Kerstmannen, kerstballen, kerstlampjes, kerstcadeaus… Wie in november gaat winkelen kan het niet ontgaan. Het is weer die tijd van het jaar. Die tijd, die bol staat van kerstspullen en kerstactiviteiten én sintcadeautjes en sintchocola, en tegelijk ook zo leeg is als het om de kerstboodschap gaat. God gaf Zijn eigen Zoon als een offer… voor vijanden! Een onbegrijpelijk wonder! Vijf dingen waar wij mama’s in ons gezin beter op kunnen focussen in de weken die voor ons liggen:
1. Gods heilsplan en Zijn beloften
Kerstfeest is te groot voor twee dagen. Waarom zouden we alleen op 25 en 26 december nadenken over het wonder dat God Zijn eigen Zoon schonk? Vanaf Genesis 3 zien we hoe advent zich ontvouwt in de Bijbel, totdat eeuwen later de Messias geboren werd. Laten we onze kinderen in de weken voor het kerstfeest wijzen op het heilsplan van de Heere. Spreek over de zondeval en de belofte van de Verlosser in Genesis 3:15. Spreek over Gods belofte aan Abram die keer op keer bevestigt wordt. Spreek over Mozes en dat er Iemand komen moest die groter was dan hij (Hebr. 3: 3-6). Lees de profetieën over de komende Messias en spreek erover dat God doet wat Hij belooft. Ontdek samen met je kinderen hoe de hele Bijbel heenwijst naar Christus. Kerstfeest is te groot voor twee dagen. Gebruik er de hele decembermaand voor!
2. Christus’ nederige geboorte
De Koning der Koningen kwam in Zijn eigen schepping om haar te verlossen. God werd mens. Je zou Hem verwachten in een paleis, maar we vinden Hem in een stal. Wat zijn onze kinderen (en wij zelf vaak ook) geneigd om de eerste te willen zijn, het grootste stuk taart te willen hebben, het grootste compliment te ontvangen. Wat is de decembermaand een goed moment om onze kinderen te leren wie de grootste is in het Koninkrijk der hemelen (Matth. 20: 26-28). Lees Filippenzen 2: 1-11 en bespreek met je kinderen hoe nederig de Heere Jezus wilde worden… en waarom.
3. Dankbaarheid voor alles wat God geeft
De weken tussen dankdag en het kerstfeest zijn heel geschikt om bewust met onze kinderen stil te staan bij alles wat we ontvangen. Wij kijken meestal naar wat anderen wel hebben en wij niet. Maar focus deze weken eens op al die mensen die zoveel minder hebben dan wij. Zing het samen: ‘tel je zegeningen, tel ze een voor een’. Benoem alle zegeningen die we in het afgelopen jaar van de Heere gekregen hebben. En spreek ook samen over het allergrootste geschenk wat de Heere gaf: Zijn eigen Zoon.
4. Een warm hart voor anderen
Als je je focus verlegt van alles wat wij niet hebben naar alles wat wij wel hebben, zien onze kinderen dan ook de mensen in armoede, ziekte, oorlog en angst? Hebben zij voor onze kinderen een verhaal en een gezicht? Hebben zij een plaats in hun gebed? Hebben onze kinderen een warm hart voor anderen? Ik worstel er vaak mee hoe ik onze kinderen kan laten zien dat de wereld groter is dan alleen hun eigen straat. En dat we het zo ontzettend goed hebben, vergeleken met miljoenen anderen op deze wereld. Een van de dingen die ons daar bijvoorbeeld een beetje bij helpt, is meedoen aan een schoenendoosactie.
5. Verlangen
Onze kinderen kijken naar ons. Misschien leren onze kinderen wel meer van wat ze van me zien dan van wat ik zeg. Dat kan me moedeloos maken. Ik zeg de hele dag door allerlei dingen tegen onze kinderen om hun iets te leren, maar doe vervolgens zelf soms het tegenovergestelde. Als ik hun wil leren om te bidden om vergeving, maar ze mij niet mijn eigen zonden horen belijden. Als ik hen erop wijs dat de Bijbel het belangrijkste boek is dat we hebben, maar ze mij voor advies naar Google zien gaan. (Uit: Elke dag nieuw – roeping en verwachting voor moeders vandaag). Advent betekent uitzien, verlangen. Zien onze kinderen dat wij uitzien naar het kerstfeest? Dat wij verlangen naar de komst van Christus in ons hart? Dat we wachten op de dag dat Hij weer zal komen op de wolken? Als wij wensen dat onze kinderen verlangen naar Hem, dan is het zo belangrijk dat wij dat voorleven.
Hoe doe je dat allemaal?
Hoe kan je daar nu allemaal op focussen, in de hectiek van elke dag? Zeker de maand december is al zo ontzettend druk!
Omdat ik weet dat de dagen voorbij vliegen en dat onze focus niet vanzelf gaat naar de goede dingen, maakte ik ook dit jaar weer een adventkalender. Dit keer is het een heel bijzondere. Hij is niet alleen helemaal compleet en prachtig geïllustreerd, maar neemt je ook mee in het verhaal van twee vluchtelingenkinderen. Elke dag lees je een stukje verder over hun belevenissen, als ze op de vlucht moeten omdat ze christen zijn. Elke dag praat je hierover met je kinderen en leg je door middel van gespreksvragen, een Bijbelgedeelte, een doe- activiteit of een knutselwerkje de relatie met de boodschap van advent.
Door middel van deze adventkalender focus je in december
niet op de drukte,
niet alleen op de gezelligheid
niet op de uiterlijke dingen.
Maar op Gods heilplan,
Zijn beloften,
Zijn nederige geboorte,
op dankbaarheid voor alles wat we gekregen hebben
en werk je met je kinderen aan een warm hart voor anderen.
Steeds vanuit het verlangen om verlangen op te wekken, bij onszelf en bij onze kinderen, naar Hem alleen, die naar de aarde kwam om zondaren zalig te maken.
Doe je mee? Door onze adventkalender te gebruiken steun je tegelijk een goed doel, dat alles te maken heeft met de inhoud van het adventsverhaal in de kalender: christelijke hulpverlening aan gezinnen in vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten.
Je vindt hier alle informatie over de adventkalender.
Vanaf welke leeftijd is dit te gebruiken?
Mooi joh.
Nee, ik doe mee omdat je ook te veel kan krijgen. Ik leid een groep vrouwen tijdens Advent. Maar jouw blog print ik uit. Er staat veel moois in