Ga naar de inhoud

De dag van de liefde

dag-van-de-liefde_pixabay-hands-7679387

Een paar weken geleden liepen wij het mooie Liefdespad. Het Liefdespad is een prachtige route van ruim 5 kilometer bij het dorpje Ruurlo. Het pad loopt dwars door de prachtige natuur van de Achterhoek. Onderweg kom je langs verschillende plekken waar er aandacht is voor bijvoorbeeld liefde voor de natuur of liefde voor de techniek. Bij deze plekken staat een bordje. Bij het volgende bordje hebben we even een poosje stilgestaan. Die sprak ons aan. ‘Liefde voor verbinding.’ Emotionele verbondenheid ervaren wij net als olie die een motor laat draaien. Hierdoor mogen wij elkaar nog steeds beter en dieper leren kennen. Daarom maken we ook bewust regelmatig tijd voor elkaar. Wat een zegen in een wereld waarin er tegenwoordig bijna 40% van de huwelijken op een scheiding uitloopt. 

Niveaus van communicatie

Doordat we zo geleefd worden, kunnen we in ons huwelijk soms een stuk verbinding met elkaar kwijtraken. Daardoor kan er meer oppervlakkige communicatie ontstaan, waardoor de diepgang steeds minder wordt. Je vertelt minder dingen tegen elkaar omdat je geen tijd hebt of omdat je eigenlijk niet de ruimte of de veiligheid voelt om het te kunnen delen. Zeker als het gaat om tere, kwetsbare onderwerpen. Het is zinvol om je samen bewust te zijn van de volgende vijf niveaus van communicatie:

  1. Praten over koetjes en kalfjes: Dit gaat over alledaagse dingen zoals het weer, de inhoud van de krant, de benzine die zo duur is, enzovoort.
  2. Praten over feiten en gebeurtenissen: Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het delen van zaken die zijn voorgevallen. Je laat elkaar delen in de dingen die je op een dag beleeft.
  3. Het delen van meningen en ideeën: Op dit niveau geef je al meer van jezelf weer. Je laat weten wat jij ergens van vindt. Op dit niveau overleg je ook met elkaar. Bijvoorbeeld over je familie, vrienden, opvoeding en jeugd, enzovoort.
  4. Delen van emoties: Hierbij gaat het om het uiting geven van bijvoorbeeld je verdriet, angst, boosheid of blijdschap. Je durft deze emoties met de ander te delen.
  5. Ontmoeting/intimiteit: Bij communiceren op dit niveau laat je de ander in je hart kijken. Je deelt bijvoorbeeld je verlangens, je pijn en verdriet, je deelt de inhoud van geloofsworstelingen of vragen, en durft je liefde te uiten en dingen te delen omdat je de ander volledig vertrouwt.

Neem tijd voor elkaar

Vandaag is het de dag van de liefde. Wat is het goed om, als je getrouwd mag zijn, in elkaar te investeren. Als je je emotioneel verbonden voelt, voel je je gehoord en gezien. Je mag je veilig voelen bij de ander: in mooie momenten, maar ook op kwetsbare momenten. Weten dat de ander er voor je is als het nodig is. Hiervoor is het nodig dat je jezelf kunt zijn bij de ander, dat jij je gevoelens kunt en durft te uiten. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van deze emotionele verbondenheid dat je voldoende tijd voor elkaar neemt. Hierdoor leer je elkaar steeds beter kennen. Je verlangt dan om bij elkaar te zijn. En je bereikt dan vaak ook de diepere lagen van communicatie. Neem structureel de tijd voor elkaar. Regel oppas als dit nodig is. Probeer (als dit lukt voor jullie) zeker eens per jaar een nachtje samen weg te gaan. Bespreek minstens iedere paar maanden hoeveel verbondenheid jullie ervaren. Geef je huwelijk een cijfer. Wat gaat er goed, wat vraagt de komende tijd de aandacht. Maak concreet hoe je hier samen mee aan de slag gaat.

Intimiteit en seksualiteit

Vanuit gezonde emotionele verbondenheid kan er vanzelf bevredigende intimiteit en seksualiteit ontstaan. Om je seksuele en emotionele relatie levend te houden, is praten over seksualiteit en intimiteit van belang. Juist door telkens moeite te blijven doen en te blijven praten over aanraken, je geliefd voelen en seksualiteit kunnen jullie concreet bespreken wat je nodig hebt om je geliefd te voelen. Ook kun je dan eerlijk aangeven wat jouw persoonlijke seksuele behoeften zijn. Jouw verlangens zijn niet iets om je voor te schamen. Die mag je open en eerlijk met elkaar delen.

De een heeft mogelijk meer seksuele behoeften dan de ander. Misschien is de een veel meer van het samen-zijn, zonder dat hierbij perse lichamelijke aanraking nodig is. Of een ander vindt het heel fijn om elkaar lichamelijk aan te raken (bijvoorbeeld knuffelen en zoenen), maar is niet gelijk op de daad zelf uit. Regelmatig vraagt dit om wederzijdse afstemming, zodat het element van ‘geven en nemen’ in jullie seksuele relatie in balans blijft of steeds meer mag komen. Hierover praten kan ongemakkelijk en heel kwetsbaar voelen. Het is ook kwetsbaar. Het gaat over het intiemste van jullie huwelijk. Maar doe het vanuit liefdevolle verbondenheid. Kijk maar hoe open en eerlijk er in het Hooglied over de liefde gesproken wordt. Seksualiteit heeft de Heere gegeven om samen oprecht van te mogen genieten! En daar mag je zeker in blijven investeren! Dan zal de overgebleven paradijsbloem alleen nog maar steeds meer tot groei en bloei mogen komen. Daarvoor heeft de bloem water en voeding nodig. Een van deze voedingsstoffen is toch wel: Samen in verbinding met elkaar. 

Op welke manier(en) staan jullie in verbinding met elkaar? 

Abigaïl Janse

Abigail Janse is getrouwd met Sander, moeder van zes kinderen, en woont met haar gezin in de pastorie van Rijssen-Zuid. Naast het werk in haar gezin en de gemeente is ze hulpverlener bij Stichting De Vluchtheuvel. Lees verder

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Je gaat naar de webshop