Meer lezen? Dat doe je zo!

Hoe krijg jij het voor elkaar om zoveel te lezen? Hoe kom jij aan al die boeken? Die vragen krijg ik elke keer weer als ik een leeslijst-update schrijf. Vandaag mijn tips om meer te lezen!

Vooropgesteld: ik houd van lezen. Mijn moeder zuchtte het vroeger geregeld: ‘jij verleest nog eens je verstand’. Hoe dat precies in zijn werk gaat weet ik niet, maar ik geloof niet dat het ooit gebeurd is. En waar ik vroeger úren thuis op de bank in een boek gedoken kon zitten, door niemand gehinderd en nergens door gestoord, is dat nu wel anders. Uren lezen achter elkaar gebeurt bijna nooit meer. En zo verdiept zijn in een boek dat je alles om je heen vergeet, ook dat lukt niet vaak meer. Een halve nacht door lezen tot een boek uit is? Lang geleden.

Lezen ligt hier ook wel eens een poosje stil. Dan herinner ik me ineens dat ik al dagenlang of wekenlang geen boek gelezen heb. Dat zijn vaak de chaotische periodes. Die van nieuwe baby’s, zieke kinderen of veel afspraken. Dan lees ik wel tijdschriften en kan ik heel wat ‘lezen’ op mijn telefoon, maar voor een echt boek heb ik dan niet genoeg rust. Maar daar doe ik dan graag weer eens mijn best voor. Want lezen is fijn. En dat niet alleen, maar ik vind het ook belangrijk. Het verruimt je blikveld, zet je eigen kleine werkelijkheid in perspectief. Graag lees ik boeken over gelovige mensen (soms fictief, vaak historisch). Dat inspireert, het wekt verlangen op en je leert er van. En daarom is lezen echt de moeite waard.

Een doel

Een beetje kinderachtig misschien, maar het helpt mij om een doel te hebben. Als ik mezelf voorneem om 52 boeken te lezen in een jaar (zoals dit jaar) dan weet ik dat ik gemiddeld een boek per week moet lezen om dat te halen. Nu zit ik echt niet op zaterdagavond verwoed door te lezen tot ik het boek van die week uit heb zodat ik ein-de-lijk naar bed kan, maar het helpt mij wel om richtlijn te hebben. En al haal ik die 52 boeken dan niet (nee, lang niet), dan is dat helemaal niet erg. Het gaat natuurlijk niet om het aantal, maar om de inhoud van die boeken.

Een e-reader met KoboPlus abonnement

Waar haal je al die boeken vandaan? Ik kom wel eens bij de bibliotheek, maar ben er niet zo goed in om boeken op tijd terug te brengen (dus… vaak boete). Natuurlijk krijg ik ook wel eens een boek te leen. En heel soms koop ik boek, als ik bijvoorbeeld ergens een boekenbon gekregen heb. Maar de meeste boeken lees ik op de e-reader. We hebben een KoboPlus abonnement van bol.com. Je betaalt €10,- per maand en kunt dan heel veel boeken gratis lezen. Natuurlijk zijn niet alle boeken in de vorm van een e-book beschikbaar. Maar als je weet welke uitgeverijen dat wel doen, dan kun je die catalogi bijhouden en alle boeken die je wel wat lijken meteen gratis op je e-reader zetten via bol.com.  Het lezen op een e-reader is bijna net als in een boek. Het scherm is heel anders dan van bijvoorbeeld een tablet, en niet vermoeiend voor je ogen. Met een KoboPlus abonnement kun je trouwens ook je boeken lezen op je telefoon, maar dat vind ik zelf minder prettig. We lezen op deze manier allemaal onze eigen boeken via dezelfde e-reader en daarom is het het geld wel waard.

Meerdere boeken tegelijk

Vroeger had ik altijd al een hele stapel boeken naast mijn bed. Als je echt in een spannend verhaal zit, wil je het natuurlijk uit lezen. Maar voor het lezen van alle andere boeken helpt het mij wel om verschillende boeken af te wisselen. Ik ben daarom altijd in een paar boeken tegelijk bezig. Heb je in het ene onderwerp even ‘geen zin’, dan heb je altijd nog wel een ander boek waarin je verder kunt.

Uitwisselen

Met verschillende vriendinnen en zussen wissel ik graag leestips uit. ‘Heb je dat boek al gelezen’? ‘Dit is ook echt wat voor jou!’ Leuk is ook om een boek dat je allebei gelezen hebt van commentaar te voorzien. Dat motiveert ook echt om meer te lezen.

Kleine momentjes

Als je wacht tot je met je benen op de bank een uur kunt lezen, dan komt het er misschien niet veel van. Maar als je kleine momentjes benut en even een bladzijde uit een boek leest onder de koffie, na het middageten of ’s avonds als de kinderen slapen, dan lees je op die manier toch best veel.

 

Lees jij graag? Wat is jouw beste tip om meer te lezen?

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

10 comments

 1. Rianne says:

  Herkenbaar stuk! Zo ontspannend om te lezen.

  Wij hebben per week altijd op dezelfde dag naar de bieb. Voor mij en pleegzoon echt een wekelijks uitje. Wel is boeken voor mezelf uitzoeken een vluchtige bezigheid geworden.

 2. Ariette says:

  Mmm… zo’n e-reader, ik weet het niet, maar ik denk niet dat het míjn manier van lezen zou zijn. ‘k Ben toch altijd wel erg gehecht aan een papieren boek waarvan ik de bladzijden écht kan omslaan (en soms nog met geur ook 😉 Ik ben sinds een paar maanden weer lid van de bieb omdat het boeken kopen toch een beetje te gek werd. Het bevalt me (weer) erg goed. Onze bibliotheek stuurt een paar dagen voordat het uitleentermijn verstreken is een herinneringsmailtje. Daardoor heb ik boetes tot nu toe kunnen voorkomen.

  Fijn dat jullie dochtertje weer thuis is! Een spoedig verder herstel gewenst.

 3. Gerda says:

  Allereerst sterkte met alles nu jullie kleine meisje is opgenomen.
  Wij hebben ook een ereader. Is prettig lezen inderdaad. Maar hebben jullie nooit dat iedereen op hetzelfde moment in zn boek wil lezen? Dat lukt namelijk niet met één e-reader 😉

 4. Lieneke says:

  Ha Elise,

  K las dat jullie Febe opgenomen is. .. gewoon even een berichtje om jullie sterkte toe te wensen!

  Gods nabijheid toegebeden!

  Grts,
  Lieneke

 5. Anne says:

  Hier nog een Kobo lezer 🙂 ideaal inderdaad, je kunt ook selecteren op uitgeverij, bijv de banier, even wat pagina’s doorkijken en ondertussen je digitale boekenkast vullen, heerlijk 🙂

  Sterkte met jullie dochter, hoop dat ze snel mag opknappen!

 6. Marlies says:

  Echt een aanrader is: ‘De vrouw met het Boek’ geschreven door mevr. M. A. Mijnders-van Woerden.ISBN 9033115549. Prachtig waargebeurd verhaal over zending in China. Heel indrukwekkend!

 7. Trudy says:

  Hoi Elise , ik ben sinds kort lid geworden van de bieb,
  is wel goedkoper dan zo,n abonnement op kobo, maar inderdaad , opletten dat je geen boetes krijgt. Toen ik nog een druk gezin had, probeerde ik ook de kleine momentjes te benutten, ook vaak onder het borstvoeding geven, maar wellicht is dat weer niet goed voor de baby, ik weet het niet. heel veel sterkte met je kleine meisje, hopelijk mag ze snel weer naar huis. Gods nabijheid toegewenst in alles,

 8. Anne says:

  O en wanneer ik lees? Voor ik ga slapen vaak een paar bladzijden. En verder regelmatig op momenten dat het eigenlijk helemaal niet uitkomt maar ik gewoon niet van het boek af kan blijven… Niet de beste tip vrees ik.

 9. Anne says:

  Zo’n e-reader is wel een goed idee. Mijn boekenkast heb ik al verschillende keren opnieuw in- en uitgeruimd … eigenlijk hebben we teveel boeken. Heb ook al eens 3 dozen naar de kringloop gedaan maar zo’n e-reader is wel een goede oplossing voor een teveel aan papieren boeken, denk ik. Hoeveel boeken kun je erop hebben staan?

  Beterschap met jullie jongste dochter! Pittig om zo’n opname met je gezin te combineren denk ik. Sterkte in alles!

Geef een reactie