Soms droom ik van een huis waar je thuis komt in een lichte, opgeruimde ruimte, niet vlekkeloos, maar overzichtelijk, gezellig en fijn om te zijn. Het is één van mijn doelen geworden voor 2017, een thuis creëren als veilige haven voor ons gezin en anderen. Een plek van rust, van veiligheid. Dat zit in de sfeer in huis, in de gesprekken die er worden gevoerd, in muziek, in voorleesverhalen, in familietradities. Maar ook in een ruimte die uitnodigend is: kom binnen, rust uit, je bent welkom hier, je bent thuis.
Ik ben van nature geen opruimwonder. Rommel irriteert me, maar toch kan ik niet goed voorkomen dat het huis rommelig wordt. Niet zelden gebeurt het dat er iemand voor de deur staat en dat ik twijfel: zal ik haar binnen uitnodigen? En als ik dat doe, gaat het meteen gepaard met een verontschuldiging: “sorry voor de rommel!” Hoe vaak sta ik voor een kast en duw ik hem snel weer dicht: “dat zou nodig opgeruimd moeten worden, maar nu even niet”.
De kraamverzorgster als motivator
Mijn zwangerschappen waren wat rommel betreft ideale periodes: ik had de natuurlijke drang om een veilige plek te creëren voor het nieuwe kindje en werd bovendien sterk gemotiveerd door de dreiging van de naderende kraamverzorgster die een week lang mijn huishouden zou komen bestieren. Het leek me zo pijnlijk als ik haar nog dagenlang onder ogen zou moeten komen nadat zij een lading plastic bakjes op haar hoofd kreeg toen ze een kastdeurtje open deed…
Nu er voorlopig géén kraamverzorgster nadert en ik tóch graag een prettig leefbaar huis zou willen, heb ik het plan opgevat om jullie, lieve bloglezers, als mijn motivator te zien. Ik plaats hier aan het eind van elke week een project(je) dat ik de volgende week in huis wil gaan aanpakken. Heb jij er ook behoefte aan om door iemand anders gemotiveerd te worden? Doe dan met me mee! Ben jij wél van nature een ster in opruimen enzo? Dan ben je precies de stok achter de deur die ik nodig heb. Aangezien ik jullie nu vertel dat ik het héle jaar door elke week een project(je) zal posten, kan ik er niet meer onderuit.
Chaos
Momenteel ziet het huis eruit alsof er een orkaan doorheen gegaan is. Nu was het ook twee weken kerstvakantie. Alle dagen kinderen thuis, vriendjes, logeetjes en leuke dingen doen… Er wordt geleefd hier, jawel. Maar feit is, dat het er hier niet uitziet zoals het huis in mijn dromen. In plaats van een lichte, gezellige, uitnodigende ruimte van rust en veiligheid, voelt het meer als donkere, volle, ongeorganiseerde, deprimerende en onbedwingbare chaos. Ik houd van ons huis, begrijp me niet verkeerd. Ik ben ontzettend dankbaar dat we in zulke rijkdom leven. Je hoeft maar een moment te denken aan de kapot geschoten huizen in Syrische steden om je te realiseren dat we ontzettend veel hebben om dankbaar voor te zijn, met een veilig dak boven ons hoofd. Maar in de afgelopen jaren is het, ondanks periodes van plotselinge opruimijver, wel tekort gekomen. Zouden we niet extra goed voor ons huis moeten zorgen omdat het zo’n onverdiende zegen is?
Een gewijd huis
Meer dan eens lezen we in het Oude Testament over het wijden van huizen. Er wordt over gesproken alsof het de normale gang van zaken was: “Wie is de man, die een nieuw huis heeft gebouwd, en heeft het niet ingewijd”(Deut. 20:5)? Psalm 30 heeft als opschrift: “Een psalm, een lied der inwijding van Davids huis”. Matthew Henry schrijft daarover: “Als iemand een eigen huis heeft, is het een goede zaak als hij het tot een kerk maakt door het aan Gods dienst en eer te wijden, zodat het een Bethel, een huis Gods, is en niet een Beth-aven, een huis van ijdelheid en ongerechtigheid.” Dat gaat in de eerste plaats over de harten van de mensen in dat huis, maar als ons huis een kerkje zou moeten zijn, zou een net en georganiseerd huishouden dan geen goed streven zijn?
Illusies
Ik gun ons huis dus een beetje extra aandacht dit jaar. Niet door 3 dagen als een trein te gaan opruimen en het daarna voor de rest van het jaar zat te zijn… Maar langzaam maar zeker elke week een beetje. Ik heb niet de illusie dat dit huis dan na een jaar blinkend schoon en opgeruimd is. Want er wordt geleefd hier. Door 3 jonge kinderen, hun ouders, familie, vrienden, een hamster, een konijn en een stel guppy’s. Dingen blijven hier nooit zo lang netjes en schoon. Maar met dat beetje extra aandacht, elke week weer, hoop ik toch een beetje dichter bij m’n droom te komen.
Omdat ik natuurlijk al een week te laat begin… en toch graag op de 52 uit wil komen… vind je vandaag nummer 1 en 2 tegelijk. Voor een vliegende start!
Week #1
Nu het nieuwe jaar bijna een week oud is, wordt het hoog tijd om het jaar 2016 af te ronden en alles op te ruimen wat met het vorige jaar te maken heeft.
- Ruim post uit het oude jaar op door het in te klappen of af te handelen en weg te gooien.
- Haal de kerstkaarten weg.
- Verzamel opgehangen tekeningen en uitgestalde knutselwerkjes van de kinderen. Maak er foto’s van voor in hun fotoboek, bewaar eventueel de twee mooiste en doe de rest weg. In het nieuwe jaar zullen er snel weer nieuwe exemplaren voor in de plaats komen.
- Geef decembercadeaus van jezelf en de kinderen een vaste plek
- Kijk kritisch naar de (winter-)accessoires in je huis: bijna afgebrande kaarsen, bloemstukjes die verwelken, nu is het de tijd om ze weg te doen.
- Knutselwerkjes en programmaboekjes rond het kerstfeest kunnen worden opgeruimd
- Bonus: als je het echt goed wil doen zet je de timer deze week 3 keer op een kwartier en ga je heel snel door je mailbox. Gooi alle e-mails weg die je niet meer nodig hebt en verdeel de rest in mappen. Je bent na deze 3 kwartier misschien niet klaar, maar je hebt een begin gemaakt waardoor het later makkelijker is om verder te gaan.
Week #2
Om jezelf te motiveren om aan de slag te gaan in huis, is het belangrijk dat je je schoonmaakspullen goed georganiseerd hebt. Toen ik in december ziek was kwam mijn moeder me een dagje helpen in huis. Ze wilde de badkamer schoonmaken, maar ze moest eerst naar de supermarkt omdat ik geen allesreiniger in huis had. Nu maak ik mezelf er wel eens makkelijk vanaf met een spray voor de badkamer, maar mijn moeder is een ouderwetse sopper en dat ging dus niet zonder emmer met allesreiniger of groene zeep. Er is niets vervelender dan (eindelijk!) een poetsklus te willen gaan doen om dan te ontdekken dat je niet de juiste spullen in huis hebt. Of dat je goede doeken spoorloos verdwenen zijn. Daarom: organiseer je schoonmaakspullen.
- Verzamel alle schoonmaakspullen die je hebt op tafel. Schoonmaakmiddelen, poetsdoeken, schuursponsjes, emmers, alles.
- Gooi alles weg wat je niet gebruikt of wat op is of stuk.
- Maak een lijst van spullen die je nodig hebt. Misschien is je dweil bijna versleten of zijn je stofzuigerzakken op.
- Beslis waar je alles wil bewaren. Je poetsdoeken kunnen heel netjes in de kast liggen bij de vaatdoeken en de theedoeken. Maar misschien is het wel handiger om een stapeltje in de badkamer neer te leggen, samen met de nodige schoonmaakmiddelen. Dan kan je op elk moment dat je ziet dat er iets vies is in de badkamer of als je staat te wachten terwijl je kind in bad zit, even een klein beurtje geven.
- Maak je stofzuiger schoon. Hoewel het een van de meest gebruikte schoonmaakhulpmiddelen is, vergeten we vaak om hem zelf eens schoon te maken, de arme makker. Vervang filters, haal een doekje over aansluitstukken van slang en stang, maak de borstels goed schoon en verwijder vuil tussen de wielen. Je stofzuiger zal het weer stukken beter doen en hij zal je dankbaar zijn!
Volgende week vrijdag komt project nummer 3! Ben benieuwd hoe het je vergaat intussen!
O gelukkig
Gewellllldig Elies! Toppie 😉 Je hebt mij helemaal niet meer nodig joh.. 🙂 xxx Chris
Dankje! Ik heb niet helemaal de illusie dat dit een oplossing voor alles is en maak alsnog graag van je coaching & advies gebruik! 🙂