Elke dag nieuw

  • Over Elke Dag Nieuw
    • Over Elke Dag Nieuw
    • Wie is Elise?
    • Het Elke Dag Nieuw team
    • Word vriendin!
    • Welkom bij het Vriendinnennetwerk
    • Contact
  • Blog
    • Huwelijk
    • Moederschap & Vrouw zijn
    • Huisgodsdienst
    • Opvoeding
    • Stille tijd
    • Doelen & Timemanagement
    • Opruimen & Organiseren
    • Schoonmaken
    • Recepten
  • Boeken
    • Elke Dag Nieuw
    • Ik loof U
    • Bijbelleesboekjes voor kinderen
    • Elke Dag Nieuw agenda 2022
  • Toerusting
    • Cursus Bijbels opvoeden
    • Moedergroepen
    • Zwangerschapscursus
    • De Elke Dag Nieuw Koffietafel
    • Ontmoetingsdag
  • Webshop
  •  

Meringue-limoentaart

Feestjes· Recepten

26 dec

Voor bij de koffie op eerste kerstdag maakte manlief deze overheerlijke taart. We hadden hem al eens gegeten bij een schoonzusje en hij wilde hem graag eens zelf proberen.  Het is geen taart die je even snel kunt maken, maar wat is dit lekker! Hij doet echt niet onder voor een taart van de beste banketbakker. Dus wil je wat lekkers maken in de kerstvakantie, of voor Oudejaarsavond bijvoorbeeld, dan is dit een absolute aanrader!

Wat heb je nodig:

  • 150 g boter
  • 300 g biscuitjes (bijv. Digestive)
  • 4-6 limoenen (wij gebruikte 2 citroenen en 2 limoenen en dat was zuur genoeg!)
  • gecondenseerde melk (blikje à 397 g, bij de supermarkt vaak te vinden bij de chinese maaltijdproducten)
  • 4 eieren
  • 75 ml kraanwater
  • 1 el schenkstroop 
  • 200 g suiker
  • 1 mespunt zout

En ook:

  • Bakvorm van 20-24 cm
  • Crème-bruléebrander (of gebruik de ovengrill)
  • Bakpapier
  • Keuken- of vleesthermometer
  • Evt. een spuitzak.

Zo maak je de taart:

  1. Vet de taartvorm in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier. Smelt de boter in een steelpan. Maal de biscuits fijn en meng met de boter. Verdeel het biscuit-botermengsel over de bodem van de springvorm en druk aan. Zet tot gebruik in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  3. Rasp ondertussen de groene schil van 4 van de schoongeboende limoenen en pers alle vruchten uit tot je 150-300 ml sap per taart hebt. Splits de eieren en bewaar de eiwitten. Doe de eidooiers en gecondenseerde melk in een kom en klop door elkaar met een garde. Roer het limoenrasp en -sap erdoor. Schenk het limoenmengsel in de springvorm en bak ca. 20 min. in de oven tot de vulling gestold is.
  4. Doe de oven uit, zet de deur op een kier en laat in 2 uur volledig afkoelen. Zet vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast.
  5. Verhit voor het serveren de suiker met de stroop en het water tot 116 °C. Er bestaan hiervoor speciale thermometers, wij gebruikten onze vleesthermometer.
  6. Klop ondertussen met een mixer de eiwitten met het zout stijf in een vetvrije kom. Maak een schone kom vetvrij door met keukenpapier wat citroensap langs de wand te wrijven. Voeg al kloppend de hete suikersiroop in een dun straaltje toe aan het eiwit. Blijf kloppen tot het eiwit volledig is afgekoeld. Dit duurt 15 min.
  7. Verdeel het eiwit in mooie pieken over de taart. Gebruik voor het mooiste resultaat een spuitzak. Brand met de crème brûlée-brander het eiwit goudbruin en de punten donker of zet de taart 2-3 min. onder de ovengrill.

Omdat je hete suikerstroop aan het eiwit toevoegt is dit eiwit niet rauw meer en dus veilig om te eten voor iedereen. Het eiwit kan wel een nachtje blijven staan, maar wordt er niet beter op. Je kan de taart dus het beste pas maken op de dag dat je hem wil serveren. Het originele recept hebben we hier gevonden.

Eet smakelijk!

Stilstaan bij alles wat de Heere je gaf in het afgelopen jaar? Hoopvol uitzien naar 2021? Download het gratis werkboekje Terugblikken & Vooruitkijken!

 

 

 

 

 

Meer lezen:

  • December: Terugblikken & Vooruitkijken (Gratis Werkboek!)December: Terugblikken & Vooruitkijken (Gratis Werkboek!)
  • Moeders: perfect, goed genoeg, of… ?Moeders: perfect, goed genoeg, of… ?
  • Recept: browniecrumbleRecept: browniecrumble
  • Er groeit een boek!Er groeit een boek!
  • Aan de mama van een baby en een peuter (of twee)Aan de mama van een baby en een peuter (of twee)

2 Reacties

« Halleluja! Laat jij het horen, dat de Messias is geboren?
Een gebed van een moeder bij het nieuwe jaar »

Reacties

  1. Marjet zegt

    29 december 2017 om 12:56

    Mmm, krijg er zin in!☕ Je vorige bericht over evangeliseren met Kerst vind ik erg waardevol. Wat mooi ook zoals jullie er in je gezin mee bezig zijn! Bij mij thuis gingen we trouw naar de kerk, bidden, Bijbellezen en danken bij de maaltijd deden we ook altijd, maar er werd eigenlijk nooit over het geloof gepraat. Het heeft bij mij best wat moeite gekost om dat te leren. Dus heel fijn dat jij het zo doet, dan hoeven je kinderen die drempel al niet meer over… Je berichten zijn voor mij heel leerzaam, ga vanavond beginnen met je “oudejaarswerkboekje”, je hoort nog wel van me hoe dat gaat! Veel zegen gewenst samen met je gezin, Elise!

    Beantwoorden
    • Elke dag Nieuw zegt

      4 januari 2018 om 21:11

      Dankjewel Marjet!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Ik ben Elise - Vrouw van, mama van, kind van, houd van: ijs, chocolade, pioenrozen en een mooi boek. Ik blog over bijbels opvoeden, huishouden en meer hier op elkedagnieuw.nl.

Welkom en leuk dat je mee leest!

Je kunt mij ook vinden op:

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Word vriendin!

Schrijf je in voor het laatste nieuws en aanbiedingen op Elke Dag Nieuw publicaties! en ontvang een leuke set mini-posters met bemoedigende teksten voor moeders in je mailbox!

Dankjewel!

Je krijgt binnen enkele minuten een e-mail van ons. 

Niet? Check dan even de SPAM of map met ongewenste e-mails. Als je het daar vindt, markeer het dan gelijk als 'dit is geen SPAM', om te voorkomen dat onze e-mails altijd in je SPAM belanden. 

Welkom bij het Vriendinnennetwerk

Nieuw: Online cursus Bijbels Opvoeden

Alles over stille tijd & aanmelden voor de Moeskruid Bijbelleesgroep:

Inloggen:

Inloggen

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Privacyverklaring Elke Dag Nieuw

Copyright © 2023 · Refined theme by Restored 316

Webshop verhuisd

Per 1 januari 2023 is de webshop ondergebracht bij Goed in Vorm, onderdeel van het Interkerkelijk Kenniscentrum (IKC).