We weten het allemaal: Bijbel lezen is belangrijk. De Bijbel is het Woord van God, de manier waarop de Heere tot ons spreekt. Het is een ongelooflijk voorrecht dat de Bijbel voor ons beschikbaar is in alle soorten en maten, met uitleg, kanttekeningen, voor kinderen, etc. Door de Bijbel wil de Heere Zichzelf bekend maken. Wat een wonder! Een heilige, almachtige God, Die zich bekommert om afgedwaalde mensen. Die ons een Boek geeft vol met Zijn waarheid voor ons. Waarom lezen we er dan eigenlijk zo weinig in?
Vaak wordt de Bijbel gelezen in combinatie met een dagboek. Het is goed om een overdenking bij de Bijbel te lezen, maar door het gebruik van een dagboek wordt de Bijbel vaak niet “op volgorde” gelezen. Een andere manier van Bijbel lezen is om ’s morgens en ’s avonds een klein aantal verzen te lezen en zo op volgorde de Bijbel door te lezen. Dit geeft de gelegenheid om een gedeelte rustig te overdenken. Het nadeel van deze methode is dat je zo langzaam de Bijbel doorleest, dat het gevaar dreigt de context te verliezen.
Jonge kinderen
Als je moeder bent van jonge kinderen weet je dat het een uitdaging is om een moment te vinden om rustig de Bijbel te lezen. De “klassieke” momenten voor stille tijd, ’s morgens na het wakker worden en ’s avonds voor het slapen gaan, zijn voor een moeder met jonge kinderen vaak ongeschikt. Jonge kinderen zijn vaak vroeg wakker. Gebroken nachten maken het moeilijk om nog eerder op te staan. ’s Avonds laat vraagt de baby nog om een voeding voor de nacht.
Zo wordt Bijbel lezen meer en meer een vinkje op de to-do lijst en minder een moment van onderwijs, van verootmoediging, van bemoediging, van ontmoeting met de Heere. En Hij zegt: “Hoort, en uw ziel zal leven” (Jes. 55:3).
Tien hoofdstukken per dag
De Amerikaan Grant Horner liep ook tegen dit probleem aan. Hij maakt een Bijbelleesplan waarbij hij dagelijks 10 hoofdstukken uit de Bijbel leest. Hij maakte daarvoor 10 lijsten, waarvan hij elke dag 1 hoofdstuk leest:
- Mattheüs, Markus, Lukas, Johannes (89 dagen)
- Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium (198 dagen)
- Romeinen, I & II Korinthe, Galaten, Efeze, Filippenzen, Kolossenzen, Hebreeën (78 dagen)
- I & II Thessalonicenzen, I&II Timotheüs, Titus, Filemon, Jacobus, I & II Petrus, I, II & III Johannes, Judas, Openbaring (65 dagen)
- Job, Prediker, Hooglied (62 dagen)
- Psalmen (150 dagen)
- Spreuken (31 dagen)
- Jozua, Richteren, Ruth, I & II Samuël, I & II Koningen, I & II Kronieken, Ezra, Nehemia, Esther (249 dagen)
- Jesaja, Jeremia, Klaagliederen, Ezechiël, Daniël, Hosea, Joël, Amos, Obadja, Jona, Micha, Nahum, Habakuk, Zefanja, Haggaï, Zacharia, Maleachi (250 dagen)
- Handelingen (28 dagen)
Leerzame parallellen
Elke dag lees je van elke lijst één hoofdstuk. Als je alle hoofdstukken van de lijst gelezen hebt, begin je met die lijst opnieuw. Omdat de lijsten variëren in lengte, lees je de verschillende Bijbelboeken steeds in wisselende samenstelling. Je gaat elke dag van het Nieuwe Testament naar het Oude Testament en bladert meerdere keren heen en weer. Hierdoor zie je hele mooie verbanden tussen de verschillende Bijbelboeken. Een profetie in Jesaja wordt in Mattheüs door de Heere Jezus Zelf geciteerd. Een geschiedenis uit Exodus wordt door Stefanus aangehaald voor hij wordt gestenigd zoals je leest in Handelingen.
In Mattheüs 8 lees je hoe de Heere Jezus de storm stilt en dat de mensen tegen elkaar zeggen: “Hoedanig een is Deze, dat ook de winden en de zee Hem gehoorzaam zijn!” In Genesis 8 lees je het antwoord als er na de zondvloed staat: “en God deed een wind over de aarde doorgaan, en de wateren werden stil.” Er is er maar Eén die de zee en de wind in Zijn macht heeft en dat is de Heere Zelf. Hij deed dat zo’n 4000 jaar eerder, en later deed Hij dat als mens op aarde weer.
Is dat wel haalbaar? Waar moet je de tijd vandaan halen in je toch al drukke leven als moeder? Als twee keer 10 minuten op een dag al nauwelijks lukt, hoe kan je dan elke dag 10 hoofdstukken lezen?
Inderdaad moet je er ruimte voor inruimen in je agenda. Als je alleen leest kost het je ongeveer 45-50 minuten. Als je ook kort notities wil maken tijdens het lezen of dingen wil onderstrepen, reken dan op een uur. Dat red je niet als je het niet plant. Maar wat is er mis mee om elke dag een vast agendapunt te maken van Bijbel lezen en bidden? Waarom zou je alles kunnen plannen, overal tijd voor kunnen maken, behalve voor het Woord van God?
In het boek “het geluk van het verloren leven” van Nikolaj P. Chrakov, over de tijd van heftige geloofsvervolging in Rusland, staat een opmerkelijk voorbeeld. Als hoofdpersoon Pjotr een Bijbel krijgt begint hij er “met onbeschrijflijk verlangen” in te lezen tot dat hij zelfs stopt met werken om alleen maar, dag in, dag uit, bezig te kunnen zijn met het lezen van Gods Woord. Niet lang daarna hoort hij de stem van zijn Verlosser Die hem toe roept: Komt tot Mij!
Van Maarten Luther is bekend dat hij zei: “Als ik een drukke dag heb bid ik twee keer zo lang”. Als wíj een drukke dag hebben, is een van de eerste dingen die ingekort worden het Bijbel lezen en gebed. De reden achter Luther’s uitspraak is helder: juist bij een druk leven, bij veel verantwoordelijkheid, past een afhankelijk leven met de Heere, omdat Hij alleen de bron van leven, troost en kracht is.
Gaat het niet te snel? Lees je niet teveel in een keer waardoor je niets ervan onthoudt? Kan je niet beter kortere stukjes per keer uit de Bijbel lezen?
Inderdaad heeft dit Bijbelleesplan niet de benaderingswijze van diep bestuderen van de tekst, verwijzingen opzoeken, verdiepen in kanttekeningen en uitleg. Wel leer je de teksten meer in de context lezen van een hoofdstuk, elk hoofdstuk in de context van het Bijbelboek en tussen verschillende Bijbelboeken en teksten zie je bijzondere parallellen, de Schrift die Zichzelf bewijst, beelden en tekenen die werkelijkheid worden en profetieën die uitkomen.
Manlief en ik doen dit samen (hoewel we afzonderlijk van elkaar lezen) en elke dag is er wel iets wat opvalt, wat ons verwondert, wat we leren en waar we over praten. “Heb jij Spreuken al gelezen? Wist jij dat…” Omdat je zoveel leest, is er heel vaak iets nieuws, iets wat heel persoonlijk aanspreekt, of iets dat van toepassing is op ons persoonlijk leven. Een aanrader om dit samen te doen dus, ook om elkaar te bemoedigen om vol te houden en tijd vrij te maken voor het Bijbel lezen.
Is het niet een vorm van maakbaarheid, van eigen verdienste?
Een belangrijke vraag om jezelf steeds weer te stellen bij alles wat je doet is: “waarom”? Waarom wil je leven bij Gods wet? Waarom ga je naar de kerk? Waarom wil je je kinderen opvoeden bij de Bijbel? Laten we onszelf steeds weer onderzoeken. We zijn zo vaak geneigd te denken dat we met als onze (goede!) activiteiten iets kunnen bijdragen aan onze zaligheid, aan de relatie tussen onszelf en de Heere. Paulus somt in Filippenzen 3 al zijn verdiensten op: Hij is een Israëliet uit de stam van Benjamin, een Hebreeër uit de Hebreeën, een Farizeeër, zelfs onberispelijk naar de wet… Maar zelfs Paulus moet zeggen dat al deze dingen “schade en drek” zijn “om de uitnemendheid van Christus Jezus, mijn Heere”.
Hoe dan wel? Hoewel er talloze Bijbelteksten te noemen zouden zijn, houd ik het bij deze hele bekende uitspraak van de Heere Jezus in Lukas 11: 9 en 10:
Bidt, en u zal gegeven worden; zoekt, en gij zult vinden; klopt, en u zal opengedaan worden. Want een iegelijk, die bidt, die ontvangt; en die zoekt, die vindt; en die klopt, dien zal opengedaan worden.
Een paar tips voor wie overweegt met Grant Horner’s leesplan te beginnen:
- Gebruik een pen of (gekleurde) potloden. Omdat je veel achter elkaar leest helpt dit om aandachtig te lezen;
- Schrijf elke dag iets op wat je geleerd hebt. Dat kan een tekst zijn die je aanspreekt, een verband dat je hebt ontdekt tussen verschillende Bijbelboeken of iets dat direct te maken heeft met je eigen hart of je persoonlijke situatie. Dit hoeft maar heel kort, bijv. 2 regeltjes te zijn. Het helpt je om daar gedurende de dag na te denken over wat je gelezen hebt. Gebruik een mooi notitieboek wat lang mee gaat, bijvoorbeeld deze of deze of deze.
- Spreek met iemand af om het samen te doen. Als dat niet je man is, vraag dan iemand anders, bijvoorbeeld je zus of een vriendin;
- Gebruik bladwijzers. Als je elke dag 10 keer moet opzoeken waar je was gebleven is dat best lastig. Ik heb daarom bladwijzers gemaakt waarop de nummer van de lijsten staan, met daarop de Bijbelboeken die bij elke lijst horen. Zo weet je altijd waar je gebleven bent en hoef je niet steeds op te zoeken wat het volgende Bijbelboek op je lijst is. Je kan deze bladwijzers hieronder gratis downloaden om zelf te printen.
Vragen over Grant Horner’s bijbelleesplan? Stel ze gerust!
Affiliate melding: In dit bericht heb ik links staan naar notitieboeken op bol.com. Als jij besluit via deze link een product aan te schaffen krijg ik daar een klein percentage van.
[optin-cat id=922]
Beste Elise,
In de adventstijd lees ik de bijbel wel aan de hand van een adventskalender. Toch bekroop me vandaag het gevoel dat ik er in het gewone dagelijkse leven weinig tijd voor vrij maak. Ik ben ooit bij een nieuwe vertaling heel enthousiast begonnen aan een schema waar je in een jaar tijd de hele bijbel gelezen kunt hebben. Je raadt het al dat is niet gelukt.
Dus zat ik vandaag maar eens te kijken op het internet en toen kwam ik bij jou terecht. Dit zou wat kunnen zijn. Nu leken me de bladwijzers erg handig om te kijken waar je gebleven bent. Deze kan ik helaas nergens vinden. Heb je deze nog zodat ik ze kan downloaden?
In ieder geval bedankt voor je inspirerende tekst en de handleiding om zo de bijbel te leren lezen.
Groetjes Yvonne
Ik kan de bladwijzers helaas ook niet vinden. Zouden die nog opnieuw geplaatst kunnen worden ?
Beste Elise,
moeders begrijpen elkaar! Bedankt voor jouw informatie over het bijbelleesplan van Grant Horner.
Begrijp ik het goed dat ik van de lijsten die genummerd zijn van 1 tot en met 10 elke dag 1 hoofdstuk per bijbelboek kan lezen. Dus van boven naar beneden, elke dag 1 hoofdstuk? Samen 10 hoofdstukken per dag met eventuele herhaling van korte bijbelboeken?
Met vriendelijke groet,
Sher
Beste Sher,
Dank voor je reactie! Inderdaad, je leest van alle 10 de lijsten 1 hoofdstuk, op volgorde zoals op de lijst aangegeven. Je begint dus op dag 1 met Mattheus 1, Genesis 1, Romeinen 1, 1 Thessalonicenzen 1, Job 1, etc. Op dag 2 lees je van elke lijst hoofdstuk 2. Dus met lijst nummer 10 (Handelingen) begin je na 28 dagen al opnieuw terwijl je over lijst nummer 8 249 dagen doet voor je opnieuw begint. Je leest de Bijbelboeken daardoor steeds in wisselende combinaties. Heel leerzaam!
Veel zegen gewenst. Als er verder dingen niet duidelijk zijn mag je me ook mailen, info@elkedagnieuw.nl
Hartelijke groet,
Elise
Beste Elyse,
hartelijk dank voor jouw uitleg! Ik ben vandaag begonnen en moet zeggen dat ik het een boeiende manier van bijbellezen vind.
Ik deed daarvoor afwisselend 1 bijbelboek uit het oude testament en 1 uit het nieuwe testament in chronologische volgorde.
Maar deze manier inspireert mij meer.
Nogmaals hartelijk dank!
Gods zegen toegewenst.
Sherida
Hoi Miriam,
Wat leuk dat je dit doet!
Ook al ben ik nog een beetje jong om mama te zijn, ik vind je site en deze blog erg leuk!
Ik ga morgen gelijk beginnen met je plan 😉
Groetjes Heidi
Succes ermee en zegen gewenst, Heidi!
Hoi Elise,
ik ben ook begonnen met het bijbelleesplan . was op zoek naar een ander invulling van mijn stille tijd. meer de Bijbel tot zijn recht laten komen maar hoe?? ik deed aan Bijbelstudie tekst voor tekst studeren.. maar inderdaad mijn ervaring was en is ook dat je zo het geheel een beetje kwijt raakt. dit plan is juist daarvoor zo mooi!! vind ik met jou.
succes met je blogs. vind ze heel inspireren. en heel herkenbaar in mijn eigen leven..
groet Gerlinde
Ha Gerlinde,
Echt mooi om te horen! Voor mij was het ook een hele ontdekking om de Bijbel op deze manier te lezen. Elke dag tien hoofdstukken is best een beetje veel, en het is ook niet erg als het niet elke dag lukt… Maar probeer de regelmaat vast te houden!
Groetjes,
Elise
Ik las het artikel in het RD en was meteen enthousiast! Inmiddels ben ik begonnen en vind het plan heel fijn werken! Verder nog een compliment voor je hele leuke blog!
Ha Miriam,
Welkom op Elke Dag Nieuw en wat fijn dat je geholpen bent met het artikel over Bijbel lezen. Zegen gewenst!
Elise