
Op de conferentie voor moeders in het vroege voorjaar van 2019 dachten we met elkaar na over het thema ‘een kostbare erfenis’. Maar wat nu als de erfenis die je hebt meegekregen helemaal niet kostbaar voor je is? Als er pijn en verdriet in je verleden liggen?
Veel vrouwen worstelen met deze vragen. Door middel van deze creatieve werkvorm hebben we hierover nagedacht. Ga jij er ook mee aan de slag? Het geheelde servies op je keukenplank herinnert je er dagelijks aan dat gebrokenheid de Heere niet in de weg staat om Zijn werk te doen.
Kijk het filmpje om alles te horen over het idee achter het gebroken servies en een uitgebreide instructie voor als je hier zelf mee aan de slag wil gaan. Dit is een oude Japanse techniek, waarmee breuklijnen niet zo goed mogelijk worden weggewerkt, maar juist zichtbaar en kostbaar gemaakt worden. Daarin ligt een bijzondere les voor ons leven!
Dit heb je nodig:
- Een bord of schaaltje
- Hamer
- Plastic bordje
- Montagelijm (bijv. van Action)
- Een houten spateltje of ijslolliestokje
- Goudverf (wij gebruikten Amsterdam acrylverf met de kleur ‘donkergoud’)
- Een dun penseel
Sla met de hamer het serviesstuk voorzichtig kapot. Ideaal is ca. 5 stukken. Als er meer stukken zijn is het lastiger te lijmen.

Puzzel de stukken tegen elkaar aan. Spuit wat montagelijm en wat goudverf op het plastic bordje.

Breng met het houten spateltje een dikke laag montagelijm aan op de randen van de eerste scherf. Duw de tweede scherf er even goed tegenaan. Er komt nu lijm tussen de stukken uit, maar dat is ook de bedoeling. Lijm een derde scherf vast en laat dan 5-10 minuten drogen.

Lijm de overige stukken op dezelfde manier vast. Laat steeds een paar minuten liggen, voor je verder gaat met de volgende scherf. Geduld is belangrijk, anders zal het bord meteen weer uit elkaar vallen.

Bord compleet? Wacht nog eens 5 minuten. Zet het bord op een dienblad of andere ondergrond, zodat je het niet meer hoeft op te tillen tot de lijm helemaal is uitgehard.
Breng nu voorzichtig met het penseel de goudverf aan op de lijmranden die het eerst zijn aangebracht. Deze moeten zo ver droog zijn, dat de lijmrand intact blijft als er voorzichtig verf op wordt aangebracht. Als de lijm meteen uitsmeert moet het nog even verder drogen.

Breng op alle lijmranden verf aan, net zo lang tot de witte kleur van de lijm niet meer zichtbaar is. Verwijder tenslotte nog eventuele lijm- en verfrestjes van het bord.
Heb jij zo’n mooi bordje of kommetje in huis?
Geef een reactie