Wat je kan doen in plaats van eten

deze dingen kan je doen in plaats van eten - elkedagnieuw
Als je niet helemaal je dag hebt… En je bent thuis zonder andere volwassenen om je heen… Dan is het soms ZO lastig om je dag een fijne draai te geven. Je bent moe, verdrietig, je voelt je niet fijn. Wat de reden ook is, je zoekt afleiding. Even een koekje eten. Een stukje chocola. En voor je het weet… heb je gedachteloos een heel pak leeg gegeten.

Emotie-eten, herken je dat? Misschien zit je nu wel hoofdschuddend naar je beeldscherm te staren en vraag je je af: “zijn er écht mensen die dat doen?” Als dat zo is dan is dat mooi (duimpje omhoog!). Er is echter een kans dat je met een groeiend gevoel van verrassing verder leest. Hé, zijn er meer mensen die dat doen?

Zo’n gevoel had ik toen ik een paar maanden geleden tijdens een vriendenweekend opbiechtte dat ik dit doe. Eten. Omdat ik me niet zo fijn voel. Én dat ik dan ook wel eens de verpakking van mentos, chocola, koek of chips een beetje onderin de prullenbak stop. Zodat niemand het ziet. In plaats van de geluiden van afkeur die ik verwachtte zag ik vier schuldbewuste gezichten om me heen. De ene na de andere mama bekende: dat gebeurt mij ook.

Omdat we op de een of andere manier nou nooit emotie-eten met gezonde dingen: groenten en fruit ofzo, en ik natuurlijk wel weet dat dit niet oké is, heb ik er eens over nagedacht welke behoefte er nu eigenlijk achter dat eten zit. En wat kan ik in plaats van eten doen om aan die behoefte te voldoen?

‘k Ben er niet helemaal uit. Het heeft iets te maken met afleiding en “een goed gevoel”. Ik heb dus maar eens een lijstje gemaakt van dingen waar ik óók (misschien wel méér) een goed gevoel van krijg. En die zó afleiden dat je totaal vergeet te eten.

doen in plaats van eten - elkedagnieuw

 

 

Wat zijn dingen waar jij blij van wordt? Die je een nuttig gevoel geven? Die ervoor zorgen dat je aan het einde van de dag toch met een tevreden gevoel kunt terug kijken op je dag?

En wat konden we ook alweer leren van oudere vrouwen, lazen we in Titus 2?  Opdat zij de jonge vrouwen leren voorzichtig te zijn, haar mannen lief te hebben, haar kinderen lief te hebben; Matig te zijn, kuis te zijn, het huis te bewaren, goed te zijn, haar eigen mannen onderdanig te zijn, opdat het Woord Gods niet gelasterd worde.

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie