Hoewel ik thuis ook graag lees, zijn er periodes waarin ik er veel te weinig aan toe kom tijd voor maak. Voor mij is het een van de meest ontspannende bezigheden en er is zóveel moois te lezen. Ik houd van een boek dat me raakt, aan het denken zet, inspireert. Wat me iets leert over een mensenleven in dienst van de Koning. Naar ons vakantieadres in Oostenrijk ging dan ook een krat vol boeken mee. Ik laat je graag meelezen.
De hoogste prijs
De hoogste prijs is het aangrijpende, waargebeurde verhaal van een Zuid-Afrikaans zendingsechtpaar dat met hun twee kinderen jarenlang de ontberingen van Kabul doormaakt. Op een zaterdag dat Hannelie, de moeder van het gezin, tegen de gewoonte in niet thuis is, wordt hun huis doelwit van een aanslag, waarbij haar man en kinderen vermoord worden. Hoe kun je dat als moeder dragen? Hoe kun je verder leven met zoveel verdriet? Dit boek is een bijzonder getuigenis van Gods genade en trouw en van kracht door het geloof in Hem.
Op golven van hoop
Deze debuutroman van Amanda Dykes maakt indruk. Ze slaagt er in Op golven van hoop in een voor mij compleet vreemde wereld dichtbij te brengen. De auteur heeft een krachtige schrijfstijl en maakt prachtige zinnen. Dat maakt wel dat je geen haast moet hebben als je dit boek leest. Je moet goed lezen, herlezen soms, maar wordt dan geraakt door een groots verhaal dat intiem vertelt wordt. Hoewel de gebeurtenissen mij hier en daar wel érg bijzonder overkomen kan ik het hebben in dit boek, omdat Dykes ook genoeg alledaagse, herkenbare taferelen schetst. Een verhaal over gevende liefde, rouw, verwijdering en hoop en dat alles in het licht van een bijzondere vuurtoren.
Uit de diepten
Het boek Uit de diepten is niet meer verkrijgbaar. Ik vond het tweedehands en toen ik de ondertitel zag wist ik: die moet ik hebben. Als 17-jarige ontmoette ik voor het eest een oude Chinese huiskerkpredikant die ons vertelde over zijn zeer moeilijke leven en de vele jaren gevangenschap die hij doormaakte. ‘Hoe kon u staande blijven, tegen zoveel verdrukking in?’ vroegen wij hem. Zijn antwoord zal ik nooit vergeten. ‘It’s amazing grace’ zei hij. Alleen genade was het waardoor God hem opzocht en overeind hield. En toen zette hij het lied in dat door de eeuwen heen al zoveel christenen wereldwijd gezongen hebben ‘Amazing grace, how sweet the sound, that saved a wretch like me. I once was lost but now I’m found, was blind, but now I see’. De auteur van dat lied is de Engelse predikant John Newton, die eerder als kapitein in de slavenhandel werkte. Dus toen ik dit boek tegen kwam moest dat mee en het heeft me niet teleurgesteld. Hoewel de opeenstapeling van gruwelijkheden in de eerste helft van het boek me haast te veel werden (leugen en bedrog, overspel, slavernij, moord en doodslag, afgoderij) werd daardoor de omkeer in het leven van John Newton, nadat hij tot God begon te roepen vanuit de diepte, des te zichtbaarder: alleen genade, verbazingwekkende, onmetelijke genade. Een absolute aanrader.
Om het hart van jongeren
De bundel om het hart van jongeren, die geschreven werd door diverse scribenten is misschien op het eerste gezicht vooral gericht op ambtsdragers en leidinggevenden in het jeugdwerk. Maar al lezend vond ik er voor mezelf als ouder ook veel goeds. Voor dit boek (onder redactie van mijn vader) mocht ik een hoofdstuk schrijven over ‘vragen van kinderen’. De overige hoofdstukken zijn meer op oudere kinderen en jongeren gericht. Vooral het hoofdstuk van ds. Brons over kansen en valkuilen in gesprekken met jongeren (met veel herkenbare voorbeelden) vond ik leerzaam. Sommige hoofdstukken zijn wat meer gericht op het werk in de gemeente dan andere hoofdstukken, maar het hele boek is echt het lezen waard voor ouders, als ze graag het hart van hun (tiener)kind bereiken willen.
Goed dat je er bent
Wat een leerzaam, evenwichtig en praktisch boek is dit! In Goed dat je er bent schrijft Sarina Brons over zelfbeeld. Best een lastig thema. Niet alleen omdat een negatief zelfbeeld voor veel mensen dagelijks consequenties heeft, maar ook omdat de Bijbel een heel ander geluid laat horen dan de wereld om ons heen (namelijk over zelfverloochening, zondaar zijn, nederigheid en ootmoed). In dit boek legt de auteur inzichten vanuit de hulpverlening op een toegankelijke manier uit en laat zien hoe de twee ‘benen’ doen en zijn worden gewaardeerd in de Bijbel. Een bijzonder verhelderend hoofdstuk vond ik dat over zelfbeeld en religie. Doet de Bijbelse boodschap van zonde en genade iets met het zelfbeeld van mensen? Hoe staan zondebesef en zelfbeeld in verhouding tot elkaar? Dat zijn moeilijke vragen die de auteur niet uit de weg gaat. We hoeven niet in de eerste plaats op zoek naar het positieve in onszelf, omdat het onze roeping is een Ander groot te maken. En dat is een bevrijdende gedachte.
Het lied van de feniks
Wie graag een roman in één adem uit wil lezen is bij Het lied van de feniks aan het goede adres. Autumn overleeft als enige een aanslag op haar treincoupé. Ze raakt verstrikt in haar trauma en schuldgevoel, tot de 12-jarige Reese op haar pad komt, een meisje wiens moeder bij de aanslag om het leven kwam. Tegen wil en dank ontstaat er een bijzondere band tussen hen, wanneer ze samen aan een bijzonder project gaan werken. Dit boek heeft een aantal boeiende thema’s in zich die niet zo vaak beschreven worden. En daarnaast is het een prachtig geschreven verhaal dat je maar moeilijk weg kunt leggen.
Katie van Bora
Dit boek vond ik ook tweedehands, maar is ook nieuw nog verkrijgbaar. Ik heb het nog niet helemaal uit, maar wat is dit mooi! Ik houd echt heel erg van romans over historische personen, als je daarin iets leest over hun geloof, over wie de Heere voor hen was, en over Gods Koninkrijk. En dat krijg je in Katie van Bora allemaal. Het boek is echt goed geschreven en geeft een mooi inkijkje in het leven van deze bijzondere vrouw, die eerst als non leefde maar later de vrouw van Maarten Luther werd. Daarnaast lees je veel over de Reformatie in Europa. Door de gesprekken die Katie heeft met anderen kom je veel te weten over de tijd waarin ze leefde en de ontwikkelingen in Europa. Er wordt ook regelmatig geciteerd uit brieven, waardoor het boek geloofwaardig overkomt. Katie had alles behalve een makkelijk leven, maar ze leefde niet in angst of kramp, maar vanuit een diep vertouwen op de Heere. Echt een aanrader wat mij betreft!
Twee jeugdboeken, gelezen door onze Zarah (groep 7):
Ik ben er ook nog
Annefleur vindt het thuis helemaal niet meer gezellig. Haar broer Yannick heeft een handicap doordat hij uit een raam is gevallen. Steeds in Annefleur bang dat hij een woede-uitbarsting krijgt. En waarom controleert haar moeder haar steeds? Er gebeuren gelukkig ook leuke dingen. Ze gaan op schoolkamp en er komt een nieuwe lerares. Haar beste vriendin Kim verzint een grap die allen Kim kan verzinnen. Annefleur moet namelijk doen alsof zij een nieuwe stage juf is, en dat de directeur is vergeten dat door te geven. Gaat de grap lukken? Annefleur gaat met Kim ook werken in een verzorgingshuis. Ik vond het een mooi boek, omdat er minder fijne dingen gebeuren, maar ook juist fijne zodat het niet heel erg verdrietig wordt. Ook vond ik de grap die Kim verzon, echt grappig. Ik ben er ook nog is een superleuk en mooi boek en heel mooi geschreven. Eigenlijk moeten alle meiden van mijn leeftijd het wel lezen!
Sanne in actie
Ik vind Sanne in actie een mooi boek, want het gaat over vluchtelingen. Aangezien mijn vader bij stichting Ismaël werkt, (een stichting waar ze werken met vluchtelingen) en de brand die er een paar weken geleden op Lesbos is geweest, heeft het dus eigenlijk wel een beetje een bijpassend thema. Sanne houdt veel van foto’s maken en trekt dan ook vaak de natuur in om dat te doen. Ze heeft verzorgpony’s (wat ik ook er leuk vind, omdat ik zelf ook op paardrijles zit) , en ze is woedend als er rotjes bij de pony’s in de wei worden gegooid. Zelf denk je dan ook: wie doet er nou zoiets? Als iemand bij Sanne op school komt vertellen over vluchtelingen, lijkt haar leven voor een groot deel te veranderen. Misschien is dat ook wel zo… Samen met haar klas organiseert ze een geweldige rommelmarkt, waarvan de opbrengst voor vluchtelingen op Lesbos is. Aan het einde van de rommelmarkt, met een geweldig hoge uitkomst, is iedereen blij. Maar dat gaat snel veranderen als ze dat vreselijke nieuws gaan horen..
Een mooi boek met afwisselende emoties. Soms blij, soms verdrietig. Soms maak je je als lezer ook echt wel boos om die stomme dingen die onbekende personen doen, bijvoorbeeld dat van die rotjes. En lekker dik, met wel 253 bladzijden! Dit boek heb je echt niet zomaar uit. Maar dat maakt het juist extra leuk!
Welke boeken las jij de afgelopen tijd? En heb je tips voor waardevolle jeugdboeken? Ook die zijn altijd welkom.
(Dit blogartikel werd geschreven door Elise).
Altijd leuk om weer boekeninspiratie op te doen. Ik heb sinds kort mijn oude hobby weer herpakt en geniet van het lezen.
Aanraders vind ik: Zij aan zij (van Jana Kelley), gebaseerd op waargebeurde verhalen, gaat over een christelijk gezin dat in een islamitische wereld gaat werken en wonen. Ik zag net dat daar ook een tweede deel van is verschenen: Deur naar de vrijheid.
Ook mooi: Rode inkt (Kathi Macias) over een Chinese christin in een strafkamp. Bracht de vervolgde kerk heel dichtbij.
Het huis van mijn vader. Van Corry ten Boom. Is ook heel erg mooi!!
Hoi Elise,
Bedankt weer voor de lijst! Altijd leuk in even te snuffelen en nieuwe titels te ontdekken!
Heb je Lila van Marylinn Robinson wel eens gelezen? Die vond ik héél indrukwekkend en knap geschreven. Over trauma, verwerking, en nieuw leven, op een diep niveau. Het is pittig prachtig geschreven, moest er wel bij nadenken.
En boeken van Chaim Potok, vind ik erg mooie literatuur.
Voor kinderen: de kinderkaravaan, een klassieker over een groepje van 7 kinderen wat een tocht door de wildernis van Amerika ternauwernood overleeft, onder barre omstandigheden. Dat was zo’n boek waarbij je tot véél te laat blijft voorlezen
Wat ook echt heel mooi is, is het nieuwe boekje ‘Op naar vast en zeker’ van Marieke den Butter. Een práchtig boekje wet leest als een parabel zoals ook bijv van Max Lucado, over de levensreis van een christen, naar de stad van de grote Bouwmeester: ‘Vast en zeker’. (Alle mensen hebben een tentje op hun rug. Sommigen hebben een oude, opgelapte tent. En anderen slaan soms hun pinnen wel erg diep in de grond en versieren hem alsof ze altijd hier zullen blijven.’ Of: tijdens de reis is er soms zomaar een aangerichte tafel in de wildernis, waar onze naamkaartjes al bij staan en waar het vuur brandt). Bijzonder mooi!
Hartelijke groet!
Nelleke vd Velde
Hartelijk dank voor de leestips!
Uit de diepten is inderdaad een absolute aanrader!
Aanraders zijn ook En God bedacht Zich en Bouwen in een verscheurde wereld beide grschreven door Anne vd Bijl.
Liefde en Respect, de liefde waar zij naar vetlangt en het respect dat hij nodig heeft door Emerson Eggerichs.
Wat is een gezond gemeentelid, door Thabiti M. Anyabwile is echt een “spiegel” om te lezen.