Ga naar de inhoud

Je kind met veel gevoel

zomer-deel-1-1-van-63-scaled

Volledig van slag door het geluid van een grasmaaier, de stukjes in de pindakaas pot, een kriebelend labeltje in een trui of super druk na het eten van een zakje snoep? Is je kind extra gevoelig voor prikkels als geluid, licht, geuren en smaken? Kan je kind sfeer en stemmingen van anderen heel goed aanvoelen en snel geraakt zijn? Dan is je kind misschien wel heel gevoelig. Uit onderzoek blijkt bijna 1 op de 5 kinderen hoogsensitief (HSP) te zijn. Het is belangrijk om je hier als ouder van bewust te zijn.

Intense belevingswereld

Hoog sensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap en geen stoornis. Een eigenschap die voor bijzondere kwaliteiten, maar ook voor beperkingen zorgt. Bij een hoogsensitief kind zijn meer en andere hersengebieden actief en is het zenuwstelsel gevoeliger. Daardoor neemt je kind niet alleen meer informatie op, maar verwerkt hij lichamelijke en emotionele prikkels ook op een intensere manier. Als je kind hooggevoelig is, neemt hij meer dan gemiddeld in zijn omgeving waar en komt alles wat er om hen heen gebeurt ongefilterd bij je kind binnen. Zelfs het zachtste geluid en de meest subtiele geur merkt hij op. Het verwerken van en reflecteren op al die prikkels kost veel tijd en energie. Ook kan dit voor stress en angst zorgen. Het opvoeden van een hooggevoelig kind kan daarom dan ook best een uitdaging zijn. Belangrijk is dat je snapt wat je hooggevoelige kind voelt en ervaart, zodat je daar als ouder bewust op kunt inspelen. Er zitten ook hele mooie kanten aan deze karaktereigenschap. Zo zijn er veel hoogsensitieve kinderen die erg creatief zijn. Ze hebben veel oog voor detail en een groot hart voor de wereld om hen heen. Ze maken vaak makkelijk vrienden omdat ze sociaal en empathisch zijn.

Bron: https://psychogoed.nl/hooggevoelig-kind-kenmerken-en-opvoedtips/

Extra voelsprieten

Emoties voelt een hooggevoelig kind enorm goed aan. Als je bijvoorbeeld iets vraagt aan een hoogsensitief kind dan hoort hij niet alleen je vraag, maar ook de toon en volume van je stem, ziet hij je gezichtsuitdrukking daarbij, voelt het jouw emoties. Kleine dingen kunnen daardoor een grote impact hebben. De meester of juf die even geprikkeld reageert of een geïrriteerde opmerking maakt, daar kan je kind helemaal van slag van zijn. Reacties die in onze ogen wat overdreven zijn, hebben alles te maken met hun prikkelgevoeligheid. Een broek die niet fijn zit, een trui die kriebelt, de tandpasta die geen lekkere smaak heeft, de sirene die zo hard is dat ze hun handen voor hun oren houden. Je kind kan aan de andere kant ook geweldig genieten, juist ook van kleine dingen. Gezelligheid in huis, kaarsjes aan, muziek op de achtergrond, zelfgemaakt taart of koekjes. Je kind van genieten van top tot teen, omdat het ook dicht bij zijn positieve emoties staat zoals blijdschap en geluk.

Praktische handreikingen:

  • Een hoogsensitief kind heeft het niet altijd makkelijk. Hij neemt zijn gevoeligheid vierentwintig uur per dag mee. ’s Avonds in bed passeert vaak de hele dag nog de revue en ‘s nachts dromen ze sommige hooggevoelige kinderen veel. Het is belangrijk om voldoende oog te houden voor het feit dat je kind er ook niets aan kan doen dat hij hooggevoelig is en hij zich écht niet wil aanstellen of bewust moeilijk wil doen. Je kind kan zich hierin niet veranderen. Het is onderdeel van zijn persoonlijkheid. Wees je als ouder heel bewust dat je kind de ruimte voelt om vol-le-dig zichzelf te mogen zijn. Daardoor zal je kind zelfacceptatie en waardering ontwikkelen. Ook op het gebied van zijn hooggevoeligheid;
  • Een hooggevoelig kind kan snel overprikkeld zijn. Naar school gaan is bijvoorbeeld een immense opgave. Er zijn de hele dag door ontzettend veel prikkels, ze willen een goede indruk maken op hun leerkracht en vrienden en hebben weinig rust en tijd om alleen te zijn. Ze stapelen emoties op, vaak tot het moment dat ze in een veilige omgeving zijn. Meestal laten ze hier dan de bom ontploffen. Wanneer je kind overprikkeld is (bijvoorbeeld heel boos of heel verdrietig) laat hem dan 15 minuten tot rust komen. Laat je kind tijdens dit ‘rustmoment’ doen waar het zin in heeft. Dat kan bijvoorbeeld een boek lezen zijn, buiten spelen of gewoon even ontprikkelen op de slaapkamer;
  • Alles komt bij je kind binnen. Ook heftige dingen die bijvoorbeeld vanuit een Bijbelverhaal of preek binnenkomen in het hooggevoelige brein van je kind. Je kind kan hier echt uit z’n doen van zijn. Het kan ook diepzinnige vragen stellen over geloof, toekomst, eeuwigheid en sterven. Ga hier serieus op in. Probeer wel af te dalen naar kinderlijk niveau als je hierover het gesprek aangaat;
  • Meer dan gemiddeld hebben hooggevoelige kinderen behoefte aan veiligheid, orde, structuur en duidelijkheid. Ze kunnen moeite hebben met veranderingen. Onder andere doordat ze ook diep nadenken over situaties. Wat wordt er van mij verwacht? Zou ik dit wel kunnen? Waar moet ik zitten? Zou alles duidelijk voor me zijn? Dit kan de nodige stress geven. Daarom is het belangrijk om altijd goed door te vragen. Stel open vragen. Waar zit je mee? Hoe kunnen we dit samen voor jou oplossen? Wees je als ouder bewust dat je kind vol emotie en gevoelens zit. Geef hier voldoende ruimte voor;
  • Het opvoeden van je hooggevoelige kind kost de nodige energie. Je kind vraagt veel van jou waardoor je batterij ook sneller leeg is. Zorg dus zelf ook voor genoeg ontspanning. Als jij niet lekker in je vel zit, voelt je kind dit direct en zal dit in zijn/haar gedrag spiegelen. Breng je zorgen bij de Heere. Hij is de Schepper! De Heere heeft mij een kind gegeven met deze bijzondere eigenschap. Zeg tegen je kind dat hij ook altijd zelf mag bidden! De Heere wil rust geven, aan jou en je kind. Christus is de grote Rustaanbrenger! En Hij zegt het: ‘Laat de kinderkens tot Mij komen en verhindert hen niet; want derzulken is het Koninkrijk Gods’ (Markus 10:14).

Beeld: Mirjam Ordelman

Abigaïl Janse

Abigail Janse is getrouwd met Sander, moeder van zes kinderen, en woont met haar gezin in de pastorie van Rijssen-Zuid. Naast het werk in haar gezin en de gemeente is ze hulpverlener bij Stichting De Vluchtheuvel. Lees verder

Reacties

11 reacties op “Je kind met veel gevoel”

  1. Een en al herkenning hier. Zowel de blog als de reacties. Wat mij erg geholpen heeft in de zoektocht naar ‘wat heeft ons kind’ is het boek: ‘het hooggevoelige kind met een sterke wil’ geschreven door Janneke van Olphen. Hierin vertelt zij heel beeldend over wát er gebeurt in het hoofd van een hooggevoelig kind. (Niet alleen gericht op het hooggevoelige kind met een sterke wil, voor elke ouder/opvoeder die zich wil verdiepen in hooggevoeligheid is dit makkelijk te lezen boek een aanrader.)

    Iets anders wat mij vaak verdriet doet is dat de ‘korte’ vakanties vaak niet genoeg zijn om op adem te komen. De gewone dingen zoals school/zwemles/verjaardagsfeestjes/club enz. vragen al meer energie dan de kinderen hebben. Heel vaak komen de kinderen oververmoeid/met hoofdpijn of andere lichamelijke klachten thuis. Menige herfst/kerst/voorjaars/meivakantie bestaat voor een groot deel uit ziek zijn en bijkomen. De tijd die de kinderen in een schoolweek nodig hebben om alles te kunnen overdenken en verwerken is er niet voldoende. Bij tijd en wijlen voelt het leven met hooggevoeligheid meer als een kruis dan zegen. Natuurlijk zien we de mooie dingen zoals in de blog beschreven. Jammer genoeg is de praktijk van het leven dat er zoveel van de kinderen gevraagd wordt dat er naast huiswerk en de andere verplichtingen te weinig tijd overblijft om te kunnen ontspannen en opladen. Ook voor basisschoolkinderen is de balans zoeken erg lastig. Er hebben hier al heel wat tranen gevloeid, bij moeder en kind(eren),omdat er wéér lichamelijke klachten waren en daardoor een (broodnodige!) ontspannende of leuke activiteit niet door kon gaan.
    Wat het soms extra zuur maakt is het onbegrip!
    Belangrijk dus zo’n blog als deze!

  2. Tjonge wat een hoop herkenning zeg!
    Zelf ben ik hsp-er maar een aantal van mijn kinderen ook. Over de te harde geluiden o.a in de kerk. Maar ook het moeite hebben met gezag. Onze jongste vind dit ook erg lastig.
    Toch horen er voor haar ook grenzen en regels te zijn. Waar ik benieuwd naar ben is ; hoe pakken jullie dit aan in verhouding tot straffen/belonen . Probeer in ieder geval altijd te spiegelen door te vragen; was dat nou aardig/lief van je hoe je deed. Dit werkt wel. Maar doordat ze zó gevoelig is is het soms lastig wanneer ze gecorrigeerd moet worden op haar gedrag. Kan écht op een drama uitlopen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Je gaat naar de webshop