
Stel je voor dat tegenover je in de straat een nieuw gezin komt wonen. De moeder en de dochters dragen een hoofddoek. Normaal gesproken zou je even langsgaan om kennis te maken bij nieuwe buren. Maar wat zouden deze mensen daarvan vinden? Misschien zijn het wel vluchtelingen en hebben ze vreselijke dingen meegemaakt. Misschien spreken ze geen Nederlands. Misschien zijn ze niet gewend aan contact met vreemden. Hoe zouden ze reageren als ze aan de deur zou komen?
Het is een beetje afhankelijk van de plaats waar je woont in Nederland of je bovenstaande situatie vaak meemaakt of misschien wel nooit. Misschien heb jij goed contact met je moslimbuurvrouw, of misschien heb je er geen, of spreek je haar nooit. Hoe dan ook, misschien ben jij net als ik snel bang om iets verkeerd te doen als we de gewoontes en de cultuur van de ander niet kennen.
Maar misschien zijn moslimvrouwen minder ‘anders’ dan wij dan we denken. Ze worstelen, hopen, dromen, missen en verlangen. Ze zijn vrouwen, echtgenotes, moeders, dochters, zussen, vriendinnen. Ze zorgen voor hun kinderen, praten met hun man en bellen met hun moeder. Ze gaan naar de supermarkt en staan op het schoolplein. Ze hebben het soms moeilijk in hun huwelijk en ze verliezen mensen die ze liefhebben. Een moslimvrouw is een vrouw. Meer nog: een moslimvrouw is een vrouw die net als jij en ik zonder Christus verloren gaat. De Heere vraagt ons om deze moslimvrouw lief te hebben.
Jezus moest – wat moeten wij?
De Heere Jezus reisde op een dag door Samaria. ‘Hij moest door Samaria gaan’, staat er. Dat is een fascinerende gedachte. Joden reisden veel liever om Samaria heen, dan dat ze er doorheen zouden reizen, ook als dat veel korter was. Samaritanen waren immers ontstaan uit Joden die zich vermengd hadden met de heidenvolken, en met hen wilden ze niets te maken hebben. Jezus ging niet alleen door Samaria, maar hij moest door Samaria gaan. Dat moest, omdat deze vrouw, die door iedereen veracht werd, haar Zaligmaker moest leren kennen.
Zouden wij zo ook niet mogen kijken naar vrouwen die de Heere in onze omgeving heeft geplaatst? Moslimvrouwen die hier in Nederland geboren werden of door oorlog en geweld verdreven naar ons land gekomen zijn… Zijn dat misschien vrouwen die hier moeten zijn, omdat ze de Drie-Enige God moeten leren kennen? En moeten wij dan niet onze roeping verstaan en hen liefhebben, en met hen spreken over Wie de Heere Jezus is?
Mijn man reist op het moment dat ik dit schrijf door Syrië en Irak. Hij stuurde een foto van een markt in Damascus waar het zwart zag van moslimvrouwen, -mannen en kinderen en schreef: ‘er zijn hier zóveel mensen die in het duister leven. Waar gaan ze heen?’ Dat is aangrijpend. Maar de Heere werkt door bijzondere wegen. Hij zorgde ervoor dat er nu duizenden moslimvrouwen binnen de grenzen van ons eigen land wonen. We hoeven er geen vliegtuig meer voor te pakken om hen te kunnen bereiken en hen lief te hebben.
Vraag je je af wat je doen kunt om je moslimbuurvrouw lief te hebben?
- Groet vriendelijk. Is er een vrouw die je regelmatig ziet lopen in je straat of in de supermarkt? Begin er dan mee om haar vriendelijk te groeten, even aan te blijven kijken, een kort gesprekje met haar aan te knopen.
- Stel een vraag. ‘Hoe oud is je kind?’ ‘Weet jij welke van deze dadels de lekkerste zijn?’ De komende week begint de Ramadan. Vraag hoe het gaat met vasten. Het vasten is van 5 mei tot 4 juni een van de belangrijkste zaken waar het leven van je moslimbuurvrouw helemaal om draait. Toon daarom belangstelling voor de vastentijd.
- Vertel iets over jezelf. ‘Ik heb ook een dochter van vijf! Kijk, dit is ze.’ ‘Ik houd van de zomer, en jij?’ Als je ook iets over jezelf vertelt in plaats van alleen maar vragen stelt, kun je dichterbij komen.
- Geef een compliment. ‘Wat een lief kindje zeg!’ ‘De kleur van je hoofddoek staat je heel mooi!’ En als je weet dat ze nog niet lang in Nederland is: ‘wat spreek je goed Nederlands!’
- Bid voor haar. Vraag de Heere om openingen in het contact met deze vrouw. Je mag ook bidden om contact met moslimvrouwen, als je dat nog niet hebt of als je het moeilijk vindt om de eerste stap te zetten. Bid ook voor je bij haar op bezoek gaat of haar ontvangt in jouw huis. Soms zie ik best tegen zo’n bezoek op, maar als ik het vooraf voor de Heere neerleg en Hem vraag om hulp en wijsheid en liefde, dan wil Hij dat ook geven. Zeker op een moment als Ramadan kun je je buurvrouw ook vertellen dat je voor haar bidt. Moslims waarderen dat. Bid jij ook 30 dagen mee voor moslims tijdens de komende Ramadan? Je leest er hier meer over.
- Wees duidelijk over je christen-zijn. Maak er geen geheim van. Je kunt het het beste zo snel mogelijk vertellen. Hoe langer je daarmee wacht hoe lastiger het wordt om erover te beginnen. Je hoeft godsdienst ook niet te vermijden als gespreksonderwerp. Veel moslims praten graag over hun godsdienst en vinden het dus heel normaal als jij dat ook doet.
- Nodig haar uit. Of vraag of je eens bij haar thuis mag komen. In veel culturen is het niet vreemd om jezelf uit te nodigen. Maar bereid je wel voor op een uitgebreid programma. Van Hollandse flitsbezoekjes begrijpen veel moslimvrouwen niet veel. Zij zijn gewend om veel tijd door te brengen met hun familie en vrienden. Je kunt dus beter geen bezoek plannen als je niet minstens een (klein) uur kunt blijven.
- Spreekt de vrouw die je kent geen of weinig Nederlands? Installeer dan de app Google Translate op je telefoon. In deze app kun je beide je zinnen inspreken in je eigen taal, waarna ze direct vertaald worden. Dat scheelt veel typwerk en communiceert prettig.
- Bied aan om haar te helpen, bijvoorbeeld bij het leren van de taal, of het wegwijs worden in je woonplaats. Je kunt ook je auto te leen aanbieden als je buurvrouw er zelf geen heeft, of oppas aanbieden voor het geval dat nodig is. Wellicht maakt ze geen gebruik van je aanbod, maar ze proeft daarin wel dat je om haar geeft en voor haar klaar wil staan.
- Hou vol. Soms kan het heel lang duren voor een contact echt van de grond komt. Soms lijkt het of het altijd alleen maar van jouw kant komt. Ik heb al vaak de neiging gehad om géén contact meer op te nemen, omdat ik er moe van was om altijd maar mijn best ervoor te moeten doen. En toch merkte ik dan weer dat mijn Syrische vriendin het contact wél waardeerde. En, belangrijker nog, dat ze op mijn weg geplaatst is met een doel. Zij moest in mijn buurt komen wonen, zodat ik haar mag liefhebben. Zeker als je te maken hebt met vrouwen die uit oorlogssituaties komen, moet je er rekening mee houden dat ze heel veel hebben meegemaakt en tegelijk ook rouwen om alles wat ze hebben moeten achterlaten. Dus: volhouden.
Hoe verschillend de cultuur van moslims kan zijn van onze cultuur, één ding hebben we dus gemeen. Deze vrouwen zijn, net als wij, op reis door het leven om God te ontmoeten. Wat een aangrijpende werkelijkheid, als we bedenken dat deze vrouwen vaak dag in dag uit hun best doen om goed te leven, zodat ze genoeg ‘goede werken’ hebben gedaan op het moment dat ze sterven. Wij weten dat goede werken ons niet met God kunnen verzoenen. Maar weegt het al op ons hart dat deze medereizigers onwetend verloren dreigen te gaan? Zo dicht bij ons huis? Als je graag meer informatie wil over het geloof van moslims en de manier waarop je met hen over de Heere Jezus kunt spreken, is dit boekje heel waardevol. Het kost bijna niets en helpt je heel praktisch op weg. Maar ook hier geldt: begin vooral met gebed.
30 dagen van gebed
Tijdens de Ramadan, die zondag 5 mei begint, zijn moslims meer dan anders bezig met het geloof en op zoek naar de waarheid. Bid jij tijdens deze maand mee dat moslims de waarheid in Christus zullen vinden? Je vindt informatie en gebedsonderwerpen in een boekje dat je hier kunt bestellen of downloaden. Aanbevolen!
Kijk vandaag in de supermarkt, in je straat, of in de speeltuin maar eens extra om je heen met in je hart een gebed: ‘Heere, welke moslimvrouw moest op mijn pad komen? Wie mag ik liefhebben vandaag? Wilt U mij daar zelf bij helpen?’
–
Moslims geloven in christus en zien hem als een belangrijke profeet net zoals andere profeten. Vrede zij met hen.
Gr
Een moslima