Pasen valt vroeg dit jaar. Voor ik het wist was het afgelopen zondag ineens de eerste lijdenszondag. Graag geef ik je een aantal ideeën om in de komende weken met de kinderen stil te staan bij het wonder van Goede Vrijdag en Pasen.
Eerst een paar mooie (nieuwe) boeken die wij willen gebruiken:
De weg naar Golgotha is een dagboek voor de lijdensweken. Voor elke dag is er een stukje om te lezen, zijn er gespreksvragen en kan het bijbehorende plaatje op een vel papier geplakt worden, waardoor er een weg ontstaat naar het kruis en het geopende graf.
Hosanna! is een boek met zes verhalen die zich afspelen rond Goede Vrijdag en Pasen. Verhalen over kinderen die het lijden en sterven van de Heere Jezus van nabij meemaken. Op de website van de uitgever zijn bij elk verhaal meerdere verwerkingsopdrachten te vinden. Ik heb het nog niet ingekeken, maar het ziet er heel mooi uit. Het valt mij altijd op dat verhalen echt helpen om een boodschap bij kinderen over te brengen. Daarom houd ik van boeken als deze.
De Heere Jezus is opgestaan is een kinderbijbel met 13 Bijbelverhalen over het lijden en sterven van de Heere Jezus, door Laura Zwoferink.
Op de website Bijbels Opvoeden vind je verschillende activiteiten om met kinderen te doen in de lijdensweken. Ik vind de lijdensweekkalender een mooi idee, en wil die vanmiddag met de kinderen in elkaar knutselen.
Vorig jaar schreef ik een Paasverhaal voor kinderen. En in de laatste week voor Pasen zullen wij weer ons Paastuintje maken.
Op welke manier beleven jullie als gezin de lijdensweken? Heb je misschien (boeken)tips? Laat het weten!
Tip voor een gezin met kleine(re) kinderen, het boekje:
De weg naar Golgotha.
Daarin wordt de heilsgeschiedenis uitgelegd tot en met Pasen. Elke dag heeft ook een plaatje, dit kan opgeplakt worden. Zo ontstaat een ‘weg’.
Auteur: Willemieke Kloosterman, uitgeverij de Banier
Het boek Op weg naar het paasfeest van Andrea van hartingsveld is ook erg mooi. Dank je wel voor je tips weer! Waardevol!