Donkere avonden, korte dagen. De bomen geven mooie kleuren. De avondzon kleurt de lucht roze en paars. Een web vol dauwdruppeltjes doet je verwonderd stilstaan. Het is weer herfst.
Het is alsof iedereen na een drukke zomer, langzaamaan weer terugkruipt in zijn eigen schulpje. En daar moet ik altijd weer even aan wennen. Thuis zijn vind ik gezellig, donkere avonden heb ik ook niets op tegen, maar die ochtenden… zo donker en koud.
Nu heeft elk seizoen natuurlijk zijn mooie en minder mooie kanten. En het leuke aan deze periode vind ik toch wel… al dat lekkers wat in de winkels ligt. Bij herfst denk ik direct aan kruidnoten, speculaas, chocolade (letters) en al die heerlijke zoetigheden die horen bij deze periode van het jaar. En daarmee maken we het met elkaar dit seizoen toch heel gezellig en aangenaam. En als tegenhanger van die koude, donkere ochtenden, maak ik de lekkerste dingen voor ons gezin of om (uit) te delen.
Hierbij wat recepten, voor deze periode van het jaar. Maar natuurlijk kun je daar ook gewoon in het voorjaar van genieten.
Kruidige koek
Dit is een familierecept. Het zit een beetje tussen een cake en koek in. Minder smeuïg dan een cake, maar wel zacht. Heel eenvoudig te maken, in een mum klaar en valt goed in de smaak. Hoewel de koek- en speculaaskruiden wel een beetje aan dit seizoen doen denken, bak ik hem het hele jaar door. Daarbij valt het ook nog redelijk mee met het aantal calorieën en als tegenhanger voor alle andere zoetigheden is dit in ons gezin een van de favorieten. En zo was het bij ons thuis vroeger ook. Het lekkerst vind ik hem, als hij net uit de oven komt en de onderkant heerlijk krokant is.
Ingrediënten:
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 pak (600 gram!) donkerbruine basterdsuiker
- halve liter melk
- 2 el koek- en speculaaskruiden (die van Verstegen heeft mijn voorkeur)
Bereiding:
- Kook de melk
- Meng alle overige ingrediënten door elkaar. Voeg de gekookte melk toe. En zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan. Je krijgt nu een vloeibaar mengsel.
- Vet een bakvorm (ik gebruik meestal een tulband) in, giet het mengsel in de tulband en zet op 150 C ongeveer 50 min. in de oven. De bovenkant mag een beetje krokant worden.
Tip: voeg walnoten/ gemengde ongezouten noten of rozijnen toe.
Ps: Deze kruidkoek kun je ook prima invriezen.
Speculaasbrokken
Natuurlijk hoort deze erbij in dit rijtje. Eveneens een recept van mijn moeder, die het weer van mijn oma had. Nu was vooral oma er een expert in om keurige, gelijkmatige vierkante blokjes over te houden. Bij mij ziet dat er vaak van minder geordend uit. Maar het voordeel daarvan is, dat niemand het zo in de gaten heeft als je een extra stukje snoept. Want als je eenmaal deze speculaasbrokken gewend bent, wil je ze nooit meer uit de supermarkt. En zo verwend ben ik dus van jongs af aan…
Ingrediënten:
- 500 g zelfrijzend bakmeel
- 250 gram roomboter
- 100 gram blue band (smeerboter)
- 225 gram lichtbruine basterdsuiker
- 15 gr. koek- en speculaaskruiden
- amandelen
Bereiding
- Voeg alle ingrediënten samen en kneed tot een deeg.
- Bakplaat (grote rechthoekige of vierkante ovenschaal kan ook) invetten en bestuiven met bloem
- Rol het deeg uit op de bakplaat.
- Maak met een vork vakjes, zo groot als je straks de speculaasbrokken wilt hebben.
- garneer met amandelen
- Bak de speculaas 25 min. op 180 graden.
Laatst hadden we het hier over tradities in het gezin. We dachten te kunnen concluderen dat we er daar niet heel van van hebben. Maar later bedacht ik me dat het hier wel een vaste traditie is om op (meestal vrijdagmiddag) iets te bakken voor het weekend. Misschien kun je het meer een gewoonte dan een traditie noemen. Toch realiseer ik me nu, bij het schrijven over de familierecepten dat er toch ook iets doorgegeven wordt middels recepten. Die vrijdagmiddagen vroeger thuis; ik kan het me nog precies herinneren: de geur van een baksel uit de oven, de gezelligheid in huis, kaarsjes aan, het gevoel van het weekend dat voor de deur stond. Kortom: het gevoel van thuis. En ik hoop dat mijn meiden het ook zo ervaren. Plezier hebben ze er in ieder geval wel in. Graag helpen ze mee. Vooral onze middelste vindt het al heel leuk om mee te helpen. Lekker kneden, mixen en natuurlijk vooral: proeven.
Simpele Eierkoeken
Dit is er ook een die het hele jaar door werkt. Maar dat is dan meer een ´woensdagmiddagrecept.´ Ook dan vind ik het wel eens leuk (zeker als het de kinderen binnen spelen) om met elkaar iets lekker te bakken. Maar dat is dan gewoon bedoeld voor tussendoor en niet voor bij de koffie op zondagmorgen. Daarom luchtige eierkoeken. Ook een goed recept voor wanneer je een periode aan het minderen bent (in calorieën) en toch wat lekkers tussendoor wilt.
Ingrediënten:
- rasp van een citroen
- 4 eieren
- 200 gram suiker
- 200 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje suiker
Bereiding:
- Klop de eieren met de suiker zo luchtig mogelijk. Dit kan een paar minuten duren.
- Spatel de overige ingrediënten voorzichtig door het beslag.
- Bedek de bakplaat met bakpapier. Schep met twee lepels ongeveer gelijke hoopjes zo´n 3 cm uit elkaar. Mogelijk moet je het net als ik in twee keer doen, maar vanwege de korte baktijd is dat zo gebeurd.
- Bak de eierkoeken op 180 graden ongeveer 10 minuten. Ze zijn goed als ze lichtbruin verkleurd zijn.
Tip: Voor een herfsteditie; schep wat stukjes appel en grove kaneelsuiker voor het beslag. Let op: ze zijn niet heel lang houdbaar. Dus lekker snel opeten met elkaar!
Blondies Snoeprecept
Voor alle chocoladeliefhebbers! Dit recept heb ik een tijd geleden eens geprobeerd, zomaar omdat ik zin had in wat anders. En dat was gelijk een succes! Maar omdat het wel heel veel zoetigheid bevat per stuk, bak ik ze niet al te vaak, maar bewaar het vooral voor wanneer we visite hebben. Je kunt ook eindeloos variëren met de extra´s die je eraan toevoegt. Denk aan witte chocolade, smarties, frambozen, blauwe bessen en ja hoor, ook appel en kaneel.
Ik houd het meestal bij witte chocolade, dan lijkt de blondie nog het meest op haar zusje: de brownie. Maar het basisrecept is dus zonder die witte chocolade.
Ingrediënten:
- 2 eieren
- 275 gram bloem
- zakje vanillesuiker
- 350 gram lichte basterdsuiker
- reep witte chocolade (100 gram)
- snufje zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Gebruik een bakblik/ovenschaal van ca 20 x 20 cm. Bekleed deze met bakpapier.
- Smelt de boter in een pannetje. Voeg samen met de suiker en mix het tot een glad mengsel.
- Voeg ondertussen de eieren een voor een toe. Voeg ook de vanillesuiker toe en mix het geheel 2 -3 minuten op de hoogste stand.
- Voeg tot slot de bloem en het zout toe. Mix nog een keer, zodat alles goed gemengd is.
- Hak de chocolade in kleine stukjes en schep deze met een lepel door het beslag.
- Stort het beslag daarna in de bakvorm.
- Bak de blondie in 25-30 minuten. De bovenkant moet goudbruin zijn en krokant. Vanbinnen hoort de blondie nog wat smeuïg te zijn, maar zeker niet vloeibaar.
- Als de blondie afgekoeld is kun je stukjes ervan snijden. Met deze vorm moeten er wel 16 blokjes uit gehaald kunnen worden.
Kaneelbrood – weggeef recept
Over dit recept heb ik even getwijfeld. Niet omdat het niet lekker is, maar omdat het een beetje ´van ons´ is. Opnieuw iets uit de familie. Mijn moeder maakte deze vaak voor kerst. Niet alleen voor ons gezin, maar ook om uit te delen. Aan vrienden, bekenden of mensen die wel een hart onder de riem konden gebruiken in die donkere dagen. Nu hebben wij die traditie een beetje overgenomen. (Dus toch nog een traditie van ons gezin 😉 En ik ben niet de enige, ook bij mijn zus zijn ze er fan van. Het is een brood, wat het dus goed doet als ontbijt of lunch, maar ook prima bij de koffie kan. Het is wel even wat werk. Daarom ben ik het na een paar broden kneden meestal wel weer zat en komt er voor de rest van het jaar niet meer van. Maar nu ik zojuist weer een mooie foto voorbij zag komen uit de keuken van mijn zus, krijg ik er toch ook wel erg veel zin in! Maar een ander er blij mee maken is ook heel leuk. Het ziet er (als het goed lukt) mooi en met een leuk lint erom, maak je er echt een kadootje van.
Ingrediënten:
- 1 broodmix wit
- 125 harde roomboter in stukjes
- 100 gram donkerbruine suiker
- 100 gram rozijnen
- 4 el kaneelpoeder
Bereiding:
- Bereid het brooddeeg volgens de verpakking (2 keer laten rijzen)
- Laat de rozijnen ongeveer 10 minuten wellen in warm water en laat ze daarna uitlekken.
- Meng de rozijnen, de kaneel, suiker en de blokjes roomboter.
- Rek het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dunne lap van ongeveer 30 – 40 cm.
- Bestrooi de deeglap met het rozijnenmengsel.
- Rol het deeg nu in de breedte op en snijd het in 6 gelijke stukken.
- Maak ieder stuk aan de zijkanten dicht, zodat je als het ware 6 ´pakketjes´ hebt.
- Vet de tulband royaal in met boter. Zet alle deegpakketjes stevig naast elkaar in de tulband. Bestrijk de bovenkant ook weer royaal met boter.
- Bak het kaneelbrood op ongeveer 25 minuten op 200 graden.
Tip: in plaats van 6 pakketjes te maken, kun je ook de rol deeg in zijn geheel in je tulband leggen.
Ik hoop dat je met deze recepten weer inspiratie hebt om lekker aan de slag te gaan. Met of zonder kids. Want eerlijk is eerlijk; toen ik van de week die speculaasbrokken ´gezellig´ met ons drietal ging maken, eindigde dat in een ontplofte keuken, de oudste met deeg tot aan haar ellebogen, een krijsende dreumes die ook zo graag mee wilde doen, maar vooral aan de ontsteker van het gas zat en een gat in de koek, omdat nummer 2 op het laatst nog even wilde snoepen. Maar meestal is het heel gezellig, dat bakken met elkaar ;-).
Hoi
Dat is jammer. Zou misschien met de vulling te maken kunnen hebben, maar ik weet het niet precies. Je kunt hem gewoon terug in de oven doen en na 10 minuten nog eens kijken.
Succes
Hoi,
Ik heb net de kruidkoek gemaakt in de tulbandvorm. Nu wil ik hem er uit halen maar was nog helemaal zacht van binnen. Had er wat walnoten en rozijntjes door gedaan. Oven op 150 graden boven en onder warmte . Verder alles gedaan hoe het er stond. Enig idee hoe dat kan?
Ik ben het weggeef recept aan het maken… moet het rozijnen mengsel na de eerste keer rijzen erin gerold worden? Of na de 2 e keer. En dan niet mee rijzen?
De kruidkoek was een groot succes. Hij heeft de avond niet gehaald ☺️
De rozijnen gaan er pas na de twee keer rijzen in. Dus inderdaad, niet mee laten rijzen! Succes.