Uren zou ik er naar staren, verrukt en voldaan! Alsof het een topstuk was uit de collectie van een kunstmuseum. Ik zou op zoek gaan naar details, hoekjes bekijken waarvan ik het bestaan niet wist en stil van verwondering zou ik zijn. Heel stil. Zomaar voor een kwartiertje misschien? Ik zou er geen audiotour bij nodig hebben om de diepte te zien, ik zou geen google aan hoeven tikken om de betekenis te weten… nee, ik zou het gewoon in één keer begrijpen: het vierkante ding waar je met je hoofd in staat te koekeloeren is een lege wasmand!
Een lege wasmand… dat is voor mij een moment van vreugde en genot! En nee, dan bedoel ik niet alleen de vierkante mand waar de vuile sokken in verdwijnen, de trui met een vlek naar beneden tuimelt, de peuteronderbroekjes gezellig met z’n achten op één dag vakantie vieren… nee, ik bedoel alle wasmanden! Dus ook die van de gesorteerde was én die van de droge was!
Dat ik verschillende wasmanden in dienst heb, dat verdient een pluim zo lees ik her en der. Er gaat een wereld open voor de échte wasliefhebber als je even struint achter je schermpje. Een greep uit de digitale wasserette:
1.Creeër vier waszones: Eén voor de vuile was, één voor de natte was, één voor de droge was en één voor de gevouwen was. “Zodra je die vier zones hebt gecreëerd, heb je al snel een soepel lopend systeem.” (Klinkt veelbelovend! Als ik even nuchter nadenk, dan kun je ‘zone’ vervangen voor ‘wasmand’ dan werkt het waarschijnlijk ook al. Soepel lopen doet vooral de wasvrouw;)
2.Roep twee dagen uit tot wasdag: het lukt niet om altijd een lege wasmand te hebben. (Hé! Dat wist ik al! Was dan in twee dagen alles weg en ruim alles op… goedemorgen! Dat is een hele klus! Kun je dan nog wel gezellig koffie drinken of even naar de bieb fietsen? En waar laat ik alle droge was als het winter is en de regen op het dakraam boven de wasmachine tikt? Zou dit niet heel erg gestress worden met al die sokjes en rokjes? Elke dag twee wasjes is bij overvolle manden misschien een beter advies)
3.Sorteer direct: meteen alle was in de juiste wasmand stoppen, scheelt tijd! (Oké… er is inderdaad in onze douche maar één wasmand. Een flinke, met soms een wasmand overvol er bovenop… maar sorteren… dat wordt een uitdaging! Ik leg de lat voor onze koters even iets lager: één mand, we stoppen alle vieze was daar in: “nee, niet ernaast, let op, kom op, help even mee, goed zo”… en sorteren doe ik naast de wasmachine)
4.Kort wasprogramma: snel klaar. (Dat is mijn opschieten-en-doorgaan-geheim, het loont om de gebruikshandleiding van je wasmachine eens goed te lezen en te bekijken welk programma snel klaar is én niet zoveel stroom gebruikt en ook nog eens zuinig is met water… als ik op mijn schermpje toch nog even verder scrol verzand ik in de wereld van was-strips en biologische geurparels)
5.Buiten drogen. Ook op een bewolkte dag kan de was droog waaien. (Het gaat vooral om wind bij het drogen van was heb ik mij laten vertellen en daar is, jawel… ook een elektrisch droogrek voor te koop. Maar de geur van buiten gedroogd wasgoed, daar kan geen geurparel tegenop!)
Zo zeg… wat een wereld van wasjes! Een beetje verbaasd kijk naar mezelf in de spiegeling van de wasmachinedeur. Ik zie mezelf met ronde wangen en het effect van deze lachspiegel is een glimlach die met een kronkel loopt van oor tot oor. Ik draai mijn wasje, in mijn eigen plannetje… en weet je… begin maar gewoon bij het begin: eerste huishoudklus = wasmachine aan. Dan passen en meten in je hoofd of er nog een wasje achteraan kan.
Peuter staat naast me en duwt me aan de kant. “Ik wil op het knopje drukken!” vakkundig klikt de machine dicht en de deur op slot. Neusje tegen het glas en oogjes draaien rond en rond.
Dan komt het… ik tuimel van de waswetenschappen naar de opvoedklus: “Plassen!!!!” Ik ren en haast en vlieg met een peuter onder mijn arm naar de wc… want laat die mooie lege wasmand nog minimaal 10 minuten leeg blijven!
Nog een wastip.. Voorsorteren: op elke slaapkamer een mand, zodat je de dunne jurkjes en panties van je puber bijvoorbeeld en de broeken en truien van de jongens alvast bij elkaar hebt. Ondergoed en sokken moeten ze in de badkamer deponeren in de juiste van de twee manden: wit of donker. Als je een beetje streng bent daarin scheelt dat alvast een hoop soorteer werk..
6 jaar geleden mijn rechterarm gebroken..en die is helaas nooit meer aan elkaar gegroeid..was opvouwen blijft een pijnlijk..daarom een grote mand aangeschaft op de badkamer waar de schone..niet opgevouwen badhanddoeken..in gaan..met de washandjes
Mandjes waar het niet opgevouwen
Ondergoed in gaat..zo kan ik toch zelf mijn was in de kast krijgen..
En ik denk weleens..deze methode had ik moeten weten toen onze kinderen nog thuis woonde…scheelt je uren vouw werk..en wat dacht je van de strijk..dat is ook helaas iets wat niet meer gaat met een “beperkte arm” toerental van de centrifuge op 600 of hoog uit 1000 toeren..wasverzachter gebruiken of een scheutje azijn..gelijk blouse, rokken broeken uitkloppen en op een kleding hanger ophangen..en t droog super glad op..en scheelt uren tijd..heel veel succes