Het is geen geheim dat ik van lezen houd. ‘Je verleest je verstand nog een keer’, zei mijn moeder vroeger als ik urenlang verdiept was in een boek, waarbij niets of niemand me kon storen. Als mama heb ik niet bepaald zeeën van tijd meer om te lezen. Als we dan een boek pakken willen we wel graag een mooi boek lezen. Wat maakt een boek goed? Wanneer is een boek je kostbare tijd waard? Deze 10 boeken zijn versgelezen en raad ik je graag aan.
Voor mij kunnen allerlei soorten boeken ‘goede’ boeken zijn. Een goed boek inspireert je, geeft je nieuwe ideeën of maakt je nederig, het helpt je in je dagelijks leven of het verbreedt je blik. En vooral, wijst een goed boek uiteindelijk op God als de enige Bron van ons bestaan. Een goed boek maakt dat ik het jammer vindt om te stoppen met lezen en maakt dat ik dingen op wil schrijven om te onthouden.
De afgelopen jaren gingen er soms weken voorbij zonder dat ik één boek uitlas. Ik had me aan het begin van dit jaar ten doel gesteld om daar verandering in te brengen. Want lezen is niet alleen ontspannend en fijn, maar ook nodig. Er worden zoveel goede dingen geschreven waar ik van kan leren. Ik heb de smaak weer te pakken en laat je graag kennismaken met de boeken die ik de afgelopen weken las en de boeken die op de leesplanning staan.
Verlangen, Elizabeth Prentiss
Dit is een boek om te lezen en te herlezen, cadeau te geven en aan te bevelen. Helaas is het niet meer in de boekhandel verkrijgbaar, maar nog wel als e-book, in de bibliotheek en tweedehands. Aan het begin van dit verhaal is Kathy 16 jaar oud en een zorgeloze puber, hoewel zich dat in 1831, het jaar waarin ze haar dagboek begint te schrijven, iets anders presenteert dan nu. Als je eenmaal bent gewend aan de enigszins ouderwetse schrijfstijl en de enkele aparte vertaalkeuzes (bijvoorbeeld ‘zo een dag’ in plaats van ‘zo’n dag’) wordt je meegevoerd in de ontwikkeling van dit jonge meisje tot moeder van een gezin. Behalve over haar vriendschappen, haar karaktertrekken, haar relaties, de dood van haar vader en haar vreselijke schoonfamilie lees je vooral over de weg die de Heere met haar gaat. Door haar dagboekfragmenten maak je van dichtbij mee hoe haar hart verandert, hoe ze zichzelf leert kennen en hoe ze de genade van de Heere Jezus gaat zien en hieruit mag gaan leven. Ze krijgt veel te lijden in haar leven, maar telkens mag ze ervaren dat God haar door die moeilijke omstandigheden wil vormen zoals de Pottenbakker zijn kruiken vormt. Aangrijpend is het moment waarop ze beschrijft hoe ze samen met haar man haar stervende kind in Gods handen legt en genade ontvangt om dit kind los te laten. Heel leerzaam is het onderwijs dat Kathy gedurende al deze jaren ontvangt van haar predikant en anderen. Een boek dat je niet los laat!
Kinderen voor de Koning, ds. M. J. Kater, dr. A.J. Kunz en drs. Sarina Brons-van der Wekken
In dit hartelijk geschreven boekje beschrijven de drie auteurs de plaats van het kind in de Bijbel, in de gemeente, op school en in het gezin. Hoewel het hoofdstuk over school me wat minder aansprak, is dit boek een krachtige toevoeging op de eerdere uitgaven over opvoeden in Bijbels licht. Heel mooi vind ik hoe ds. Kater door middel van vragen en antwoorden kinderen zelf aanspreekt en hun vragen over hun plaats in de gemeente beantwoordt. Ik heb hieruit stukjes aan onze eigen kinderen voorgelezen. De bijbehorende tekeningen maken dit extra aansprekend. Sarina Brons schrijft boeiend over o.a. gezag, de (godsdienstige) ontwikkeling van het kind en het vormgeven van huisgodsdienst. Een bruikbaar boek voor elke ouder!
Onzichtbaar bewijs, Darlene Deibler Rose
Het bijzondere levensverhaal van Darlene Deibler Rose, die als pasgetrouwde vrouw, voor in de twintig, samen met haar man als zendeling naar Nieuw-Guinea vertrok. Haar relaas over ontberingen die zij lijden om het Woord te brengen naar onbereikte bergvolken en de grote zegen die daarop volgt is bijzonder. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en vallen de Japanners Indië binnen. Darlene en haar man worden in aparte interneringskampen ondergebracht. Het leven in deze kampen wordt steeds moeilijk. Na 3,5 jaar gevangenschap krijgt Darlene het bericht dat haar man is overleden in gevangenschap. Zelf wordt ze verdacht van spionage, gemarteld en ontsnapt ze ternauwernood aan de dood. Toch schrijft zij, als ze ziek en ernstig vermagerd de vrijheid tegemoet gaat: ‘Heere, Ik ben hier overschaduwd door Uw liefde, veiliger geweest, dan ik elders op deze aarde zou zijn geweest buiten Uw wil!’
Een aangrijpend verhaal over zelfverloochening, liefde voor de Heere en Zijn dienst, een nabije omgang met Hem, over getuigen in de moeilijkste omstandigheden en over een vast geloof in een God die niet loslaat.
Lila, Marilynne Robinson
Deze auteur zuigt je mee in een verhaal dat je, ondanks de totale onbekendheid, doet lezen alsof je er zelf deel van uit maakt. Haar ingetogen en tegelijk schilderachtige schrijfstijl maakt het boek een feest om te lezen. Minder feestelijk lijkt de thematiek: de hoofdpersoon is een beschadigde jonge vrouw. Hoewel ik de theologische visie van de auteur niet deel gaat dit verhaal van per ongeluk gevonden liefde en trouw tussen twee kwetsbare mensen diep naar binnen.
Mijn ding of het jouwe, Ada Schouten – Verrips
In een tijd waarin zelfontwikkeling een sleutelwoord lijkt te zijn en het leven steeds meer maakbaar gevonden wordt, is het woord ‘zelfverloochening’ niet populair. Ada Schouten ging op zoek naar de betekenis van zelfverloochening in de Bijbel, in de geschiedenis en de betekenis voor ons, vrouwen van nu. Alvast één tipje van de sluier wordt opgelicht: zelfverloochening is in elk geval iets heel anders dan ‘geen nee durven zeggen’ of ‘jezelf opofferen’.
Opvoedingsreis, Frans en Andrea van Hartingsveldt
De drie delen van de serie Opvoedingsreis vormen eigenlijk een praktisch handboek voor elke ouder. In dit deel 3 gaat het specifiek over het Bijbels opvoeden van jonge kinderen. Met onderwerpen als ‘luisteren’, ‘boosheid’, ‘gewetensvorming’ en ‘seksualiteit’ heb je een veelzijdig boek in handen. Elk hoofdstuk bestaat uit een Bijbelstudie, een stuk theorie met veel praktische handvatten, gespreksvragen, een citaat, een casus, een opdracht om in je gezin met het onderwerp aan de slag te gaan en een boekentip.
In het land van de blauwe boerka’s, Kate McCord
Dit boek geeft een concreet en levendig inkijkje in het leven in Afghanistan, waar de auteur gewoond heeft. Zij beschrijft aan de hand van allerlei thema’s gesprekken die ze voerde met moslims over de islam en het christelijk geloof. Niet alleen een boeiend relaas over de denk- en leefwereld van moslims in Afghanistan, maar ook enorm leerzaam als het gaat om de kernverschillen tussen het onderwijs van Jezus en dat van Mohammed, de Bijbel en de Koran. Heel behulpzaam voor wie wel eens in gesprek is met moslims, maar ook voor iedereen die eigenlijk niet zo in de islam geïnteresseerd is. Dit boek maakt dat je hart uitgaat naar zoveel mensen die in het donker leven, ver weg en vlak naast onze voordeur.
The Lifegiving home, Sally & Sarah Clarkson
Een uniek boek over het vormen van ons huis, een sfeervolle plaats waar ons gezin graag thuis komt. De opbouw per maand vind ik persoonlijk niet zo overzichtelijk, hoewel het wel mooi is om te lezen hoe het huishouden de seizoenen en de christelijke feestdagen en andere bijzondere dagen volgt. Het bouwen van zo’n huis gaat niet vanzelf. Het vraagt om liefde, tijd en aandacht, maar het is van grote betekenis voor het welzijn van jezelf en je gezin, de opvoeding van je kinderen en de herinneringen die je meegeeft aan je kinderen. De persoonlijke noot en de eigen successen zijn in dit boek wat mij betreft wat te overdadig aanwezig, maar wie daar doorheen kan kijken en voldoende Engels leest heeft met the Lifegiving home een inspirerend boek in handen.
Zij zochten een stad, Lydia Buksbazen
Ik las dit boek niet voor het eerst, maar het maakt opnieuw veel indruk op me. Deze familiegeschiedenis van een Joodse familie voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog is bijzonder, omdat hoofdpersonen Benjamin en Jente Sitenhof, de ouders van de schrijfster, in het getto in Warschau tot geloof in de Heere Jezus kwamen. Dit had grote gevolgen voor hun verdere leven en dat van hun kinderen.
Opvoeden doe je niet alleen, Paul David Tripp
Eigenlijk hoort hij er niet bij want hij is nog niet helemaal uit. Ik stopte vannacht om half 2 met moeite met lezen. Dit boek is niet zozeer een handleiding voor de manier waarop je je kinderen kunt opvoeden, maar meer een handleiding voor jezelf. Hoe ben ik opvoeder? Wat is het doel van onze opvoeding? De auteur behandelt in veertien hoofdstukken onderwerpen als Wet, Genade, Onbekwaamheid, Karakter en Ontferming. Het boek is gericht aan de opvoeder die leeft vanuit zekerheid van zijn persoonlijk geloof. De Amerikaanse schrijfstijl maakt dat ik me als nuchtere Nederlander soms wat ongemakkelijk voel. Maar de waarheid over zonde en genade en hoe je die als opvoeder zelf dagelijks nodig hebt en overbrengt aan je kinderen in allerlei opvoedsituaties is glashelder. Dit is voluit opvoeden met de Bijbel, voortdurend biddend om Gods hulp en zegen.
Nu op de leesstapel:
Olie in haar lamp, M.H. Karels – Meeuse
Ik heb er nog maar twee gelezen, maar ik heb geen spijt van dit boek met de ondertitel ’25 levensschetsen van godvrezende vrouwen’.
The Power of Motherhood, Nancy Campbell
Een enigszins over-enthousiast boek over moederschap, gestaafd met veel Bijbelteksten. Met een enkel korreltje zout erbij is hier veel goeds te lezen.
Grenzen & Kinderen, Dr. Henry Cloud en dr. John Townsend
Een boek over het altijd boeiende onderwerp grenzen & kinderen, aangeraden door een bloglezer. Dankjewel Gerdien, ik ben benieuwd!
De woestijn zal bloeien, meditaties van Susannah Spurgeon.
En daarna:
What’s best next, Matt Perman
Dit boek had ik in eerste instantie bedacht als kadootje voor manlief, maar inmiddels heb ik het eerste hoofdstuk gelezen en ben ik enthousiast. Deze auteur doet wat je niet zou verwachten. Hij beschrijft hoe je vanuit de Bijbel kijkt naar je taken, je roeping en je productiviteit en hoe je op grond van de Bijbel dagelijkse keuzes maakt in je werk en in je leven.
Vier stappen naar een sterke identiteit, dr. Henry Cloud
Hij ligt er al even. Ik ben erin begonnen, maar andere boeken wonnen het weer. Het is boeiend genoeg om binnenkort in verder te gaan.
Het evangelie van Mozes, ds. P. den Butter
Voor mijn persoonlijke Bijbelstudie wil ik me, na de brieven aan de gemeenten van Efeze en Korinthe, graag gaan verdiepen in een wat minder bekend Bijbelboek. Ik moet nog kiezen uit Numeri of 1 Koningen. Deze boeken van ds. P. den Butter maken duidelijk hoe het evangelie van Christus getekend wordt in deze Bijbelboeken.
Tip! Op Pinterest heb ik een bord aangemaakt waar ik de boeken verzamel die ik tot nu toe in 2017 heb gelezen. Het lijkt me leuk om later nog eens terug te kijken wat ik allemaal gelezen heb. Maak jij ook zo’n bord? Ik vind het leuk om mee te kijken!
Meer boekentips zien? Hier vindt je mijn boekenlijst met boeken voor mama.
Hoi Elise,
Mooie lijst! Ik wil je ook nog de boeken van Nancy Leigh Demoss aanraden, o.a. “Adorned” en “Lies women believe”. Fantastische schrijfster én spreekster (zoek maar eens op youtube naar “Revive our hearts”).
Groetjes,
Rosanne
Mooie blog heb je Elise! Veel van jouw gelezen boeken heb ik ook recent gelezen, gelijkgestemd 🙂
Leuk om te horen! Als je nog tips hebt: welkom!
Oei, ik heb wel een beetje snel getypt, ik zie wat fouten (kan niet voor een juf haha…)
Groetjes van Marjet!
Geeft niks, dat heb ik ook heel vaak 🙂
Ha Elise!
Wat heerlijk hè, lezen! “Verlangen” van Elusabeth Prentiss heb ik ook gelezen en misschien is fat wel het mooiste boek wat ik ooit gelezen heb! Ik ben nu bezig met “Gebroken leven” van Ann Voskamp en “Leren bidden” van Matthew Henry. En ik heb nog “Wijsheid voor de vrouw” van Lydia Brownback liggen, een boek voor vrouwen over het Bijbelboek Spreuken. Ik lees ook heel graag boeken met een diepere betekenis waardoor ik meer ovet de Heere kan leren. Ik zou alleen iets mert tijd willen hebben om te lezen, want nu het schooljaar weer is begonnen, ontbreekt dat er bij een juf nog wel eens aan! Lees ze en lieve groeten van Marjet!
Zeker heerlijk!
‘Leren bidden’ is heel erg de moeite waard. In de nieuwe versie van het boek zijn de Bijbelteksten als eindnoten opgenomen, wat ik jammer vind. Het is heel mooi om te zien hoe Matthew Henry zijn gebeden opbouwt uit Gods eigen Woord. Dus zeker de referenties erbij houden!
‘Wijsheid voor de vrouw’ heb ik ook nog liggen en ‘Gebroken leven’ heb ik al wel in het Engels gelezen maar wil ik ook nog eens in het Nederlands doen. Leuk om te horen wat je leest! En inderdaad, daar zouden we best meer tijd voor willen hebben ;-).
De woestijn zal bloeien is zo MOOI. Ik heb er over geschreven op mijn blog: Ariella Persoonlijk. Kijk maar eens.
Verder heb ik maar één boek van al die andere gelezen. Dat over grenzen bij kinderen. Een echte aanrader! Voeg nog toe: Like Me (Nicholas van Ameron)
Dank voor je tip! Ik ga je blog lezen.
Groetjes,
Elise
Wat een leuk blogje! Ik ben zelf ook een echte liefhebber van lezen maar ik kom er vaak te weinig aan toe vind ik. Voor dit jaar had ik mezelf ook als doel gesteld om meer te lezen en dat lukt me bij vlagen ;-). Op dit moment ben ik o.a. bezig in ‘In het land van de blauwe boerka’s’. Leuk idee om een bord aan te maken op Pinterest met je gelezen boeken. Ik heb het zojuist ook gedaan. Je vindt mij onder de naam ‘Ariëtte Nieuwenhuis’. Wie weet vind je er wat bij dat je aanstaat.
Lees ze!
Ha Ariëtte, ik ga je volgen!
Hoi Elise,
Erg bedankt voor je boekentips! Ik heb er weer een paar voor op m´n lijstje 🙂 Karin
Mooi! Ik hoop dat je er plezier van hebt.
Leuk om te lezen welke boeken jij onlangs hebt gelezen.Zoveel boeken lezen in een korte periode lukt mij helaas niet, ik lees wel ontzettend graag, maar ik ben daarin geen sneltrein, meer een stoomlocomotief;) Op dit moment lees ik ”In de arena” van Isobel Kuhn. Zij heeft veel beproevingen doorstaan toen zij op als zendelinge werkte in Zuid west China. Een indrukwekkend verhaal wat je nederig maakt, bemoedigt en inspireert.
Ha Amanda,
De boeken van Isobel Kuhn zijn allemaal bijzonder mooi. Lees na ‘In de Arena’ zeker ook ‘de Verborgen Bron’. Heel leerzaam en bemoedigend!
Groetjes!
Bedankt voor je boekentips! Ik ga er zeker een aantal op mijn ‘te lezen’ lijstje zetten.
Mooi! Ik hoop dat deze boeken voor jou ook van betekenis zullen zijn.