December: Terugblikken & Vooruitkijken (Gratis Werkboek!)

December is donker, gezellig, waardevol, druk en soms chaotisch. En naast dat alles krijg ik richting eind december ook altijd zo’n speciaal gevoel. Noem het een oudejaarsgevoel. Dankbaarheid, weemoed of verdriet misschien, over het jaar dat achter ligt, vermengt zich met een gevoel van nieuwsgierigheid en opwinding over het nieuwe jaar dat zich als een pak verse sneeuw voor je uitstrekt. Een moment van terugblikken & vooruitkijken.

Het zijn de goedertierenheden des Heeren, dat wij niet vernield zijn, dat Zijn barmhartigheden geen einde hebben; Zij zijn allen morgen nieuw, Uw trouw is groot (Klaagliederen 3: 22,23)

Afgeleid

In onze constant bliepende wereld, waar we alsmaar het gevoel krijgen dat we dingen missen als we niet online zijn, zijn we niet meer gewend om stil te zijn en na te denken. Terwijl het zo goed en belangrijk is om erover na te denken wat de Heere gegeven heeft. Vergeet geen van Zijn weldaden, zegt de dichter van Psalm 103. Tel de zegeningen maar eens die de psalmdichter zich weet te herinneren en opschrijft. Hij blikt terug, ‘bepeinst’, schrijft op en zingt erover.

Ik peins niet veel. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn er grote en kleine mensen die mijn aandacht vragen. Mijn brein is zo gewend aan continue bezig zijn, dat ik elk vrij moment opvul door een tijdschrift open te slaan of mijn telefoon te pakken. Van dat oudejaarsgevoel wil ik daarom goed gebruik maken om eens stil te staan. Te peinzen.

Ik maakte voor mezelf een werkboekje dat ik daarvoor jaarlijks in december kan gebruiken. Het kan helpen om Gods weldaden te bepeinzen, op te schrijven en ervoor te danken. Maar ook om na terugblikken, vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Waar is mijn leven mee gevuld? Hoe besteed ik de tijd die God mij geeft? Hoe kan ik het komende jaar gebruik maken en uitdelen van alles wat de Heere ons gegeven heeft? Dit werkboekje is bedoeld om ons daarbij te helpen. Terugblikken naar 2017 om onze zegeningen te tellen. Vooruitkijken naar het jaar 2018 om de wil van de Heere te zoeken voor onze tijd & aandacht, ons geld, ons huis en al die andere dingen die we gekregen hebben.

En wie zijn kruis niet draagt, en Mij navolgt, die kan Mijn discipel niet zijn. Want wie van u, willende een toren bouwen, zit niet eerst neder, en overrekent de kosten, of hij ook heeft, hetgeen tot volmaking nodig is? Opdat niet misschien, als hij het fondament gelegd heeft, en niet kan voleindigen, allen, die het zien, hem beginnen te bespotten. Zeggende: Deze mens heeft begonnen te bouwen, en heeft niet kunnen voleindigen. Luk. 14: 27-30

Wat heeft waarde?

Toen ik als verpleegkundige op een hospice werkte, hoorde ik veel verhalen. Mensen vertelden over hun leven. Hun mooie en minder mooie ervaringen. Het viel me op dat mensen aan het einde van hun leven vaak spijt hebben. Spijt van dingen die ze wel waardevol vonden, maar niet gedaan hebben. We weten niet hoe lang we leven, hoe lang we de tijd krijgen om te doen wat we waardevol vinden en wat de Heere van ons vraagt. Als ik mijn ogen sluit en probeer te denken aan mezelf aan het einde van mijn leven… Waar zou ik dan spijt van kunnen hebben? Wat zijn de dingen die ik nu moet doen, omdat ze zo waardevol zijn?

Dingen die nieuw, onbekend, moeilijk of spannend zijn, schuiven we graag voor ons uit. Maar we weten niet hoe lang ons wordt gegeven. Wat is nu echt van waarde in het leven? Ik denk niet in de eerste plaats aan wereldreizen maken, weeshuizen oprichten of parachute springen. Ik denk aan de manier waarop ik dag in dag uit mijn tijd en aandacht investeer in mijn huwelijk, ons gezin en de mensen om ons heen. Het leven met de Heere. De dingen die niet voorbij gaan. De dingen die iets nalaten als ik er niet meer ben.

Vele kleintjes

Dit boekje wil je helpen om te ontdekken welke dingen waarde hebben en hoe je die dingen kleine beetjes tijd en aandacht kan geven. Verwacht geen wonderen. Er zitten maar 24 uren in een dag, en je moet ook nog wat slapen. Maar weet dat elk klein beetje tijd en aandacht, iets uitwerkt. Alle dagen een draadje is een hemdsmouw in het jaar, zegt een oude uitdrukking. Géén tijd en aandacht, werkt niets. Maar overschat jezelf niet. Alleen als de Heere je harde werk zegent, kan er vrucht zijn (Ps. 127:1). Verwacht het biddend van Hem!

Peins je mee? Neem een avond ‘vrij’ en schrijf mee in je werkboek dat je hieronder kunt downloaden. Niet om voor onszelf ‘ons beste jaar ooit’ te maken of ‘jezelf naar succes te coachen’. Maar omdat we ons rentmeester weten over alles wat we van de Heere gekregen hebben en omdat we weten dat aan Zijn zegen alles is gelegen!

Download hier je gratis werkboek Terugblikken & Vooruitkijken 2017 I 2018
We houden niet van spam en delen mailadressen nooit met anderen.

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

8 comments

 1. Maggie says:

  Bedankt voor het werkboek, wat fijn dat je zoiets maakt en aanbiedt!
  Gisterenavond heb ik er een poos mee gezeten. Was fijn!
  De beste wensen voor jou en je gezin!

 2. Ariëtte says:

  Dank je wel voor dit mooie werkboek!
  Ik ga D.V. in de eerste week van het nieuwe jaar een paar dagen weg om tot mezelf te komen en na te denken. Daar kan ik dit boekje fijn bij gebruiken.
  Een gezegend 2018 gewenst!

 3. Margriet says:

  Tjonge….ik ben er stil en ontroerd van dat je dit nu plaatst…
  Ik voel me zó opgejaagd en down door alles wat ‘moet’, me meezuigt en opslokt…
  Heel fijn om met jouw boekje even stil te kunnen staan….!
  Dankjewel!!

  • Elke dag Nieuw says:

   Hoi Margriet,
   Wat goed om te horen dat het boekje op het juiste moment komt voor jou. Ik hoop dat je wat meer rust en overzicht mag krijgen in deze drukke tijd. De Heere Jezus zegt: Volg Mij. Zonder Hem kunnen we niets doen!
   Sterkte!

 4. Maaike says:

  Mooi! Goed idee! Ik las gisteren Ps 23, en dacht nav “waar we alsmaar het gevoel krijgen dat we dingen missen als we niet online zijn”, de Heer is mijn Herder—> ik mis dus niks!
  Fijne dagen en een heel goed 2018 gewenst met Hem.

Geef een reactie