10 creatieve tips voor als je stille tijd niet stil is

‘Elke dag stille tijd? Ik ben al blij als ik 5 minuten in mijn eentje kan douchen!’ Die verzuchting van een jonge moeder herkende ik. Als tiener en jongvolwassene had ik alle tijd om een uurtje in de Bijbel te lezen en te bidden. Ik kon zo vroeg opstaan als ik wilde of wat langer opblijven. Weinig verplichtingen, uren in mijn eentje in de trein, een eigen bed ;-). Nu ziet het leven er toch heel anders uit. Met twee kinderen op school, eentje fulltime thuis én een ongeboren druktemaker die me de nodige energie kost, is het niet altijd vanzelfsprekend om een ongestoord moment te vinden voor stille tijd. 

Dat hoor ik van veel moeders. Misschien voel jij je er schuldig over dat het zo weinig lukt om voor jezelf de Bijbel te lezen en te bidden. Of misschien vind je wel dagelijks tijd, maar weet je niet goed wat je in die tijd moet doen.

Door mijn eigen zoektocht van de afgelopen jaren heen, praatte ik hier vaak over met andere moeders en las ik veel over Godvrezende vrouwen van vroeger en nu. Graag wil ik handvatten met je delen die mij helpen om tijd te vinden voor stille tijd, en hoe je die tijd kunt gebruiken om de Bijbel te lezen en te bidden. Daarom start volgende week de 5-daagse videocursus van Elke Dag Nieuw. Als jij je inschrijft, ontvang je 5 dagen een e-mail (waarvan 3 x met video), over stille tijd voor moeders. Doe jij ook mee?

Lees hier meer over de gratis 5-daagse videocursus ‘Stille tijd voor moeders’

 

Wat als je stille tijd niet stil is? Wat als je voortdurend ‘gestoord’ wordt terwijl je Bijbel leest of bidt, door een van je kleintjes?

In het boek Verlangen’ van Elizabeth Prentiss (één van mijn favorieten!) las ik het volgende:

God kent deze jaren van het moederschap, en Hij heeft ze Zelf zo beschikt. Hij wordt meer verheerlijkt, als wij onze kinderen dienen met een vreugdevol hart, dan door vele momenten van stille tijd met Hem’. 

Ik geloof dat dat wáár is! Hoewel we steeds mogen zoeken naar momenten van Bijbellezen en gebed (vandaar de cursus), momenten die stil of minder stil kunnen zijn, hoeven we ons niet schuldig te voelen over het ontbreken van stilte in ons leven. De Heere heeft ons Zelf moeder gemaakt. Als we met vreugde voor onze kinderen mogen zorgen, ontvangt Hij daardoor de eer. Dat is onze eerste taak.

10 creatieve manieren om Bijbellezen en gebed een plaats te geven in je volle leven als moeder

 1. Doe een schort over je hoofd. Ik gebruik het voorbeeld vaker, maar het dient zo mooi om aan te tonen waar onze prioriteit mag liggen. Susanna Wesley, moeder van 19 kinderen, geloofde zo sterk in het belang van stille tijd met God, dat ze haar kinderen leerde dat ze nooit gestoord mocht worden als ze haar schort over haar hoofd had. Daar, onder haar schort, was ze alleen met de Heere. Nu heb ik geen schort om en jij vast ook niet, maar de bedoeling is deze: maak er tijd voor. Geen tijd is eigenlijk geen excuus.
 2. Houd stille tijd samen met je kind(eren). Als je geen tijd kunt vinden zónder dat je kinderen erbij zijn, houd dan stille tijd mét hen. In de peuterleeftijd kan je hen leren zelfstandig te spelen of plaatjes te kijken. Daarna kan je kinderen met een eigen (kinder)bijbel, ‘koffie’, notitieboekje en kleurpotloden tegenover je aan tafel zetten. Of lees je Bijbelgedeelte hardop voor. Het voordeel hiervan is, dat kinderen jou stille tijd zien houden, en weten dat dit een belangrijk onderdeel van mama’s leven is.
 3. Geef Bijbelteksten een plek in je huis. Een fotolijstje op je aanrecht, een briefje aan je prikbord, een postit op je spiegel, etc. Steeds als je ergens langsloopt of bezig bent kan je de woorden lezen en erover denken. 
 4. Heb je een receptenboek? Schrijf een Bijbeltekst op elk van je recepten. Om 17 uur ’s middags kan dat precies zijn wat je vermoeide geest nodig heeft.
 5. Vóór je social media check. Denk je dat je geen tijd hebt voor stille tijd? Maak er dan een gewoonte van om eerst een paar verzen uit de Bijbel te lezen en te bidden, vóór je ’s morgens Facebook of andere social media checkt. Het spijt me het te zeggen, maar tijd voor Facebook betekent óók tijd voor Gods Woord.
 6. Zet je bezem neer. Is er een rustig moment in je dag (bijvoorbeeld tijdens een middagslaapje)? Het is zo eenvoudig om aan de verleiding toe te geven om dan eerst al die klusjes te doen die niet handig zijn met een kleintje om je heen. Maar denk eens aan Martha en Maria. Maria koos het beste deel, aan de voeten van de Heere Jezus. 
 7. Laat je Bijbel openliggen op je aanrecht. Ik heb het niet geteld, maar ik sta daar toch minstens 25 keer per dag. Lees elke keer een paar verzen lees, denk erover denkt terwijl je een doekje over het aanrecht haalt, bidt als je de rijst opzet. 
 8. Houd de Bijbel bij de hand. Het klinkt eenvoudig, maar het is zó gemakkelijk om te niksen op mijn telefoon als ik een paar minuten op adem kom op de bank, of voor jou misschien terwijl je je baby voedt. Als je daar een Bijbel hebt liggen, of een postit met een vers wat je ’s morgens al gelezen hebt, dan kan je die tijd goed gebruiken. Op je dochter wachten bij muziekles of sport? Zorg voor een Bijbel in de auto. 
 9. Multi-task. Luister naar een preek terwijl je je strijk doet. Zing mee met een cd (of YouTube met oordopjes) terwijl je rondloopt met je sopdoek. 
 10. Probeer ’s morgens als eerste en ’s avonds als laatste op je knieën te gaan in gebed, zonder afleiding, of dat nu lang kan of kort. 

 

Meer lezen over stille tijd voor moeders:

 

Wil je meer lezen over het hoe en waarom van dagelijkse stille tijd?
Wil je kennismaken met een methode die speciaal geschreven is voor de stille tijd voor moeders?
Wil je richtingwijzers krijgen om zélf de Bijbel te lezen, te ontdekken, te begrijpen en toe te passen?

Doe mee aan onze gratis 5-daagse videocursus. Hij start volgende week, maar natuurlijk kan je de cursus in je eigen tempo of op een later tijdstip volgen. Je kunt je hier aanmelden en meer informatie vinden. 

 

Foto bovenaan: Mirjam van der Wart – https://fotografiemirjam.weebly.com/

 

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

6 comments

 1. Marleen says:

  Fijn deze tips, ik vind het altijd zo lastig om het vol te houden, vaak ben je een paar dagen actief en dan komt de klad erin..
  Heb me aangemeld voor de cursus. Ben benieuwd!

Geef een reactie