Elke dag nieuw

  • Over Elke Dag Nieuw
    • Over Elke Dag Nieuw
    • Wie is Elise?
    • Het Elke Dag Nieuw team
    • Word vriendin!
    • Contact
  • Blog
    • Huwelijk
    • Moederschap & Vrouw zijn
    • Huisgodsdienst
    • Opvoeding
    • Stille tijd
    • Doelen & Timemanagement
    • Opruimen & Organiseren
    • Schoonmaken
    • Recepten
  • Boeken
    • Elke Dag Nieuw
    • Ik loof U
    • Bijbelleesboekjes voor kinderen
    • Elke Dag Nieuw agenda 2022
  • Toerusting
    • Zwangerschapscursus
    • Moedergroepen
    • De Elke Dag Nieuw Koffietafel
  • Webshop
    • Cadeaus
    • Boeken
    • Digitale producten
  •  

Moestuinieren – Maartuinieren!

Activiteiten met kinderen

6 mrt

Beste mama’s met moestuinervaring: willen jullie dit verhaal als-je-blieft overslaan? Ik heb je vast niets nieuws te vertellen! Als de Albert Heijn plantjes vorig jaar je eerste ervaring waren met moestuinieren óf als je het nog nooit gedaan hebt… Lees dan mee! Na slechts 2 eerdere pogingen wil ik dit jaar weer groenten gaan zaaien. Heb jij net als ik maar heel lichtgroene vingers? Twijfel je eraan of je groenteplantjes in leven kan houden? Lijkt het je onwaarschijnlijk dat je ooit iets eetbaars uit je eigen tuin kan halen? Ik wil je er graag van overtuigen dat moestuinieren écht heel leuk is… En dat het niet moeilijk hoeft te zijn.

Om te beginnen stel je jezelf een paar vragen.

1. Waarom zou ik een moestuin(tje) willen hebben?

Om te eten uit eigen tuin? Eten uit eigen tuin is biologisch, altijd vers én goedkoop.

Om je tuin mee te vullen? Omdat het mooi staat? Je kan zoveel of zo weinig groenten zaaien als je zelf wil. Of dat nu 1 slaplantje in een pot is of bedden vol kool. Snijbloemen doen het ook heel leuk in je moestuin(tje). Hoe leuk staat dat!

Omdat het leuk is? Zien hoe uit een klein zaadje een prachtige plant groeit waar je óók nog van kan eten en groentes proberen die je nog nooit gegeten hebt… Dat is leuk!

Om je kinderen te leren waar voedsel vandaan komt? Wat is er mooier als een kind zelf een zaadje in de grond mag stoppen en ziet hoe het groeit? Water geven, kijken, komt er al iets op? Als er geoogst kan worden is het feest! De sugarsnaps werden hier rauw van de plant gegeten, zoveel enthousiasme was er, en hé, rauwe sugarsnaps die je van een plant plukt blijken nog lekker te zijn ook!

Om je samen met je kinderen te verwonderen over Gods schepping? Er is haast geen betere manier om je kind een stukje verwondering bij te brengen over alles wat de Heere heeft gemaakt. Hij zorgt elke dag voor Zijn schepping!

Ben je overtuigd? Mooi!

Dit waren onze eerste 2 bakken. Kijk eens wat een klein mensje daar! 🙂

2. Waar kan ik mijn moestuin(tje) maken?

Of je nu 1 pot of bedden vol groenten hebben wil, je hebt een zonnige plek nodig. Het grote voordeel van potten of bakken is dat je er minder last van onkruid en beestjes hebt dan in de volle grond. Manlief timmerde van oude pallets 2 moestuinbakken in elkaar. Wij hebben er 1 in de voortuin en 2 in de achtertuin staan met een klimrek. Daar groeien onze boontjes, tomaten, courgettes en komkommers.

Heb je een balkon op een zonnige plaats? Ook een prima plek!

Een makkelijke manier van moestuinieren voor de beginner is de Makkelijke Moestuin. Kleinschalig en overzichtelijk! Je maakt vierkante meterbakken en verdeelt die met touwtjes in vakken van 30 x 30 centimeter. In elk vak zaai je een andere groente. Het voordeel hiervan is dat je verschillende soorten groenten kunt uitproberen. Door de afwisseling krijgen ziektes en beestjes minder kans: die doen het beter in tuinen waar veel groentes van dezelfde soort bij elkaar staan. Het bijbehorende boek is duidelijk geschreven en bevat handige beschrijvingen van allerlei soorten groentes + een kalender voor zaaien en oogsten. Ik gebruik het idee van de Makkelijke Moestuin (maar niet de zaden en de grond).

 

3. Wat wil ik in mijn tuin?

Denk er eens over na wat je in je tuin wil zetten. Het eerste jaar begonnen wij enthousiast met veel verschillende groentesoorten. Ik merkte al snel dat niet alles even handig is als je heel lichtgroene vingers hebt. Ik wil graag weinig werk, snel resultaat en er lang van genieten (ja sorry, ik zei het al, ik ben niet het standaard moestuintype). Had ik weken lang trouw gezorgd voor een vak worteltjes of een bloemkool… Waren ze in 1 maaltijd op! En heb je een hele rij bloemkool staan? Dan zit je in 1 keer met 10 bloemkolen. Leuk om weg te geven, dat wel. Maar blijvertjes zijn hier daarom groentes waar je langere tijd van kan plukken: sla, veel sla, tomaatjes, courgette, komkommer en boontjes, peulen, sugarsnaps en erwten. En aardbeien niet te vergeten!

Zoek eens uit wanneer de groentes van jouw voorkeur gezaaid kunnen worden. Buiten zaaien kan pas vanaf april. Voor die tijd is de grond te koud. Maar let op! Verschillende soorten groentes kunnen pas na 15 mei (ijsheiligen) buiten gezaaid worden omdat ze van het minste beetje vorst al doodgaan. Als je dan pas buiten begint met tomaatjes zaaien, die 14-18 weken nodig hebben voor ze geoogst kunnen worden redt je het nauwelijks voor de zomer voorbij is. Daarom is maart het perfecte moment om te beginnen met het voorzaaien op je vensterbank!

Maartuinieren

Zoals gezegd is het voor de meeste groenten nog te vroeg om buiten gezaaid te worden. Sla, worteltjes en bloemkool kan je eind maart/ begin april buiten zaaien, als het niet te koud is. Het zal wel een stuk langer duren voor je iets op ziet komen dan wanneer je wacht tot eind april/ mei. De temperatuur van de grond is bepalend voor de kiemsnelheid van het zaad. Dat zie je goed in deze kiemtabel uit het boek De Makkelijke Moestuin.

Voorzaaien op de vensterbank

Wil je kunnen genieten van lekkere rijpe tomaten dan moet je nu beginnen met voorzaaien op de vensterbank. Dat doe je door wat boterkuipjes of soortgelijke bakjes te vullen met potgrond. Maak het héél goed vochtig. Je kan tomatenzaad in een zakje kopen, maar leuker is het om op zoek te gaan naar tomaatjes die je heel erg lekker vindt, bijvoorbeeld uit een delicatessenwinkel. Knijp de zaadjes uit een half tomaatje en stop ze met een paar centimeter ruimte ertussen in de grond. Als ze hun kopje boven de grond uit steken haal je ze heel voorzichtig uit elkaar en zet je ze in een eigen potje, of per 2 in een boterkuipje. Als je geen grote tuin hebt heb je aan 2 of 3 tomatenplantjes genoeg. Als je andere plantjes een beetje gegroeid zijn kan je ze cadeau geven of weg doen… Uit 1 tomaatje kan je zaad halen voor een moestuin vol tomatenplanten, maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid je bedoeling niet zijn.

Courgettes en komkommer kan je op dezelfde manier binnen voorzaaien. Maar begin daar pas eind april/ begin mei mee, want deze planten groeien hard en anders kan je niet meer naar buiten kijken tegen de tijd dat ze naar buiten kunnen half mei!

Je moestuin(tje) voorbereiden

Ook al kan je nog niet buiten zaaien, je kan je moestuin(tje) deze maand al wel gaan voorbereiden. Heb je een stukje grond dat je voor je groentes wil gaan gebruiken, maak het dan goed schoon en onkruidvrij. Als je in bakken of potten wil gaan werken kan je die gaan klaarmaken en vullen met grond. In beide gevallen heeft je tuin behoefte aan voeding. De theorie over compost en koemest (wanneer wel en niet en hoeveel) is veel te ingewikkeld voor ons beginners. Ik gebruik het allebei en houd deze regel aan die ik ergens vond:

Veel compost: kool, slasoorten en vruchten (komkommers, courgettes, tomaten)
Weinig / geen compost: wortels, aardappels, bonen en andere peulvruchten

Veel gedroogde koemest: kool, vruchten
Weinig gedroogde koemest: bladgewassen, peulvruchten en wortels

Maak je plan

Het is dus handig om nu al te bedenken waar je straks welke groentes gaat zaaien. Maak een simpel tekeningetje van je tuin en schrijf de groentes in de stukken grond of de bakken die je plaatst. Strooi compost en gedroogde koemestkorrels. Werk het lichtjes door je grond heen en laat het een paar weken met rust.

TIP: als je net als ik ongeduldig bent kan je de grond in je bakken sneller laten opwarmen door er wat doorzichtig plastic overheen te spannen met twee stenen ofzo. Als je dan in april je sla gaat zaaien komt het stukken vlugger op omdat de grond al voorverwarmd is!

Ik heb zin in de eerste zonnige dag van maart: dan gaan we buiten aan de slag! Jij ook?

 

 

Meer lezen:

  • Koester je huwelijk!Koester je huwelijk!
  • Een huishoudplanning die wérktEen huishoudplanning die wérkt
  • ZomerknutselenZomerknutselen
  • Kinderkunst (2) Verven met zout!Kinderkunst (2) Verven met zout!
  • Kinderkunst (3)Kinderkunst (3)

Laat een reactie achter

« Wat wordt ze groot!
Biddag: leer bidden met je hand »

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Ik ben Elise - Vrouw van, mama van, kind van, houd van: ijs, chocolade, pioenrozen en een mooi boek. Ik blog over bijbels opvoeden, huishouden en meer hier op elkedagnieuw.nl.

Welkom en leuk dat je mee leest!

Je kunt mij ook vinden op:

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Leer je kind zelf stille tijd te houden met ‘Mijn reis door de Bijbel’

De Elke Dag Nieuw Ontmoetingsdag

Zwanger?

Word vriendin!

Schrijf je in voor het laatste nieuws en aanbiedingen op Elke Dag Nieuw publicaties! en ontvang een leuke set mini-posters met bemoedigende teksten voor moeders in je mailbox!

Dankjewel!

Je krijgt binnen enkele minuten een e-mail van ons. 

Niet? Check dan even de SPAM of map met ongewenste e-mails. Als je het daar vindt, markeer het dan gelijk als 'dit is geen SPAM', om te voorkomen dat onze e-mails altijd in je SPAM belanden. 

Alles over stille tijd & aanmelden voor de Moeskruid Bijbelleesgroep:

Op Instagram:

Wij verhuisden afgelopen week. Alle spullen hebbe Wij verhuisden afgelopen week. 
Alle spullen hebben een plek, alle dozen zijn al uitgepakt. 
Er moeten nog wat lampen opgehangen worden en de jassen liggen in een wasmand bij gebrek aan kapstok. 
En hoewel we maar zo'n 800 meter verderop gingen, moeten we allemaal nog een beetje onze draai vinden. 
We zijn allemaal moe en hebben korte lontjes.
We vergeten steeds waar we de theepot en de waterkan zijn opgeborgen en nergens zijn de sandalen te vinden.
Als ik 's nachts naar een roepend kind moet, stoot ik steeds mijn tenen tegen mijn bureaustoel en mijn hoofd tegen de lamp, die hier een andere plek blijken te hebben dan in ons vorige huis.
Maar we genieten ook ieder van onze eigen dingen. 
En we hebben nog steeds een beetje het gevoel dat we op vakantie zijn. 
Dat is absoluut een voordeel van verhuizen 😉.
In maart 2019 hadden wij voor het eerst Elke Dag N In maart 2019 hadden wij voor het eerst Elke Dag Nieuw live bijeenkomsten... Wij hadden dat graag het volgende jaar opnieuw willen doen, maar toen kwam de tijd dat grote bijeenkomsten niet meer mogelijk waren. 

De laatste tijd heb ik vaak gedacht aan de woorden van Johannes, uit zijn tweede zendbrief, en daarover gebeden. 

Ik heb veel aan ulieden te schrijven, doch ik heb niet gewild door papier en inkt; maar ik hoop tot ulieden te komen, en mond tot mond met u te spreken, opdat onze blijdschap volkomen moge zijn (2 Johannes 1:12).

En de Heere geeft dat die mogelijkheid er nu weer is, om elkaar te ontmoeten en 'van mond tot mond met elkaar te spreken'. Ik zie uit naar een dag vol vreugde met veel moeders bij elkaar, om samen te zingen en de wil van de Heere te zoeken voor ons leven. 

Op D.V. 25 juni is er de Elke Dag Nieuw ontmoetingsdag met een Bijbelse boodschap, leerzame workshops, prachtige muziek van ensemble Parlando en veel samenzang, en lekkere lunch én veel ruimte voor ontmoeting. 

Ook een fijne en bemoedigende dag weg?
Lees snel alle informatie via de link in de bio. 

#elkedagnieuw
#elkedagnieuwontmoetingsdag
#roepingenverwachtingvoormoeders
Een nieuwe fase, een geschenk. Vandaag kregen we Een nieuwe fase, een geschenk. 
Vandaag kregen we de sleutel van ons nieuwe huis. 

Wij zien ernaar uit dat dit een plek zal zijn om samen de Heere te mogen dienen en om onze deur open te hebben voor anderen.
Het was veel van dit, de afgelopen dagen. Wij ver Het was veel van dit, de afgelopen dagen. 
Wij verwonderden ons erover hoe enorm de kwetsbaarheid van je kind je raken kan.
Die fletse oogjes, halve slokjes, krachteloze armpjes. We wilden wel de hele dag onze armen om haar heen slaan, haar koesteren. En dat wilde zij ook. Als mama maar in de buurt was, dan was alles goed. 

Nu knapt ze weer wat op. Ze denkt dat ze weer van alles kan ondernemen. Ik moet haar uitleggen waarom ze nog niet bij haar vriendje kan spelen. Nu toch maar even met een bellenblaas naar buiten, het zonnetje in. Dat doet iedereen goed, toch?

Op www.elkedagnieuw.nl verscheen een nieuw blogartikel vandaag, met de titel 'God van generaties', geschreven door blogschrijfster Corma. Zij ziet haar dochter ontwikkelen en haar oma achteruit gaan. Maar de Heere is trouw, door de generaties heen. Ze neemt je mee door de Psalmen die daarvan getuigen. 

En Save the Date: op D.V. 25 juni hopen wij veel jonge moeders te zien op de Elke Dag Nieuw Ontmoetingsdag. Binnenkort meer info, maar denk alvast aan: Bemoediging vanuit Gods Woord, Bijbelstudie, veel zingen, mooie muziek, workshops & ontmoeting! Binnenkort hoop ik je meer informatie te kunnen geven over het thema en de invulling van de dag. 

Nou, dit was een verhaaltje van van alles en nog wat. Tot later!
Er wordt wat afgebeden deze dagen. Voor de situat Er wordt wat afgebeden deze dagen. 
Voor de situatie in de wereld, maar ook voor al die zorgen en vragen, voor ziekte en pijn in je eigen leven en het leven van je naasten. 

Helpt bidden wel? Hoort God wel? Waarom zie je vaak zo weinig 'resultaat' op je gebed?

En hoe komt het dat je altijd maar het gevoel hebt dat je het helemaal niet goed kan? Dat je gedachten voortdurend afdwalen? 

Over dat laatste schreef Guido Gezelle zo'n 150 jaar geleden zo treffend herkenbaar: 

Gij bad op enen berg alleen,
en… Jesu, ik en vind er geen
waar ‘k hoog genoeg kan klimmen
om U alleen te vinden:
de wereld wil mij achterna,
alwaar ik ga
of sta
of ooit mijn ogen sla;
en arm als ik en is er geen,
geen een,
die nood hebbe en niet klagen kan;
die honger, en niet vragen kan;
die pijne, en niet gewagen kan
hoe zeer het doet!
o Leert mij, armen dwaas, hoe dat ik bidden moet!

Via de link in de bio vind je een artikel bij biddag. Morgen in ons deel van het land, maar ook als dat bij jou niet is kan je nooit teveel lezen over het gebed. 

Want iemand zei zo treffend: het gebed is de adem van de ziel. Ik weet niet hoe het met jou is, maar mijn ziel zou wel meer zuurstof kunnen gebruiken. 

#elkedagnieuw
#moeskruid
#stilletijdvoorvrouwenvandaag
Vakantie. De zon op m'n gezicht. Mijn vier liefjes Vakantie.
De zon op m'n gezicht.
Mijn vier liefjes op één plaatje.
Zoveel zegeningen.

Gisteren waren wij voor het eerst in bijna twee jaar weer met de hele gemeente in de kerk. Wij zongen: 

't Is trouw, al wat Hij ooit beval;
Het staat op recht en waarheid pal,
Als op onwrikb're steunpilaren;
Hij is het, Die verlossing zond
Aan al Zijn volk, Hij zal 't verbond
Met hen in eeuwigheid bewaren.

Er werd gepreekt over de vijf wijze en de vijf dwaze meisjes. Wat een beschamende gedachte dat ze alle tien in slaap gevallen waren. Wat hebben de afgelopen twee jaar met ons gedaan? Zijn wij wakker geweest, wachtend en verlangend naar de komst van de Bruidegom? Heb ik er met mijn kinderen en anderen over gepraat: "Joh, je hebt olie nodig, want je lamp gaat uit!" 

Vanuit een schuilkelder in Tsernihiv, Oekraïne kreeg ik het volgende bericht doorgestuurd: 

"In onze kelder zijn er verder geen gelovigen. Maar gisteren hebben allen gebeden!!!!
Men luisterde naar wat wij vertelden over God en hadden zelfs vragen
Het is voor ons ook tijd om het goede nieuws te delen. En God geve dat ze zich tot Christus wenden ... ik wil niet dat ze dit doen door een soort verdriet, maar ook in vredestijd standvastig zullen blijven."

Laten we blijven bidden voor deze broeders en zusters die waken! Wij horen veel berichten van mensen die niet zwelgen in hun angst, maar vooral de mogelijkheden aangrijpen om te mogen getuigen van de Heere Jezus.

Laten we bidden én een voorbeeld aan hen nemen. Nu is de tijd (Esther 4:14).

#elkedagnieuw
Vanavond dekte ik ons driejarige meisje toe en leg Vanavond dekte ik ons driejarige meisje toe en legde mijn hand op haar krullebol om zoals elke avond voor haar te bidden. Het raakt me. Ons peutertje zo veilig in haar bedje, zonder zorgen. Hoe zouden moeders in Oekraïne vanavond hun kinderen in bed leggen? Als in een dag tijd je wereld zo veranderd is en je op geen enkele manier meer in staat bent je gezin te beschermen? En moeders in Rusland? Want gewone mensen in Rusland staan vandaag ook niet te juichen. Die zien met lede ogen aan wat er gebeurt en waaronder zij alleen maar (meer) te lijden zullen krijgen. 

Vandaag had ik een bezwaard hart. En vandaag mocht dat er zijn. Maar morgen mag dat weer minder zijn. Wij hoeven geen lasten te dragen die te zwaar voor ons zijn, want we hebben een machtig wapen. Het gebed. 

Ik betrap mezelf wel eens op de gedachte: "we kunnen alleen maar voor hen bidden". Maar wat denken we wel niet? Dat onze daden meer zin zouden hebben dan onze gebeden? Is onze God niet vele malen machtiger dan alle legers van deze wereld bij elkaar?

Poetin denkt zijn rijk te bouwen, maar de Heere bouwt Zijn Koninkrijk op deze aarde, dwars door alles heen. Eenmaal zal dat zichtbaar worden. En tot die tijd mogen wij al onze zorgen en die van deze wereld aan Zijn voeten leggen. En daar laten.

Bid je mee? Swipe voor concrete gebedspunten om met je gezin te bidden. Mogelijk vul ik ze de komende dagen nog aan in de stories. 

Ik ben opgegroeid met warme banden met Russische christenen. Jaarlijks bezochten wij de Friedenstimme dag waar we hoorden over het werk van God in onherbergzame gebieden. Meer dan eens waren wij op bezoek bij Russische baptistengemeenten in Duitsland. Wat telkens opviel was het eenvoudige, diepe geloof in een God Die 
hoort en een volkomen overgave aan Hem. Om jaloers op te worden! Laten we bidden om bescherming voor onze broeders en zusters in Oekraïne en Rusland, maar ook om openingen voor hen om getuige te zijn in hun omgeving, juist in deze omstandigheden. Dat is wat velen van hen het liefste doen. 

Eenmaal komt er een nieuwe hemel en de nieuwe aarde, waar vrede en gerechtigheid wonen zal. Maranatha!

#bidvooroekraïne 
#prayforukraine 
#prayforrussia
#bidvoorrusland
Wat een stormachtig weer deze week! Net als wij Wat een stormachtig weer deze week! 

Net als wij mensen, zoeken de meeste vogels voor de storm begint een veilig heenkomen. Zo niet de adelaar. Om de storm uit de weg te gaan gaat hij erbóven vliegen. Een les voor ons. Het hoofd en hart omhoog, als de stormen van het leven komen.

In de Bijbel lezen we ook over de adelaar. Bijvoorbeeld in Jesaja 40: 

"De jongen zullen moede en mat worden, en de jongelingen zullen gewisselijk vallen; Maar dien den HEERE verwachten, zullen de kracht vernieuwen; zij zullen opvaren met vleugelen, gelijk de arenden; zij zullen lopen, en niet moede worden; zij zullen wandelen, en niet mat worden."

En onze dominee preekte afgelopen zondag over Deuteronomium 32, waarin de vergelijking met deze vogel gemaakt wordt om uit te leggen hoe de Heere zorgt voor Zijn volk:

"Gelijk een arend zijn nest opwekt, over zijn jongen zweeft, zijn vleugelen uitbreidt, ze neemt en ze draagt op zijn vlerken."

Ja, zo is onze God en nog veel groter. Sterk en trouw en altijd zo vol zorg. Hij wekt Zelf het nest op, Hij zorgt ervoor dat mensen naar Hem gaan verlangen en zoeken. En Hij laat hen nooit vallen.

Ik heb veel over dit beeld nagedacht in de afgelopen week. Morgenochtend zal ik geopereerd worden. Ruim een week al kan ik nauwelijks iets beginnen voor ons gezin. Maar de Heere zorgt! Hij geeft steeds weer nieuwe moed en rust. Hij geeft ons mensen om ons heen die voor ons gezin zorgen, eten koken, meeleven. 

En terwijl ik dit schreef, een beetje zoekend naar woorden, hoorde ik onze oudste dochter een lied spelen op de piano. "Hoe gaat dat lied?" vroeg ik haar. En ze las het voor: 

Verberg mij nu,
onder Uw vleugels Heer.
Houd mij vast,
in Uw sterke hand.

Als de oceaan haar krachten toont,
zweef ik met U hoog boven de storm.
Vader, U bent sterker dan de vloed,
dan word ik stil, U bent mijn God.

Vind rust mijn ziel,
in God alleen.
Ken Zijn kracht,
vertrouw Hem en wees stil.

Als de oceaan haar krachten toont,
zweef ik met U hoog boven de storm.
Vader, U bent sterker dan de vloed,
dan word ik stil, U bent mijn God

-
Hoe jouw 'storm' er ook uit ziet deze week, vlieg omhoog als de adelaar! Zie omhoog tot God. Zijn vleugels zijn sterk om te dragen.
Als je niet ziek zou zijn, zou het leuk zijn om de Als je niet ziek zou zijn, zou het leuk zijn om de dynamiek op kamer 56 te observeren. En als je wel ziek bent is het bij vlagen afwisselend vermakelijk en vermoeiend.

Een dame van 76. 
Een vrouw van begin 40, moeder van 2 peuters.
Een man van rond de 50.
En ik. 

De gesprekken gaan over zeer alledaagse onderwerpen. 
Het weer.
Welk eten van de menukaart goed smaakt.
Hoe lang het duurt voor het komt.
Hoeveel eetlust men heeft. 
Of er sprake is van misselijkheid en hoeveel en wanneer precies.
De nachtrust van alle aanwezigen wordt weer eens geanalyseerd. 
Ik prijs voor de derde keer mijn oordopjes aan.
Dat die vooral goed van pas kwamen omdat de overbuurvrouw een luidruchtige snurker bleek, dat zei ik er maar niet bij. 
De peutermoeder zag het vanmorgen 'nog helemaal niet glimmen'  maar loopt nu in ganzenpas de kamer op en neer. Dan mag ze straks tóch naar huis.
Want, daarover is iedereen het roerend eens, thuis is toch de beste plek om beter te worden.

Dan vertelt de dame, die er als eerste was opgenomen, dat er in haar eerste nacht een patiënt overleed. 
Op mijn plek. 
96 was ze, dus dat is een mooie leeftijd. 
Maar wel naar dat haar familie er niet bij was. 
De kleinzoon was 's avonds wel geweest maar nietsvermoedend weggegaan.

'Dat lijkt me voor u ook wel confronterend om mee te maken' zeg ik. 
'Ach', zegt de dame. 'Ik vond het voor haarzelf zo zielig. 

'Het hangt ervan af wat haar bestemming was', zucht ik. Als ze naar de Heere Jezus mocht gaan dan is dat het beste wat je je wensen kunt op je 96e'. 

De kamer valt even stil. De peutermoeder knikt: 'inderdaad'.

De anderen doen er het zwijgen toe. Mijn ogen vallen alweer dicht. 

Ik denk aan die mevrouw van 96. 
Ik ken haar niet, maar dat ze in dit bed lag geeft een vreemd gevoel van verbondenheid. 
Zij is niet meer hier. 
Wij vier wel. Deze drie mensen en ik. Schepselen onder de zon. 
In de hand van de Schepper.

We geloven allemaal ergens in, zei ds. Vergunst gisteravond. In het weer. In het eten. In nachtrust. Ook ik kan dat best belangrijk vinden op een moment als dit. Maar de wetenschap dat de Heere regeert en Zelfs Zijn eigen Zoon wilde geven voor mensen zoals wij zet kamer 56 in een ander licht.

.
Volgen op Instagram
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Er is een probleem met je Instagram feed.
  • Privacyverklaring Elke Dag Nieuw

Copyright © 2022 · Refined theme by Restored 316