Kerstfeest is weer geweest. Bijna de hele maand bereidden we ons erop voor. Voor advent en kerst is veel materiaal voorhanden om te gebruiken in het gezin. Toen ik na ging denken wat we als gezin met Oud en Nieuw kunnen doen, was dat wat lastiger. Toch is het waardevol om als gezin bewust stil te staan bij de wisseling van het jaar. We leven in een jachtige wereld waarin we voortdurend vooruit gestuwd worden en verder denken. Laten we als gezin even stil staan, bewust zijn van alles wat gebeurd is en daarvoor samen danken en bidden.
Daarom een lijst met wat ideeën om het ‘terugblikken en vooruitkijken’ in het gezin vorm te geven. Sommige dingen zijn geschikt voor het hele gezin. Andere meer voor gezinnen met jonge of juist oudere kinderen/tieners.
-
Bid en dank met elkaar!
In veel gezinnen wordt ongetwijfeld op Oudejaarsavond de tijd genomen om een gedeelte uit Gods Woord te lezen en biddend het jaar af te sluiten. Toch wil ik dit wel bovenaan deze lijst zetten. Want we kunnen van alles met elkaar ‘ondernemen’. Creatief bezig zijn. Gezellige gezinsmomenten zoeken. Maar zolang we de Heere niet betrekken in het ‘terugblikken en vooruitkijken’ is en blijft alles leeg.
Anno Domini 2024. Het jaar van de Heere. Hij was erbij! Hij gaf ons zoveel. Zorg, kracht, wijsheid, moed, hulp, troost, genade. Ja, wat hebben we, wat we níet hebben ontvangen? Alle reden om Hem daarvoor te erkennen en de lof en eer en dank voor toe te brengen.
Anno Domini 2024. Hij was erbij. Hij zag onze moeiten, zorgen en verdriet, opdat we het in Zijn hand geven. Ook nu mogen we alles bij Hem brengen.
Anno Domini 2024. Hij was erbij. Hij zag wie we waren. Hij zag wat we deden, Hij zag ons hart. En toch gaf Hij ons Zijn Woord en Zijn beloften. Wat kunnen we anders op deze grens van oud naar nieuw, dan ons verootmoedigen en schuld belijden? Indien wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig, om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid. (1 Johannes 1:9)
Anno Domini 2024. Weer een jaar van de Heere. Hij is erbij! We kunnen zoveel verwachtingen hebben. Maar als we hebben teruggeblikt, dan blijft er toch niet anders over dan onze hulp en verwachting uitspreken richting de HEERE, die ook dit nieuwe jaar geeft. En nu, wat verwacht ik, o HEERE? Mijn hoop die is op U (Psalm 39:8).
-
Verzamel gebeds- en dankpunten en maak daarvan een schilderij.
Met elkaar bidden is belangrijk en mooi. Maar het is ook heel belangrijk om kinderen hierin actief te betrekken. Ik zag in het boek ‘In het oog, in het hart’ van Johanna Looijen-de Rijke, een mooie activiteit ter voorbereiding. Eventuele vrienden/familieleden die op bezoek zijn kunnen ook meedoen!
‘Voor ieder gezin is er een canvas bord, met wol eromheen gewikkeld. Op tafel staat een mand met stroken papier in allerlei kleuren. Iedereen schrijft zijn gebedspunten en dankpunten op stroken papier en vlecht die in het gezinsbord. Donkere kleuren en lichte kleuren, verdrietige en blijde dingen, alles krijgt een plek. Tekenen mag ook. Sommige briefjes worden omgedraaid, zodat de anderen ze niet kunnen lezen.’ (In het oog, in het hart (2004) – week 52)
-
Zing met elkaar!
Bedenk allemaal een psalm/lied die je vindt passen bij het afgelopen jaar of waarmee je juist het nieuwe jaar in wilt gaan. Vertel aan elkaar waarom je dit hebt gekozen en zing dit met elkaar op oudjaarsavond.
-
Maak een persoonlijk jaaroverzicht.
Overal komen ze langs in de media: jaaroverzichten. Het komt veel dichterbij om als gezin een jaaroverzicht te maken en de hoogte en dieptepunten in jullie leven van het afgelopen jaar in beeld te brengen.
Maak met elkaar een collage met plaatjes of tekeningen en schrijf de gebeurtenissen erbij. Voor tekenliefhebbers is het ook leuk om een jaaroverzicht in stripvorm te maken.
-
Maak een herinneringsbord van het afgelopen jaar (met kinderen)
Ik vond hier een mooie creatieve vorm om dit te maken. Lekker knutselen met elkaar!
-
Lees het boek ‘Op naar vast en zeker’ (met kinderen)
‘Een allegorische vertelling over leven, lijden en vaste hoop’ staat achterop het boek. Een prachtig boek, geschreven door Marieke den Butter, wat veel gespreksstof biedt om te spreken over ons leven en de toekomst, ‘want wij hebben hier geen blijvende stad, maar wij zoeken de toekomende.’ (Hebreeën 13:14)
-
Maak met elkaar een gedicht over het afgelopen jaar (met tieners/volwassenen)
Bedenk van tevoren welke mooie, moeilijke, leerzame of grappige momenten daarin echt niet mogen ontbreken en probeer die in het gedicht te verwerken. Sluit het gedicht af met een blik vooruit naar 2025.
Je kunt natuurlijk een ‘standaard’ rijmend gedicht maken, maar daag elkaar eens uit en probeer eens iets anders. (Denk aan elfjes/kettingelfje, haiku, naamdicht)
-
Bereid met elkaar een oudejaarsconference voor (met tieners/volwassenen)
Inmiddels is het in Nederland een traditie geworden dat het jaar wordt afgesloten met de zogenoemde oudejaarsconference. Door middel van humor wordt er kritisch teruggeblikt op gebeurtenissen en thema’s in de maatschappij en politiek van dat afgelopen jaar.
Met wat gevoel voor taal en humor zal dit in gezinnen met pubers zorgen voor een mooie afwisseling van een serieuze opmerking met even later een hilarische grap.
Samen terugblikken, dingen onder ogen durven zien, kritisch kijken naar wat er allemaal is gebeurd, maar voor al ook veel lachen met elkaar. Een samenbindende avond gegarandeerd!
-
Geef aandacht aan rouw en verdriet
Het jaar 2024 bracht niet alleen fijne dingen. Misschien kwam er rouw in jullie gezin omdat je iemand moet missen die jullie lief is. Het is goed om ook daar in deze dagen woorden aan te geven. Kijk bijvoorbeeld hier voor een korte video en verwerkingsmogelijkheden.
-
Schrijf brieven naar elkaar
Verzamel alle namen op een briefje en deel ze willekeurig uit. Iedereen schrijft een brief aan de persoon die op hun papiertje staat.
- Wat waardeer je in de ander?
- Welke grappige gebeurtenis in 2024 heb je met de ander onthouden?
- Wat heb je van de ander geleerd in het afgelopen jaar?
- Wat wens je de ander toe voor het nieuwe jaar?
Welke tradities hebben jullie als gezin en familie? Of heb je zelf nog leuke, mooie of waardevolle ideeën? Laat het weten in een reactie!
Wij doen nu voor het 2e jaar op rij een pakketjes spel. (Het idee komt van adventspakket 2023). Voor ons gezin heb ik 9 pakketjes gemaakt. Op elk pakket zit een barcode met een cijfer erop dat met onzichtbare inkt is opgeschreven.(zo’n pen van de Action met lampje erop) In elk pakket zit: een vraag (kun je allerlei oudejaarsvragen indoen), een paar puzzelstukken (van een gezinscollage van het afgelopen jaar) en een kadootje voor elke gezinslid (nieuw dagboek, leesboek, kleinigheidje enz)
De pakketten verstoppen we door het huis. Om de beurt zoekt iemand een pakket op. Als het is gevonden schijnen ze met het lampje (van de toverpen) op de barcode. Dan zie je het cijfer. Op de spelkaart zie je dan voor wie het pakket is. (Bijv cijfer 2=papa)
Zo heb je ondertussen een puzzel te maken, vragen te beantwoorden, waarvan ik bijv ook vraag: wat is de mooiste psalm/lied wat je hebt geleerd. Die zingen we dan. En zo krijgt ieder een kadootje. Ik beloon de kinderen bijv omdat ze 52 bijbelteksten hebben gememoriseerd. En we doen het nieuwe memoriseerpakket ook in een pakketje. Erg leuk. Wel wat voorbereidingstijd. Maar dat is het wel waard.
Onze gewoonte is om foto’s te kijken van het afgelopen jaar. Daarvoor maak ik (of mijn man) vooraf een selectie. Vervolgens doen we de gespreksvragen van Bijbels opvoeden (https://www.bijbelsopvoeden.nl/wp-content/uploads/PraatPot-Oudjaar.pdf?alt_s=&gmqjfl6794=532791) Wij stoppen de briefjes in een glazen pot en pakken er om de beurt één uit en je mag zelf kiezen aan wie je de vraag stelt. Doordat we eerst de foto’s bekeken hebben, zijn veel dingen weer vers in ons geheugen en zijn bepaalde vragen makkelijker te beantwoorden.