Waar wil jij jezelf elke dag aan herinneren?

Nu onze kleine koter langzaam begint te begrijpen hoe dat moet, slapen ’s nachts, vond ik het tijd om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Vroeger opstaan! Als ik me laat wekken door de kinderen die wakker worden voel ik me meteen achter de feiten aanlopen, begin ik de dag onvoorbereid en heb ik moeite om nog een goed moment te vinden voor Stille Tijd. Omdat de nachten te kort en te onrustig waren om goed uitgeslapen te raken vond ik wat langer slapen ’s morgens echt prioriteit. Met te weinig slaap ben ik ongeduldig en mopperig en zo kan wat langer slapen een hele zinvolle bezigheid zijn. Hoewel ik eigenlijk geen ochtendmens ben sta ik graag wat eerder op nu mijn nachten wat vaker ongestoord verlopen .

Een tijd geleden las ik het boek Miracle Morning van Hal Elrod. Hij belooft fantastische resultaten als je alle dagen van de week 1 uur eerder opstaat dan nodig is. Hij heeft een methode bedacht met vijf activiteiten die je dat eerste uur van de dag doet:

 • Stil zijn
 • Affirmeren
 • Visualiseren (je succes voor ogen stellen)
 • Bewegen
 • Lezen
 • Schrijven

Hoewel ik flinke kanttekeningen bij de theorie van Elrod plaats, wil ik je de komende weken een kijkje geven in de manier waarop ik deze onderdelen toch een plekje heb weten te geven in mijn ochtendroutine (en waarom!). Vandaag het tweede onderdeel: affirmeren. Affirmeren betekent zoveel als bevestigen en het is geen Nederlands, wellicht omdat het hele concept van jezelf bevestigen niet zo bij ons, nuchtere Hollanders past.

Kritisch stemmetje in je hoofd

Affirmaties zijn volgens Hal Elrod belangrijk, omdat wij allemaal een stemmetje in ons hoofd hebben dat kritiek op ons levert. ‘Je doet het niet goed genoeg’, ‘dat kan jij nooit’, ‘denk maar niet dat het ooit wat wordt met jou’. Dat stemmetje zou ons belemmeren in het bereiken van succes. Je bedenkt als tegengeluid een aantal statements die te maken hebben met je doelen en herinnert jezelf daarmee elke dag aan wat je wil en dat je het kan. Als je ‘affirmeert’ met de voorbeeldzinnen van Hal Elrod vertel je jezelf elke dag dat je net zoveel recht hebt op succes als elk ander mens op aarde. Dat je in staat bent om je doelen te bereiken door je vandaag volledig in te zetten en dat je ervan overtuigd bent dat je het hoogste niveau van succes zult behalen dat mogelijk is. Kortom, ‘affirmeren’ is daarmee een activiteit die ver bij mijn bed vandaan plaatsvindt en ver verwijderd is van de waarden, doelen en verwachtingen van mijn leven als moeder.

Lessen

Kan je er dan niets mee, met dat idee van ‘affirmeren’? Ik bedacht me dat ik zelf best wel vaak dingen leer waarvan ik denk ‘daar moet ik vanaf nu elke dag aan denken’. Natuurlijk gebeurt dat niet, vergeet ik dat en en kom ik daar later door schade en schande wijs geworden, weer achter. Daarom maakte ik, kijkend naar mijn prioriteiten en mijn doelen, een lijstje met dingen die ik elke ochtend zou willen lezen om mezelf er weer bij stil te zetten: dit zijn je drijfveren, dit zijn de lessen die je leerde, dit is hoe je wil leven vandaag. Het leven is niet maakbaar en ik geloof niet dat het lezen van 20 statements in de ochtend direct je dag verandert. Het zorgt er wel voor dat je elke dag tenminste een keer denkt aan de dingen die je belangrijk vindt.

Aan welke dingen wil ik mezelf elke dag herinneren?

 1. De barmhartigheden van de Heere hebben geen einde: ze zijn elke morgen nieuw;
 2. Je man is niet zomaar een huisgenoot. Koester hem en je huwelijk vandaag!
 3. De kinderen zijn geen afleiding van mijn belangrijke taken, ze zíjn mijn belangrijkste taak;
 4. Onze kinderen lijken op ons. Verwacht niet van ze wat je zelf ook niet kan, maar onderwijs hen steeds in liefde;
 5. ‘O Heere, prent de eeuwigheid op mijn netvlies’;
 6. Het is niet belangrijk wat andere mensen van je denken. Het is belangrijk hoe de Heere je ziet. En al kan je niets dan zonde meebrengen, toch mag je hopen op Zijn Woord: dat bij Hem vergeving is, door het bloed van de Heere Jezus;
 7. Het was Goede Vrijdag, Jezus stierf aan het kruis van Golgotha om verzoening te brengen voor zondaren;
 8. Het graf is leeg, de Heere Jezus overwon de dood. Hij leeft en regeert aan de rechterhand van de Vader. Met wie in mijn omgeving kan ik daar vandaag over praten?
 9. Verblijdt u te allen tijd;
 10. Bidt zonder ophouden;
 11. Dankt God in alles;
 12. Schrijf op wat mooi en goed was vandaag, waar je voor gedankt hebt;
 13. Zeg vandaag nee zodat je beter ja kan zeggen tegen die dingen die het meest belangrijk zijn;
 14. Vertel vandaag over je angst, je zorg, je schaamte. Kwetsbaarheid maakt alle relaties mooier;
 15. Werp al uw bekommernissen op Hem, want Hij zorgt voor u;
 16. Gemiddeld, imperfect zijn is goed genoeg;
 17. Focus vandaag niet op de belevenissen van anderen, maar op die van jezelf en je gezin  (aka zit niet gekluisterd aan je telefoon);
 18. Wees snel in schuld belijden, aan de Heere, aan je man, aan je kinderen en aan anderen;
 19. Wie kan je, naast je gezin, dienen vandaag? (met praktische hulp, een luisterend oor, …);
 20. En al wat je doet met woorden of met werken, in de taken die je van de Heere hebt gekregen, doe het alles in den Naam van den Heere Jezus, dankende God en de Vader door Hem.

 

Welke ‘affirmatie’ zou voor jou belangrijk zijn? Wat wil je jezelf elke dag in herinnering brengen?

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

3 comments

 1. Klaske says:

  He, Mooi dat je elke dag eerder op staat! Ben ik ook steeds van plan.. Maar elke keer s nachts wakker worden en daarna niet uitgeslapen zijn herken ik ook…

 2. Marjet says:

  Dag Elise! Nummer 5 vind ik heel mooi, dat zet al het andere in je leven in een heel ander perspectief! En ik bedenk me nu ik dit lees, dat nummer 15 mijn belijdenistekst is. Ik denk dat ik met deze twee ga beginnen… Bedankt voor je waardevolle blog!
  Hartelijke groeten van Marjet!

  • Elke dag Nieuw says:

   Ha Marjet, dank dat je reageert. Nummer 5 is een uitspraak / gebed dat bekend is van Jonathan Edwards en sinds ik daarover las vind ik dat ook een heel leerzame gedachte, die inderdaad het hele leven in perspectief zet.

Geef een reactie