Ga naar de inhoud

Kiezen en kletsen

DSC_0146af-2000x1328

Verkiezingen. Het is weer zover. De stempas voor de gemeenteraadsverkiezingen ligt hier al klaar. En inmiddels ben ik al helemaal in de stemming. Want ik heb al heel wat moeten kiezen de laatste tijd. Soms kreeg ik op één dag gemiddeld wel een keer of twintig een tweetal voorgelegd. En blanco stemmen mocht niet, want dat was niet leuk. Onze achtjarige dochter had onze ‘kletspotten’ ontdekt. Die staan al maanden op dezelfde plek, we doen er eigenlijk niets mee. Maar nu staan ze als trofee op háár kamer. Een kostbare schat met onuitputtelijke gespreksstof. Daar houdt onze praatgrage meid wel van. Vriendinnen die komen spelen moeten eraan geloven, en ik dus ook.

‘Mam, sneakers of hoge hakken?’ Uhm….
‘Liever een onbewoond eiland of een mooie stad?’ Ja, dan ga ik voor de stad!
‘Liever te vroeg of net op tijd’ Wat moet ik kiezen? Wat ik wil, of wat de praktijk is?!

Onbeduidende keuzes, grappige combinaties. Hoe gekker het tweetal, hoe leuker ze het vind. Dan is het mijn beurt. Ik ben meer van de vragenkaartjes. Daar krijg je meer gesprek door, vind ik. En daar hou ik dan ook wel weer van. Spelenderwijs ontdekken wat haar bezig houdt of wat ze van dingen vindt.

Onverwachte diepgang

Ik pak een kaartje uit de pot en we springen meteen in het diepe: ‘Wat vind je het minst leuk aan mama?’ Jammer genoeg hoefde ze daar helemaal niet lang over na te denken: ‘Dat u zo snel boos bent.’ Au! Voor mij resulteerde het in een avond reflecteren op mezelf. Is het waar? Ze heeft inderdaad wel een punt. Deze einde-van-de-winter-en-toe-aan-vakantie-tijd bleken veel hoogtijdagen te bevatten voor boze mopperaars. Bij de kinderen, maar ik ging daar net zo goed in mee.

Terug naar de kern. Wat laat ik mijn kinderen na? Wat zou ik willen dat ze later over mij zeggen? Dit? Dat ik altijd zo snel boos werd? Nee, dat wil ik eigenlijk liever niet. Ik zou willen dat ze over mij zouden spreken als een moeder die, terwijl ze zelf zo veel onmacht en gebrek ervoer, afhankelijk leefde van haar God. Een God Die haar liefde, geduld en genade schonk, ook in de omgang met haar kinderen. Dat is een mond vol. Daaraan heb ik mijn handen vol. Maar ook weer niet. Want ik mag ze vouwen en het van Hem verwachten:
‘Heere, geef me vandaag kracht en geduld,
en wijsheid en genade bovendien,
om mijn kinderen Uw weg te leren volgen
en hun steeds Uw liefde te laten zien.’

En terwijl ik genoeg te denken en te bidden had naar aanleiding van dit gesprekje, lag zij er geen seconde van wakker. Voor haar was het een ‘gewoon’ gezellig spelletje, die we ongetwijfeld nog vaker zullen spelen. En ik vind het niet erg, want ik ben de kletspotten ook weer gaan waarderen.

Aan de slag: Maak je eigen praatpot!

Weet je wat zo leuk is? Die potten zijn in allerlei soorten en maten te koop, maar je kunt ze ook prima zelf maken! Dan heb je gelijk een leuke knutselactiviteit met je kind(eren).

  1. Zorg voor een lege glazen pot (van pindakaas of appelmoes o.i.d.)
  2. Google eens op praatpot, dan zie je genoeg leuke afbeeldingen die je kunnen inspireren om er iets leuks van te maken.
  3. Versier de pot zoals je zelf wilt. Het deksel zou je nog leuk kunnen verven of er een stofje overheen doen. Om de pot kun je een touwtje kopen met een label ‘praatpot’ eraan.
  4. Maak of koop kaartjes met vragen. Het is leuk om voor wat afwisseling te zorgen. Je kunt denken aan stellingen, vragen of een keuzetweetal/dilemma.

Voorbeelden

Als je op internet zoekt, kun je veel ‘algemene’ kaartjes vinden. Bijvoorbeeld deze kindervragen.
Ook bij de action liggen voor een klein prijsje weleens blauwe blikjes met vragen (alleen moet je die altijd even controleren op inhoud).

Algemene, luchtige vragen zijn leuk en gezellig, maar het is ook mooi om er kaartjes in te stoppen rondom Bijbel, geloof etc. Hier kun je veel mooie kaartjes vinden. Misschien moet je ze inhoudelijk nog iets aanpassen in de gewenste Bijbelvertaling en op het niveau van de kinderen, maar het geeft wel een goede denkrichting. Ook hier zijn nog diverse christelijke kaartjes te vinden. Op bijbelsopvoeden.nl staan ook nog suggesties voor een praatpot of gesprekskaartjes.

Tip: Kies kaartjes en vragen uit die je zelf mooi en geschikt vind voor je gezin. Verzin ook vooral zelf leuke vragen, of laat je kinderen ze bedenken. Die zijn daar vaak ook heel goed in!

Als laatste een ‘dilemma’ voor jou:

Ga je dit:

  1. meteen aanpakken en ander werk laten liggen, óf
  2. uitstellen met risico van afstellen?

Beeld: Mirjam van der Wart

Jantine den Besten

Jantine den Besten is getrouwd met Joan en moeder van vier kinderen. Ze woont in Sliedrecht en werkt als creatief vormgever bij het IKC. Lees verder

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Je gaat naar de webshop