Wat is het lang geleden dat ik een boekenupdate plaatste! Hoogste tijd om mijn aanraders weer eens voor je op een rijtje te zetten! Boeken die niet alleen fijn zijn om een poosje in ‘onder te duiken’, maar die ook leerzaam, bemoedigend of inspirerend zijn.
Voorbij de Jihad
Om te beginnen dit aangrijpende verhaal van Esther Ahmad, Voorbij de Jihad. De Pakistaanse Zakhira groeit op in een omgeving waarin heilige oorlog tegen het Westen en het christendom wordt verheerlijkt. In haar hart groeit het verlangen om ook als martelaar haar leven te geven, zodat haar familie daarvoor beloond zal worden. Tegen de tijd dat ze zal worden opgeroepen, begint de Heere Jezus Zich aan Zakhira bekend te maken. Hoewel ze er nog niet veel van begrijpt, voelt ze wel dat er meer is dan datgene wat ze altijd heeft geloofd. God stuurt iemand op haar pad die haar zijn Bijbel laat lezen, en haar uitleg geeft over het christelijk geloof. De Heere opent haar ogen en ze kan niet anders dan Hem volgen die ze eerder had willen vervolgen.
Zakhira, die daarna als Esther door het leven gaat, maakt geen makkelijke keuze. Ze houdt haar christen-zijn niet geheim, maar vertelt haar moeder en haar broers en zussen over de Heere Jezus. Hoewel aanvankelijk heel vijandig, komen ook zij tot geloof in Hem. Maar bij haar vader gaat het anders. Hij heeft maar één doel: haar terugbrengen bij de islam of hij zal haar doden. Het boek beschrijft Esther’s vlucht, haar huwelijk, haar leven in ballingschap. Maar vooral ook haar geloof, haar gehoorzaamheid aan de Heere, haar getuigen van haar Zaligmaker, in de moeilijkste omstandigheden. Dit boek hield mij een spiegel voor en wat ik zag was voor mij niet positief. Het verhaal van Esther was voor mij een echte eye-oper. In dit boek leer je niet alleen van een vervolgde zuster over volharding, maar ook over Wie God is. Aanbevolen!
Het einde van de ladder
Dit boek kreeg ik te leen en ik vond het zo mooi om te lezen! Ik kende het verhaal van Perpetua zo ongeveer, maar dit boek brengt het heel dichtbij. Het einde van de ladder is helaas niet meer nieuw verkrijgbaar. Het is makkelijk te lezen, hoewel je het soms even weg wil leggen om het verhaal te laten bezinken. Wat een moed en geloofsvertrouwen spreekt er uit dit verhaal. Twee jonge moeders die hun kind en zelfs hun leven opgeven uit liefde voor hun Zaligmaker. Omdat ze Hem volledig vertrouwen. Zou mijn geloof staande blijven in zulke omstandigheden? Of zou ik me vastklemmen aan mezelf, mijn tijdelijke leven en mijn schijnbare zekerheden? Perpetua en Felicitas wisten dat het lijden van deze tegenwoordige tijd niet te waarderen was tegen de heerlijkheid die aan hen zou geopenbaard worden (Romeinen 8:18). Het einde van de ladder kwam in zicht!
Ontvoerd in de Nigerdelta
Dit boek sluit naadloos aan op het vorige, maar speelt zich af in 2017. David en Shirley Donovan bezoeken samen met twee bevriende optometristen een ziekenhuis in Nigeria waar zij al 15 jaar voor werken. Shirley heeft op de heenweg een bezwaard gemoed, ze heeft het gevoel dat er iets staat te gebeuren. Dat blijkt ook zo te zijn. In het holst van de nacht worden de vier Westerlingen gevangen genomen en ontvoerd door een Nigeriaanse bende. Ze komen terecht op een plateau op het water, ver van de bewoonde wereld. Tweeëntwintig dagen lang leven ze tussen hoop en vrees. Wat is er nog van belang als één van je reisgenoten koelbloedig is gedood en je samen bent overgeleverd aan deze moordenaars? Wat doet er nog toe als je zelfs de meest basale dagelijkse levensbehoeften moet missen en elke dag je laatste kan zijn? Uit alles blijkt in dit boek dat het Woord van God voor eeuwig blijft, voor altijd vast staat. God Zelf was erbij op dat plateau in de Nigerdelta. En dat maakt dat de Donovans in Ontvoerd in de nigerdelta kunnen schrijven dat er veel goeds is voortgekomen uit deze diepte. Ze hebben het kwaad van heel dichtbij in de ogen gezien maar Gods genade was steeds groter.
Naar het hart van de zee
Een boek dat je in een avond uit kunt lezen en waar je niet diep bij hoeft na te denken maar toch wel indruk maakt, is Naar het hart van de zee. Al lezend voel je je meegesleurd door de golven als schipper Hoss onverhoeds overboord slaat en voel je iets van zijn wanhoop als het schip, waarvan de andere bemanningsleden niets gemerkt hebben, aan de horizon verdwijnt. Ook in dit boek ziet de hoofdpersoon de dood in de ogen. Bijna twee uur lang leeft hij als het ware tussen tijd en eeuwigheid. Zijn woorden tot God vanuit het hart van de zee zijn indrukwekkend. Aangrijpend vind ik ook het naschrift van de schrijfster, journalist Bo van Scheyen, waarin ze beschrijft wat het geloofsvertrouwen van de schipper met haarzelf gedaan heeft. Dit is een boek voor in je strand- of zwembadtas de komende zomer.
Papieren paradijs
Wát een verhaal is dit. Te zeggen dat ik het in één adem uitlas zou bezijden de waarheid zijn, maar dit was zo’n boek dat mij niet losliet. Lees het als je er een beetje tijd voor hebt, want anders wordt het (als je zo in elkaar zit als ik) vast nachtwerk. Marlies Medema neemt je in haar debuutroman Papieren paradijs naar de 19e eeuw. Naar het leven van de jonge Anna Pannekoek, die bang is voor water. Haar huwelijk met dominee Arend van de Brandhof, die zijn ideeën en zijn beroemdheid belangrijker vind dan de wensen van zijn gezin. Een groepsemigratie naar Suriname die op een drama uitloopt. Maar tussen alle gebrokenheid, pijn, dood en verdriet lees je in dit boek over trouw, over liefde, over genezing. Over het maken van de enige juiste keuze, ook al gaat die tegen al je verlangens in. Over vergeving en opoffering. Dit waargebeurde verhaal gaat onder je huid zitten. Maar ondanks al het lijden waarover je leest, is het een hoopvol verhaal. Het gaat over leven als christen midden in de gebrokenheid. Het gaat over het goede doen, ook als dat wringt. Zorgen voor anderen temidden van je eigen ellende. En over uitzien naar de eeuwigheid waar God alle tranen van de ogen zal afwissen.
Ik ben echt onder de indruk van dit debuut en hoop dat Marlies Medema hierna niet stopt met schrijven!
Maar ik blijf trouw!
Geen zin in een serieus boek over het huwelijk maar wel behoefte aan inspiratie of een steuntje in de rug? Of gewoon graag een hilarisch verhaal lezen waar je ook nog iets van opsteekt? Leg Maar ik blijf trouw! van Thirza Don maar bovenop je leesstapel voor de zomer. Het eerste hoofdstuk moest ik even inkomen maar daarna was ik verkocht. Het gelukkig getrouwde echtpaar (met zeer herkenbare dagelijkse struggels) gaat naar een huwelijkscursus, omdat dat zo goed voor hun huwelijk zou zijn. Of dat werkelijk het geval is wordt een steeds grotere vraag, want ze komen er aanvankelijk niet bepaald dichter bij elkaar. Hoewel er een paar passages in zitten die je misschien wat ongemakkelijk kunt vinden, is Maar ik blijf trouw! echt een verfrissend en humoristisch boek dat je weer met andere ogen laat kijken naar je huwelijk.
Verwachten
Naar dit boekje had ik uitgekeken. Eline Zandee – Kranendonk schreef tijdens haar zwangerschap op hoe ze die beleefde en werkte die aantekeningen uit tot een boek. In Verwachten vind je haar originele kijk op vragen die voor veel aanstaande moeders herkenbaar zullen zijn. Ze verbindt haar eigen ervaring steeds met Bijbelse waarheden. Ze doet dat heel compact, wat ik knap vind, maar tegelijk had haar boek van mij wel wat dikker mogen zijn! Ik had graag meer van Eline zou willen lezen. Dit boekje is heel geschikt als kadootje voor een aanstaande moeder. En zeker niet alleen voor wie een eerste kindje verwacht. Ook als je als moeder al ‘gepokt en gemazeld bent’ zoals Eline dat noemt, zul je hier inspiratie en bemoediging vinden. Juist als je temidden van een druk gezin soms weinig stilstaat bij je zwangerschap kan dit boekje je helpen om bewust toe te leven naar de komst van je kindje en aan de hand van Gods Woord ruimte te maken in je hoofd en in je hart. Daarvoor is er in het boekje ook ruimte voor je eigen aantekeningem.
Vrouw vandaag
Wie inspiratie en nieuwe moed nodig heeft in het ‘moederen’ zal die in Vrouw vandaag – terug naar de Bijbelse paden zeker vinden. Veel thema’s zijn hetzelfde als in mijn boek Elke Dag Nieuw – roeping en verwachting voor moeders vandaag: vreugde in het moederschap, Gods bedoeling voor het huwelijk, opvoeden van het hart, huishouden in eeuwigheidsperspectief, gastvrijheid, identiteit en zelfverloochening, enz. Waardevol en leerzaam vind ik hun schrijven over de invloed van het feminisme op het denken van (christen)vrouwen. Het is een hartelijk en warm boek. Je voelt dat de auteurs ervaren moeders zijn die genieten van hun taak, in hartelijke verbondenheid aan Gods Woord en dat graag willen doorgeven aan anderen. Ik vind het mooi dat het boek geschreven is voor alle vrouwen, oud en jong, single en getrouwd, met en zonder kinderen. Tegelijk vraag ik me wel af of het boek ook graag gelezen zal worden door vrouwen die geen moeder zijn. Daarvoor zijn er toch wel veel thema’s die specifiek voor moeders geschikt zijn.
Marieke den Butter en Wilma Samyn schrijven ook over mentorschap in het licht van Titus 2. Je zou elke jonge moeder inderdaad een ‘oudere’ vrouw gunnen die hen wil helpen en advies wil geven. De auteurs van dit boek fungeren zelf ‘op papier’ in elk geval alvast als zo’n mentor.
De hand van de wever
Als je in februari de Elke Dag Nieuw koffietafels hebt gevolgd online, hoef ik je dit boek niet meer aan te bevelen. In één van de uitzendingen sprak ik met Christine Stam-van Gent over De hand van de Wever. In dit boek laat Elizabeth Elliot zich in het hart kijken. Als er iemand weet wat lijden is, is zij het wel. Haar eerste man Jim Elliot werd vermoord door Auca indianen aan wie hij het Evangelie wilde brengen. Haar tweede man stierf na enkele jaren huwelijk aan kanker. Elisabeth Elliot heeft veel nagedacht over de vraag waarom er lijden in de wereld is en wat Gods bedoeling ermee is. In dit boek lees je diepe waarheden uit Gods Woord die verbonden worden aan allerlei situaties van groot en klein lijden in het dagelijks leven van mensen. Echt een aanrader om te lezen en te herlezen.
Als je niet meer kunt zwijgen
De laatste weken kreeg ik diverse reacties van vrouwen die vertellen hoe ze worstelen met de opdracht om getuige te zijn in deze wereld. Hoe kun je in je omgeving iets vertellen over de Heere Jezus? Hoe begin je zo’n gesprek? Wat is precies de boodschap die je moet vertellen? Ik heb uit de vele reacties gemerkt dat er veel vrouwen zijn die ernaar verlangen om niet meer te zwijgen, maar tegelijk niet goed weten hoe ze spreken moeten. In het boek Als je niet meer kunt zwijgen vind je hierover heel veel informatie. Jan-Dirk Liefting heeft jarenlange ervaring met evangelisatie op straat en in allerlei andere settingen. Hij schrijft over de noodzaak ervan, de barrières die je kunt ervaren en de Bijbelse opdracht die er ligt voor de kerk en voor elke christen. Je vindt in dit boek veel ervaringsverhalen en tips waarvan je veel kunt leren. Ik heb het nog niet helemaal gelezen, maar ik vind het een heel waardevol boek. Echt een aanrader voor iedereen die voelt dat evangelisatie een taak van elke christen is en daarin toerusting nodig heeft.
Welk boek las jij de laatste tijd dat je geraakt heeft?
Ik las het boek ‘De waarheid maakt vrij’. Echt prachtig! Het geeft heel concrete handvaten over hoe je je gedachten naar de waarheid moet leiden, door middel van allerlei Bijbelteksten. Een mooi boek voor iedere vrouw. Het behandeld verschillende thema’s en aan de hand van verschillende onwaarheden die vaak worden geloofd worden deze thema’s uitgewerkt. Het gaat bijvoorbeeld over onwaarheden over God, over jezelf, over de zonde, over emoties, over het huwelijk, over moederschap etc. Echt een aanrader!
‘De Uitnodiging’ van W. Paul Young. Een boek zoals ik nog niet eerder heb gelezen! Een boek wat me ook aan het denken heeft gezet.
In dit boek wordt geworsteld met de tijdloze vraag: ‘Waar is God in deze wereld vol pijn en verdriet?’
De jongste dochter van Mack wordt tijdens een kampeervakantie ontvoerd en op brute wijze om het leven gebracht. Vier jaar later ontvangt Mack op mysterieuze wijze een briefje, Schijnbaar van God afkomstig. In dat briefje staat een uitnodiging om opnieuw naar de hut te komen, waar zijn dochter om het leven is gebracht.
Mack besluit te gaan en ontmoet daar een zeer ongewoon gezelschap. De antwoorden die hij krijgt zijn verbazingwekkend en veranderen echt je kijk op sommige geloofsvragen en worstelingen in dit leven.
Een boek waar ik echt elke week aan terugdenk en wat me regelmatig helpt bij ogenschijnlijk kleine, maar soms ook grote worstelingen en vragen. Kortom: echt een aanrader!
Beste Jacoline,
Dat boek heb ik gelezen, maar ik zou het niet aanraden aan anderen. Ik begon er argeloos aan maar was eigenlijk geschokt. Het beeld van God in dit boek vond ik zo ver afstaan van de God waarover ik in de Bijbel lees. Toen ik het boek net even opzocht om te zien of we het over hetzelfde boek hadden, vond ik dit artikel dat mijn bezwaren volgt: https://bijbelenonderwijs.nl/bijbel-en-onderwijs/de-uitnodiging/
Een zeker man had een vijgenboom door Monica Nieuwenhuijse
zou iedere ‘refo’ moeten lezen,
een spiegel niet alleen vanwege het geloof van de 13 jarige Danjuma,
maar wellicht nog wel meer vanwege het comfortabele ‘refo-leven’ van Johan en zijn gezin.
Als ik 10 kinderen zou hebben, zou ik 10 exemplaren kopen!
Eerst zelf gelezen, nu lezen we het zondags voor aan onze 10-jarige zoon en 12-jarige dochter, maakt heel veel indruk.
Dit boek wilde ik ook noemen!
Als 2e vind ik het boek ‘aangespoeld geluk’ van Tonja Versluis een aanrader.
Bedankt voor de tips Elise!
Eens! Ik heb dat boek de vorige keer ook besproken: https://elkedagnieuw.nl/nieuwste-boekentips/