
Het is zover! De feestdagen staan weer voor de deur. Voor de een de mooiste tijd van het jaar, voor een de moeilijkste tijd van het jaar. Maar vrijwel iedereen doet er toch ‘iets’ aan. Het kan je onmogelijk ontgaan. De hele wereld lijkt zich op te maken voor een Kerstfeest wat nog weer mooier, blinkender, schitterender, warmer en sfeervoller moet zijn dan vorig jaar, als je de folders moet geloven.
Maar, hoe kom je echt toe aan inhoud op deze feestdagen? Eigenlijk zouden we eens de proef op de som moeten nemen en het Kerstfeest eens moeten vieren in het voorjaar. Eens kijken wat er dan overblijft. Nee, er is niets mis met alle gezelligheid en het samenzijn met geliefden. Dat is juist heel fijn, maar als dat het alleen is, blijf je na de feestdagen met een leeg gevoel en een volle maag achter. Hoe zorg je ervoor dat je naast alle gezelligheid en fijne momenten met elkaar, ook tijd hebt om tot rust te komen? Hoe zorg je ervoor dat de kinderen ook fijne dagen hebben met inhoud? Ik weet het niet zo goed, voel me nog erg onervaren. Daarom heb ik wat tips van moeders uit mijn omgeving gevraagd. Praktische tips, zodat het organisatorisch hopelijk goed verloopt en je niet tijdens de kerkdienst je halve kerstdiner nog aan het voorbereiden bent. En je dus tijd hebt om na te denken en stil te staan bij dat waar het om gaat.
1. Gun elkaar je stille tijd moment
Het zijn in veel families volle dagen met Kerst. Je bent op reis, gaat naar de kerk, hebt een maaltijd en dan weer naar de kerk. Tussendoor praat je veel, zorg je en ben je bezig met allerlei gezelligheid. En voor je het weet is de dag om, zit je uitgeblust op de bank en ga je het liefst zo snel mogelijk naar bed, want morgen is er weer een feestdag. Wat kun je daaraan doen? Gun elkaar een momentje alleen. Stuur je man even een half uurtje naar een stille plek in huis, zodat hij in alle rust kan nadenken over het Kerstfeest. En doe het daarna zelf ook. En voor de kinderen? Bij ons werkt een eenvoudig ‘werkje’ nog steeds goed. We hebben dan ook wel echte knutsel-meiden. Maar een eenvoudige knutsel, een kleurplaat die je samen maakt met een kerstboodschap daarin verwerkt, geeft ook de kinderen een extra ‘rust-moment’. En meestal genieten zo ook erg van het samen werken aan iets moois.
2. Het kerstdiner hoeft niet te tippen aan dat van een driesterrenrestaurant
Ik herinner het me nog goed, onze eerste kerst na ons huwelijk. We hadden de hele familie uitgenodigd en erg ons best gedaan om een mooi viergangen-diner voor te schotelen. Met allerlei prachtige recepten gingen we aan de slag, maar wat viel het tegen qua tijdsplanning! We zijn er de hele dag mee bezig geweest. Op papier is alles toch wat gemakkelijker dan in praktijk. En de foto’s die bij de recepten staan zijn ook wel een klein beetje gezichtsbedrog. De jaren erna hebben we het vaak wat gemakkelijker proberen te doen. We ontdekten dat kant-en-klare gerechten ook best heel handig zijn en zeker nadat we kinderen kregen, kwam het idee van een lange maaltijd al helemaal niet meer in ons op. Dus goed is goed. Nog een tip, waar je misschien nog wat aan kunt hebben voor Oudejaarsdag: bestel je boodschappen vooraf online. Werk met lijstjes en vul deze steeds weer aan. Zo voorkom je stress in de winkel en hoef je er zelf lekker niet meer op uit! En een dag van te voren klaarmaken voorkomt natuurlijk ook een heleboel stress.
3. Verhaal voorlezen
Wat ook altijd een fijn ‘rustmoment’ is voor jong en oud is het vertellen of voorlezen van een kerstverhaal. Heerlijk met elkaar even luisteren en nadenken over de betekenis van Kerst. Hier een aantal mooie verhalen die je zo kunt gebruiken.
4. Ga er lekker opuit: even naar buiten
Geen verrassende tip, maar wel een hele goede: Ga even erop uit. De kinderen (en jij ook) kunnen het wel gebruiken om buiten hun energie kwijt te raken en een frisse neus te halen. Blijf niet de hele dag met elkaar binnen zitten, maar strek even de benen, verzet je gedachten en doe gezonde energie op.
5. Diner voor twee 😉
Dit is voor ons echt een van de mooiste momenten van de Kerstdagen. Het is wel een tip voor ouders van jonge kinderen. We leggen de avond voor kerst, de kinderen vroeg op bed (kunnen ze ook best gebruiken), zodat wij lekker uitgebreid samen kunnen dineren. We maken het onszelf niet moeilijk wat dat diner betreft, maar halen veel kant-en-klare gerechtjes uit de supermarkt. Rond de feestdagen zijn die voldoende te verkrijgen. We ‘verzamelen’ ze vast in de weken voorafgaand aan Kerst. En terwijl het dan stil is in huis, genieten wij van ons diner voor twee. Lekker rustig. Een fijne voorbereiding op de feestdagen.
Tot slot: Het gaat niet om 25 en 26 december. Dit probeer ik mezelf elk jaar weer voor te houden! Het is heel fijn als je gevoed mag worden tijdens de Kerstdagen. En dan bedoel ik niet het kerstdiner, maar het Voedsel vanuit het Woord. Maar het kan ook anders gaan. Onthoud dat de Heere niet gebonden is aan de datum van het Kerstfeest. Gelukkig niet! Wees daarom dankbaar voor alle fijne en mooie momenten die je met je gezin en gasten mag hebben, zoek naar Het Kind, maar stop daar niet mee na 26 december. Blijf elke dag de Heere verwachten.
Alvast hele goede dagen!
Wat doe jij met de feestdagen? Heb je nog goede tips? Of misschien mooie tradities? We horen het graag!
–
Dit artikel werd geschreven door Corma. Je leest hier meer over haar.
Als single MAN zonder kinderen heb ik nog wel extra tips die dit artikel zouden kunnen aanvullen:
(6) Hoe je kerst KUNT vieren hangt deels ook af van je persoonlijke leefomstandigheden: een deel van de tips die hier boven genoemd worden heb ik dus niets aan. Maar aan een deel ervan zeer wel! Gooi dus niet zomaar alle bruikbare tips weg als je een deel ervan Doortje burgerlijke status niet kunt gebruiken.
(7) Ik hoor om mij heen veel mensen die kerst niet meer willen vieren omdat ze pijnlijke herinneringen hebben aan eerdere kerstfeesten. Voor mij geldt: als je zelf ook nadenkt over wat voor jou de essentie is van kerst, kun je toch een gezegende kerst hebben ondanks pijnlijke herinneringen aan eerdere kerstdagen.
(8) Als je met kerst samen eet met anderen: spreek dan af, dat er tijdens de kerstdagen niet gepraat wordt over zakelijke aangelegenheden of afspraken. Zelfs niet over familiare zakelijke aangelegenheden. Een kerstmaaltijd is geen ‘zakenlunch’ of ‘zakendiner’. Komt er toch zoiets naar boven? Spreek dan met elkaar af om er na de kerstdagen op terug te komen. (voor sommige families/kennissen is dit beslist geen overbodige tip). Overigens vind ik de tips in artikel zeker ook zinvol!
Ik heb niet zoveel met Kerst als datum. De Heere Jezus is immers niet in december geboren. Maar iedere dag met Hem wandelen en aan Hem denken, dat is heel belangrijk voor me. Omdat Hij me geroepen heeft uit de duisternis tot Zijn wonderbaar Licht. Ik kan niet zonder Hem.
Met Kerst ga ik naar de kerk.
We gaan ook naar familie.
Dat is het wel.
Als Jezus maar centraal staat: iedere nieuwe dag.
Je blog is erg mooi en goed om te lezen.
Fijne tips, dankjewel!
Sinds een paar jaar verdelen wij onze dagen over beide families. Toen het bij ons thuis gehouden werd, heb ik iedere zus gevraagd om een gerecht mee te nemen. Zo was het werk wat verdeeld.
Het beviel iedereen goed, dat we het nu al 3 jaar zo doen. Zelf kies ik vaak voor een gerechtje dat een dag van tevoren klaargemaakt kan worden.
Met kleine kinderen is een verhaal lezen een rustmoment, s avonds drinken we met de volwassenen vaak koffie en pakken we vaak kaartjes van het spel Kaarten op Tafel, of de labeltjes met vragen van Pickwick. Vaak ontstaan er dan gesprekken met humor maar ook heel serieuze onderwerpen komen aan de orde.
Wij gaan al jaren heel bewust deze vakantie weg van huis. Twee weken naar een plek vol rust om niet ‘geleefd’ te worden en je verplicht te voelen om overal aan mee te doen. Natuurlijk neem je jezelf mee maar onze ervaring is positief. We voelen ons thuis in onze gemeente maar we ervaren ook sterk de vraag: waar zijn de Maria momenten? Het kerkelijk leven wordt alsmaar meer volgepropt met allerlei activiteiten die uiteraard mooi zijn en een doel hebben maar tegelijkertijd neemt het de rust weg die juist zo nodig is.