Elke dag nieuw

  • Over Elke Dag Nieuw
    • Over Elke Dag Nieuw
    • Wie is Elise?
    • Het Elke Dag Nieuw team
    • Word vriendin!
    • Contact
  • Huwelijk & Gezin
    • Huwelijk
    • Moederschap & Vrouw zijn
    • Huisgodsdienst
    • Opvoeding
    • Boeken voor mama
    • Kinderboeken
  • Hart & Huis
    • Stille tijd
    • Doelen & Timemanagement
    • Opruimen & Organiseren
    • Menuplanning en boodschappen
    • Schoonmaken
    • Recepten
  • Het boek
  • Webshop
  •  

Waar is Mama? 25 manieren om Aanwezig te zijn (maar dan echt!)

Activiteiten met kinderen· Opvoeding

24 aug

 

Een veel gehoorde uitroep hier thuis is: ‘Maaaamaaaa, waar bént u?’ ‘Hier!’ roep ik dan. ‘Waar is hier?’ En na concrete instructies komt er een kind aanstappen dat iets héél belangrijks heeft te vertellen tegen mama. Of iets wil laten zien. Nu! Maar waar is mama?

Soms ben ik was aan het opruimen op de slaapkamers. Of ik zit op de wc (dan komen ze dus niet binnen). Soms hang ik even uitgeteld op de bank (en heb ik dus eigenlijk écht geen zin om naar hun stoepkrijt te komen kijken). Soms echter ben ik wel in het zicht maar merk ik dat ik een hele poos niet in beeld ben. Dan krijg je dit soort conversaties:

‘Mag ik een ijsje?’
‘Ja hoor, als je het even zelf pakt.’
‘Echt, mag ik een ijsje?’ (stralend bekkie)
‘O wacht, je hebt er net ook al een op. Nee, dan mag het natuurlijk niet.’
‘Maar u zei dat het mocht!’

Of ik op dat moment in een boek verdiept ben, in gedachten verzonken of in een Whats’app gesprek verwikkeld ben maakt niet zoveel uit. Ik ben er even niet!

Er zijn van die dagen dat ik er heel veel niet echt ben. Als ik moe ben, of druk. Ik race door het huis om alles nog een beetje ordelijk te houden, iedereen krijgt te eten en komt op tijd op school (of net niet), maar in elk geval gaat het voor mijn gevoel allemaal nog best wel goed. Maar keer op keer valt het me op dat de kinderen aan me merken dat ik er niet echt bij ben. Dat ik er niet echt voor hén ben. Ze mopperen een beetje. Trekken mijn aandacht op allerlei manieren. Wat mist is connectie.

Hier en nu

Een kind leeft hier en nu. Mama is in gedachten bij vroeger of bij later of bij een situatie op een andere plek of achter haar beeldscherm. We kunnen zo bezig zijn met onze gedachten of ons werk of ons huishouden dat we onze kinderen uit het oog verliezen tot ze ‘vervelend doen’ (negatieve aandacht vragen) of iets speciaals voor ons doen (positieve aandacht vragen). Hoewel we liever het laatste dan het eerste zien, moet een kind geen trukendoos open hoeven trekken om mama’s aandacht te krijgen! Om dit te voorkomen moeten ouders zelf tijd maken om bij hun kinderen te ‘zijn’, met onverdeelde, volledige aandacht. Moet dat de hele dag? Natuurlijk niet. Ik heb gemerkt dat als ik een paar keer per dag een kwartier vrij maak voor echte aandacht voor de kinderen, dat al heel veel helpt. En het helpt mij ook! Als ik een kwartier in ‘hun wereld’ ben geweest, ben ik daarna niet zomaar weer ‘mijlen ver weg’.

Hoe kan je zorgen voor die connectie? Ook als je moe bent, of druk? Hoe kan je er echt zíjn, niet alleen fysiek maar ook met je hoofd en je hart? Hoe kan je bij je kind in het hier en nu zijn? Ik verzamelde 25 ideeën:

 

  1. Maak oogcontact als je kind iets vraagt.
  2. Doe mee in hun spel. Rol met een bal of speel kiekeboe. Wees hun patiënt, hun kind of hun brandweerauto. Speel desnoods een computerspelletje tegen elkaar. Kijk wat je kind doet en doe voor 10 minuten mee. Laat je kind bepalen wat er gebeurt, hij is even de baas!
  3. Trek gekke gezichten naar elkaar. Het kind doet iets voor en jij doet hem na. En andersom!
  4. Roep: ‘wie wil er een knuffel?’ En deel uit!
  5. Stop een lief briefje in zijn schooltas. ‘Ik hou van jou omdat…’
  6. Spreek uit wat je je kind ziet doen. ‘Jij bent aan het kleuren. Je hebt de lucht blauw gemaakt en het gras oranje. Ik zie dat je erg je best doet om niets wit te laten.’ Je hoeft geen waardeoordeel te geven of je kind altijd te prijzen. Hij heeft er veel baat bij als je uitspreekt dat je hem ziet. Doe dat ook bij zijn emoties: ‘ik dat je boos bent. Je hebt een dikke rimpel boven je neus.’ Kinderen floreren als ze gezien worden!
  7. Vertel je kind over dingen die je meemaakte toen je zo oud was als hij.
  8. Lach samen! Vertel een grapje, kietel elkaar, stoei.
  9. Luister heel precies naar een verhaal dat je kind vertelt. Stel vragen en laat je gezicht mee bewegen met het verhaal.
  10. Wijs je kind op bijzondere dingen: een insect, de zon op de wolken, een regendruppel op een spinnenweb. Vraag: ‘Heb je wel eens eerder zoiets gezien?’
  11. Doe samen alle dieren na die je kunt bedenken. Jij ook, hup, hoe doet een krokodil? 😉
  12. Maak een schrift waarin je dingen opschrijft waarvoor je dankbaar bent. Of stop briefjes in een pot.
  13. Vraag je kind om je te helpen. Inderdaad, daar gaat het vaak niet sneller van. Probeer je kind er iets bij te leren (bijvoorbeeld voorzichtig een mes gebruiken in de keuken), zodat langzamerhand helpen ook echt helpen wordt.
  14. Kruip bij je kind in bed voor het slapen gaan. Of zomaar midden op de dag, als hij lekker op bed ligt te lezen.
  15. Vertel je kind over de dagen rond zijn geboorte. Laatst vertelde ik op de avond voor Sophia’s verjaardag over de avond voor zij geboren werd, vijf jaar geleden. Ik zat aan de keukentafel te naaien en de stroom was uitgevallen toen ze besloot om bijna 3 weken te vroeg geboren te worden. Ze glom bij dat verhaal. Of vertel je kind wie zijn naam bedacht heeft en waar die vandaan kwam of wat het betekent.
  16. Zet op youtube een filmpje aan van kinderliedjes met bewegingen (of voor grotere kinderen een serieuze workout, wel even selecteren op muziek) en beweeg!
  17. Leer je kind woordjes in een vreemde taal. Ze vinden het hier fantastisch om met mij van 1 tot 10 te tellen in het chinees :-).
  18. Lees voor. Natuurlijk. En als je zin hebt, gebruik gekke stemmetjes. Of bij een bekend verhaal, maak expres fouten.
  19. Vraag je kind jou iets leren. Iets wat hij op school heeft geleerd of wat hij leuk vindt. Laat je bijpraten over automerken, sterren en planeten of singels en sjabrak.
  20. Ga zitten zónder boek, tijdschrift of telefoon (kopje koffie, dat mag wel ;-)) en kijk naar je kind. Blijf kijken, ongeacht wat er gebeurt als hij je opmerkt. Komt hij bij je zitten? Maak er een genietmomentje van.
  21. Geef je kind met een beetje olie of crème een hand- of voetmassage. Ik bedacht me laatst dat ik dat als verpleegkundige deed tijdens mijn werk op een hospice en dat dat ook heel fijn kan zijn voor een momentje met een kind. Als cliënten ‘s nachts niet konden slapen, of overdag niets te doen hadden was dat een mooie manier om samen te zijn en contact te hebben zonder dat er steeds gepraat hoeft te worden. En het voelt heel ontspannen! Je hoeft het niet echt te kunnen. Alle rustige aanraking is goed.
  22. Leer je kind iets wat jij vroeger deed: met een springtouw, of vingerhaken, een kop en schotel of de eiffeltoren met een touwtje, vliegtuigjes of een happertje vouwen.
  23. Vraag eens aan je kind: ‘als het zou kunnen, welk Bijbelverhaal (of vaderlandse geschiedenis), zou jij dan wel meegemaakt willen hebben? Waarom zou je dat willen zien gebeuren?’
  24. Geef je kind toestemming om te koken, de lunch klaar te maken of iets voor bij de koffie te regelen. Kijk wat er gebeurt en geniet ervan (Ik had laatst een overheerlijke beschuit met pindakaas bij de koffie, gelukkig met een snoepje erbij!)
  25. Leg een briefje op je aanrecht waarop je ‘piekergedachten’ of to-do’s parkeert tot je er iets mee kan. Dat geeft ruimte in je hoofd om te zijn waar je bent: bij je kind, dat kind waarvan je houdt en die zó leuk is… als je er maar naar kijkt.

 

Heb jij nog meer goede ideeën? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Meer lezen:

  • Zaadjes, kleine zaadjes strooienZaadjes, kleine zaadjes strooien
  • Richt gedenkstenen op – vertel je kinderen van Gods trouwRicht gedenkstenen op – vertel je kinderen van Gods trouw
  • Over kansen en korte-broeken-weerOver kansen en korte-broeken-weer
  • Ga de chaos te lijf!Ga de chaos te lijf!
  • Je schatten vasthouden in een open handpalmJe schatten vasthouden in een open handpalm

10 Reacties

« Hoera: structuur!
Als er storm komt in je huwelijk »

Reacties

  1. Janneke zegt

    25 augustus 2017 om 16:02

    Dankjewel

    Beantwoorden
    • Elke dag Nieuw zegt

      19 september 2017 om 23:09

      Graag gedaan!

      Beantwoorden
    • Romy - momlifestyle.nl zegt

      28 november 2019 om 21:51

      Wauw wat een mooie lijst met ideeën! Zou ik deze mogen delen op mijn instagrampagina? Ik ga ze in ieder geval voor mijzelf opslaan want ook ik ben er vaak wel maar toch ook niet echt..

      Beantwoorden
  2. Nelleke zegt

    24 augustus 2017 om 20:11

    Dankje heel wel voor dit Blog ;-). Juist dat praktische helpt mij op dit moment enorm. Ik zie aan mijn kinderen dat gemis van aandacht ook. Schokkend vond ik om te zien dat ze het zelfs ook en soort van lijken te aanvaarden. Dat mama nu eenmaal druk is. Dat vond ik heel erg! Zeker voor ons middelste meisje, wat eigenlijk houdt van samendoen en een warme omgang hebben. Ben daarom heel blij met je praktische ideeën, die mijn rijtje wat uitbreiden.

    En een zin is eigenlijk heel grappig: ‘Wat mist is connectie’. Ik weet niet of ik hem uit kan leggen, maar als je connectie mist, is het mist(ig). Dus wat mistis is, is gemis van connectie. Afijn, gewoon een heel leuke woordspeling. Öók bedankt! 😉

    Beantwoorden
    • Elke dag Nieuw zegt

      19 september 2017 om 23:07

      Ha Nelleke,

      Dat kan maar één iemand bedenken 🙂
      Mooi dat je hier wat aan hebt gehad.

      Groetjes,
      Elise

      Beantwoorden
  3. Ilse zegt

    24 augustus 2017 om 20:08

    Zo herkenbaar dat je er soms niet echt bent voor je kinderen. Bedankt voor de tips. Ik ga er zeker gebruik van maken.

    Beantwoorden
    • Elke dag Nieuw zegt

      19 september 2017 om 23:09

      Fijn dat je er wat mee kunt, Ilse. Groetjes!

      Beantwoorden
  4. Gerda zegt

    24 augustus 2017 om 18:02

    Leuke ideeen staan erbij! Een heel aantal doe ik al. ik blijf het zelf vooral een uitdaging vinden om flexibel te zijn. Ben ik inderdaad net even boven de was aan het opruimen dan hoor je beneden op volume 10 máááám. Daar kan ik dan wel eens ongeduldig van worden. Maar nu je t zo opschrijft is het wel een idee om bewust voor dit soort momentjes wat ruimte te creeeeren. Bij mij gaat het toch vaak tussen de bedrijven door.

    Beantwoorden
    • Elke dag Nieuw zegt

      19 september 2017 om 23:08

      Ha Gerda,

      Dankjewel voor je reactie! We hoeven natuurlijk niet altijd naar de kids toe te rennen als ze we even nuttig zijn en zij ons nodig denken te hebben. Maar inderdaad helpt het vaak al als je je bewust bent van wat je graag wil: er kunnen zijn voor je kinderen.

      Groetjes,
      Elise

      Beantwoorden
  5. Ariella (Aritha) zegt

    24 augustus 2017 om 14:37

    Leuk!!!! Dank je wel.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Ik ben Elise - Vrouw van, mama van, kind van, houd van: ijs, chocolade, pioenrozen en een mooi boek. Ik blog over bijbels opvoeden, huishouden en meer hier op elkedagnieuw.nl.

Welkom en leuk dat je mee leest!

Je kunt mij ook vinden op:

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Bekijk de Elke Dag Nieuw agenda 2021

Leer je kind zelf stille tijd te houden met ‘Mijn reis door de Bijbel’

Adventkalender 2020 ‘Speuren naar Soeheel’

Word vriendin!

Schrijf je in voor het laatste nieuws en aanbiedingen op Elke Dag Nieuw publicaties! en ontvang een leuke set mini-posters met bemoedigende teksten voor moeders in je mailbox!

Dankjewel!

Je krijgt binnen enkele minuten een e-mail van ons. 

Niet? Check dan even de SPAM of map met ongewenste e-mails. Als je het daar vindt, markeer het dan gelijk als 'dit is geen SPAM', om te voorkomen dat onze e-mails altijd in je SPAM belanden. 

Alles over stille tijd & aanmelden voor de Moeskruid Bijbelleesgroep:

Nu op de Leesstapel:

 

 

Meer boeken voor mama vind je hier!

Op Instagram:

De afgelopen dagen vroeg ik (vooral via app in ver De afgelopen dagen vroeg ik (vooral via app in verschillende groepjes) aan verschillende moeders: hoe gaat het met je? En iedereen deed haar verhaal. Over moeder zijn in lockdown dus.

De één is verwonderd hoe goed het gaat. 
De ander vindt het intensief maar oké. 
De derde voelt zichzelf aan alle kanten tekortschieten. 
De vierde hoopt vooral heel erg dat het snel voorbij is. 
De vijfde durft niet zo goed te vertellen hoe het gaat. 
De zesde heeft nog geen tijd gehad om erover na te denken. 
De zevende geniet ervan om de kinderen thuis te hebben.
De achtste vindt het verschrikkelijk dat de strijd rond schoolwerk nu de relatie met haar kind zo in de weg zit.
Mama 9 heeft geen klagen (want het gaat best goed) maar is wel compleet uitgeput. 
En nummer 10 herkent zich in alle voorgaande negen wel een beetje. 

Uit bijna alle verhalen hoor ik (en dat voel ik zelf ook) een bepaalde mate van overbelasting of overprikkeling. Dan ben je soms mopperig, ongeduldig en niet de mama die je zou willen zijn. Dat kan je een schuldgevoel bezorgen en dat maakt het er weer niet beter op... 

Zomaar (weer) wat tips om het vol te houden. Maak een plannetje, we hebben het nodig!

- Begin de dag met het Woord van God en gebed, al is het maar even.
- Bedenk welke huishoudelijke taken écht nodig zijn om deze weken door te komen en verdeel die onder de gezinsleden. Laat de rest los.
- Durf bij kinderen in de basisschoolleeftijd je eigen pad te kiezen. Als iets teveel frustratie oplevert, doe het dan misschien niet. En: bedenk elke week een leuke beloning. 
- Ga naar buiten!!! We gaan elke dag twee keer buitenspelen (misschien willen jouw kinderen dat zelf, die van ons niet echt met dit weer) of een rondje lopen (met step, skeelers, loopfiets) en minstens 1 keer per week naar het bos of de hei.
- Zoek een moment om te ontspannen. Ik laat onze oudste meiden 's middags een kwartiertje oppassen zodat ik even in mijn eentje naar buiten kan voor ik eten moet koken. Andere moeders wandelen elke avond een half uurtje. Of gaan even met een boek naar boven als manlief klaar is met werken. 
- Bedenk wat Jezus zegt: zonder mij kunt U niets doen. Vraag Hem (steeds opnieuw) om nieuwe kracht.
Eén van onze blogschrijfsters schreef een artikel Eén van onze blogschrijfsters schreef een artikel met de titel 'Als je kind 'anders' is'. Hoe is dat voor je als moeder, als je kind de wereld om hem heen niet goed begrijpt? Als het leven moeiljk voor hem is? Wat moet je doen als je je veel zorgen moet maken om je kind? Een bemoedigend (en ik denk voor veel moeders herkenbaar!) artikel. De link vind je in de bio!

#elkedagnieuw 
#roepingenverwachtingvoormoeders
*Sela* Vorig jaar rond deze tijd werkte ik heel h *Sela*

Vorig jaar rond deze tijd werkte ik heel hard aan de agenda voor dit jaar. Ik zag al voor me hoe ik de eerste week van 2020 tientallen actiepunten voor gezin, werk, huishouden en huwelijk op de werkplanning zou schrijven. 

De werkelijkheid was anders. 
Want deze week hadden wij mama's de taak van thuisonderwijzer. En afgelopen zaterdag en zondag was ik moe. Niet gewoon moe, maar zo'n moeheid waardoor je nauwelijks vooruit komt. 

Wat zag ik er tegenop, tegen deze week! 
Samen vroegen we de Heere zondag om energie en om Zijn zegen, Zijn nabijheid. En nam ik de beslissing om de eerste 3 dagen mijn agenda dicht te laten deze week. 
Om geen verwachtingen van mezelf te hebben. Geen to-dolijstjes. Geen actiepunten. Maar twee doelen: er zijn voor de kinderen en ons samen richten op Gods Woord. 

In die dagen was er een woord dat steeds weer boven kwam: Sela. Zondag hoorde ik er een uitleg over die ik niet eerder hoorde. Dat 'Sela' kan betekenen: stilstaan om aan de Heere te denken. En dat had ik nodig in deze eerste, hectische werkweek van het jaar. Ik zocht nog eens verschillende verklaringen bij het woord. Sela: pauzeren, stilstaan om God te loven. Het staat nu in grote letters voor in mijn agenda. Het sprak al uit mijn doelen voor 2021. Maar nu heeft het een naam gekregen. Sela!

En wat liet de Heere zien dat Hij het gebed hoort! Hij gaf elke dag weer nieuwe kracht. Elke avond moest ik het belijden dat ik ontrouw geweest was, maar dat Hij nabij was. En dat Hij kracht gegeven had die mij ontbrak. Hij geeft den moeden kracht, en Hij vermenigvuldigt de sterkte dien, die geen krachten heeft (Jesaja 40:29). 

Het was een intensieve, maar goede week. De kinderen vonden elkaar, werkten goed, speelden fijn. Niet altijd probleemloos, echt niet, maar die gebeurtenissen konden soms momenten zijn om samen te leren wat genade is en Wie de Heere Jezus wil zijn voor zondaren. Sela!

Nu mag ik weer lijstjes maken voor de week die komt. Want ook (juist) als je het druk hebt is het goed om een plan te hebben. Om zoals de trouwe dienstknecht (uit de gelijkenis van de talenten) de tijd en energie die de Heere me geeft te gebruiken voor Zijn eer. 

Hoe was jouw week?
Onze @andrea_verhage schreef deze week een blogart Onze @andrea_verhage schreef deze week een blogartikel over 'gezelligheid in het gezin'. Ik vind dat nogal een thema. Hoewel het bij ons momenteel best gezellig is (veel samen zijn doet ons goed) laat de sfeer in mijn ogen normaal gesproken echt wel eens te wensen over. Kibbelende kinderen, een mopperende moeder. Dat idee. Andrea's blogartikel was voor mij bemoedigend en ik hoop voor jou ook. 

De link vind je in de bio!

#elkedagnieuw 
#roepingenverwachtingvoormoeders
*Oud en Nieuw* We aten oliebollen, keken foto's v *Oud en Nieuw*

We aten oliebollen, keken foto's van het afgelopen jaar en lazen de eeuwenoude woorden:

Heere! Gij zijt ons geweest een Toevlucht van geslacht tot geslacht.  Eer de bergen geboren waren, en Gij de aarde en de wereld voortgebracht hadt, ja, van eeuwigheid tot eeuwigheid zijt Gij God (Psalm 90: 1,2)

Een paar woorden resoneren nog:

En de liefelijkheid des HEEREN, onzes Gods; zij over ons. 

De lieflijkheid van de HEERE. Hebben we die in het afgelopen jaar niet ervaren, door alles heen? 

Dit kleine meidje was de enige die de jaarwisseling onbewust doormaakte. Zarah mocht opblijven, Sophia maakten we om half 12 wakker en Kaleb werd wakker van de herrie (want het vuurwerkverbod bleek hier niet echt doorgedrongen te zijn). 

Het is zo'n gezinsmoment om te koesteren, samen het nieuwe jaar in te gaan met Bijbellezen en gebed. 

Ja HEERE, Uw lieflijkheid zij over ons in 2021. 
En bevestig Gij het werk onzer handen over ons, ja, het werk onzer handen, bevestig dat.

Ik wens je van harte Gods zegen toe voor het nieuwe jaar!

#elkedagnieuw 
#roepingenverwachtingvoormoeders
Deze week een oudejaarsartikel op Elke Dag Nieuw v Deze week een oudejaarsartikel op Elke Dag Nieuw van Abigaïl over alles wat 'bijna' is, 'bijna was en 'bijna' komen zal. 

Ik heb deze gedachten nodig, deze dagen. 

'Maar mijn troost put ik uit twee woorden. Genade alleen. Die hield mij vast.'

Aanbevolen! De link vind je in de bio.

#roepingenverwachtingvoormoeders
#elkedagnieuw
Hier op insta zie ik allemaal prachtige familiepor Hier op insta zie ik allemaal prachtige familieportretjes van kerst. Die hebben wij niet. 
Wel veel foto's die letterlijk allemaal bewogen zijn. 
Zo chaotisch was het. 
Maar wat was het fijn. 

Op eerste kerstdag waren we samen lieve vrienden, op tweede kerstdag met mijn zus en haar gezin. Wat fijn om in het klein toch samen kerstfeest te mogen vieren! 

We zongen het: komt allen tezamen. En hoewel we niet allen tezamen konden komen in de kerk, mochten we wel allen bij de kribbe komen: ziet nu dat Kind! 

Onze dominee preekte over 2 Korinthe 8:9:
Want gij weet de genade van onzen Heere Jezus Christus, dat Hij om uwentwil is arm geworden, daar Hij rijk was, opdat gij door Zijn armoede zoudt rijk worden.

Wat een onbegrijpelijk wonder, vind je niet?

#elkedagnieuw
#elkedagnieuwmeebeleven
Heb jij dat ook, dat de adventstijd nog wel snelle Heb jij dat ook, dat de adventstijd nog wel sneller lijkt te gaan dan anders? Ik wil van alles, maar het lukt maar niet. De ontwikkelingen in de wereld om ons heen gaan zo snel dat ik het amper bij kan benen. Was de adventstijd niet bedoeld om stil te worden, verlangend uit te zien?

Eén ding is zeker: de Heere blijft Dezelfde. Die is, Die was en Die komen zal. Hij heeft gedacht aan Zijn genade! Hij schonk Zijn Zoon om als Kind geboren te worden in een beestenstal en Zijn leven te geven om zondaren zalig te maken. Immanuël, God met ons. 
Ik wens je toe dat je dit kerstfeest een blik mag slaan in de kribbe en op naar het kruis!

Gelijk de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een rantsoen voor velen (Matthew 20:28).

Een gezegend kerstfeest gewenst met je gezin! 

Deze mooie foto werd voor mij gemaakt door Mirjam van der Wart.

#elkedagnieuw
# roepingenverwachtingvoormoeders
Hoe kijk je als gezin terug op een jaar als 2020? Hoe kijk je als gezin terug op een jaar als 2020? 
Hoe geef je alles wat gebeurd is een plek, terwijl je de Heere ook dankt voor al Zijn gaven? 

Jantine schreef een blogartikel met tien manieren om deze Oud&Nieuw bewust te beleven met kinderen en tieners. 

Link in de bio!
Volgen op Instagram
  • Privacyverklaring Elke Dag Nieuw

Copyright © 2021 · Refined theme by Restored 316

Elke Dag Nieuw verzamelt cookies. We gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Als u op Akkoord klikt geeft u daarmee aan dat u hiermee instemt.Akkoord