Een huishoudplanning die wérkt

We kunnen er natuurlijk heel romantisch over doen, maar schoonmaken is van veel moeders géén hobby. Naar aanleiding van de wekelijkse berichten over “maak je huis een thuis” kreeg ik verschillende vragen van moeders die zeiden: “Hard nodig, die extra klussen in huis. Maar ik heb al zoveel moeite om het gewone werk af te krijgen”. En: “als ik alles wil doen ben ik de hele dag bezig”. Heel herkenbaar, en daarom vandaag een huishoudplanning die compleet, flexibel en lekker snel is.

Om structuur te krijgen in het huishouden, of je nu een betaalde baan hebt of helemaal thuis bent, vinden veel moeders het fijn om te werken met een huishoudschema. Dat klinkt natuurlijk een beetje oubollig, want deden onze over-oma’s dat niet zo? Maandag wasdag, dinsdag strijkdag enzo? Sommige mama’s doen het daarom zonder schoonmaakplanning. Lekker flexibel en helemaal prima.

Ik heb altijd een haat-liefdeverhouding met schoonmaakschema’s. Enerzijds heb ik behoefte aan een beetje structuur. Heb ik helemaal geen planning, dan weet ik niet zo goed waar ik moet beginnen en loop ik steeds achter het werk aan te draven.

Maar als ik een mooi schoonmaakschema van internet haal, dan stop ik er meestal weer heel snel mee. Dan staat er op de planning dat ik op donderdag de badkamer moet schoonmaken, maar dan ben ik die donderdag de hele dag weg. Klopt de planning weer niet! En als je je vinkjes niet kan zetten (en de badkamer zaterdagavond om 21 uur nog gauw een beetje toonbaar gemaakt moet worden) dan is de lol er snel vanaf.

Een tijdje geleden heb ik eens lijstjes gemaakt van dingen die moeten gebeuren in huis. Bij ons thuis zijn er 5 dingen die ik elke dag wil doen om het gezellig te houden:

 1. Vaat en keuken opruimen. Vaatwasser uitruimen, tafel afruimen na het eten, kook- en keukenspullen opbergen, doekje over het fornuis. Dat werk. Tijd: Ongeveer 3 x 10 minuten per dag.
 2. Badkamer swipe. Ik weet geen goede vertaling voor dit lekkere Engelse woord, maar het betekent voor mij zoveel als: er een doekje overheen slingeren. Het idee is om dat steeds te doen als ik klaar ben in de badkamer ’s morgens. Even de kraan en wastafel afvegen en de spetters van de spiegel poetsen. En eventueel nog een snelle swipe over de toiletbril. Tijd: 5 minuten
 3. Opruimrondjes. ’s Morgens de slaapkamers (slingerende kleding opruimen en bedden opmaken na het luchten). ’s Avonds de woonkamer (speelgoed, boeken, kranten, etc.). Tijd: 2 x 15 minuten
 4. Beneden stofzuigen. Dat zal niet iedereen elke dag doen, maar met een buikschuivende baby over de vloer wíl je dat wel. Ik doe het elke ochtend ergens tussen het ontbijt en het moment dat Kaleb het zat wordt in de box. Tijd: 10 minuten.
 5. 1 Was. Vroeger (je weet wel, 30 jaar geleden ;-)) moest ik er niet aan denken om elke dag met de was bezig te zijn. Maar het is echt het beste huishoudadvies geworden dat ik ooit gekregen heb. Elke avond stop ik 1 was in de wasmachine. Die draait als ik s morgens wakker wordt. Een heerlijk gevoel, er wordt al voor me gewerkt! Als ik thuiskom van school om 9 uur hang ik die op. De droge was van gisteren gaat mee naar beneden om gestreken / gevouwen en opgeruimd te worden. Tijd: max. 30 minuten. En (bijna) nooit meer een uitpuilende wasmand met strijk die je aan staat de grijnzen!

Alles bij elkaar: max. 1 uur en 15 minuten.

Dan zijn er 5 taken die ik 1 keer per week doe.

Op zaterdag check ik de agenda voor de volgende week en schrijf deze er, al naar gelang de tijd die ik per dag over heb, ergens in:

 1. Bedden verschonen. Bedden afhalen, beddengoed wassen en drogen, bedden opmaken (30 minuten)
 2. Menuplanning & boodschappenlijst maken. Dat scheelt echt heel veel werk later in de week! (20 minuten)
 3. Toiletten / douche schoonmaken (30 minuten)
 4. Stoffen/ zemen. Met een vochtige doek over alle oppervlaktes en alle ramen en spiegels met vingers of vlekken. (45 minuten)
 5. Stofzuigen, dweilen. Behalve alleen de benedenverdieping stofzuig ik 1 keer per week ook boven en beneden gaat de dweil erdoor. (45 minuten)

Als ik deze dingen doe, is het huis voor het oog schoon, netjes en gezellig, heeft iedereen kleding om aan te trekken en genoeg te eten. Gewoon prima dus.

Om ervoor te zorgen dat ook die extra dingen gedaan worden, heb ik een lijst van maandtaken. Elke dag van maandag tot vrijdag probeer 1 zo’n extra taak(je) te doen. De meesten duren ongeveer 20 minuten.

Heb je je handen vol met meer dan 1 kleintje thuis? Werk je een paar dagen per week? Dan is bovenstaande gewoon genoeg voor je. Misschien kan je een schoonmaakhulpje betalen of af en toe op zaterdag samen met je man en kinderen een hele rits van onderstaande dingen in één keer doen.

Ik print onderstaande lijst 1 keer per maand uit en elke werkdag probeer ik een van deze dingen te doen (en streep ze af op de lijst). Een kind met oorontsteking en daardoor slecht geslapen? Extra (vrijwilligers)werk te doen deze week? Gezellig visite? Ik skip dan met een gerust hart deze extra dingen en werk het later weer een keertje bij (of niet).

1-keer-per-maandtaken:

 1. Schoonmaakplanning maken
 2. Koelkast schoonmaken
 3. Oven, magnetron of vriezer schoonmaken
 4. Wasmachine, vaatwasser of stofzuiger schoonmaken
 5. Keukenkastjes en plankjes afnemen (buitenkant)
 6. 1 speelgoed “categorie” schoonmaken
 7. 1 la opruimen
 8. 1 kast opruimen
 9. 1 boekenkast opruimen en schoonmaken
 10. Ramen zemen
 11. Betaalde rekeningen en bewaarpapieren inklappen
 12. Stofzuigen onder meubels
 13. Badkamer: kranen en glas ontkalken en voegen reinigen
 14. Voorraadkasten opruimen
 15. Maandboodschappen doen
 16. Knutselgalerij wisselen
 17. Prullenbakken schoonmaken
 18. Auto opruimen
 19. Plinten en deuren soppen
 20. Zolder opruimen, stoffen en zuigen

Voordeel van deze huishoud-aanpak?

 • Het is overzichtelijk genoeg.
 • De tijdsindicaties motiveren mij om door te werken. Zéker als ik weinig zin heb in schoonmaken vind ik het lekker om een timer te zetten en een wedstrijdje tegen de klok te doen. Ik weet het, een beetje kinderachtig. Het zorgt er voor mij voor dat ik niet meer het gevoel heb dat het huishouden me hele dagen kost. Want dat hoeft niet. (Even terzijde: als je een peuter of een baby hebt die veel van je aandacht nodig heeft dan redt je deze dingen natuurlijk niet binnen de aangegeven tijden. Probeer het dan los te laten. Doe wat lukt en laat de rest los. Als je kinderen je “nu even” nodig hebben dan is dat belangrijker.
 • Het is flexibel genoeg. Ik wil graag nog meer kunnen doen dan poetsen en ik ben niet altijd thuis. Bovendien wisselt de hoeveelheid die tijd die ik heb elke week. Met deze aanpak kan je je taken aan de hand van je agenda indelen. Zo regeer jij je huishouden, in plaats van dat je huishoudschema jou regeert :-).

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
1Tweet about this on Twitter
Twitter

4 comments

 1. Gerda says:

  Dankjewel voor dit schema. De tijden erbij helpt inderdaad, als ik tegen een klusje op zie (lees:totaal geen zin heb) en ik zie nu hoeveel tijd het eigenlijk maar kost dan denk ik; wat zeur ik, het is zo gedaan. Dat leer ik mn kinderen ook als ze iets ‘veel werk’ vinden. Dan zeg ik iets als ; ik denk dat je er over twee minuten al klaar mee bent. Kennelijk moet ik het ook vaker tegen mezelf zeggen. 😉 herkenbare blog heb je. Groetjes Gerda

  • Elke dag Nieuw says:

   Ha Gerda, dank voor je berichtje! Sommige dingen kosten inderdaad minder tijd dan je zou denken, maar aan de andere kant zie je door die tijden erbij te zetten ook dat huishouden gewoon een baan is :-). Soms denk ik aan het einde van de dag “ik heb helemaal niets gedaan” maar om ervoor te zorgen dat alles “alleen maar” doorgaat heb je dus al zo’n 2,5 uur gewerkt. Dat geeft mij dan ook wel weer een voldaan gevoel, ook al zie je er aan het einde van de dag vaak niet veel meer van. 😉

 2. Jesscia says:

  Heel motiverend Elise! Als je het zo opschrijft, snap ik niet dat ik steeds achter het huishouden aanren….. een vol hoofd, een rommelig huis en een ontevreden gevoel over mezelf. Maar ik had me voorgenomen daar NU, dit jaar, verandering in te brengen. En dit stukje komt precies op tijd om me een duwtje in de goede richting te geven. Ik neem jou lijstjes over en pas ze in de loop van de tijd aan aan mijn huishouden (geen kleine kinderen, maar pubers en een bedrijf bij huis). Heel anders druk, maar beslist ook druk. Bedankt voor je tips. Knap dat je dit zo kan relativeren! Groetjes Jessica

Geef een reactie