Ga naar de inhoud

Tijd voor taart!

Of je nu een verjaardag in het gezin hebt, graag uitpakt op zondag of zomaar zin hebt om van een gewone dag een feestje te maken…. Het is tijd voor taart!

Ik vroeg onze vrijwilligers deze week naar hun favoriete taartrecept. We delen ze graag met je.

Tip van Annelien:
Rabarberkruimeltaart

Ik vind deze erg lekker. Hier in Portoviejo hebben we geen rabarber. Maar soms komen collega’s uit een stad 3,5 uur verderop en die nemen dan een paar pakjes rabarber mee. En die kun je ook prima in de vriezer bewaren.

Ingrediënten

Voor het kruimeldeeg

  • 250 gram bloem
  • 225 gram roomboter (koud – ongezouten)
  • 150 gram suiker
  • 100 gram havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 ei (middel)

Voor de laag aardbei-rabarber

  • 200 gram aardbei
  • 200 gram rabarber
  • 1 eetlepel maizena
  • 75 gram suiker

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  2. Vet de bakvorm in of bedek deze met een velletje bakpapier.
  3. Meng alle ingrediënten voor het kruimeldeeg (behalve het ei) door elkaar tot een kruimelig deeg en voeg als laatste het ei erdoor. Zorg ervoor dat het deeg kruimelig blijft, kneed het niet te lang door.
  4. Verdeel de helft van het kruimeldeeg over de bodem van de bakvorm en druk zachtjes aan.
  5. Spoel de aardbei en rabarber schoon en snij in kleine stukjes.
  6. Schep de maizena en suiker erdoor en verdeel het mengsel dan over het kruimeldeeg
  7. Verdeel daarover weer de andere helft van het kruimeldeeg. Druk lichtjes aan.
  8. Zet de plaattaart in de voorverwarmde oven en bak hem in ca. 60 minuten goudbruin en gaar.
  9. Laat de plaattaart volledig afkoelen en snij hem daarna in 10 stukken. Eet smakelijk!

Bron: https://www.eefkooktzo.nl/

Tip van Jantine:
Mooie makkelijke taartjes

Super makkelijk te maken en er komt geen oven aan te pas. Maar ze zien er wél heel culinair uit, deze makkelijke gebakjes. En niet onbelangrijk, ze zijn nog lekker ook!

Lange vingergebakjes

Ingrediënten

  • 24 grote lange vingers
  • 500 g ongeklopte slagroom
  • 24 g klopfix
  • 16 g vanillesuiker
  • 35 g kristalsuiker
  • 250 g mascarpone
  • melk
  • geraspte kokos
  • vers fruit

Zo maak je het:

Klop de slagroom samen met de klopfix, vanillesuiker en suiker op tot het stevig wordt. Voeg de mascarpone toe en klop het nog een minuut. Doe de room in een spuitzak.

Spuit een toefje room op een lange vinger. Leg er een andere lange vinger op. Leg ze op de zijkant, dit vormt de bodem van je gebakje.

Spuit er een mooi toefje room op. Om het af te maken, kun je er nog wat vers fruit op leggen.

https://kookmutsjes.com/

Mokkataartjes

Ingrediënten

250 g ongeklopte slagroom
250 g mascarpone
16 g klopfix
8 g vanillesuiker
25 g kristalsuiker
3.6 g espresso
10 cacao theebiscuits
karamel
nougatine
mokkaboontjes

Zo maak je het:

Klop de ongeklopte slagroom samen met de mascarpone, klopfix, vanillesuiker, suiker en espresso op tot het stevig is.

Doe de room in een spuitzak. Smeer de karamel op een koekje.
Spuit er een toefje room op.
Leg er een tweede koekje op.

Smeer de zijkanten in met room. Dep de zijkanten in de nougatine en leg het gebakje op een papiertje.

Spuit er een mooi toefje room op. Maak het af met een mokkaboontje.

Bronhttps://kookmutsjes.com 

Tip van Adriana:
Slagroomtaart

Ingrediënten

Biscuit

  • 175gram eieren
  • 100gram suiker
  • 6gram vanillesuiker
  • 75gram bloem
  • 25gram maizena

Vulling en decoratie

  • 6el aardbeienjam
  • nougatineongeveer 100 gram
  • 750ml slagroom
  • 6el suiker
  • paar stukjes vers fruit naar keuze

Zo bak je de biscuit:

  1. Mix de eieren, suiker en vanillesuiker schuimig en luchtig. Ik mix dit ongeveer 10 minuten in een staande mixer op middelhoge stand.
  2. Zeef de bloem en maïzena en voeg toe aan het mengsel. Spatel dit voorzichtig door het mengsel heen, je wilt niet dat alle lucht die je erin geslagen hebt weer verdwijnt.
  3. Het beslag kun je vervolgens in een ingevette bakvorm gieten. Bak het biscuit 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Het biscuit is gaar als je zachtjes op het oppervlak drukt en deze terugveert. Laat het biscuit een paar minuutjes afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster stort.
  4. Bereid ondertussen (indien nodig) de nougatine en de jam voor volgens het recept.
  5. Pas als het biscuit volledig is afgekoeld kun je hem doorsnijden. Als je net zoals ik een 20 cm bakvorm hebt gebruikt snijd je het biscuit in drie lagen. Eventueel kun je de lagen biscuit dunnetjes tremperen.

Zo maak je de slagroomtaart:

  1. Klop de slagroom stijf met de suiker (en eventueel wat klopfix als de taart nog een nacht in de koelkast moet staan).
  2. Leg de onderste laag biscuit op een plateau of bord en smeer er de helft van de jam op; laat ongeveer een cm van de rand vrij van jam. Schep een paar eetlepels slagroom op de jam en spreid gelijkmatig uit. laag slagroom. Leg de tweede laag biscuit er bovenop en vul deze op dezelfde manier. Eindig met de laatste laag biscuit.
  3. Smeer nu de hele taart af met de slagroom (dit hoeft niet dik) totdat deze helemaal bedekt is, maar hou voldoende slagroom achter voor de toeven.
  4. Bedek de zijkant van de taart met de nougatine. Hiervoor neem je elke keer een handje nougatine die je tegen de zijkant van de taart drukt. Ga zo door totdat de gehele zijkant bedekt is met de nougatine.
  5. Doe de resterende slagroom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit toeven op de bovenkant van de taart, rondom rand. In elke toef steek je een stukje fruit naar keuze. Ik gebruikte kiwi, aardbei en blauwe bes.

Bron: https://www.laurasbakery.nl/

Ook leuk! Adriana maakt deze taart voor verjaardagen van haar kinderen in de vorm van een cijfer. Je vindt bijvoorbeeld hier een handleiding om uit een ronde of vierkante taart een cijfer naar wens te maken.

Tip van Elise:
Banoffeetaart

Misschien geen beauty om te zien, maar wel verschrikkelijk lekker én makkelijk te maken!

Ingrediënten:

  • 150 g Digestive volkoren biscuit
  • 75 g roomboter
  • 5 bananen
  • 400 ml slagroom
  • 8 tl poedersuiker
  • 16 g klopvast
  • 20 g pure chocolade 85%
  • blikje gecondenseerde melk

Zo maak je het:

  1. Zet het blikje gecondenseerde melk in een pan met water en kook het 2,5 uur, Laat het nu afkoelen. De melk is nu in karamel veranderd.
  2. Verkruimel de biscuits. Smelt de boter in een pannetje en doe de kruimels erbij. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over een ingevette taartvorm met bakpapier. Laat de bodem minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.
  3. Smeer de gehele inhoud van het blikje uit over de taartbodem. Schil de bananen, snij ze in plakjes en verspreid ze over de bodem.
  4. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en voeg tegen het einde de klopvast toe. Verdeel de slagroom over de bakvorm en rasp er eventueel nog wat chocolade overheen.

Bron: ik maak deze taart al jaren en weet niet meer waar ik het recept vandaan heb. Als je via Google zoekt op deze taart, vind je allerlei varianten.

Tip van Corinda:
Speculaascake met appel en spijs

Ingrediënten:

  • 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 4 appels (bijv. Elstar)
  • 170 gr amandelspijs
  • 30 gr amandelschaafsel
  • 1,5 tl speculaaskruiden
  • Snuf zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte) of 160 graden (hetelucht). Bekleed de bodem van de springvorm (ca. 23 cm) met bakpapier en vet de randen in met een bakspray.
  2. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Halveer ze en snijd iedere helft in dunne plakjes, maar houd de helften wel bij elkaar.
  3. Mix de roomboter met de basterdsuiker tot een luchtig en romig geheel. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix totdat ze volledig zijn opgenomen. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige is opgenomen in het beslag.
  4. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden en een snuf zout toe en mix het beslag nog even kort.
  5. Giet de helft van het beslag in de springvorm. Verdeel de helft van de spijs hier overheen. Breek stukjes af en leg deze in het beslag. Giet dan de resterende helft van het beslag in de vorm.
  6. Leg de appels op het cakebeslag en druk ze een klein beetje aan. Verdeel de rest van het spijs over de cake. Garneer de speculaascake met het amandelschaafsel.
  7. Bak de speculaascake in 55 minuten af in de voorverwarmde oven. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt, wanneer je deze in de cake steekt.

Laat de cake afkoelen en snijd in punten. Extra lekker met slagroom.

Bron: https://uitpaulineskeuken.nl/

Elise Pater

Elise Pater is getrouwd met Bart, moeder van vier en woont in Ede. Ze ziet ernaar uit dat gezinnen kleine kerkjes in de kerk mogen zijn, waardoor Gods Koninkrijk gebouwd wordt. Tot eer van Hem! Lees verder

Reacties

1 gedachte over “Tijd voor taart!”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Je gaat naar de webshop