Gefascineerd keek ik naar de emmer die op tafel stond. Een grote lege emmer van het bekende merk die handig afgesloten kan worden met een deksel. De soeplepel past er zelfs in, zo bleek later. Om mij heen liep iedereen heen en weer en deed zijn of haar taak om de voorbereidingen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ongetwijfeld liepen er ook kinderen in de weg, maar ik herinner me alleen nog die emmer, het fruit en de stapels blikken. Er stond een snijplank klaar en ik mocht de vruchten snijden voor de bowl. Bowl was voor mij als tiener niets nieuws, maar die hoeveelheid! Ik weet nog hoe trots ik me voelde dat die hele emmer gevuld was. Zoveel bowl, voor ongetwijfeld heel veel visite, terwijl er ook al veel broertjes en zusjes van mijn vriendin in huis rondliepen. Ik vond het zo nieuw en dacht: ‘Een verjaardag vieren met zóveel mensen, dat kan ik later nooit!’
Organiseren kun je leren
Onze kleine familie is inmiddels ruim verdubbeld sinds mijn tienerjaren en daarbij een schoonfamilie die ook nog eens drie keer zo groot is als mijn thuishaven zorgt voor een uitbundige feestvreugde in ons huis. Jarig zijn dat betekent: Mamamarieke moet aan de bak. En… meestal lukt me dat. ‘Organiseren kun je leren’ houd ik mezelf dan voor en tussen de verjaardagen door probeer ik hier en daar de kunst af te kijken van dat lopen en rennen en vliegen op een verjaardag. Want kom op, van mijn eigen verjaardag is toch zeker wel een leuk feest te maken?!
Tip 1: Perfect wordt het niet. We hebben laatst nog heerlijk gesmikkeld van een doosje chocolaatjes die de feestvreugde heeft aangehoord vanaf de plank in de kast. Twee dagen na het feest werd het zakje ontdekt en bedacht ik dat er geen chocolaatje is gedeeld bij het bakje koffie! Och, niemand die het wist en wij vonden het best lekker. Ga dus geen perfect feestje organiseren. Dan is er ruimte voor schoonheidsfoutjes.
Tip 2: Buffetvreugde! Niet zelf bedacht, wel zelf geprobeerd. Tafel vol met taart, gebaksbordjes, thermoskan met koffie, kopjes in alle soorten en maten eromheen gedrapeerd. Vorkjes, pakjes drinken of een grote kan met ranja, mandje snoepzakjes en dienblad vol kleine zakjes chips. Eigenlijk was het een verlengstuk van mijn aanrecht. Dat aanrecht waar de kleur niet meer van te herkennen is op zo’n dag omdat het overvol staat. Nu blijft zelfs mijn aanrecht redelijk opgeruimd! En eerlijk? Het was ook lekker makkelijk: “Zoek wat lekkers uit en geniet ervan!” Ik had alle tijd om grote en kleine feestvierders een hand te geven, te kletsen en even te vragen naar het wel en wee. Dat vind ik nou echt een cadeautje!
Tip 3: Maaltijd = Minimale tijd. Bedenk vooraf wat de pot schaft en zorg dat het een maaltijd is die minimale voorbereiding vraagt rond de tijd dat alle feestvierders met hun kroost de deur uitwandelen. Bij vieren hoort een speciale maaltijd. “Dat betekent niet dat je haute cuisine moet koken. Beter is een gerecht van groen moes, waar ook liefde is, dan een gemeste os en haat daarbij” (Spreuken 15:17) schrijft Elise in het boek Elke dag nieuw – roeping en verwachting voor moeders vandaag. De frituurpan laat ik doen waar ie goed in is, we eten gezellig onder een slinger aan een gezellig gedekte tafel, doen hagelslag op de pap en voilà! Morgen doen we weer gezond.
Tip 4: After-day-dip. De dag na de feestvreugde is die vreugde bij mij wel aardig weggezakt. Het werkt altijd maar 1 dag. Daarom is de dag erna leeg in mijn agenda. Ja, het is inderdaad een mooi streven. Het lukt me niet altijd, maar de ruimte die ik heb voelt als ‘opruimtijd’. Een sopje over mijn aanrecht, een dweil over de vloer, een stofdoek over de randjes en een stofzuiger die de deurmat even fatsoeneert. Even doorwerken, er is namelijk nog een stukje mokkataart… verstopt in de koelkast en dat staat op mij te wachten. Dat smaakt!
Tip 5: Overzicht niet nodig. Ik raak halverwege de middag, met krakende chips zakjes op de vloer en het speelgoed wat dwars door een rijtje klapstoelen gesleept wordt, omdat er een winkel onder de tafel moet komen, het overzicht kwijt. Helemaal kwijt. Foetsie weg. Dan bedenk ik: overzicht is hier ook niet nodig. Straks opruimen en nu eerst op zoek naar een glaasje bowl met slagroom voor mezelf. Wie heeft de emmer gezien?
Leuk om te lezen en heel herkenbaar, ik hoop ook deze week jarig te zijn, en maak altijd een reuze pan soep, stokbrood erbij. Daarnaast een broodje kaasoufle of kroket. En ijsje toe;) Soms eten we met 25 mensen!
Het menu wordt steeds simpeler; van allemaal smeersel naar stokbrood waar kruidenboter in zit. Allerlei variatie’s snacks, naar keus uit 2 soorten. Minder keuze = minder stress = meer gezelligheid !!
Fijne verjaardag en Gods Zegen!
Leuk om te lezen Marije, het is waar… minder keuze = minder stress én meer gezelligheid! Wat een mooie aanvulling. Alvast een mooie verjaardag gewenst!
Weer een heerlijke column Marieke,
Over het reilen en zeilen op een gemiddelde verjaardag, en je bent al helemaal ingesteld op de grote familie die op jullie verjaardagen komen.de dag na je verjaardag nog even nagenieten met koffie en overgebleven taart,een fijne verjaardag dv volgende week.
Bedankt. Dat taartje-voor-de-volgende-dag is inderdaad het genieten… hihi…
Van harte gefeliciteerd!
En bedankt voor de fijne tips!
Bedankt Carolien, ik ben benieuwd welke tip je gaat proberen…