
Eén van de grote voordelen van de zomer, die inmiddels weer achter ons ligt, vind ik de lange en rustige avonden. Er staan weinig afspraken in de agenda en voor mij betekent dat: tijd om te lezen. Boeken met een boodschap, die tot nadenken stemmen, inspireren of verlangen opwekken. Met uitzicht op groene alpenweiden, steeds veranderende wolkenluchten en de donkere nacht met ontelbare sterren las ik een heerlijke stapel boeken uit. Hierbij mijn eerlijke mening.
De bijenhouder van Aleppo

In de bijenhouder van Aleppo komt het verhaal van een Syrisch gezin op de vlucht héél dichtbij. Het beschrijft op een prachtige manier de afschuwelijke reis die bijenhouder Nuri en zijn vrouw Afra maken van Syrië naar Engeland. Allerlei dingen waarover je in het nieuws gelezen hebt komen in deze roman dichtbij, doordat Nuri en Afra er middenin zitten. En dat niet alleen, ze moeten ook leven met het gemis van hun zoontje Sami. Dit aangrijpende boek heeft mij geholpen om (weer) meer begrip en liefde te hebben voor de Syriërs in onze eigen omgeving en me nog meer betrokken te voelen bij het werk in vluchtelingenkampen in Syrië en Irak, waar manlief via Stichting Ismaël bij betrokken is. Oók aangrijpend is het, dat je als lezer aan het einde van het boek met een leeg gevoel achterblijft. Want wat zou er een hoop kunnen zijn in al dit verdriet, als er zicht zou mogen zijn op het kruis van Christus. Dat mist in dit boek. Het bepaalt mij weer bij onze taak als christenen om een getuige te zijn, (juist) ook voor mensen in uitzichtloze situaties als deze.
Joy, de vrouw die C.S. Lewis liefhad

Tja, wat zal ik zeggen. Ik had me op dit boek verheugd, maar kon er helaas niet van genieten. In Joy, de vrouw die C.S. Lewis liefhad wordt het verhaal verteld over het slechte huwelijk van Joy en haar man Bob, de manier waarop zij in contact komt met C.S. Lewis, hun brieven en gesprekken over geloof en gevoelens, en over het huwelijk van Joy en ‘Jack’ Lewis. Ik begon aan dit boek in de hoop meer te leren over de persoon van C.S. Lewis en hoe zijn geloof invloed had op zijn huwelijk met Joy. Daar heb ik ook wel wat over gelezen, maar er was ook veel wat me tegenstond.
Je wordt als lezer meegenomen in een verhaal waarin Joy, terwijl ze getrouwd is met de alcoholist Bob, een correspondentie aangaat met Lewis, die de grenzen van emotionele intimiteit in mijn optiek overschrijdt. Vervolgens vertrekt ze vanuit Amerika naar Engeland om hem te ontmoeten en is maandenlang weg van haar gezin. Waarom verbaast het haar dan dat Bob intussen een relatie aangaat met Joy’s nicht Renee, die bij hen in huis woont? En waarom kiest ze ervoor om haar gevoelens voor Lewis, die steeds sterker worden, te blijven koesteren? Ook vind ik het jammer dat er heel weinig over de Bijbel en heel veel over gevoelens wordt gesproken in het boek.
Daarbij komt de spanning die er altijd is bij een roman over een persoon historisch figuur. Ik heb me voortdurend afgevraagd wat er echt gebeurd is in dit verhaal, en wat niet. Als het een mooi en leerzaam boek over een historische persoon is vind ik dat niet zo erg. Maar als ik lees over keuzes die mijns inziens niet Bijbels zijn, dan vind ik dat wel lastig. Al met al had ik steeds meer tegenzin om door te lezen en vind ik het dus geen aanrader.
Het schooltje van Auschwitz

Van een boek over Auschwitz wordt je stil. Zeker als het zo gevoelvol geschreven is als Het schooltje van Auschwitz. De warme persoonlijkheid van Helene Hannemann staat in schril contrast met de duistere verschrikkingen van het concentratiekamp. Helene had niet in Auschwitz moeten zijn. Haar man en vijf jonge kinderen werden door de Gestapo opgehaald, omdat zij Zigeuners waren. Maar Helene was Duitse, en geen van de nazi’s begrijpt waarom zij haar gezin volgt en hen trouw blijft in Auschwitz.
Kamparts Jozef Mengele kiest haar uit om een schooltje te gaan leiden, dat er voor moet zorgen dat er in de ontberingen van Auschwitz kinderen in leven blijven om zijn vreselijke experimenten op uit te voeren. Helene weet van dit schooltje een plek te maken waar de kinderen elke dag wat vreugde, warmte en veiligheid ervaren. Helene Hannemann heeft echt bestaan en dat geeft een moeilijkheid die ik ook bij het voorgaande boek beschreef. Waar de auteur van Joy naar mijn idee veel te veel gedachtes en gevoelens inkleurde, waarbij je als lezer niet meer weet wat waarheid en wat fictie is, is dat in Het schooltje van Auschwitz eerder andersom. Het boek is bijna een zakelijk relaas. Omdat het wel vanuit het perspectief van de hoofdpersoon geschreven is, geeft dat een bevreemdend effect. Hoe stond Helene in het leven? Was ze christen? Kon ze de ontberingen van Auschwitz verdragen omdat ze zich veilig wist in de schaduw van Gods vleugels? Of was haar enige hoop inderdaad het wiegeliedje van Brahms dat ze in het boek voor haar kinderen zingt? Niettemin is dit een krachtig boek dat me heeft geraakt.
Hoe kan ik Mascha vergeten?

Deze familieroman van Nelleke Wander beschrijft het leven van Jilles, wiens Joodse jeugdliefde Mascha in de Tweede Wereldoorlog omkomt in een concentratiekamp. Hij blijft zich zijn leven lang verantwoordelijk voelen voor de deportatie van Mascha’s gezin. Zelfs zo, dat hij zijn latere (eveneens Joodse) vrouw Ditty nooit over Mascha vertelt. Als aan het einde van het boek op initiatief van Jilles drie struikelstenen geplaatst worden voor het huis waar Mascha woonde, durft hij zijn geheim te vertellen. Behalve rond de deportatie van Masha’s familie zit er helaas weinig spanning in het boek. Het kabbelt wat voort, mede doordat er vele tussenliggende jaren, die niet echt iets toevoegen aan het plot van het verhaal, toch steeds vluchtig beschreven worden. Maar wil je een boek dat makkelijk leest, waarbij je niet te diep hoeft na te denken en dat je in twee avonden uit hebt, dan kan ik je Hoe kan ik Mascha vergeten? echt wel aanraden.
Oorzaken en genezing van geestelijke depressiviteit

Hoe komt het dat veel van Gods kinderen in donkerheid leven? En wat zegt de Bijbel daarover? Dr. Martyn Lloyd-Jones (geboren aan het einde van de 19e eeuw) schreef er een uitvoerig boek over: Oorzaken en genezing van geestelijke depressiviteit. Hij beschrijft twintig verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de dankbaarheid en zekerheid wordt gemist. Steeds gebruikt hij daarbij Bijbelse voorbeelden, en leidt de lezer naar de Bron, Gods eigen Woord. Hoewel de taal soms iets anders is dan ik zelf zou gebruiken om deze dingen te bespreken, liggen er in dit boek ontzettend veel lessen. De hoofdstukken kunnen goed afzonderlijk gelezen worden, waardoor je niet genoodzaakt bent de 367 pagina’s in een keer uit te lezen. Dat zou ik ook niet adviseren. Het is een boek om te lezen, te herlezen en aantekeningen bij te maken.
Toch ben ik niet alleen

Een boekje om in één avond uit te lezen, dat een origineel en waargebeurd verhaal vertelt, met een hoopvolle boodschap. Toch ben ik niet alleen is het indrukwekkende verhaal van de zusjes Barbera en Regina, dochters van een Kolonistengezin in Amerika. Ze worden door indianen ontvoerd en meegenomen naar verschillende stammen. Hoewel ze van elkaar gescheiden worden en veel ellende meemaken, vergeten ze nooit de Bijbelteksten en liederen die ze van hun ouders leerden. Terwijl ze jarenlang bij een volk wonen dat hun familie vermoordde, blijven ze diep van binnen vertrouwen dat de God van hun ouders er is en voor hen zorgt. En Hij beschaamt dat vertrouwen niet.
Leesdagboek
Vind je het net als ik, fijn om een verslagje te maken van de boeken die je leest? Kom jij ook wel eens zinnen of gedachtes tegen in een boek waarvan je denkt: die zou ik willen vasthouden? Ik maakte met dat doel een simpel leesdagboekje. Je kunt de pagina’s hier downloaden en printen op A4 of A5 formaat en in een snelhechter bewaren. Zo kun je later nog eens terug lezen waarom dat ene boek je zo raakte, of wat er ook weer zo leerzaam was. Dankzij de genoteerde paginanummers kun je onvergetelijke passages weer snel terugvinden. Ik vind het een uitkomt. Ik hoop jij ook!

Nu op de leesstapel
Natuurlijk heb alweer een stapeltje nieuwe boeken liggen… Vooral het eerste boek spreekt me aan. Ik hoop je binnenkort weer mijn leeservaringen te delen!
Meer boeken voor mama vind je hier!
Wat heb jij gelezen afgelopen zomer?
–
Ha,
Weet jij misschien een goede spreekster die bij ons in de kerk op een vrouwenmorgen een lezing kan houden over sfeer in huis – vrouw zijn – maskers af – onzekerheid – perfectionisme?
Graag hoor ik van je.
Groeten van Beline Kuipers
moedermorgens Petrakerk Hendrik Ido Ambacht
Mooi! Zin om het boek van Lloyd-Jones te gaan lezen, en het ‘toch ben ik niet alleen’. Is dat laatste ook een voorleesboek denk je, of wel echt voor volwassenen?
In ons gezin lezen we nu boeken van Patricia st John voor, ‘geheimen in het kreupelhout’ bijv. Het is zo prachtig hoe (kinderlijk) echt geloof in haar verhalen naar voren komt. Ik vind het heerlijk zulke verhalen samen te beleven met de kids!
Het hoek ‘de zon tegemoet’ is een goed boek, indrukwekkend ook weer. Zoals veel zendingsboeken. Wekt verlangen op!
Andere boekentip nog: Lila. Ik weet niet of die al eens op je leesstapel heeft gelegen. Het is integer, heftig en diep. Pittig om te lezen vond ik, maar wel heel mooi.
Groetjes hoor!
Ha Nelleke,
Wat leuk! Ik ben ook op dit moment ‘het geheim in het kreupelhout’ aan het voorlezen aan onze meiden. Dat boek heeft op mijzelf als kind diepe indruk gemaakt en toen ik het laatst tegen kwam bij de bieb wist ik meteen dat het ook voor onze meiden mooi zal zijn. En dat is het ook. Er zijn weinig voorleesboeken met zo’n mooie en leerzame inhoud terwijl het ook een echt leuk, mooi, spannend verhaal is.
‘Lila’ is hier inderdaad wel eens langs gekomen. Het raakte mij ook, maar ik kon niet overal met de auteur meekomen in haar ideeën over hemel en hel bijvoorbeeld. ‘Toch ben ik niet alleen’ zou ik nog niet aan onze meiden voorlezen (8 en 7). Er zitten behoorlijk aangrijpende stukjes in. Maar de schrijfstijl is niet moeilijk, dus als ze wat ouder zijn dan kan het zeker.
Groetjes!
Oh, héél grappig! Ja dat is echt een bijzonder verhaal idd! Maakte ook indruk hoe (kinderlijk) puur dat meisje het geloof vond en ‘leefde’.
Bedankt ook voor je uitleg over dat andere boek! Ik ga gewoon even kijken wat er kan
Ook een aanrader: George Muller, geschrever door Roger Steer. Toen hij jong was zat hij diep in de schulden, komt in de gevangenis terecht, liegt etc. Totdat zijn leven veranderd. Hij sticht een aantal weeshuizen op voor uiteindelijk een paar duizend kinderen. En dat alles zonder fondsen of collectes. Alles deed hij biddend zonder ook maar iets over zijn financiële toestand te vertellen tegen anderen. Op het gebed heeft hij zo weeshuizen mogen bouwen, kinderen kleding kunnen geven, voedsel etc. De Heere zorgt boven wat wij bidden en denken!
Wat mooi, dat boek ga ik opzoeken! Dank voor de tip!
Wat leuk om te lezen! Ik heb deze zomer ook het boek ‘Joy’ gelezen en vond het ook tegenvallen. Ik ben nu een biografie van C.S. Lewis aan het lezen en ben benieuwd hoe hierin de periode beschreven wordt over Joy.
En Oorzaken en genezing van geestelijke depressie heb ik er ook een poosje geleden weer bij gepakt. De eerste keer dat ik het las, was ik enorm blij en dankbaar met dit onderwijs!
En ja, ik lees ook vaak mooie zinnen en stukken. Ik heb één schrift en schrijf er alles in wat ik mooi vind. Niet makkelijk om iets snel terug te vinden, maar wel goed om later weer terug te lezen.
Leuke blog, ik kom nog eens langs!
Ha Lieneke, dank voor je bezoek en je reactie. Mooi om te zien dat je je in mijn leeservaringen herkent. Mocht je nog goede tips hebben: ik hor het graag! Groetjes!