Het is dankdag in de kerk
Voor wat groeit en voor het werk
Heere, geef op deze dag
Dat ik aan U denken mag
U gaf kleren en een huis
Er was eten bij ons thuis
Er was school en er was werk
En we mochten naar de kerk
Bovenal gaf U Uw woord
Elke dag heb ik t gehoord
O wat komt U heel dichtbij
Als U roept: ‘kom toch tot Mij’
(wijs: Ik ga slapen, ik ben moe)
Deze week is het in veel kerken weer dankdag. Een mooie gelegenheid om er als gezin over na te denken. Hoe dankbaar zijn we eigenlijk? En waarvoor? Zelf begon ik ooit een schriftje. Het streven was de 1000 redenen van dankbaarheid op te schrijven. Ik haakte af ergens in de 760. Niet omdat ik geen redenen had om dankbaar te zijn overigens. Misschien haal ik dat schriftje deze week wel weer tevoorschijn. Leg ik hem op tafel. Met z’n vijven halen we de duizend misschien wel. De tijd leerde dat het goed is bewust bezig te zijn met dankbaarheid. Het geeft zoveel zegen, je zegeningen te tellen.
Voorleven
Dat kun je zelf weten, ervaren of geleerd hebben. Maar hoe deel je dit met je kinderen? Hoe leer je hen dat dankbaarheid belangrijk is? Hoe leer je hen dankbaar te zijn? Ik merk bij onze kinderen vaak dat de zegeningen van elke dag heel gewoon zijn, niet persé iets om dankbaar voor te zijn. En dat er eerder geklaagd wordt omdat het avondeten niet naar hun smaak is, dan dat er dankbaarheid is voor het eten van elke dag. Als ouder ben ik degene die dat voorbeeld moet geven. Ik ben degene die dat voor moet leven. Die levende brief moet zijn, die zij lezen. Laten we de dankdag dan niet voorbij laten gaan als een halve door de weekse zondag.
Ideeën
Hieronder vind je een aantal ideeën om met je kinderen stil te staan bij dankdag. Afhankelijk van de leeftijden van de kinderen. Of ze van binnen of buiten houden of misschien knutselkinderen zijn. Soms is het zoeken naar een vorm die bij jouw kinderen aansluit.
Bouw een toren
Voor de allerkleinsten. Bouw samen een hoge toren van duplo. Met elke duplosteen die je stapelt, noem je iets waarvoor je dankbaar bent. Eten, speelgoed, ons huis, een papa en een mama, speelgoed. Kijk eens hoe hoog je de toren kunt krijgen. En laat deze gerust de hele week ergens in het zicht staan. Misschien groeit de toren door de week heen nog wel.
Collage
Heb je creatieve kinderen, kinderen die graag knutselen? Leg een groot vel papier op tafel. Een stapel tijdschriften en viltstiften. Laat ze een collage maken met de dingen waarvoor ze dankbaar zijn. Het leuke hiervan is dat bijna iedereen hier iets mee kan. De tekenaar, de creatieveling. Maar ook verschillende leeftijden of jongens en meisjes.
Boom
Wij maakte ooit een boom. Onze zoon tekende de boom, en we knipte allemaal bladeren voor aan de boom. Op elk blad schreven we iets waar we dankbaar voor waren. De boom heeft weken in de keuken gehangen.
Slinger
Je kunt ook een slinger maken met de kinderen. Dit kunnen vlaggetjes zijn of harten. Net welke vorm je wilt gebruiken. Vorig jaar maakte wij een stoffen slinger. Op elk stof strookje schreven we iets waarvoor we dankbaar waren. Hierbij was de slinger een erg gezellig gezicht, maar de dankpunten wat minder goed zichtbaar.
Stenen zoeken
Woon je ergens in de buurt waar mooie gladde stenen zijn? Bij een rivier of ergens anders? Heb je kinderen die graag buiten zijn? Jongens die je echt niet een poos met viltstiften aan de tafel krijgt? Zoek mooie, gladde, grote stenen en schrijf de dingen er op waar je dankbaar voor bent. Leg de stenen ergens in huis in het zicht.
Dankbaarheidsspel
Heb je kinderen die van spelletjes houden? Speel het dankbaarheidsspel. Kinderen van groep drie, vier, vijf vinden dit leuk. Zet een pot op tafel met fiches van het spel scrabble of de stenen van rummikub. Je kunt ook de draaischijf van bijvoorbeeld Pim Pam Pet gebruiken. Als je aan de beurt bent trek of draai je een letter. Noem iets waar je dankbaar voor bent met deze letter.
Bijbel op muziek
Ken je de bijbelteksten op muziek al? Een prachtig initiatief. De ene melodie is makkelijker dan de ander. De ene leert en zingt makkelijker weg dan de ander. Maar van Efeze 5:20 is er ook een. En dank altijd voor alle dingen God en de Vader in de Naam van onze Heere Jezus Christus. Misschien een mooi idee om deze week aan te leren.
Knutselwerkje
Toen ik wat aan het rondzoeken was vond ik voor de knutselaars een knutselwerkje.
Bijbelrooster
Op de site van bijbels opvoeden vind je meerdere bijbelleesroosters voor de hele dankdagweek. Je kunt lezen over het danklied van Jona, het dankonderwijs van Paulus, het danken van Ezra, David en Noach.En over je eigen dankdag. Er is hier nog veel meer te vinden. Kleurplaten, gezinsmomenten of een kijktafel.
Tot slot
Misschien ontbreekt het jou aan geloof en mis je vertrouwen op God. Je vraagt je af hoe je daar aan komen kunt. Spurgeon zegt: “Houdt een dankdag. Merk op wat God je schonk en tel zo je zegeningen die je zo onverdiend toch genadig hebt ontvangen. Totdat je met Jakob zegt: ‘Ik ben geringer dan al Uw weldaden.‘ Je ziel zal opzien tot God en zo wil de Heilige Geest het geloof en vertrouwen in je hart doen ontvlammen.”
Ik wens je een gezegende dankdag met je gezin. Laat gerust horen hoe je dankdag gehouden hebt met je kinderen.
https://bijbelopmuziek.nl/liedjes/en-dank-altijd-voor-alle-dingen/
Heb je een link van die bijbeltekst op muziek die je in het artikel noemt?