“Mam! Wat eten we vandaag?” Twee ogen kijken naar mij. Verwachtingsvol. Je weet immers nooit… iets lekkers… of iets heeeel lekkers… “spinazie!” zeg ik op de meest vrolijke manier die ik in huis heb. Maar helaas, alleen het antwoord al valt niet in de smaak.
Even later stromen er tranen. “Maar wij eten altijd gezo-o-o-ond.” Klinkt het snikkend. Ik moet er een beetje om lachen. Het streelt mijn wel dit antwoord. Want dit is toch een geweldig compliment? Ik weet met mijn gezonde verstand dat het niet waar is. Evenwichtig en van alles wat, dat is mijn sleutelwoord. En ja, soms hoort daar spinazie bij!
Menuplanning
Ik stel de vraag zelf natuurlijk ook. “Ja, wat moeten we vandaag toch weer eens eten?” Ik vind het geen leuke vraag omdat ik het koken, boodschappen regelen, tijd vinden om het een beetje ordelijk te doen, gewoon een beetje gedoe vind. Natuurlijk vind ik kokkerellen wel leuk en ik kan echt genieten van lekkers op mijn bord, maar elke dag die terugkerende vraag… je herkent het misschien wel.
Mijn menuplanning helpt mij om in één keer de hele week van recepten te voorzien. Bij mij gaat dat ongeveer zo: Op maandag eten we aardappels met groente, eens kijken wat de marktkoopman heeft. Op dinsdag ook, dan kan ik vlees voor twee dagen verzinnen. Dan is het op woensdag tijd voor macaroni! Nu al zin in. En dan donderdag, even kijken… aardappelbolletjes uit de frietpan met rauwkost, dat wordt een feestelijke dag: vrolijke gezichten aan tafel. En vrijdag een ovenschotel, lekker makkelijk.
Het helpt mij! Een boodschappenlijstje maken is ineens eenvoudiger dan je denkt en het geeft rust in mijn hoofd dat ik maar één keer per week hoef na te denken over die ene vraag.
Easy-wrappie
Soms voorzie ik een drukke middag in mijn agenda. En ongetwijfeld zit er bij jouw agenda ook wel eens zo’n dag tussen: zwemles of de fysio, tandartsafspraak of een verjaardag. Als ik die dag tegenkom in mijn planning zie ik mijn kook-rust verdampen en kies ik een easy-gerecht: korte bereidingstijd en een smakkend kroost is dan de oplossing. Aan onze tafel zijn dat wraps! Onze peuter noemt het verheerlijkend ‘pannenkoeken’ en dat woord alleen is al genoeg om je mondje voor open te doen.
Recept Easy-Wrappie (of kipwraps met honing-mosterdsaus)
- Kipschnitzels bakken en daarna in reepjes snijden
- Tomaten in dunne partjes snijden en de bieslook kleinsnijden
- Mayonaise , mosterd, honing en de bieslook mengen (hoeveelheden naar smaak)
- Wraps verwarmen
- Sla, kip en tomaat over de wraps verdelen en besprenkelen met saus.
Vertrouwen
Ik sla Mattheus 6 open: “Daarom zeg ik u: Wees niet bezorgd over uw leven, over wat u eten en wat u drinken zult; ook niet over uw lichaam, namelijk waarmee u zich kleden zult. Is het leven niet meer dan het voedsel…”
Dat zou ik eens op een briefje moeten schrijven en het dan op de koelkastdeur plakken. Als een herinnering aan de zorg van de Heere. Ik lees: Bezorgd zijn is dus een gebrek aan vertrouwen op God. Die belooft dat Hij ruimhartig voor ‘al deze dingen’ zal zorgen (vers 33).
Oef. Ik bedenk dat het waar is. Wat wil ik graag zelf alle touwtjes in handen hebben. En ja, er moet natuurlijk ook gezorgd worden. Maar kan ik het ook met iets meer vertrouwen op God?
En lees je dat woordje “Daarom” twee keer? Daar is de sleutel te vinden. Het gaat over degene die het goede kiest, lees vers 19 tot 24 die ervoor geschreven staan. Over het verzamelen van schatten, over oprechte ogen en het liefhebben van maar één heer tegelijk. Als je zo leeft zoals God dat wil, dan hoef je ook geen bezorgdheid te kennen over de dagelijkse dingen.
Als vogels in de lucht
Lees eens verder in vers 26: “Kijk naar de vogels in de lucht: zij zaaien niet en maaien niet, en verzamelen niet in schuren; uw hemelse Vader voedt ze evenwel; gaat u zie niet ver te boven?”
Uit deze zorg van de Heere blijkt dat Hij, die zelfs voor de vogels en de lelies zorgt, veel meer zal zorgen voor de Zijnen.
Ik herinner mij de verwondering van onze kleuter. Hij zag een zwerm vogels vliegen. “Daar gaan ze weer!” riep hij. “O! Ze zitten nu in de boom! Hebben ze nu een goed plekje om te slapen mam?” Tevreden was hij. Ja, zo onbezorgd te kunnen zijn. Als een vogel die neerstrijkt in een boom om daar de nacht te blijven. Bij het ochtendgloren weer op te veren en weg te vliegen naar wat de dag brengt.
Dan word ik dankbaar. Dan vieren we elke dag, zo rond de klok van half zes, dankdag!
Herken je de menu-struggels? Deel hieronder jouw easy-recept uit je eigen receptenschrift, ik ben heel benieuwd!
Dit blogartikel werd geschreven door Marieke. Het Elke Dag Nieuw team stelt zich hier aan je voor.
Op de site van clubvanrelaxtemoeders.nl ook veel leuke inspiratie mbv weekmenu’s!
Een lekkere en snelle maaltijd (ook als er meerdere mensen mee eten) vinden wij deze ‘pizza’
Turks brood (zo’n ronde afbak welke je in de supermarkt bij de afbakbroodjes zie liggen) of shoarma/pita afbakbroodjes
Pakje Heinz Tomato Frito (tomatensaus )
Gedroogde Italiaanse kruiden
Gesnipperde ui
Paprika in kleine stukjes
Evt. bosui/lente ui
(blikje) ananas uitgelekt in kleine stukjes
Vleeswaren zoals ham/kipfilet/salami
Strooikaas
Oven voorverwarmen op 180 graden
Snijd het Turkse brood horizontaal doormidden zodat je er nu 2 heb of gebruik de shoarma/pitabroodjes (die laten we zo en snijden we niet doormidden)
Smeer de bovenkant in met een laag Frito tomatensaus
Bestrooi naar smaak met Italiaanse kruiden
Hier overheen de gesneden ui/paprika
Dan beleg naar keuze favoriete is hier ham/ananas of salami (met de shoarma/pitabroodje kan iedereen het naar zijn eigen voorkeur beleggen)
Evt nog wat kleine ringetjes bosui er over
Eindigen met een laagje strooikaas
In het midden van de oven in ongeveer 20 min afbakken zodat de pizza warm is en de kaas gesmolten.
Uiteraard kan er met allerlei groenten ed gevarieerd worden.
Als we visite krijgen welke mee eten, snijd ik alles vast van te voren en hoeft de pizza alleen nog belegd te worden, dan is het zo klaar.
Hier smullen ze er van, en als we toch overhouden eten we ze de volgende dag (evt. koud) bij de lunch.
Vaak vul ik het aan met een lekkere salade.
Succes en eetsmakelijk!
De wrap met de kipburger is bij ons ook populair.
Vooral op zondag een snelle maaltijd 😉
Zelf snijd ik er altijd repen rode puntpaprika en komkommer bij en gebruiken wij een kipkorn (verwarmen wij in de airfryer) ipv de kipburger.
De saus maken wij zonder mayonaise alleen met (volle) yoghurt en een lepeltje honing en theelepel mosterd er door.
Ook lekker met chilisaus
Heerlijk om dit zo te lezen… Ik werk ook al een aantal maanden met een weekmenu en werkt perfect. 1x per week boodschappen en we komen er precies met zn 6en mee uit. Moet ik wel bij zeggen dat we de winter ingaan met twee volle vriezers vol groenten en voorgesneden soep en bami-nasigroenten. Wat ik doe voor stressdagen wanneer koken niet zo uitkomt is de restjes invriezen en die ochtend uithalen, dan is er voor ieder vaak wat wils en doet de oven zijn werk die dag;-)
Klinkt lekker. Staat vanavond op de planning.
Eten jullie er nog iets bij?
Leuk elkaar te inspireren! Ik bak graag aardappeltjes met spekjes en evt ui, daarbij rode paprika en prei meebakken en serveren met rookworst. En deze is ook heerlijk vinden wij en geeft mij altijd een goed gevoel, comfortfood en gezond. Linzenstoofpotje met bacon https://www.ah.nl/r/373098
CCC zo heet het bij ons. Chili Con Carne dus. Gehakt met kruiden rullen. Paprika, winterpeen, ui en prei erbij en kort meebakken. Zakje ccc mix of Italiaanse kruiden en paprikapoeder en dan ook een tomaat erdoor. Deksel op de wok/hapjespan, dan wordt de wortel lekker zacht. Klaar! Als je wilt kan je nog aardappelblokjes voorkoken en die er aan het eind doorvoeren of gewoon losse aardappelen of rijst erbij, maar wij vinden het zonder dat lekker genoeg.
Weer een heerlijk herkenbaar verhaal over het gezinsleven en de altijd struggels betreft eten.
Hierbij van mijn kant een snel en simpel gerecht (stamppot prei)
* prei
* aardappels
* hamblokjes
* gerapste kaas
* scheutje melk
* boter
* gekookt ei
Aardappels koken, prei erbij en nog paar minuten koken. Dan stampen met melk en boter. Hamblokjes, gerapste kaas erbij en het ei los erbij. Smullen maar 🙂
Bedankt voor de les vanuit Bijbels oogpunt, zo valt er weer veel te leren van de Bijbel.
Wij eten spinazieprutje 😉 een studentenrecept. Tagliatella apart koken. Kipstukjes in de wokpan, dan een grote pak diepvriesspinazie. Gebakken spekjes (in tupperware bakje id magnetron) en cashewnoten erdoor en klaar. Evt aan te vullen met champignons. Eet smakelijk!
Dit is ook lekker als je er nog wat Boursin door doet!
Hier een makkelijk vlees-menu.
Je neemt een kilo gehakt. De voorkeur is hier: gekruid kipgehakt van de poelier. Doe dat in een cakeblik (alleen even kneden, verder niks) oven aan op 170 graden voor een uur. Dan is het lekker gaar. In plakjes snijden. Deze keer dus geen cake bij de koffie, maar ‘gehaktcake’ bij stamppot of aardappels en groente. Vlees in de oven blijft fijn, je hoeft even niet op je vlees te letten!
Ook handig is:
Aardappels en winterpeen schillen en in stukjes (dat is wel even werk) naar hoeveelheid van je gezin. Doe dat in een ruime schaal of pan die in de oven kan, klein laagje water erin. Daarboven op bijv. gekruide drumsticks. Uur op 180 graden in de oven, daarna evt poosje zachter tot alle eters thuis zijn. Niks voorkoken, alles is gaar.
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R697358/spinaziestamppot-met-cervelaat Een erg lekker recept. Wij gebruiken rundercervelaat. Ik snijd dat in kleine stukjes en de zongedroogde tomaatjes ook heel fijn snijden dan zien ze de kinderen het verschil niet. Ik kook de spinazie apart en giet geen kookvocht terug want dan vind ik het te nat worden. Knoflook laat ik achterwege, wel zetten we peper en zout op tafel. Heel geschikt gerecht om dubbele portie te maken en te delen met anderen. Eet smakelijk!
Ha, leuk om te lezen en hier stond gisteren ook een favoriet pinaziemenu op tafel(om in de spinazietrent te blijven)
2 dozen spinazie (1500 gram)
500 gram rundergehakt
200 ml kookroom
5 eieren
200 gram geraspte kaas
Kruiden.
Gehakt rullen (en lekker kruiden naar smaak)spinazie erbij in(bij diepvries spinazie goed uit laten lekken)
Eieren,kookroom,kaas door elkaar roeren.
Ovenschaal invetten gehaktmengsel erin daar het eimengsel overheen en 45 minuten in de oven (190 gr) voor een heerlijke makkelijke ovenschotel.
Succes!
Ons favoriete menu (ook bij de kinderen: zij kiezen het zelfs als verjaardagsmenu;) lijkt hier op:
Spinazie taart
1 pak spinazie a la crème (450 gr)
6 plakjes bladerdeeg
4 eieren
200 gr gehakt
1 zakje geraspte kaas
Ingevette taartvorm (26 cm.
Bladerdeeg ontdooien
Oven voorverwarmen op 200 graden
Taartvorm invetten en bekleden met bladerdeeg
Gehakt rul bakken en kruiden met peper en zout
Spinazie toevoegen aan de gehakt en even mee verwarmen
(als het te nattig is, laat ik het soms even uitlekken in een vergiet en doe ik een beetje paneermeel boven op de bladerdeeg)
Eieren loskloppen met peper en zout
Eieren en de kaas door het gehakt/spinaziemengsel roeren
Taartvorm vullen met het spinaziemengsel en in het midden van de oven in 40 min. gaar en goudbruin bakken
Variatie: kipfilet, paprika en champignons
Zorgen zonder zorgen! Helemaal waar!
Wij hebben een geliefd en bij de kinderen heel favoriet spinazie recept. Laten we dat vandaag ook net gaan eten als ik zeg dat we spinazie met wokkels gaan eten, gaat er een gejuich op. Ik deel het met jullie!
Wij noemen deze pasta wokkels, anderen noemen het schelpen. Op het pak staat: ‘pipe rigate’.
Nodig: pipe rigate, rode paprika, ui, kipfilet, spinazie a la crème.
1. Verwarm de spinazie in een pan.
2. Snij de kipfilet in stukjes en marineer ze met kipkruiden. Snij de paprika in reepjes en snipper de ui. Bak dit allemaal samen in een pan.
3. Kook ondertussen de pipe rigate volgens de verpakking gaar.
4. Voeg aan het eind alles bij elkaar
Breng op smaak met peper.
Eet smakelijk!!
Een gezellige blog over het menu, dat ga ik zeker uitproberen…. Maar tevens een wijze bijbelse les….!
Alles komt ons toe vanuit Zijn Vaderlijke Hand….. Kijk weer uit naar de volgende blog groetjes van Berty….