Mijn ouderlijk huis staat aan het water. Zodra er geschaatst kan worden verzamelen de familieleden die vrij kunnen krijgen zich dan ook bij mijn ouders thuis. Zo ook afgelopen donderdag. Mijn moeder maakte daarom twee grote pannen erwtensoep, zodat we niet alleen konden opwarmen na het schaatsen, maar ook nog een schaal mee naar huis konden nemen.
Soep eten is ideaal met grote gezelschappen. Je kunt het van tevoren klaarmaken, (bijna) iedereen houdt ervan en het eet gemakkelijk op schoot als je tafel niet groot genoeg is voor al je gasten. Ik deel graag een paar recepten met je die hier favoriet zijn.
-
Mijn moeders erwtensoep
Ik heb geprobeerd er achter te komen hoe mijn moeder haar erwtensoep maakt. Dat is nog niet zo heel eenvoudig, want bij haar gaat dat op gevoel en dat levert niet zulke hele precieze instructies op. Het gaat ongeveer zo:
Dit heb je nodig:
500 g spliterwten
1 varkensknie (voor een iets minder eng alternatief kies je een hamschijf)
Ca. 700 gr krabbetjes
‘Lekker veel’ prei
Een paar uien
Winterpeen (een stuk of 5)
Knolselderij + bladselderij
Paar teentjes knoflook
Bouillonblokjes
Rookworst
Zo maak je het:
Zet het vlees op in 5 liter water met een paar bouillonblokjes. Laat het minstens 1,5 uur zachtjes koken tot het vlees goed gaar is. Neem het uit de pan en verwijder de botten. Zeef de bouillon. Voeg nu de spliterwten toe aan de bouillon en laat deze in 1,5 uur gaar koken. Controleer goed of de spliterwten gaar zijn want niets is akeliger dan harde erwten in de snert. Voeg de groenten toe en laat de soep nog een klein uurtje koken. Doe het laatste half uur het vlees er weer bij. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met rookworst en roggebrood. Mijn moeder bakte er vorige week drie-in-de-pan bij, en dat was ook heerlijk!
Let op: de botten zorgen ervoor dat de soep haar smaak krijgt, maar ook voor de binding. Gebruik je minder botten, dan moet je meer spliterwten nemen om lekker dikke soep te krijgen. Je kunt dan ook beter 1 pakje erwtensoepmix toevoegen, om de soep beter op smaak te krijgen.
Bij deze soep moet je een aantal uren in de buurt zijn, maar hard werken is het niet. Vergeet op het eind niet om geregeld te roeren, want erwtensoep kan erg goed aanbranden.
2. Tomatensoep
Je kunt natuurlijk een zak tomatensoep van Unox open trekken, en die smaakt prima, maar déze soep is voor als je echt wil genieten. Mijn moeder maakte vaak op vrijdag een grote pan waar het hele weekend kommetjes van gegeten werden. Niet speciaal bij een maaltijd, maar lekker tussendoor. Er gaat voor mij niets boven de geur van zelfgetrokken tomatensoep.
Dit heb je nodig:
750 g mager soepvlees
750 g rundergehakt
2 mergpijpjes
800 g soepgroenten
3 uien
2 grote blikjes tomatenpuree
3 eetlepels suiker
3 blikjes tomatenblokjes of een grote tros rijpe tomaten
Vermicelli
Zo maak je het:
Zet het soepvlees en de mergpijpjes op in 5 liter water, samen met ca. 300 gram soepgroenten. Voeg een flinke schep zout of 2 bouillonblokjes toe. Laat het vlees in ca. 3 uur heel zachtjes gaarkoken. Als er schuim op de bouillon staat, verwijder dat dan tussentijds met een zeefje. Draai intussen balletjes van het gehakt, gemengd met peper, zout, een beetje nootmuskaat en wat paneermeel.
Bak in een aparte pan de uien glazig. Voeg de tomatenpuree en de suiker toe. Doe na een paar minuten de tomatenblokjes erbij. Zeef de vleesbouillon boven de pan met tomaten. Haal de stukjes vlees tussen de groenten uit (dit is even een lastig klusje). De groenten zijn uitgekookt en kan je weggooien. Het rundvlees doe je terug in de soep. Doe de gehaktballetjes en de vermicelli erbij. Voeg na 10 minuten de rest (ongeveer 500 gram) van de soepgroenten toe en laat nog een kwartiertje koken. Breng de soep op smaak met zout en peper. De foto komt hier vandaan en deze soep ziet er precies zo uit als de mijne :-).
3. Bloemkoolsoep
Soep van een heel ander kaliber is deze hippe bloemkoolsoep. Wij eten ‘m graag als hoofdgerecht en al zie je het niet, het is één en al groenten. Handig dus voor kinderen die slecht groenten eten! Ik geef je het recept voor 4 personen (1 liter water). Wil je ook hiervan een grote pan maken, dan kan je natuurlijk simpelweg het recept ver-veelvoudigen. Meer dan twee keer de hoeveelheden gaat dan overigens niet in een pan passen, want de ongekookte bloemkool neemt aan het begin nogal veel ruimte in.
Dit heb je nodig:
1 grote stronk bloemkool
1 liter groentebouillon (van blokjes)
1 grote ui
3 teentjes knoflook
100 ml slagroom
150 g parmezaanse kaas (geraspt)
200 g ontbijtspek
Zo maak je het:
Bak in je soeppan de ui en knoflook in wat olie of boter. Snijd de bloemkool in roosjes en doe ze in de pan met 1 liter groentebouillon. Kook de bloemkool in een half uurtje gaar. Snijd de plakjes ontbijtspek in stukjes en bak ze knapperig in een koekenpan. Pureer de bloemkool met een staafmixer of in de blender. Breng opnieuw aan de kook en voeg de slagroom en de helft van de kaas toe. Serveer met de ontbijspek en de resterende kaas op de soep. Het recept komt hier vandaan.
Op bovenstaande foto kreeg ik gasten. Ik maakte daarom de bloemkoolsoep wat feestelijker met een dakje van bladerdeeg. Daarvoor bedek je elke (ovenbestendige) kom met een plakje bladerdeeg, dat je insmeert met wat ei. Bestrooi met geraspte kaas en zet een kwartiertje in de oven op 175*C. Hier serveerde ik de soep met frietjes en een frisse salade.
4. Linzensoep
Een lekker ‘anders’ soepje is deze linsensoep. Pas op met de chilipeper als er kinderen mee eten, dan heb je al snel te veel.
Dit heb je nodig:
- 250 g linzen
- 3 stengels bleekselderij
- 2 uien, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 winterwortel
- 2 el tomatenpuree
- 1 ltr kippenbouillon
- 1 tl komijn
- 1 paprikapoeder
- Klein beetje chilipoeder
Zo maak je het:
De ui en knoflook aanfruiten in wat olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe en verwarm kort mee. Voeg daarna de komijn en paprikapoeder, bouillon en gewassen linzen toe. Snijd de bleekselderij en winterwortel doe ze erbij. Laat de groenten nu ca. 30 minuten op matig vuur gaar koken. De linzen moeten lekker zacht zijn. Maak de soep fijn met de staafmixer en breng op smaak met zout, peper en wat chilipoeder. Dit recept heb ik ooit gekopieerd uit een kookboek van een vriendin, maar ik weet niet zeker meer welk kookboek. Ik denk dat het Koken met Karin was. De afbeelding komt van deze website.
5. Paprika-roomsoep
Ik was deze soep echt een beetje vergeten! Een paar jaar geleden aten wij met een verrassingsdiner van onze gemeente bij een ander gezin uit de kerk en kregen we onder andere deze heerlijke soep. Ik heb hem daarna meerdere keren met plezier zelf gemaakt, maar soms vergeet je dat soort dingen weer. Ik ben blij dat ik hem bij het maken van dit soep-overzicht weer terugvond! Super snel gemaakt en heel erg lekker.
Dit heb je nodig:
2 uien
6 rode paprika’s
4 theelepels paprikapoeder
400 gram smeerkaas
600 ml kruidenbouillon
Zo maak je het:
Bak de ui en paprika in 10 minuutjes zacht. Voeg de paprikapoeder, smeerkaas en bouillon toe. Laat 10 minuutjes zachtjes koken. Pureer de soep en breng op smaak met peper en eventueel wat zout. Het recept kom hier vandaan.
Ik hoorde laatst van een gezin waar het elke vrijdag soepdag is. Elk half jaar sturen ze hun buren, vrienden, familie en kennissen een berichtje met de vraag of en wanneer ze bij hun soepdag willen mee-eten. Een leuke manier om anderen aan je tafel uit te nodigen zonder het gevoel te hebben dat je je moet uitsloven met een viergangendiner!
Ik heb de bloemkool soep gemaakt voor de gasten in de huiskamer van Farhent. Alle gasten waren zeer te spreken over deze heerlijke lekkernij
Graag zou ik meerdere recepten door krijgen. Dankjewel
Jammie, ik ben (ook) een echte soepliefhebber. Linzensoep is een van mijn favorieten! Ik doe daar ook altijd een beetje kokosmelk in. Dat maakt het extra lekker vind ik. Laatst heb ik wortelsoep gemaakt (met een recept van Allerhande.nl) was ook een groot succes.