Het Woord van God is krachtig. Maar soms zijn het ook maar gewone letters op papier. Ik lees de woorden met mijn ogen, begrijp ze met mijn verstand, maar een krachtige werking?! Hoe komt het ooit in mijn hart? Ik sla het psalmboek open en vind het antwoord. Ga zingen!
De psalmdichters zingen zichzelf soms letterlijk door de bergen van moeilijkheden heen. Ze sporen hun ziel aan om het van God te verwachten. Muziek heeft iets bijzonders. Muziek overstijgt het cognitieve en raakt vaak meteen andere en diepere lagen van ons hart aan. Of je nu een lied zingt voor een baby of voor een vol verzorgingshuis, er is altijd effect! Die altijd zo onrustige baby glijdt weg in een ontspannen slaap. De ogen van die mevrouw met dementie gaan sprankelen en bij een ander glijden tranen over de wangen. Muziek roept gevoelens op, geeft associaties en brengt herinneringen op gang.
Muziek is een gave van God. De Heilige Geest kan muziek gebruiken als een sleutel om met Zijn Woord in het hart te komen. Ik las laatst: ‘Zingen is een genademiddel. Het stemt de snaren van je hart en richt je blik op Christus.’ Laat muziek daarom niet ontbreken in je opvoeding! Niet in de eerste plaats het luisteren naar muziek, maar vooral het samen muziek maken. Als muziek voor ons al zoveel kracht heeft, hoeveel te meer voor onze kinderen?! Kinderen staan zo open voor alles wat met muziek te maken heeft. Van kleins af aan leven ze op van vrolijke geluidjes en wanneer ze muziek horen gaan ze meteen swingen en bewegen.
De kracht van muziek
Het is verbazingwekkend: muziek doét wat met kinderen. Terwijl ik onze kinderen vaak moet aansporen om iets te vertellen over wat ze hebben geleerd op school of wat ze hebben meegemaakt, bij muziek is dat een ander verhaal. De liedjes die ze hebben geleerd klinken vaak spontaan op de meest willekeurige momenten door het huis. Of op de straat. Benut deze kracht van muziek! Muziek helpt om informatie en emoties te onthouden. Liedjes uit de kindertijd, herinneren ze zich jaren later nog.
Zingend leer je ook sneller. Bijbelteksten mét een melodie, onthouden onze kinderen veel beter. De gezongen teksten kennen ze na verloop van tijd nog feilloos, terwijl andere, niet-gezongen teksten vaak al verder zijn weggezakt. Muziek lijkt zich als vanzelf in te bedden in het geheugen van kinderen.
Aan die kracht van muziek zit ook een keerzijde. Niet alleen geestelijke muziek vindt een ‘natuurlijke weg’ naar het hoofd en hart van onze kinderen. Dat doen alle soorten muziek. Wees je daarom bewust van wat je je kinderen aanbiedt en bedenk: Wat wil ik dat mijn kinderen horen en zingen? Wat geef ik hen mee? Het lied dat door hun mond klinkt, voedt hun hart.
Geestelijke bagage
Een diepgaand geloofsgesprek aan tafel, daar zitten kinderen niet altijd op te wachten. Maar zolang je samen met je kinderen zingt, geef je hen indirect veel geestelijke lessen mee. Met de psalmdichters leren we door de muziek onze diepste gevoelens te uiten richting de hemel. Vreugde en dank uiten zich in een jubel of aanbiddingslied. Vragen en twijfels klinken in een rauwe klacht. Pijn en verdriet worden zingend uitgehuild. En dwars daar doorheen leer je je ziel moed inzingen. Geloof inzingen. “O mijn ziel, wat buigt g’ u neder? Waartoe zijt g’ in mij ontrust? Voed het oud vertrouwen weder! Menigwerf heeft Hij uw druk doen veranderen in geluk! Hoop op Hem, sla ‘t oog naar boven! Ik zal God, mijn God, nog loven.” Via muziek kunnen we onze kinderen een geweldige boodschap meegeven die ze levenslang met zich meedragen.
Muziek in jouw gezin
Het aanbod van christelijke muziek is groot. Ieder maakt eigen keuzes. Vergelijk jezelf niet met wat andere luisteren. Meet elkaar niet de maat. Ga zelf biddend en bewust om met wat je je kinderen aanbiedt. Overweeg je muziekkeuzes voor Gods aangezicht. Het doel van muziek is het eren van de Hem. Vraag jezelf daarom in alles af op welke manier de muziek jou en/of je kinderen verbindt aan de Heere God.
Een aantal praktische tips om het zingen en muziek maken in je gezin te stimuleren:
- Maak muziek tot een vast onderdeel van het gezinsleven.
Reserveer een vast moment op de dag of in de week waarin je samen zingt of muziek maakt. - Betrek kinderen actief.
Laat ze af en toe zelf een lied kiezen wat ze willen zingen. Jonge kinderen die teksten nog niet goed kennen kun je betrekken door een muziekinstrumentje in handen te geven. Misschien heb je wel een speelgoedtrommel of tamboerijn liggen. Maar met keukengerei kan je ook best wel muziek makenMaak gebruik van veelzijdig aanbod. - Op internet zijn veel hulpmiddelen te vinden wat je als ouder kan helpen.
– Kinderprogramma’s van Kind en Evangelie zoals ‘Zing!’ proberen kinderen enthousiast te maken voor muziek en proberen op interactieve manier kinderen aan het zingen te krijgen.
– Er zijn ook diverse websites die Bijbelteksten op muziek aanbieden. Denk aan: www.bijbelopmuziek.nl (Diverse vertalingen), YouTube kanaal van Bijbels Opvoeden (SV), Samen Bijbelteksten Zingen (HSV).
– Op de website www.zingenuitdebron.nl vind je een nieuw project waarbij ouders geholpen worden om in het gezin de rijke inhoud van psalmen en geestelijke liederen te blijven zingen. - Maak het gezellig.
Soms vinden kinderen het ook geweldig om ‘op te treden’. Een kinderkoortje of solist is dan snel gevonden. Wie weet is er ook nog wel een dirigent voor handen. Moedig ze aan en geniet met elkaar! - Geef het goede voorbeeld.
Laat merken dat je muziek maken belangrijk vindt door zelf ook enthousiast te zingen, juist ook in het dagelijks leven.
Muziek brengt vreugde en verbindt. Welke rol speelt muziek in jullie gezin? Hoe geven jullie daar vorm aan? Heb je een mooie herinnering die je wilt delen? Deel dit gerust hieronder en inspireer andere gezinnen om muziek een plek te geven in hun dagelijks leven.