Ga naar de inhoud

Pelgrimhuis of hier-en-nu-huis

zomer deel 1 (10 van 63)

Stel, er komt een naam op de voorkant van je huis. Welke naam zou je dan kiezen? Een tijdje geleden had ik het hierover met mijn moeder. Ik moest er even over denken, maar al snel wist ik het. Pelgrimhuis! In dat woord komen mijn verlangen en de werkelijkheid samen. Zullen we samen even mijmeren over dit huis?

Heilige plaats

Een pelgrim is een reiziger die een reis maakt naar een heilige plaats. Jij en ik, we zijn onderweg naar de eeuwigheid. Net als het volk van Israël onderweg naar het beloofde land. Een pelgrimhuis, een huis waar reizigers onderweg naar hun bestemming uitrusten, op kracht komen en genieten met medereizigers. In dat huis hangt een andere sfeer dan de huizen er omheen. Het uitgangspunt in dit huis is namelijk ‘we hebben het hier goed met elkaar, maar straks zál het veel beter, ja volmaakt zijn!’  De huizen er omheen hebben als uitgangspunt dat dit leven een doel opzich is. We zouden ze ook wel de hier-en-nu-huizen kunnen noemen. In het pelgrimhuis komen elke dag vermoeide mensen thuis. De reis is soms best moeilijk. Soms twijfelen ze of ze niet beter naar het ‘hier-en-nu-huis’ kunnen gaan omdat het leven daar veel makkelijker lijkt.

In Mattheüs 6 laat de Heere Jezus aan pelgrims weten wat belangrijk is voor hun reis naar de heilige plaats. Ze moeten geen schatten op de aarde maar in de hemel verzamelen! Jezus roept ons toe dat de gerechtigheid van het Koninkrijk der hemelen zichtbaar wordt in de kleine dingen van het leven. Hij roept Zijn volgelingen op om een heer te kiezen: een leven als pelgrim mét God of leven voor hier-en-nu zonder overgave aan God en dus ook zonder toekomst. De Heere Jezus geeft je dus een keuze: waar leg jij je focus op? Wat typeert jouw levenshuis?

Rentmeesters

In het verlengde hiervan moet ik denken aan het gesprek tussen de Heere Jezus en de rijke jongeman uit Markus 10. De rijke jongeman vroeg Jezus wat Hij moest doen om als pelgrim te leven en uiteindelijk het eeuwige leven te beërven. Uiteindelijk kijkt Jezus hem vol liefde aan en zegt dat hem één ding ontbreekt. De man heeft het blinde vertrouwen op God en Zijn loon (een schat in de hemel) vervangen door aardse rijkdom. Daarmee gaat hij in tegen het eerste gebod. Het gaat God erom dat ons hart op God gericht is en dat al ons bezit aan Hem is afgestaan om het vervolgens als Zijn rentmeesters te beheren.

Na deze woorden van Jezus ben ik benieuwd wat er bij jou en mijzelf vanbinnen gebeurt. Wat vinden wij nou écht van Jezus’ woorden? Wat doen wij met de oproep om aardse schatten, waar wij teveel aan vastzitten, aan God af te staan? Schatten die ons belemmeren in ons leven als pelgrim? Blijf je bewust zitten in je hier-en-nu-huis zonder verlangen naar de heilige plaats? Of worstel je er mee en vind je het oprecht moeilijk? Voel je voortdurend die zucht naar het leven als pelgrim en tegelijkertijd naar hier-en-nu? Belijd het aan God en Hij wil en zál je helpen om met deze worsteling om te gaan. Bid om de vruchten van de Geest die zo nodig zijn om te wonen in een pelgrimhuis!

Verlangen

Ben jij als pelgrim onderweg? Wat is het dan fijn om te weten dat we hier op aarde voor een tijdje rentmeesters zijn over ons huis en alles wat God ons geeft. Vind je het ook zo bevrijdend om God te danken dat echt álles wat je krijgt een leenstuk van Hem is? Dat de vruchten die je voortbrengt van geloof van Hem zijn en ja, dat alles in en van Christus alleen genoeg is? Verlangend, zuchtend, vol blijdschap en vertrouwend op Christus alleen … Zo kom je op dé heilige plaats, vanuit je pelgrimhuis naar het Vaderhuis!

Neem mijn leven, laat het, Heer,
toegewijd zijn aan Uw eer.
Maak mijn uren en mijn tijd
tot Uw lof en dienst bereid.!

Neem ook mijne liefde, Heer,
‘k leg voor U haar schatten neer.
Neem mijzelf en voor altijd
ben ik aan U toegewijd.

 

Beeld: Mirjam Ordelman

Bette van der Weide

Bette van der Weide is getrouwd met Matthijs en moeder van een dochter (2023). Ze woont in Dordrecht en is naast vrouw en moeder ook psychosociaal hulpverlener bij stichting Schuilplaats. Lees verder

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Je gaat naar de webshop