Soms droom ik van een huis waar je thuis komt in een lichte, opgeruimde ruimte, niet vlekkeloos, maar overzichtelijk, gezellig en fijn om te zijn. Daarom gun ik ons huis dus een beetje extra aandacht dit jaar. Elke week pak ik een extra klus in huis aan. Schoonmaken, herorganiseren, opknappen, decoreren. Elke week een ander stukje huis, elke week een nieuw project. Doe je mee? Deze week: maak je huis kilo’s lichter!
- In week 1 alles wat herinnert aan het jaar 2016
- In week 2 de schoonmaakspullen
- In week 3 de gangkast
- In week 4 je huis kilo’s lichter
7,3 kilo afval
Ik nam deze week de grootste maat vuilniszak en ging er het huis mee door. Wat een gekke dingen blijken er dan allemaal in je huis te liggen die je echt niet nodig hebt! Toen ik de beneden- en bovenverdieping gedaan had was hij nog maar half vol, hoewel ik toch heel veel had weggedaan. Pas toen ik op zolder begon ging het hard. Onvoorstelbaar hoeveel ongebruikte en onbruikbare spullen daar lagen. De vuilniszak is vol en het is nog niet klaar. Ik ga er volgende week dus mee verder. Voor het idee ben ik met de vuilniszak op de weegschaal gaan staan. 7,3 kilo! Ik kan het huis bijna opgelucht horen ademhalen ;-).
Afscheid van een onderneming
Dat is nog niet alles. Op zolder stuitte ik op 2 kastplanken vol babykameraccessoires. Toen mijn vriendin Christine en ik tegelijk zwanger waren van onze tweede, hadden we het idee om een webshop te starten. We registreerden ons bij de Kamer van Koophandel, maakten productontwerpen, gingen een dag op stoffen-inkoop (inclusief kolfmomentje, want toen waren de baby’s inmiddels geboren) en gingen aan het naaien. Helaas kwam een webshop nooit van de grond! We verkochten wat aan familie en vrienden, gaven wat weg als cadeautjes, en het restant lag ongebruikt op die twee kastplanken op onze zolder.
Die twee baby’s zitten inmiddels naast elkaar in groep 1 en dus vond ik het, in de flow van de vuilniszak, ineens tijd om afscheid te nemen van de voorraad wieglakens, dekens, kruikenzakken, ledikantovertrekken en omslagdoeken. Niet in de vuilniszak natuurlijk. De producten zijn binnenkort te vinden in de gloednieuwe webshop van onze kerk www.kraamcadeau-ede.nl. Neem er eens een kijkje: er zijn echt heel veel leuke kraamcadeaus te vinden!
Ook de restanten stof en badstof mogen weg. Ik bewaar een klein voorraadje voor mijn eigen knutselprojecten en de rest kan goed gebruikt worden door de creatieve dames uit de kerk die meehelpen bij het maken van de spulletjes voor de webshop.
Zin in opruimen
Behalve het vullen van een vuilniszak en kratten vol spullen die weg mogen, ging ik helemaal aan het opruimen en ordenen op zolder. Leuk om te merken dat je daar vanzelf zin in krijgt als je met zo’n simpele taak als het vullen van een vuilniszak begint. Notitie voor mezelf als ik moeite heb om te starten: begin met een lege vuilniszak!
Project voor week 5: Geef een rondleiding door je huis (aan jezelf!)
We kennen allemaal die dingen in ons huis die “eigenlijk nog eens moeten gebeuren”. Je irriteert je er af en toe aan, maar het is niet belangrijk genoeg om het meteen aan te pakken in de drukte van alledag. Als je nog niet zo lang geleden verhuisd bent staan er vast nog ergens een paar onuitgepakte dozen en zijn nog niet alle plinten vastgemaakt. Of is er nog één deurpost die nog een verfje nodig heeft. Maar juist als je al jaren op dezelfde stek zit kunnen er klussen bij komen die gewoon niet gebeuren. Een kastplank die elke keer naar beneden valt. Seizoenskleding die uit de opbergboxen puilt. Het gat in je jaszak waardoor je elke keer je sleutels uit je voering moet vissen. Een lijstje met gezinsfotos’s dat 4 jaar oud is. Leuke herinneringen hoor, maar ‘t is ook wel leuk als er ergens foto’s van je jongste te zien zijn.
Maak-je-huis-een-thuis-lijst
Loop eens door je huis alsof je iemand een rondleiding geeft. Je kijkt dan met “nieuwe” ogen naar de dingen waar je anders aan gewend bent. Neem pen en papier mee (helemaal handig is zo’n clipbord, zodat je een stevige ondergrond hebt om op te schrijven. Een flink boek kan natuurlijk ook).
- Kijk elke kamer goed rond: plafond, muren, ramen, vloer, in en onder meubels.
- Schrijf alles op dat hersteld of aangevuld moet worden: een vlek op een rolgordijn, een kapot peertje, een beschadigde muur (met een ongevraagde kindertekening bijvoorbeeld!), een kastdeur die niet goed sluit?
- Schrijf op welke kasten en planken een grondige opruimbeurt nodig hebben;
- Bedenk welke dingen je beter kunt organiseren: is het handig als er in de keuken tandenborstels staan zodat de kinderen niet meer naar boven hoeven na het ontbijt? Haakjes in de gang voor ieders schooltas en gymtas zodat daar niet naar gezocht hoeft te worden? Welke spullen moet je op kinderhoogte zetten zodat de kinderen zich zelfstandig(er) kunnen klaarmaken ‘s morgens of jouw hulp niet nodig hebben om een spelletje te pakken?
- Zijn er dingen die je wil veranderen in je inrichting? Speelt je al een tijdje met het idee om je zithoek en eethoek om te draaien? Kan je boven een speelhoek inrichten zodat duplo en playmobil niet meer je woonkamer overheerst en de kinderen het langer kunnen laten staan? Schrijf het op.
- Welke dingen zijn verouderd en kunnen daarom worden opgeruimd of hebben een update nodig? Die gezinsfoto’s van vier jaar geleden bijvoorbeeld. De wipstoel die niet meer in gebruik is en”uit het zicht” werd gezet. Boekjes waar je kinderen te groot voor zijn.
Zijn er dingen bij die je op wil schrijven maar minder dan 2 minuten kosten als je ze meteen regelt? Doe het dan. Kost het je meer dan 2 minuten dan kan je het beter op je lijst zetten. Anders gaat het uren duren voor je lijst klaar is.
Wat doe je met die lijst?
Als je je rondleiding hebt afgerond neem je 5 minuten de tijd om een keuze te maken welke dingen als eerste aangepakt moeten worden. Schrijf voor de verschillende to-do’s in elk geval drie 1’tjes, drie 2’tjes en drie 3’tjes voor de 9 dingen die het meeste prioriteit hebben. Schrijf ook minstens 3 nullen voor dingen die voorlopig niet hoeven. Je kan tenslotte niet alles en je huis hoeft niet perfect te zijn.
Project voor week 6, 7, 8 en 9
De maand februari ga ik gebruiken om elke week 1 of meerdere projecten van de maak-je-huis-een-thuis-lijst te tackelen. Begin maart gaan we verder met deze serie. Dan gaan we het huis lente-proof maken!
Super fijn dit project van 52 weken, maar ik kan alleen de projecten van week 1 t/m 5 vinden. Zijn de overige inmiddels ook al gepubliceerd?