Bewaar de zomer met droogbloemen

Nu het einde van de zomervakantie in zicht komt, is het een goed moment om terug te kijken en herinneringen vast te leggen. Dat kan natuurlijk door middel van een fotoboek. Een andere manier om de zomer nog even vast te houden, is om bloemen uit de tuin of van vakantie te drogen en te bewaren. Leuk om samen met de kinderen te doen. 

Bloemen drogen deden we vroeger in een telefoonboek. Dan had je veel geduld nodig. Wilt je nu met een mooi bloemenproject aan de slag, maar heb je geen gedroogde bloemen? Dan is er altijd nog de strijkbout. Voor een snel en mooi resultaat!

Dit heb je nodig:

 • Bloemen om te drogen uit de tuin, de natuur of uit een mooi boeket
 • Bakpapier
 • Handdoek
 • Strijkbout
 • Fotolijstje
 • Wit of licht gekleurd papier of karton
 • Dunne, doorzichtig opdrogende lijm (bijv. modgepodge, lijmlak of vernislijm, verkrijgbaar bij de hobbywinkel en bijvoorbeeld Action)
 • Verfkwastje
 • jampotje, bloempot of vaas

 

Zo ga je te werk:

 1. Zorg dat bloemen van buiten goed droog zijn voor u ze gebruikt. Pluk ze liever niet vroeg in de ochtend en begin zo snel mogelijk na het plukken met het drogen.
 2. Leg de bloemen tussen 2 velletjes keukenpapier. Zorg dat de bloemblaadjes mooi plat naar voren liggen voor je ze afdekt met het tweede velletje bakpapier.
 3. ‘Dikke’ bloemen (zoals rozen of hortensia) of bloemen die wat verder van de steel afstaan pers je het beste eerst ca. 30-60 minuten onder een stapel boeken.
 4. Leg het bakpapier met de bloemen ertussen op een handdoek op de strijkplank.
 5. Zorg dat er geen water in het reservoir van de strijkbout zit en zet de stoomfunctie uit. Zet de temperatuur van de strijkbout ongeveer op de middelste stand. Strijk eerst een paar keer over een handdoek of over de strijkplank om te controleren of de strijkbout inderdaad geen stoom produceert.
 6. Strijk nu ca. 10 seconden per bloem. Beweeg de strijkbout niet, maar til hem op voor je naar een volgende bloem gaat.
 7. Na elke bloem 2 of 3 keer 10 seconden gestreken te hebben, kun je voorzichtig het bakpapier optillen om te kijken hoe de bloemen eruitzien. Kleine, tere bloemen zijn nu waarschijnlijk goed gedroogd. Herhaal het strijken voor de grotere bloemen nog enkele malen. Pas op dat de bloemen niet verbranden of te veel verkleuren.
 8. Om een schilderij te maken: knip wit of lichtgekleurd papier of karton op maat voor je fotolijst. Leg de droogbloemen op het papier, tot je tevreden bent over de compositie. Breng nu met het kwastje voorzichtig wat lijm aan op de achterkant van de bloemen. Plak de bloemen voorzichtig op het papier en lijst het in.

Op deze manier kun je ook wenskaarten of boekenleggers maken (bevestig dan een lintje aan de bovenkant van het karton):

Ook leuk: plak de gedroogde bloemen op een witte bloempot, een glazen vaas, of een leeg jampotje (en maak er zo een mooie waxinelichthouder van).

Ook een grote kaars laat zich prachtig decoreren met droogbloemen. Je hebt een mooie kaars nodig, een metalen lepel en een tweede kaarsje om de lepel te verwarmen. Je doet het zo:

 1. Verhit de holle kant van een metalen lepel boven een kaars
 2. Strijk met de bolle kant over de kaars die je wilt decoreren, zodat de was smelt.
 3. Leg de bloem tegen de gesmolten was en strijk er nog een aantal keer met de hete lepel overheen.

Voila!

 

Veel plezier!

 

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
5Tweet about this on Twitter
Twitter

One comment

Geef een reactie