Welk type vakantiemoeder ben jij?

Vandaag kwam ik tot de ontdekking dat over 3,5 week de laatste schooldag is! Zomervakantie! Zes weken lang niet haasten ’s morgens, niet op de klok kijken en alle tijd om leuke dingen te doen. Hoera! Maar ook… 6 weken lang de hele dag de kinderen in de buurt, ruzietjes oplossen, je huishoudplanning zien mislukken en je gewone routine loslaten. Tijd voor een plan!

Soms willen wij moeders nog wel eens in de fout gaan. Dan denken we aan de zomervakantie en zien we zes zonnige weken voor ons waarbij we met een hapje en een drankje, met de benen omhoog, in de zon zitten. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van je situatie, maar er zijn niet zoveel moeders bij wie dat lukt. Hoe de zomervakantie eruit ziet hangt nogal af van het werk van je man (is hij de hele zomervakantie thuis of moet hij gewoon werken?), de leeftijd en het karakter van je kinderen. Misschien zie je je kinderen de hele dag niet, omdat ze in de buurt spelen met vriendjes, maar misschien kleeft die van jou wel aan je vast met de herhaaldelijke mededeling: ‘ik weet niet wat ik moet dóen!’ Misschien hebben jullie een lange vakantie gepland staan of misschien blijven jullie dit jaar thuis. Hoe dan ook, de zomervakantie vraagt van jou als moeder (als je kinderen tenminste al op school zitten) toch een wat andere aanpak dan gewoon.

Laten we eens vier soorten vakantiemoeders onderscheiden.

De Laat-me-met-rustmoeder

Deze moeder vind het na een week vakantie wel mooi geweest. Wanneer begint de school weer? Je hele huishouden loopt vast, je komt nergens aan toe, als je je omdraait is alles wat je net gedaan hebt alweer ongedaan gemaakt door die koters om je heen. Je probeert te werken, want je loopt al achter, maar je wordt de hele tijd gestoord. Je twijfelt even of je de directeur kan bellen of hij voor jouw kinderen een uitzondering kan maken in dit hele vakantiegedoe. Maar vooruit, als je zoveel mogelijk logeerpartijtjes weet te regelen overleef je het wellicht ook wel. Eén ding is zeker. Niemand is op de eerste schooldag na de  zomervakantie zo gelukkig als de overtuigde Laat-me-met-rustmoeder.

De Vakantie-moet-leuk-zijnmoeder

Deze moeder denkt met heimwee terug aan de vakanties uit haar jeugd. Zes weken feest! Als ze naar haar eigen kinderen kijkt in de vakantie snapt ze er niets van. Die zeuren dat ze zich vervelen, maken ruzie met elkaar of willen niets anders dan de hele dag met hun neus achter een scherm. Zíj slooft zich uit om de vakantie leuk te maken. Ze bakt pannenkoeken, organiseert slaapfeestjes, bouwt kampvuren, maakt zes soorten ijsjes en probeert elk verzoek van kinderen-lief in te willigen. Voorlezen? Tuurlijk! Naar het zwembad? Alsjeblieft niet, maar het is vakantie, dus natuurlijk, meteen! Dierentuin? Waarom eigenlijk niet? Nieuwe skeelers? De portemonnee is onderhand leeg, maar vakantie moet wel leuk zijn! Eén ding is zeker. Niemand is op de eerste schooldag meer uitgeput als de overtuigde Vakantie-moet-leuk-zijnmoeder.

De Neem-je-kans-waarmoeder

Deze moeder is een beetje gemeen. Vakantie om uit te rusten? Ze begrijpt niet wie dat bedacht heeft. De zomervakantie is bij uitstek het moment om op alle fronten bij te werken wat de rest van het jaar blijft liggen. De puntjes gaan op de i wat opvoeden betreft. Nee is nee! De culturele vorming kan eindelijk eens goed worden aangepakt. Elke week twee musea bezoeken. En schrijf er maar meteen een verslag over! Je bent dit jaar nog weinig toegekomen aan het bijbrengen van kennis over de natuur. Dus hup, rugzakken op, natuurgids mee en lopen! En wat dacht je van je projecten in en om het huis? Er ligt nog schilderwerk te wachten, de stoep moet al tijden worden geschrobd en de schuur moet worden uitgemest. Ideaal dat er een zomervakantie is. Kunnen de kinderen mooi helpen! Wel jammer dat je kinderen daar heel anders over denken dan jij. Maar wie niet werkt zal ook niet eten en vakantie vieren is voor luie mensen. Zo is één ding zeker. Niemand is op de eerste schooldag meer gedesillusioneerd dan de Neem-je-kans-waarmoeder.

De Laat-het-losmoeder

Deze moeder is flexibel en kan improviseren. Ze heeft zin in de vakantie maar niet al te hoge verwachtingen. Ze heeft een hele lijst ideeën maar ze gaat met de flow. Zijn de kinderen te motiveren voor meer dan twee educatieve uitjes? Mooi! Willen ze elke dag met de buurkinderen spelen? Ook best! Deze moeder heeft een paar duidelijke regels voor de schoolvrije weken. Ze heeft ook een budget en dat mogen de kids best weten. Alle andere dingen laat ze lekker los. Huishouden? Meer dan het minimum komt na de vakantie wel weer. Een dagje minder gezellig dan gehoopt? Morgen is er weer een nieuwe kans. Zijn de kinderen te verleiden tot extra klusjes of misschien zelfs school met mama? Jij presenteert met verve een natuurkundig experiment. Maar gaan ze liever fietsen? Ook goed.  Eén ding is zeker. Deze mama vind het best wel jammer als de schoolroutine weer begint.

Welk type vakantiemoeder wil jij zijn?

Ik herken mezelf wel in de drie eerste types.

 • Wij gaan niet weg dit jaar, maar we nemen wel twee weken echt vakantie als gezin. Zes weken vrije tijd is voor iedereen best veel. De vakantie-moet-leukzijn moeder in mij zal zich dus vast wel een beetje gaan uitsloven.
 • Wij hebben een beetje bijzondere kinderen die niets leuker vinden dan dat mama ‘juf’ is op een vrije dag. Ik word dus ook een Neem-je-kans-waarmoeder die gaat bedenken wat er allemaal te leren valt in zes weken, gekoppeld aan een leuk museumbezoek ofzo. Wat meer tijd kunnen nemen voor huisgodsdienst hoort daar ook bij.
 • Hoewel ik vind dat kinderen moeten leren zichzelf vermaken wil ik niet graag een Laat-me-met-rustmoeder zijn. Ik ga proberen overdag zo min mogelijk achter de computer te zitten en dat zal wellicht te merken zijn hier op Elke Dag Nieuw.

Hoewel ik mezelf in alledrie deze types wel herken wil ik proberen vooral een Laat-het-losmoeder te zijn in de komende zomervakantie. Manlief en ik maakten allebei al zonder het van elkaar te weten een bucketlist voor de vakantie. Ook onze meiden bedachten al een paar dingen die ze graag willen doen als het vakantie is. Meer over die bucketlist én ideeën voor moeders van snel verveelde kinderen schrijf ik over twee weken.

Welk type vakantiemoeder ben jij? Wat is jouw plan voor de zomervakantie?

 

 

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

5 comments

 1. Linda says:

  Vakantie vieren met 4 kinderen vind ik een hele kunst (vooral de eerste 3 type moeders zijn herkenbaar voor mij) N.a.v. je blogbericht heb ik er serieus over nagedacht hoe ik het deze vakantie aan ga pakken…Want ‘laat-het-los ‘moeder is toch veel gezelliger voor de kinderen en scheelt mij een hoop frustratie.
  Ik heb bedacht dat ik iedere dag de was bij houdt en de stofzuiger erdoor trek en verder mag ik maar 1 dag per week poetsen.

 2. Annemarie says:

  Het is hier altijd de eerste week zoeken..zoveel vrije tijd:) ! Daarna komen we in de heerlijk wat een rust modus…heb in de loop der jaren veel af en bijgeleerd en t lukt me nu redelijk goed om de laatste soort moeder te zijn( de oudste is 15 ..de jongesteld bina 2) …met uitzondering van de eerste week dan wel …en uiteindelijk zeggen we altijd weer : wat is het toch snel gegaan(..ondanks dat het lang niet altijd even gezellig is …ruzietjes nemen geen vakantie )

  • Elke dag Nieuw says:

   Ha Annemarie,
   Wat fijn dat je met de jaren dus wel wat leert. Er is hoop ;-).
   Ik kan me voorstellen dat zo’n eerste week voor iedereen wennen is. Ik ben benieuwd hoe het hier gaat!
   Groetjes,
   Elise

Geef een reactie