Opruimen: wat doen we met die spullen? (1)

 Ken je Konmari? De Japanse opruimmethode die helemaal “in” is op het moment? Ik ben het boek aan het lezen en probeer al een tijdje op haar manier ons huis op orde te ruimen. Dat het niet helemaal volgens plan verloopt heeft er vast mee te maken dat wij kinderen hebben, en Marie Kondo, de schrijfster en bedenker van het concept, niet.

Toch is dat niet de enige reden. Hoewel ik later meer zal schrijven over Konmari, ga ik vast een ding verklappen dat het hele boek doorgalmt: weggooien, weggooien, weggooien. Nu snap ik ook wel dat weggooien een handige manier is om minder spullen in je huis te krijgen en dus minder rommel, maar het is niet mijn manier. Bonnetjes, prullen van Mac Donalds, overjarige kastanjes en boventallige knutselwerkjes, oké, die belanden met of zonder overleg bij ons ook in de afvalbak. Maar kleding, woonaccessoires en boeken? Ik ben door het boek wel overtuigd geraakt dat ook wij van alles te veel hebben. Maar ik kan niet mee in Marie-haar-theorie dat de enige oplossing weggooien is. Niet zo duurzaam lijkt me, bovendien kapitaalvernietiging en echt, er zijn mensen die deze spullen wel graag willen hebben of zelfs nodig hebben. In plaats van weggooien heb je dan de opties weggeven of verkopen. Vandaag een aantal manieren waarop ik spullen weg geef.

Opruimen-wat-doen-we-met-die-spullen

Spullen weggeven aan familie en vrienden?  Ik ben het met Marie Kondo eens dat je daar voorzichtig mee moet zijn. Ik kan zelf niet zo goed nee zeggen en krijg daarom nog wel eens wat toegeschoven. Soms dingen waar ik heel blij mee ben, maar ook vaak dingen die achter in de kast belanden en niet gebruikt worden. Een goede vraag om daarbij te stellen is: “zou je dit zelf ook kopen als je het in de winkel zag?” Zo niet, dan wil je het gratis ook niet hebben. Je hebt het dan niet nodig of je vindt het niet mooi.

Spullen weggeven aan een kringloopwinkel of rommelmarkt? Altijd een goed idee. Mensen kunnen zelf beslissen of ze het willen hebben ja of nee, je maakt mensen blij voor weinig geld. Vaak is de opbrengst voor een goed doel. Bovendien is het geen werk voor jezelf. Je levert je spullen af en je bent klaar.

Kleding weggeven aan het goede doel? Doe ik vaak voor bijvoorbeeld Dorcas, de kledingbank, en recent voor de Welkom Winkel van het rode kruis (voor de vluchtelingen). Fijn en makkelijk.

Volgende week schrijf over het verkopen van spullen die je over hebt. Heb jij nog een goed idee? Aan wie geef jij wel eens spullen weg?

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

2 comments

  1. Gertine says:

    Weggeven via de weggeefhoek op facebook. Alleen de mensen die je spullen willen hebben reageren ook daadwerkelijk. En het is leuk om te zien waar het heen gaat, wie er blij mee is en dát er iemand heel blij mee is 🙂

Geef een reactie