Ga naar de inhoud

Tijd voor een feestje!

jarig kind

Waar je als moeder van een baby, dreumes en peuter het verjaardagsfeest nog heerlijk op één dag gepland krijgt, met alle bijkomende druktes, kun je dat met schoolgaande kinderen keer twee doen. Want niet alleen de dag zelf vraagt de nodige voorbereidingen en emoties bij de Jarige Jet, maar vanaf een jaar of vijf komen daar ook de kinderfeestjes bij. En als ik eerlijk ben, kost me dat meer energie en voorbereiding dan de verjaardag zelf. Want hoe zorg je ervoor dat het hele clubje een fijne middag/avond heeft, het programma gevuld is, het feestvarkentje alles ook nog goed kan behappen en je huis na afloop niet is veranderd in een ontplofte chaos?

Nou, om eerlijk te zijn heb ik daarvoor geen gouden tip. Maar in de loop van de tijd heb ik wel wat ideeën verzameld. Mogelijk helpt het jou ook. Zomaar wat tips voor met name meisjesfeestjes. Want, dat is het enige waar ik ervaring mee heb. Daarnaast zou het erg leuk zijn, wanneer je gewoon in de reacties jouw beste tip voor een geslaagd kinderfeestje door wilt geven. Of je nu hoort bij de categorie moeders die het heerlijk vinden om uitgebreide feestjes te organiseren (Kom maar op met je creativiteit!) of meer het soort moeder bent die blij is wanneer het weer achter de rug is (Je hebt vast al heel goede ervaringen opgedaan!), we hebben er allemaal wel een keer mee te maken. En mogelijk zitten er ook wat leuke ideeën tussen voor een feestje in het klein. Gewoon, zomaar, omdat het toch vakantie is!! 

Handige tips voor de organisatie van het feestje 

Wellicht heel wat open deuren met alle ervaren EDN-moeders, maar misschien zit er nog wat voor je bij 😉 

  1. Het is heel handig om wat extra handen te hebben. Denk aan een nichtje met haar vriendin die vast wel voor een leuk zakcentje willen komen helpen. Of je buurmeisje, de oppas of je zus. 
  2. Misschien niet heel gezellig, maar een kleine baby of peuter kan wel heel veel aandacht vragen op het moment dat je die niet kunt geven. Soms gewoon heel handig om dan even een oppas te regelen. 
  3. Maak een planning. Toegegeven; je kunt daarin doorslaan. Mijn zus kreeg de slappe lach toen ze me eens met een feestje hielp en vooraf een heel ´draaiboek´ van mij doorkreeg op de minuut af gepland. Maar een beetje planning kan wel helpen om de boel overzichtelijk te houden. 
  4. Het kan heel helpend zijn om samen (met je dochter) een thema te bedenken wat haar aanspreekt. Dat is handig zoeken en geeft alvast een richtlijn. En als je het leuk vindt kun je de uitnodiging, spelletjes en evt. knutsel er op aanpassen. 
  5. Stel vooraf een budget vast. Vergis je niet; ook een thuisfeestje kan snel duurder worden dan je gepland had. 
  6. Organiseer een verjaardagsfeestje samen met een vriendinnetje of klasgenootje van je kind. Dat kan aan alle kanten positief werken. Het scheelt in de kosten, organisatie en mogelijk zelfs in de energie die je erin steekt. 
  7. Als je kind graag eropuit wil en daarmee de kosten hoger worden, spreek dan af dat het mag mits het bijvoorbeeld maar drie of vier kinderen uitnodigt. Net zo gezellig. En denk bij een uitje ook eens aan een museum. Vaak zijn daar best wat activiteiten te doen, die geschikt zijn voor een kinderfeestje.
  8. Waar ik zelf altijd weer tegenaan loop is de vraag wie je uitnodigt. Eigenlijk staat het hele idee van het ´selecteren´ van de gasten me een beetje tegen. Als het kan en je hebt er de ruimte voor dan is het natuurlijk heel mooi om gewoon de hele klas uit te nodigen. Maar dat is uiteraard niet voor iedereen haalbaar. Mijn man vroeg zich af of het geen optie zou zijn om gewoon twee keer per jaar met de hele klas (of alleen jongens/meisjes) een feestje te organiseren. Niemand teleurgesteld, iedereen levert een kleine bijdrage, geen gedoe met allerlei kadootjes enz. Mannenlogica. Maar mogelijk werkt het. Of doet een van jullie zoiets. Ervaringen hiermee? Ik hoor het graag!   

De inhoud 

Dan nu over de inhoud van het feestje. Want al organiseer je alles tot in de puntjes, het is wel fijn als de gasten het allemaal naar hun zin hebben. En dat het vooral ook gezellig is met elkaar. 

  1. Het allereerste feestje dat ik voor de 5e verjaardag van onze oudste regelde, werd een gezellig ‘vliegerfeestje’. Ik had online leuke vliegertjes gevonden die ze zelf in konden kleuren. Als je even zoekt, kun je die voor een leuk prijsje vinden. Soms zelf met de stiften erbij. Het bleek wel een behoorlijke klus voor die kleintjes om zo´n grote vlieger helemaal in te kleuren, maar dan kon natuurlijk thuis afgemaakt worden. Daarna vertrokken we naar een grasveldje in de buurt, met een beetje hoogteverschil zodat ze daar allemaal hun vliegers konden testen. Het was een succes en vast ook wel geschikt voor een jongens-feestje 😉 
  2. Wat tot nu toe (onze oudste is 9 jaar) bijna bij elk feestje wel terug laat komen is een speurtocht. Dat vinden ze bij ons in elk geval nog erg leuk. Als ze nog klein zijn kan het gewoon in je eigen wijk, later kun je uitbreiden naar bijv. een bos in de buurt. Ik verzin er vaak zelf een verhaal bij en zorg ervoor dat het wel een zoektocht is om bij de schat uit te komen. Denk aan een oude landkaart, een geheime brief met daarin een ´code´, een spoor van lintjes… Zelfs bij de kleinste kinderen kun je wel iets hiermee. Ook kleuters kunnen van een paar letters al een woord maken. Ik merk wel dat de geloofwaardigheid met de leeftijd wat afneemt. Zo had ik voor de 8e verjaardag van onze dochter een verhaal verzonnen over een bestelwagentje vol met snoep en speelgoed, wat een straat verderop was gekanteld. Natuurlijk moesten wij met elkaar even gaan kijken of er nog wat te vinden zou zijn op die plek. Hoewel ze allemaal enthousiast mee zochten, merkte een van de kids op dat het toch wel heel toevallig was dat er dan precies evenveel snoepjes en speelgoed waren blijven liggen als het aantal kinderen dat er op het feestje was. Maar van een de moeders kreeg ik te horen dat haar dochtertje die avond nog eens terug was geweest om verder te zoeken..;-) 
  3. Voor wat oudere kinderen is een escaperoom een leuke variant op de speurtocht. Deze kun je uiteraard zelf in elkaar zetten. Begin er dan wel op tijd aan en schat het niveau van de gasten niet te hoog in. Niet omdat ze het niet zouden kunnen, maar vooral omdat niet alle kinderen zin hebben om in hun vrije tijd taal- en rekenspelletjes op te lossen. Je snapt welke moeders in deze valkuil stappen….. juist ja, de moeder-juffen. Er zijn ook escaperoom-pakketten te koop, speciaal voor thuisfeestjes. Ik hoorde van een andere moeder positieve ervaringen daarover.    
  4. Een ´fotofeestje´ kan ook heel geslaagd zijn. Neem de tijd voor een leuke fotoshoot. Daarbij kunnen ook vast een paar grappige foto´s gemaakt worden met leuke photobooth props. De meiden kunnen uiteraard ook van elkaar leuke foto´s maken. De foto´s laat je afdrukken of print je uit (dan heb je wel even hulp nodig). Daarna laat je een leuk fotolijstje pimpen of een mini-boekje maken. Of een klein prikbordje inclusief fotolijstje. Genoeg te verzinnen hierbij. Heb je ook gelijk een idee voor het verjaardagscadeau van je dochter: een camera. 
  5. Organiseer een high tea, waarbij de hapjes eerst nog gemaakt moeten worden. Denk aan het zelf maken en versieren van chocolaatjes, minidonuts (bevroren dippen werkt het beste), fruitspiesjes enz. En is het mooi weer? Pak alles in en maak er gelijk een gezellige picknick van! Een andere variant zou een pizzafeestje kunnen zijn. Laat ze allemaal een pitabroodje beleggen en met een pizzarette heb je zo een gezellige avond. 
  6. Wees eens creatief met….bloemen! Van droogbloemen kan een leuk kransje gemaakt worden. Weer eens wat anders dan een knutsel en daarbij ook heel leuk om mee naar huis te nemen.  
  7. Uiteraard zijn de klassieke ‘oudhollandse’ spelen ook altijd leuk om met elkaar te doen. Denk aan koekhappen, ezeltje prik, zaklopen, blikgooien, sjoelen, estafetteloop met een ei enz. Bij mooi weer zijn spelletjes met water ook gegarandeerd een succes. (…voor de kinderen dan!) 
  8. Niet elke verjaardag valt op een mooie zomerdag. En als je wat kleiner behuisd bent is het soms zoeken naar ruimte voor al die energieke kinderen. Afgelopen voorjaar huurden we voor 1,5 uur de gymzaal. Dat was erg leuk. Vooraf had ik bij mijn collega, de gymleerkracht wat ideeën gevraagd en daar een eigen draai aan gegeven. Maar ik ontdekte dat ze het vooral ook heel leuk vinden om zelf even lekker te spelen. En ook ballonnen in een gymzaal doen het erg goed. Of mogelijk kun je ergens anders een grote ruimte gebruiken om spelletjes te doen. Denk aan de loods van een bedrijf.  
  9. Eens hoorde ik van een moeder die een heel kinderfeestje had georganiseerd rond het thema: MAF. Wat een goed idee! Uiteraard doe je dan iets met een bouwpakketje van een vliegtuigje, daarbij kun je online echt leuke materialen vinden en mogelijk een stukje van een documentaire kijken. Je geeft de kinderen dan ook echt iets mee op een feestje. Petje af voor deze moeder. En mogelijk inspireert het jou ook om rond een goed doel een feestje te organiseren. 
  10. Eigenlijk altijd een succes; marshmallowen (wij hebben er gewoon een werkwoord van gemaakt)  bij het kampvuurtje met een mooi of spannend verhaal erbij. Een leuke afsluiter. 

Tot slot

Een tijd lang dacht ik dat het echt beter was om een thuisfeestje te organiseren. Het leek me goedkoper, gezelliger en je legt de lat niet zo hoog. Dacht ik. Inmiddels begrijp ik het heel goed dat niet elke moeder het ziet zitten om een clubje van 10 rondrennende kleuters of schoolkinderen in huis te ontvangen. Of wil dochterlief ook wel eens een keer een feestje ´buiten de deur´. Dus toog ik bij het laatste feestje naar het zwembad. Ik heb gezellig met de moeder van het vriendinnetje aan de kant gezeten, terwijl de meiden zich vermaakten in het water. Af en toe hebben we ze voorzien van wat lekkers. En om eerlijk te zijn, was het een heel relaxed feestje. Het ligt soms ook aan de leeftijd, het weer, hoe je zelf in je vel zit, je huis, je mogelijkheden, enzovoorts. Dus wat ik hier vooral mee wil zeggen; doe wat voor jou past. Maar laten we elkaar geen lat opleggen van hoe het al dan niet hoort. Ik hoop dat je weer wat inspiratie hebt opgedaan.

En misschien wil je er zelf nog wat tips aan toevoegen? Alvast bedankt!! 

Corma van Setten

Corma van Setten is getrouwd met Jeroen en moeder van drie meisjes (2015, 2017, 2018). Ze woont in ’s Gravenpolder en werkt als leerkracht op de basisschool. Lees verder

Reacties

9 reacties op “Tijd voor een feestje!”

  1. De laatste keer deed ik apenkooien in de tuin met de jongens uit groep 7.
    Een parcours van planken, tegels, de tuinbank en tafel en M.B.v de schommel en de rand van de trampoline. Je wijst een tikker aan en niemand mag de vloer aanraken. Was echt een succes
    Daarna even rustig worden met een verhalen bingo (vindt je op internet) mbv M&M’s wie bingo heeft mag ze opeten;) was ook geslaagd.
    Daarna nog een toernooi tafeltennissen in de tuin (evt gebruik je de tuintafel weer)
    We sloten af met het eten bij de vuurkorf; broodjes knakworst en marshmallows! Het was een gezellig feestje! En ja ik maak ook altijd een globaal draaiboek anders heb ik geen overzicht meer en word ik gestresst!
    Een feestje is best intensief en veel werk zeker al je het thuis doet. Maar vaak kijken we voldaan op terug als het gezellig was.

  2. Leuk dit!

    Wij deden ooit een ontbijtfeestje, zaterdagmorgen 9.00. Kids werden in pyama gebracht, samen ontbijten kussensloop versieren en aangekleed, met mooie haren weer naar huis.

    Of een zomerfeestje voor een kind dat altijd in de winter jarig is.

    Een vuurtje in de winter, lekker snel donker tenslotte. Marshmallows, knakworsten

    En van de zomer deed ik ballonnen vol water, daar een kleine Dino in en in de vriezer. Een echt bevroren dinoei. Succes verzekert.

  3. Mooie tips,
    Ik maakte ook altijd een planning puur de rust in mijn eigen hoofd. Maar achteraf was deze vaak niet nodig en liep het altijd ‘vanzelf!’ Ik heb zelf alleen jongens en die zijn al snel tevreden met een potje voetballen. Wat altijd in de smaak valt is een klein cadeautje in te pakken met kranten en veel plakband en die met mes en vork open te laten maken. Als ze 6 gooien met de dobbelsteen is het zijn/haar beurt om het open te maken(met mes en vork!)

    En verder maak het niet te groot maar denk simpel! De lat wordt anders voor ouders(met minder middelen) erg hoog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Je gaat naar de webshop