Je Huis een Thuis – Week 4

Soms droom ik van een huis waar je thuis komt in een lichte, opgeruimde ruimte, niet vlekkeloos, maar overzichtelijk, gezellig en fijn om te zijn. Daarom gun ik ons huis dus een beetje extra aandacht dit jaar. Elke week pak ik een extra klus in huis aan. Schoonmaken, herorganiseren, opknappen, decoreren. Elke week een ander stukje huis, elke week een nieuw project. Doe je mee? Deze week: maak je huis kilo’s lichter!

Dit pakten we al aan:

En tjonge, wat kwamen er veel spullen uit die kast! Ik was oprecht verbaasd dat er zoveel spullen in 1 kast bleken te passen. Mijn hele woonkamer stond er vol mee!

Zoals beloofd ga ik doen wat geen enkele vrouw graag doet: de vuile was buiten hangen. Want kijk maar eens hoe de kast eruit zag voor ik begon:

 

Dat was best hard nodig hè?

Omdat ik bij grote opruimprojecten nogal snel het overzicht verlies plande ik deze klus op de dag dat Bart thuis was. Samen hebben we er zeker 1,5 uur aan gewerkt. Leeghalen, schoonmaken, sorteren, herverdelen, weggooien/ weggeven, naar een andere plaats in huis verplaatsen, en uiteindelijk weer inpakken.

En dit is het resultaat:

 

Een heerlijk gevoel! Zo fijn, dat ik bijna verleid wordt om de kast de hele dag open te laten staan 🙂

De vraag is natuurlijk: hoe houden we het nu netjes? De praktijk leert dat je dit soort projecten toch af en toe groot moet aanpakken. Zeker als er kinderen in huis zijn die geheel zelfstandig spullen uit de kast halen en weer terug zetten. En dat moet ook kunnen, vind ik.

(Het zijn natuurlijk rare foto’s, maar omdat er een schuifdeur voor de kast zit heb ik 2 foto’s uitgesneden en tegen elkaar geplakt om de hele kast op de foto te kunnen krijgen. Vandaar die gekke vouw in het midden)

Het project voor volgende week: Maak je huis een paar kilo lichter!

Ken je dat? Een huis dat dicht slibt? Er komt wel vanzelf alles bij, maar dingen kwijt raken… dat gaat meestal niet vanzelf. Tijd dat je huis gaat afvallen dus!

  • Zoek de grootste kartonnen doos op die je vinden kan, in je schuur of bij de supermarkt;
  • Ga met de kartonnen doos én een grote vuilniszak elke kamer van je huis door;
  • Vul de doos met spullen die je weg kan geven, aan de kringloopwinkel bijvoorbeeld. Denk aan knuffels en spelletjes waar niet meer mee gespeeld wordt, boeken, kledingstukken, schoenen, keukenapparaten, decoratiespullen, alles wat niet (veel) meer gebruikt of gewaardeerd wordt gaat in de doos;
  • Alles wat stuk of niet mooi meer is, knutselwerkjes en andere rommel gaan in de vuilniszak.
  • Probeer zowel de doos als de vuilniszak vol te krijgen!
  • In vroeger tijden zouden we de doos bij de kringloop afzetten en de vuilniszak in de container gooien. Nu doe je dat natuurlijk niet, maar sorteer je in elk geval het afval netjes: oud papier, plastic en restafval.
  • Zorg er wel voor dat de inhoud van de zak zo snel mogelijk je huis verlaat, om te voorkomen dat een van je huisgenoten spullen “herontdekt”
  • Met jonge kinderen kan het verstandig zijn om dit te doen op een moment dat ze er niet bij zijn, als ze er moeite mee hebben om afstand te doen van spullen.  Wat ik nog wel eens doe is spulletjes even weg leggen op een hoge kast bijvoorbeeld. Als er niet naar gevraag wordt kan het een weekje later alsnog weg.
  • Anderzijds is het ook goed dat ze zien en leren dat je niet alles kan bewaren en dat je er een ander blij mee kan maken.

 

Zet hem op en maak je huis kilo’s lichter! Tot volgende week!

 

 

 

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie