Meer boeken lezen dit jaar? De Elke Dag Nieuw Leeslijst 2018!

Na het artikel met versgelezen boeken kreeg ik veel reacties van moeders die meer zouden willen lezen. Want lezen is goed! Lezen is ontspannend, leerzaam en fijn. Het verbreedt je horizon, verdiept je kennis of ontsteekt een vlammetje vanbinnen. Daarom is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer te bloggen over boeken. Ter motivatie en inspiratie is hier de Elke Dag Nieuw Leeslijst met boeken over allerlei onderwerpen. Er zijn 3 varianten: de Stapel (13 boeken), de Plank (26 boeken) en de Kast (52 boeken). Doe je mee? Welke uitdaging ga jij aan dit jaar?

Wat zie je van de Leeslijst op Elke Dag Nieuw?

Ik ben niet zo’n moeder die eerst haar huis volledig op orde moet hebben voor ze kan lezen (en dus bijna nooit leest… want wanneer was mijn huis voor het laatst op orde??) Ik heb graag enige orde om me heen, maar stof in de vensterbank deert me allerminst als ik een mooi boek heb. Maar ik gebruik mijn tijd ook heel vaak minder zinvol. Daarom stel ik mezelf tot doel om in elk geval ‘de Plank’ helemaal af te krijgen het komend jaar, en zover mogelijk te komen in ‘de Kast’. Ik zeg het voorzichtig, want ik ben bang dat 52 boeken wat veel gevraagd is. Maar wie weet! Ik neem je het komende jaar mee op mijn ‘leesreis’. Je kunt hier dus vaker boekrecensies en mijn leesvoortgang verwachten.

Ik vind het heel leuk als je mij laat weten of je meedoet met een leeslijst en hoe dat gaat (via een reactie onderaan of in een mailtje). Je zult hier minimaal twee keer een artikel lezen met boekervaringen van bloglezers het komend jaar. Wil je daar aan meedoen? Laat het me weten! Het lijkt me mooi om onderling boekentips en leeservaringen uit te wisselen en elkaar te ‘helpen’ met lezen.

Download hier de Elke Dag Nieuw leeslijst ‘de Stapel’: 13 boeken (1 boek per 4 weken)

Download hier de Elke Dag Nieuw leeslijst ‘de Plank’: 26 boeken (1 boek per 2 weken)

Download hier de Elke Dag Nieuw leeslijst ‘de Kast’: 52 boeken (1 boek per week)

 

Hoe werkt de Leeslijst?

 • De lijst is bedoeld om ongeveer van boven naar beneden gelezen te worden. Bij de grotere lijsten (de Plank en de Kast) zie je dat sommige soorten boeken meerdere keren op de lijst staan. Maar laat je niet te veel beïnvloeden door volgordes. Kom je een mooi boek tegen dan ga je dat natuurlijk lekker lezen;
 • Het helpt als je de lijst met iemand samen gebruikt. Bijvoorbeeld met je man of met een vriendin. Je kunt foto’s of tips van wat je leest naar elkaar doorsturen of tijdens de koffie uitwisselen;
 • Ook leuk: kies de grootste lijst en lees allebei de helft;
 • Bij de christelijke boekhandel kun je het gratis Lees & Luistermagazine meenemen. Als ik daar boeken in zie die ik het lezen waard vind kan ik ze kopen of bij de bibliotheek reserveren;
 • Mijn mooiste boeken vind je (ter inspiratie voor jou) op mijn Boekenlijst. Hieronder zie je de boeken die ik van plan ben om te gaan lezen met de Leeslijst.
 • Leg ergens een notitieboekje met een pen bij de hand om de mooiste citaten op te schrijven. Of maak er foto’s van die je bewaart in een speciaal mapje op je telefoon, of in bijvoorbeeld Evernote.

Geniet ervan! Lezen is geen weggegooide tijd en je hoeft je er niet schuldig over te voelen :-). Je leert ervan en je rust ervan uit. En dat zijn twee hele belangrijke dingen voor moeders!

Wat ik ga lezen en meer boekentips bij de eerste 13 boeken

Natuurlijk geef ik je graag boekentips voor de boeken op de leeslijst. Voor iets meer informatie over de boeken die ik noem kan je terecht op de Boekenlijst.

 

Tenslotte een citaat dat ik je bij dit alles niet wil onthouden en waar ik het helemaal mee eens ben:

Bezoek veel goede boeken, maar woon in de Bijbel

Charles H. Spurgeon

 

 

Heb je aanvullingen? Tips? Voor welke Leeslijst ga jij? Laat het hier onder horen!

 

Het schilderij van de lezende vrouw is van Jacquelyn Bischak

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

16 comments

 1. Jacomien says:

  Ha Elise,

  Wat een leuk idee, zo’n boekenplan!
  Ik ga voor de boekenplank, eens kijken hoe ver ik komBen nu bezig met een boek van jouw tips: ‘Zij zochten een stad’. Mooi boek!

  Hartelijke groet,
  Jacomien

 2. Amanda says:

  Ik ga voor een combinatie van de plank en stapel, dat wil zeggen iets meer dan de plank, maar minder dan de stapel. Zo snel lees ik helaas niet dus dat wordt voor mij net iets teveel. Ik ben nu nog steeds bezig met de biografie van James Fraser, maar ik geniet en leer er veel van en daar gaat het uiteindelijk om!
  Groetjes Amanda

  • Elke dag Nieuw says:

   Hoi Amanda, leuk dat je meedoet. Lees je ‘als het regent in de bergen’? Een heel mooi boek waaruit zo duidelijk de kracht van het gebed blijkt. Ben benieuwd naar wat je verder lezen gaat!

   • Amanda says:

    Ja ik lees inderdaad ‘Als het regent in de bergen’, prachtig boek. Hierna hoop ik te beginnen aan ‘Het streven naar een Godvrezend nageslacht’ van Denny Kenaston. Dat boek heb ik hier nog te liggen en heeft mijn man zojuist uitgelezen.

 3. Miriam says:

  Wat een leuke uitdaging! Ik ga voor De Plank! Ik lees graag, maar verlies me er te veel in… Deze lijst met allemaal verschillende categorieën geeft me wat meer structuur. Onze kerkbibliotheek is pas volgende week weer open en heeft natuurlijk niet alles, maar thuis hebben we ook nog genoeg. Ik ben enthousiast begonnen in Weldadigheden van een Verbonds-God van John Warburton. (autobiografie) Boeken die er al lang staan, maar waar ik niet aan toe kwam: Een kostbaar kleinood van Jeremiah Burroughs (meer dan 100 jaar oud) en U kunt meer dan u denkt van H. Moolenburgh sr. (meer dan 300 pagina’s) Nu nog op zoek naar de Rode Papaver die ik graag als tweede wil lezen! (roman) Heel erg bedankt voor deze motiverende post! 😉

  • Elke dag Nieuw says:

   Leuk Miriam! Jij kan voorlopig vooruit zeg… Leesze 🙂
   Ik ben benieuwd naar je mening over Rode Papaver. Ik vond het mooi met een maar…
   Groetjes!

 4. Ariëtte says:

  Wat leuk, Elise, deze boekenlijsten!
  Vorig jaar was het mijn voornemen om meer te gaan lezen. Dat is gelukt; ik las in 2017 19 boeken (en dat vond ik een behoorlijke prestatie van mezelf :-). Dit jaar wil ik daar zeker weer mee doorgaan omdat ik die leesmomentjes echt ge-nie-ten vind.
  Ik wil daarom gaan voor de Plank (7 boeken meer dan in 2017 moet lukken).
  Het eerste boek dat ik dit jaar heb gelezen is ‘Oeroeg’ van Hella Haasse. Een prachtig geschreven verhaal dat echt binnenkomt.
  Ik zie uit naar nieuwe blogs over lezen!

  • Elke dag Nieuw says:

   Hoi Ariëtte,
   Zet ‘m op :-). Ik ben benieuwd naar wat je allemaal gaat lezen. De laatste keer dat ik iets van Hella Haasse las was op de middelbare school, dus ik vind dat niet zo’n gek idee.
   Dank!

 5. Jessica says:

  Ik ben net bezig in ‘ik zocht allah maar vond Jezus’ nadat mijn man erg enthousiast was over dit boek.
  Ik ben bang dat 13 boeken in een jaar mij al te veel zijn zou het graag willen maar ik verlies me er helemaal in ten koste van………

  • Elke dag Nieuw says:

   Tja, lastig he, maat houden als je leest. Mijn ervaring is wel dat als je meer leest, je daar minder last van krijgt. En ik heb er meer last van bij romans, dan bij bijvoorbeeld een biografie. Maar dat kan bij iedereen natuurlijk anders zijn. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

 6. Marjolein says:

  Ha Elise,

  wat een inspirerende post weer!
  Vorig jaar stelde ik mezelf een leesdoel (20 boeken lezen in een jaar), maar ik durfde aan het eind van het jaar de stand niet op te maken, zo erg had ik gefaald…
  Maar deze lijst met verschillende categorieën vind ik wel een heel leuke nieuwe uitdaging! En ik kan er zo een aantal invullen met het stuk lijst wat ik vorig jaar overhad 🙂 Optimistisch als ik ben ga ik voor de Plank (en als het uiteindelijk de stapel wordt ben ik ook tevreden).

  Groet, Marjolein

Geef een reactie