe, zodat het fruit net onder staat. Breng aan de kook. Laat de appelcider ca. 2 uur zachtjes koken. Plet daarna het fruit met een aardappelstamper of met de achterkant van een grote lepel. Kook nog een uurtje zachtjes door. Giet de appelcider door een vergiet of grote zeef en drink het warm.
Ik maak deze appelcider (en ook de hachee trouwens) in de slowcooker. Het voordeel daarvan is dat je weg kunt gaan, terwijl je gerecht gaar wordt. In de slowcooker op de lage stand heeft deze appelcider ca. 7 uur nodig. Op de hoge stand 3 uurtjes. Zet het aan, ga een lekkere boswandeling maken, en je warme drankje is klaar als je thuis komt! Geen slowcooker? Dan kan je deze appelcider natuurlijk ook van tevoren maken en opwarmen bij thuiskomst. Je kunt het 3 dagen bewaren in de koelkast (maar zolang redt je het vast niet ;-)).
Foto en recept: https://sallysbakingaddiction.com/homemade-apple-cider/
Eet smakelijk! Als dit niet lekker ruikt in huis…
Wat is jouw favoriete herfstrecept?
Wat tips betreft de appelcider:
– ik heb geen suiker toegevoegd, misschien afhankelijk van de appels en je smaak maar is dus niet per se nodig
– als je de appels in partjes snijd, haal dan ook de pitjes en harde stukjes weg ( doen ze niet op alle blogs). Als je dan aan het eind de appelcider zeeft, kun je de drap die overblijft gebruiken om appelmoes van te maken. Je moet dan de kaneelstokjes en de kruidnagels eruit vissen en misschien nog wat suiker toevoegen of in de blender voor dunnere moes.
Jammie! Herkenbaar: het zin krijgen om lekkere dingen te koken/bakken in de herfst.
Mijn favoriete herfstrecept is linzensoep.
Helemaal lekker joh!