Zo rust mama ook uit in de zomervakantie!

Zomervakantie, het is voor veel moeders die ik ken een tijd van gemengde gevoelens. Want natúúrlijk vinden we het fijn om 6 weken niet naar school te hoeven. Om te zien hoe de kinderen genieten van hun vrije tijd. En om samen leuke dingen te doen of op vakantie te gaan. Maar… waar blijft mama’s rust? Met de kinderen elk moment van de dag om je heen is de structuur in je huis en in je leven even ver te zoeken. Dus hoe zorg je ervoor dat de zomervakantie ook een fijne tijd is voor mama? En dat jij ook aan uitrusten toekomt?

Loslaten

Je huis is deze 6 weken even niet zo netjes als anders. Want heb je ’s morgens de woonkamer lekker opgeruimd en schoon, dan is daar na het middageten al weinig meer van te merken. Erg? Niet als je probeert je lat wat lager te leggen en jezelf wat minder hoge doelen te stellen. Loslaten is dus ons leerpunt deze 6 weken! Want doe ik dat niet, dan ben ik een zeurende moppermoeder. En dat is nu net niet wat ik graag wil.

De kalender

Wat bij ons erg helpt, is als de kinderen weten waar ze aan toe zijn (en ik ook). Vaak zitten al mijn plannen wel in mijn hoofd, maar moeten de kinderen maar afwachten. Wij hebben deze vakantie daarom een kalender op het prikbord waar we alles opgezet hebben wat we al weten: verjaardagen, uitjes, afspraken, kerk, en elke week een poetsdag. Onze 5-jarige maakte er tekeningetjes bij, zodat ook zij kan zien wat er op de planning staat. Soms staat er een dag helemaal niets op de planning, en dan pakken de meiden spontaan hun knutselspullen en verdwijnen daarna voor een paar uur naar buiten. Aan het begin van de vakantie hebben de meiden allebei een lijstje gemaakt van dingen die ze graag wilden doen. Dat varieerde van: ‘slapen in het speelhuisje’ en ‘picknicken’ tot ‘naar het Rijksmuseum’ en ‘ponyrijden’. De meeste van deze wensen konden we meteen op de kalender invullen. Ik moest ook wel even grinniken om de toevoeging van onze oudste die er ook bij schreef wat ze niét wilde doen in de vakantie: ‘om 7 uur naar bed’ en ‘binnen eten’. Prima hoor :-).

De gezamenlijke poetsdag

Op de poetsdag maken de kinderen en ik een grote lijst met alles wat moet gebeuren en verdelen we de taken. Alles wat klaar is mag natuurlijk worden doorgestreept. We beloven onszelf iets leuks of lekkers voor als we klaar zijn. Afgelopen week was dat een ijsje eten in de stad. Deze week gaan we denk ik naar een speeltuin (waar je ook met water kan spelen… natuurlijk). Op die poetsdag wordt het huis van boven tot beneden weer leefbaar gemaakt en pakken we 1 extra klusje aan. De rest van de week hebben de kinderen ook elke ochtend een eigen taakje, terwijl ik meehelp, zorg dat de was gedaan wordt en dat er eten op tafel komt. Dan hebben we de rest van de dag allemaal min of meer vakantie!

Vrije avonden

Hoewel de meeste ‘verplichtingen’ toch niet doorgaan in de zomervakantie, merk ik ook dat ik helemaal geen zin heb om ’s avonds weg te gaan. Want dat is nu juist zo’n lekker momentje om te gaan zitten met een boek. Deze zomervakantie wordt er ’s avonds (bijna) niet gewerkt of huishouden gedaan, maar genieten we in de tuin met een boek van de lange avonden, die zo heerlijk afkoelen. Overigens heb ik, nu ik inmiddels 33 weken zwanger ben, ook niet heel veel andere keus, want na het avondeten ben ik écht moe. Het blijft wel een uitdaging om op zo’n fijne vrije avond buiten niet al te laat naar bed te gaan…

Lezen

Op die vrije avonden, maar ook gerust af en toe overdag, probeer ik in de vakantie veel te lezen. Dat is voor mij echt uitrusten en ontspannen. Het geeft me zóveel voldoening om een mooi boek te lezen of er nog heerlijk over na te denken nadat het uit is. En dus gaat mijn boek mee naar de speeltuin, en probeer ik elke middag minstens een half uur te lezen op de bank. En nee, daar heb ik geen moeite mee :-). Zien wat ik de afgelopen tijd gelezen heb en wat er nu op mijn stapel ligt? Vorige week schreef ik een leeslijst-update.

Doelen evalueren

Voor mij is de zomervakantie ook een moment om mijn lijstje met doelen voor het hele jaar er weer bij te pakken en te evalueren: hoe staat het ermee? Wat heeft aandacht gekregen en wat niet? Welke plantjes in mijn tuin groeien goed, en welke zijn (nog) niet eens opgekomen? Bij mij is er door mijn zwangerschap heel veel anders gegaan dan ik bij het maken van mijn doelen had gedacht. Erg? Nee hoor. Nu ik er weer eens naar kijk zie ik veel kleine dingen waar ik nog wél graag aandacht aan wil en kan geven. En andere dingen komen later, of niet. Dat is ook goed. Misschien is het overigens geen activiteit waar ik echt van uitrust, maar het geeft me altijd wél weer inspiratie, zin en nieuwe energie. Heerlijk!

Stille tijd

Eén van de lastigste dingen om tijd voor te maken in de zomervakantie, maar wat ik wél graag wil, is mijn dagelijkse stille tijd. Als je niet hoeft op te schieten voor werk en school is het zo heerlijk om ’s morgens nog even te blijven liggen. En de verdere dag verloopt soms gewoon te onrustig om er nog een goed moment voor te vinden. De afgelopen week was dat voor mij wel weer een zoektocht. Onze jongste sliep erg onrustig waardoor we veel gebroken nachten hadden. Dan bedenk ik dat slapen ook een belangrijke bezigheid is, om overdag voor de kinderen te kunnen zorgen. Ik probeer daarom in de vakantie bewust mogelijkheden te benutten om de hele dag door het Woord van God te zien, te lezen en erover te denken. Stille tijd moet geen verplichting zijn, waarover je je schuldig voelt als het niet lukt. Maar het mag wel het verlangen van mijn hart zijn om de Bijbel te lezen en te bidden en daar, ook in de vakantie, tijd voor te zoeken en vrij te maken. Bijvoorbeeld met Moeskruid – Stille tijdgids voor moeders, kan je gemakkelijk korte stukjes Bijbelstudie doen, en de volgende keer weer verder gaan waar je was gebleven. Extra helpend in de zomervakantie!

Geniet van hoe het gaat

Ik denk dat het een bekend probleem is van ons, moeders, dat we een voorstelling hebben van hoe een dag of een week eruit moet zien. Als dat anders loopt, dan kan het ons stress opleveren. Ik had toch bedacht dat ik vandaag de babykamer wilde klaarmaken met de kinderen? Maar ze willen alleen maar buitenspelen! Ook ik moet weer leren om te genieten van hoe het gaat. Want hoe fijn is het dat onze kinderen zo graag buiten zijn. En dat ze deze zomer nog geen dag hebben hoeven binnenblijven vanwege minder mooi weer? Welk type vakantiemoeder ben jij? Daar schreef ik vorig jaar over in de zomervakantie. Lees er hier meer over. 

Omdat ik ook vakantie heb, zal het de komende weken wat rustiger zijn hier op Elke Dag Nieuw! En omdat wij eind augustus / begin september ons kleintje verwachten kan ik ook nog niet zeggen wanneer ik weer ‘terug’ ben.

Ik wens je een hele fijne vakantie toe, en hoop dat ook jij als mama wat rust kunt vinden!

 

 

 

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
14Tweet about this on Twitter
Twitter

2 comments

 1. Yvonne says:

  Bedankt voor dit bemoedigende stukje! Vooral wat je beschrijft over dat de dag anders verloopt is voor mij herkenbaar. Goed om dit te lezen zodat ik mij hier bewust van ben. Want hoe érg is het nu eenmaal?
  Wat ik ook lastig vind is dat het in mijn hoofd een perfect plaatje is met lieve gehoorzame kinderen en volop gezellige activiteiten.
  Tja…

  Ik wens je een fijne zomer toe. En een fijn laatste trimester van je zwangerschap!
  Ik hoop zeker dat je tijd vrij kunt blijven maken om ons te bemoedigen.
  Hartelijke groet Yvonne
  Je boek ligt trouwens klaar om gelezen te worden deze vakantie : )

  • Elke dag Nieuw says:

   Ha Yvonne,
   Dankjewel voor je bericht en je bemoedigende woorden!
   Ik herken je moeite en dat je jezelf zo in de weg kunt zitten met het ‘plaatje’ zoals het zou moeten gaan…
   Ik hoop dat je een fijne zomervakantie hebt met je gezin.
   Groetjes, Elise

Geef een reactie