Wat gaan we vanavond eten? Een vraag die elke moeder regelmatig hoort en die je jezelf misschien vaak stelt. Ik hoef gelukkig meestal niet meer om 3 uur ‘s middags te gaan bedenken wat er gegeten moet worden, want ik heb een menuplanning. Deze week vond ik het lastig om een keuze te maken dus ik besloot met het thema “wereldmaaltijden” elke dag een gerecht uit een ander land op tafel te zetten.
Zaterdag – Amerikaans: broodjes hamburger
Sinds we dit recept ontdekt hebben een jaar geleden ongeveer, eten we af en toe broodje hamburger als avondmaaltijd. Lekker! Onvoorstelbaar.
Zondag – Italiaans: lasagne
Mijn moeder kookt op zondag altijd traditioneel overheerlijk Hollands, met aardappels, minstens 2 soorten groenten, lekker vlees en zelfgemaakte appelmoes en stoofperen. Lasagne op zondag gaf me daarom lang een raar gevoel. Omdat wij ‘s middags om 16 uur kerk hebben vinden we het fijn als het eten klaar staat als we thuis komen. We eten daarom altijd “uit de oven” als we met z’n allen naar de kerk gaan. De lasagne in de oven, op de timer en als we thuis komen ruikt het heerlijk en kunnen we zo aan tafel. We grappen wel eens dat het gevaarlijk gaat worden als de dominee in het vuur van zijn preek de tijd vergeet… Maar gelukkig slaat de oven ook vanzelf weer af, mochten we later thuis komen dan verwacht. Het recept van Jamie Oliver deelde ik al eerder, zie hier.
Maandag – Mexicaans: Chili con carne
Echte winterkost en o! Wat lekker. Deze chili komt uit Jamie’s Kookrevolutie. Ik deel hem graag. Heb je deze gegeten dan wil je geen andere chili meer. Van deze hoeveelheid kunnen wij 2 keer eten en chili doet het prima in de vriezer. Als je er rijst bij eet (wat bij chili officiëel niet de bedoeling is, maar prima kan!) dan kan ons gezin er zelfs 3 keer van eten. Ideaal! Let op: dit vraagt wat prutteltijd, dus vroeg genoeg beginnen met koken!
500 g rundergehakt
2 uien
2 tenen knoflook
2 wortels
2 stengels bleekselderij
2 rode paprika’s
1 tl chilipoeder (ik gebruik max. 1/2 tl!)
1 tl komijn
1 tl kaneel
1 blik kikkererwten 400 g
1 blik kidneybonen 400 g
2 blikken tomatenstukjes 400 g
2 el balsamicoazijn
Evt. verse koriander
In een grote braadpan 2 scheuten olijfolie verhitten en alle gesneden groenten toevoegen. Na ca. 3 minuten de kruiden erbij doen en 7 minuten al roerend bakken. De blikken bonen en tomaten erbij doen en vervolgens het gehakt toevoegen. Roer het gehakt goed los met een spatel. Vul 1 van de lege blikjes met water en giet dat in de pan. Giet de balsamicoazijn erbij en breng op smaak met zout en peper. Evt. wat verse koriander toevoegen (de steeltjes fijngehakt). Laat minimaal een uur zachtjes pruttelen, roer regelmatig om.
Tja. Een goede fotograaf zorgt dan dat die pan netjes schoongeveegd is voor de foto. Maar ik was aan het koken hè! En dan wordt de rand van je pan vies. Dat weet iedereen toch!
Dinsdag – Indonesisch: in kokosmelk gestoofde runderlappen
Een AH-recept waar we al vele keren van genoten hebben. Het is een dingetje van Bart. Dit eten we alleen als hij kookt. Vraag me niet waarom maar hij maakte dit ooit voor het eerst en nu is het zijn alleenrecht :-). Sereh gebruiken we trouwens uit een potje. Jammer om het weg te laten, maar voor een stengel moet je apart naar de toko, dat vinden we niet de moeite waard…
Woensdag – Chinees: gewokt rundvlees met paprika
Per ongeluk van dezelfde bron als de broodjes hamburger en ook absoluut een toprecept. Ik woonde een jaar in China en sindsdien lust ik geen afhaalchinees meer. Maar dit! Heerlijk! Komt natuurlijk omdat je kook met echte ingrediënten, maar zonder rare toevoegingen. Dat proef je!
Ik pas het iets aan want ossenhaas, zoals in het originele recept gebruikt wordt, vindt ik veel te prijzig en ook jammer om te wokken. In reepjes gesneden bieflapjes doen het prima. Het nadeel van dit recept is dat je er ingrediënten voor nodig hebt die je misschien niet standaard op de plank hebt staan. De oestersaus gebruik je voor de broodjes hamburger ook en daar krijg je geen spijt van. Sojasaus zou ik ook in huis halen: heerlijk in allerlei gerechten die Oosters moeten smaken, zonder een pakje of zakje. Als je wil bezuinigen zou ik sesamolie en arachide-olie vervangen door olijfolie en rijstazijn door witte wijnazijn of natuurazijn. De smaak is niet hetzelfde maar je maaltijd zal nog steeds heerlijk zijn.
Pak eiermie
400 gram bieflappen, op de draad in smalle repen gesneden
3 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
Stukje verse gember, geschild en geraspt
3 rode paprika’s, in hele smalle repen snijden
Bosje lente-ui, in ringen snijden
Bosje koriander, fijnhakken
Handje taugé
1 klein rood pepertje, zaad verwijderd en fijngehakt
Sesamolie + arachideolie
Rijstazijn, sojasaus, oestersaus
Evt. Sesamzaadjes, licht geroosterd
Marineer het vlees met de gember, knoflook, wat versgemalen zwarte peper, een flinke scheut sojasaus en een klein scheutje sesamolie. Doe 1 el arachideolie en 1 el sesamolie in een hete wok en schroei de biefreepjes snel dicht. Schep het vlees in een vergiet en vang het vocht op, dit gebruik je later voor de saus. Kook de mie en roer om met wat sesamolie. Veeg de wok schoon met keukenpapier en laat weer heet worden. Voeg een eetlepel arachideolie en sesamolie toe en roerbak de paprika’s 2 minuten. Voeg de overige groenten toe en bak een paar minuten, schep daarna bij het vlees in het vergiet. Veeg de wok weer schoon en zet op het vuur. Doe 4 el sojasaus, 2 el oestersaus, 1 el rijstazijn, wat sesamolie en het opgevangen vocht van het vlees en de groenten in de wok en kook dit kort in. Zet het vuur uit en voeg de groenten en het vlees toe aan de saus. Meng door elkaar. Serveer op de eiermie en bestrooi met wat sesamzaadjes.
Even lachen: Sophia eet Chinees graag met stokjes!
Donderdag – India: Bengali met kabeljauwfilet
Deze gaan we voor het eerst eten deze week. Ik had kabeljauw en wilde een wereldmaaltijd. Het lijkt me heerlijk en het is in een wip klaar!
Vrijdag – Turks: lahmacun
Turkse pizza is heerlijk, en dit recept maakt het veel lekkerder dan afhalen! Als je niet van bakken houdt kan je er voor kiezen de bodems te kopen, bij de turkse supermarkt bijvoorbeeld. Ik heb een broodbakmachine en die doet het kneedwerk voor me. Let op: deze “pizza” bak je niet in de oven, want hij hoort zacht te zijn, als het een wrap, en dat lukt alleen in een pan, liefst met deksel.
Het beleg is simpel: paprika, peper, ui, tomaten en peterselie gaan door het gehakt en je garneert de lahmacun met gemengde sla. Wij lusten er graag een laagje kaas overheen, maar dat is niet origineel.
Het is best veel kookwerk deze week.
Koken zonder pakjes en zakjes vraagt vaak wat meer tijd. Het eten moet de kans krijgen te sudderen of je kookt in meerdere fases (zoals bij het wokken). Je hoeft er meestal niet de hele tijd bij te staan. Stoofschotels maak ik graag aan het begin van de middag al klaar. Aan het einde van de middag, als de kinderen moe en niet meer zo gezellig zijn, heb ik dan meer tijd voor hen. Normaal gesproken eten we wel een of twee keer uit de vriezer (maaltijden die ik eerder dubbel gekookt heb), en ook de frituurpan gaat hier geregeld aan. Deze week staat dus niet model voor een “normale” kookweek hier :-).
Geef een reactie