Een lijstje om kinderen te leren zichzélf klaar te maken

Ken je dat? Achter je kinderen aan zitten van ontbijt tot je op de fiets naar school zit en vanaf het avondeten tot ze naar bed gaan. Je zou toch dénken dat ze onderhand wel moeten weten wat ze moeten doen (wassen, tanden poetsen, dat soort dingen) maar als je hen geen opdracht geeft dan doen ze niks.

Ik was daar licht gefrustreerd over tot ik me realiseerde dat ik dat gedrag eigenlijk zelf veroorzaakt had. Zo lang ik hen stap voor stap blijf vertellen wat ze moeten doen hoeven ze ook niet zelf na te denken. Geen enkele noodzaak toe. Tijd om de twee jongedames wat meer eigen verantwoordelijkheid te geven dus. Om ze te helpen “on track” te blijven maakte ik lijstjes voor ze die ze kunnen volgen. Voor onze 4-jarige kwamen er plaatjes bij, zodat ook zij weet wat ze moet doen. De lijstjes werden gelamineerd zodat de vakjes met een whiteboardstift afgevinkt kunnen worden. Na gebruik schoon vegen en zo kan je de lijstjes elke dag opnieuw gebruiken.

 

 

Hoe leer jij je kinderen om zelfstandig te doen wat ze moeten doen om de deur uit te komen of naar bed te gaan?

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

5 comments

 1. rianne says:

  Erg leuk en handig!
  Verder vind ik je blogs heel erg herkenbaar. het helpt me zeker om ook wat dieper er over nadenken!
  Doorschrijven maar;).

 2. Esther says:

  Wat handig die lijstjes!! Goed idee om te lamineren zodat je ze elke dag kunt gebruiken. Bedankt voor je blog! Ik lees het met veel plezier..en..herkenning!!

 3. Ariëtte says:

  Wat een mooie blog heb je! Sinds een tijdje lees ik mee maar heb nog niet gereageerd. Handig zo’n lijstje met plaatjes. Ik sta zelf voor de klas en merk daar ook dat iets vaak beter overkomt als het visueel ondersteund wordt.

  • Elke dag Nieuw says:

   Ha Ariëtte,
   Inderdaad werkt het heel goed als kinderen dingen zien. Volgordes onthouden is vaak nog heel moeilijk. Dank voor je reactie!
   Groetjes,
   Elise

Geef een reactie