Ik zal Uw bevelen overdenken (stille tijd deel 2)

Stille tijd is iets waar veel jonge moeders niet direct een overvloed aan hebben. Een gezin met jonge kinderen is vaak rumoerig, vol leven, de hele dag door. En dat is een zegen! Vorige week schreef ik over manieren om het Woord van God te openen in de drukte van een gezin. Iets anders dat je kan helpen om het Woord van de Heere de dag door bij je te dragen en te laten indalen in je hart, is door erover te mediteren. Welkom bij deel 2 in de serie ‘Stille tijd voor moeders’.

Mediteren? De associatie die je daarmee hebt is misschien iets Boeddhistisch, of van mensen die in lotushouding aan yoga doen. Of misschien denk je aan een predikant die een meditatie schrijft voor een kerkblad. Het woord ‘mediteren’ is geen werkwoord dat we zelf veel gebruiken. En ik denk dat we ook niet goed meer weten wat het is, of hoe het moet. In het Engels kom je het woord ‘meditate’ bijvoorbeeld tegen in Psalm 119:15, Ik zal Uw bevelen overdenken, en op Uw paden letten. David neemt zich voor om Gods bevelen te overdenken, hij belooft dat zelfs aan de Heere. Hij vind het belangrijk om Gods Woord niet alleen te lezen, en ernaar te leven, maar ook om het Woord te overdenken. Dat is mediteren: het overdenken van Gods Woord, en daarover spreken met jezelf. Hetzelfde woord vind je terug in Psalm 143:5, Ik gedenk aan de dagen van ouds; ik overleg al Uw daden; ik spreek bij mijzelven van de werken Uwer handen. Mediteren is spreken met je eigen ziel over het Woord en de daden van de Heere.

Een voorbeeld

Een voorbeeld van het mediteren van David? Dat vinden we in Psalm 103:

Loof den HEERE, mijn ziel, en al wat binnen in mij is, Zijn heiligen Naam.
Loof den HEERE, mijn ziel, en vergeet geen van Zijn weldaden;
Die al uw ongerechtigheid vergeeft, die al uw krankheden geneest;
Die uw leven verlost van het verderf, die u kroont met goedertierenheid en barmhartigheden;
Die uw mond verzadigt met het goede, uw jeugd vernieuwt als eens arends. 
(en verder)

David spreekt tot zijn eigen ziel en herinnert zich eraan Wie de Heere is. Dat is wat mediteren is. Het wekt de ziel op om God te loven, om wat Hij heeft gedaan. Het werkt een verlangen naar Hem.

Ik ben er niet goed in. Als ik begin om ergens over na te denken, dan vliegen mijn gedachten alle kanten op. Ik denk dat wij, mensen van deze tijd, niet meer goed kunnen mediteren, omdat we gewend zijn aan continue afleiding, en onze hersens niet meer gewend zijn om gestructureerd na te denken zonder interrupties. En dat is jammer.

Hoe doe je dat?

Wat kan helpen, is om pen en papier te gebruiken als je mediteert over een Bijbelvers. Je zou zo te werk kunnen gaan:

 • Lees het Bijbelgedeelte op de manier zoals je gewend bent. Probeer het te begrijpen en de lessen eruit toe te passen.
 • Welk vers spreekt je bijzonder aan? Schrijf het uit op een los briefje.
 • Schrijf het vers eronder op in je eigen woorden, alsof je het uitlegt aan een kind.
 • Wat valt je op?
 • Wat vraag je je af?
 • Aan welke andere tekst doet je dit denken?
 • Wat zegt dit over de God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest?
 • Wat zegt het vers over mij?
 • Wat is in deze tekst een les voor mij?
 • Maak korte notities op het briefje. Breng dit vers in gebed.
 • Leg het briefje op een zichtbare plaats en kijk er gedurende de dag naar, bid erover. Breng het in elk geval in gebed aan het einde van de dag. Belijd de Heere je zonden naar aanleiding van dit vers.

Gods Woord vraagt onze inspanning

Ik las een citaat dat duidelijk maakt dat mediterend Bijbellezen inspannning vraagt:

Het is een bekende uitdrukking: graven in het Woord. Toch ben ik bang dat veel Bijbellezen aan de oppervlakte blijft. (…) Maarten Luther noemde Bijbel lezen het ‘zweten van de ziel’. Bezig zijn met Gods Woord is een onderzoekend werk, een zwaar werk. Dat mag best inspanning kosten. Omgaan met het Woord is een gewichtig werk. God spreekt tot ons. Tijd en eeuwigheid, ziel en zaligheid, hangen ervan af. Ik las van een theoloog die in zijn studeerkamer nooit pantoffels droeg, maar werklaarzen. Zo herinnerde hij zichzelf eraan dat het onderzoeken van Gods Woord een zwaar en groot werk is. 

Ds. W. Harinck, Niet zomaar een boodschap

 

Videocursus

Doe je mee aan de gratis 5-daagse videocursus ‘Stille tijd voor moeders’, die morgen D.V. 3 juli begint? Meld je nu aan!

 

 

 

 

 

Foto: Mirjam van der Wart – https://fotografiemirjam.weebly.com/

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
9Tweet about this on Twitter
Twitter

2 comments

 1. Marjet says:

  Hoi Elise!

  Bedankt voor je videocursus, echt fantastisch dat je zoiets moois en waardevols hebt gemaakt! Ik heb alles even vluchtig bekeken, maar ik krijg nu zes weken vakantie en ik ga er zo snel mogelijk mee aan de slag!

  Groetjes van Marjet.

 2. Erika says:

  Wat een mooie weblog heb jij! Voor mij werkt het goed om te biblejournalen, zoals dat zo mooi heet. Op een creatieve manier over een tekst nadenken en verwerken. Heerlijke stille tijd is dat. Verder heb ik ook stille tijd als ik wandel buiten, als ik een half uur in de auto zit naar mijn werk.

Geef een reactie