Strijkkralen, ook super leuk voor mama :-)

Vroeger was ik niet zo weg van strijkkralen. Dan moest je zo’n kant en klaar bordje in de vorm van een zeehond of een prinses vullen met kraaltjes. Vervolgens stootte je elk werkstuk minimaal een keer om voor het gestreken was (of je moeder liet het vallen, nog erger!) en moest je het hele geestdodende klusje weer opnieuw beginnen. Tenslotte was je werkstuk dan gestreken en helemaal klaar en verdween het onder je bed, of je gaf het weg aan iemand die niet zo goed wist wat hij ermee moest. Kortom, genoeg redenen waarom strijkkralen ‘vroeger’ niet echt aan mij besteed waren. Nu met twee dochters in huis is de strijkkralenkwestie er opnieuw. Maar ik ben om! Strijkkralen zijn leuk, óók voor mama.

Nu denk jij misschien… ík hoef toch alsjeblieft niet met strijkkraaltjes te gaan zitten spelen… Tuurlijk niet. Maar áls je graag wil doen, omdat je gewoon even iets samen met je kinderen wil doen en omdat met barbies of brandweertje spelen ook niet je grote hobby is, dan is dit wél een leuke manier.

Geen gesmolten plankjes meer

Nog een bezwaar dat ik aanvankelijk tegen strijkkralen had was het gedoe met strijken. De ene keer streek je te kort waardoor het werkstukje uit elkaar viel als je het van het plankje af probeerde te halen. De andere keer streek je te lang waardoor de pinnetjes smolten en het plankje onbruikbaar werd. Niet zo lang geleden vond ik daar de oplossing voor: schilderstape! Sindsdien ligt bij onze strijkkralenvoorraad standaard een rol van dat spul, want het werkt echt perfect. Het werkt zo:

Als je werkstuk klaar is om te strijken plak je er schilderstape overheen. Zorg ervoor dat alle strijkkralen bedekt zijn en dat elk stukje tape het vorige overlapt. Druk de tape even goed aan. Als je meerdere merken strijkkralen door elkaar werkt dan zijn er vaak kraaltjes bij die iets lager zijn dan anderen. Het kan daardoor gebeuren dat deze niet meteen goed aan het tape blijven plakken. Je kunt het werkstukje nu met tape en al van het plankje halen en op je strijkplank leggen. Bedek het nu gewoon zoals je gewend bent met bakpapier.

 

Strijken

Ik zet de strijkbout niet te heet, net boven het midden. De stoomfunctie gaat uit en ik beweeg de strijkbout langzaam heen en weer over het werkstuk. Als het al van het plankje af gehaald is hoef je niet meer bang te zijn dat je te lang strijkt. Je werkstuk gaat er wel anders uit zien als je langer strijkt. Experimenteer daar een beetje mee om te kijken wat je mooi vindt.

 

 

Ik begrijp zelf ook niet helemaal waarom ik allemaal taartjes maak…

Maar kijk, deze bloemetjes doen het super leuk als onderzetter, of als schilderijtje aan de muur.

Dit is trouwens, evenals dat middelste taartje, een borduurpatroon van Cath Kidston. Voor borduren heb ik geen geduld, maar kruissteekpatronen blijken het ook prima te doen met strijkkralen!

 

Deze zijn voor je kopje thee:

 

En deze voor dat mooie boek dat maar niet uitkomt:

 

Ik heb een Pinterest pagina vol met mooie voorbeelden van leuke strijkkralen-werkstukjes. Mooi, met uitdaging, ruimte voor creativiteit en een hoog bruikbaarheidsgehalte.

 

Deze staan in elk geval op mijn verlanglijstje:

 

 

Kijk wat ik gevonden heb op Freubelweb.nl https://www.freubelweb.nl/freubel-zelf/zelf-maken-met-strijkkralen-27/

 

Caravan sleutelhanger om zo lang mogelijk in vakantiestemming te blijven ;-)

 

 

Ons jongetje moet nog uit de buurt van strijkkralen worden gehouden, maar als die van jou het ook graag doet zijn er ook leuke jongens-ideeën te vinden.

Door in plaats van roze voor stoere kleuren te kiezen krijg je al veel meer aansprekende mogelijkheden:

Hama perler bead designs by villi_ingi

 

matchbox covers!

Fotolijstjes zijn ook altijd goed:

.

VW Mini Van Hama Perler Bead Coasters Set of by BeautyAndTheBeadUK

Hoe gaaf zijn die Volkswagen busjes? Ook super leuk als kadootje voor papa.

専用ページです。

Dit lijkt me zo leuk voor een babykamer…

Perler Bead hot air balloon with clouds. By Allison Mohesky

En luchtballonnen… daar ga ik nóóit meer in, maar deze is om in te lijsten.

Coole Karten                                                                                         Mehr                                                                                         Mehr

Je kunt ook echt heel leuke kaarten maken met strijkkralen. Taartjes, vosjes, sneeuwvlokken, of deze stoere wasbeer bijvoorbeeld.

 

 

Genoeg ideeën dus! Nu nog een regenachtige woensdagmiddag…

 

 

 

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

7 comments

 1. Guanita says:

  Hoi Elise,

  Wat een leuk idee!
  Ik heb geen strijkkralen in huis maar ik trakteer mijzelf er gewoon op. Hopen dat de kinderen het ook leuk vinden!!

 2. Maaike says:

  Enig ☺️Ik heb precies hetzelfde strijkkralenproces meegemaakt wat je beschrijft. En.. ‘k Vind het nu ook zo leuk om met de kids te dien! Bedankt voor de ideeën!

 3. Tineke den Engelsman says:

  Gaaf zeg!!! Tot vandaag maakte ik van strijkkralen brandweerauto’s en beertjes voor zoonlief en dochterlief, maar ik ga de volgende keer voor mezelf aan de slag!

Geef een reactie