Koester je huwelijk!

Vandaag is het Valentijnsdag en het idee is dat je dan extra lief bent voor je liefste. We creëren graag sfeer en rituelen op speciale dagen. Maar een huwelijk is niet maakbaar en al helemaal niet in één dag per jaar. Misschien kan jij er over meepraten dat er veel mis kan zijn in een relatie. Lees mee en daag jezelf uit. Koester je huwelijk en laat het vanaf vandaag elke dag ‘Valentijn’ zijn!

Ik heb gemerkt dat er veel mensen in huwelijken leven waar wel echte liefde is maar waar die liefde te weinig gevoeld en gezien wordt. Hoe komt dat toch? Waarom trouwen we met de liefde van ons leven om daarna steeds meer met elkaar samen te gaan leven als willekeurige huisgenoten? Je maakt geen ruzie, je geniet samen van gezinstijd met de kinderen, hij zet de kliko’s aan de weg en jij zorgt voor schoon ondergoed in de kast… En dan bekruipt je het gevoel: is dit het dan? Gaan we, als de Heere het geeft, zo samen oud worden? Is dit de bedoeling van die door God gegeven instelling, die tekening van Christus en Zijn gemeente?

Strijd

Het kan ook zijn dat je moeite ervaart in je huwelijk. Jullie zitten niet op een lijn als het gaat om de opvoeding van jullie kinderen. Je kunt elkaar niet vertrouwen. Je leeft als vreemdelingen in hetzelfde huis. Je voelt pijn en verdriet als je denkt aan ‘vroeger’ en je ziet niet in hoe het ooit nog goed moet komen tussen jullie.

Lieve moeder, je bent niet alleen! Als je om je heen kijkt lijkt het misschien of iedereen een perfect huwelijk heeft behalve jij. Weet dat niets minder waar is. Alle huwelijken kennen hoogte- en dieptepunten. Veel echtparen hebben een periode in hun huwelijk waarin ze elkaar dreigen kwijt te raken. Het kan heel, heel moeilijk zijn. Maar er is genezing mogelijk! God is een God van wonderen. Hij is machtig meer dan overvloedig te doen boven wat wij bidden of denken (Efeze 3:20). Al ziet het er hopeloos uit, wanhoop niet! Houd sterk aan in het gebed (Kolossenzen 4:2). De duivel heeft het erop voorzien om huwelijken kapot te maken omdat hij daarmee afbreuk denkt te doen aan de band tussen Christus en Zijn kerk. Er is een grotere strijd gaande dan die tussen jou en je man. Maar weet dat Jezus is opgestaan en dat Hij heeft overwonnen. Daarom is er hoop op vrede in je hart én in je huis.

Na verliefdheid… kwamen kinderen

Een huwelijk is niet maakbaar en al helemaal niet in één dag per jaar. We nemen onszelf met onze zonden en tekortkomingen mee. Een perfect huwelijk is daarom altijd een illusie. Aan een huwelijk moet hard gewerkt worden. Dat wist je misschien in theorie wel, maar eenmaal een tijdje getrouwd, als je verliefdheid verdwijnt komt de praktijk én kwamen er kinderen. De eerste vier jaar kom je als mama in een kleiner wereldje van luiers, (nacht)voedingen, valpartijtjes, peuterpuberteit en een eindeloze zoektocht naar jezelf: je geduld, je energie en je liefde. Daarna gaat je leven het ritme van schooltijden volgen en zijn je gedachten vervuld met nieuwe zorgen: “kan ze meekomen in de klas”, “waar komt dat teruggetrokken gedrag vandaan?” Als moeder ben je altijd beschikbaar en altijd aan het werk. Je houdt van je kids en je doet het graag. Maar werken aan je huwelijk? Waar moet je de tijd en energie vandaan halen? En waar moet je eigenlijk beginnen?

Koester je huwelijk

Het is tijd om je huwelijk weer te gaan koesteren. Koesteren betekent verwarmen, vertroetelen, verzorgen. Het is wat je doet met een pasgeboren kindje in de kraamweek.

 • Je let op hem. Heeft hij het niet te koud? Drinkt hij goed? Groeit hij al? Wordt hij niet een beetje geel?
 • Je geniet van hem. Kijk eens naar die kleine vingertjes! Zie je op wie hij lijkt? Echt de mooiste baby die je ooit gezien hebt.
 • Je maakt wil hem leren kennen en maakt contact. Je houdt hem vast, je aait hem en je praat tegen hem.

Koester je huwelijk, zoals je een pasgeboren kindje koestert. Let op je huwelijk. Hoe gaat het tussen ons? Hoe voelt mijn man zich echt? Waar kan ik hem bij helpen? Geniet van je huwelijk. Doe leuke dingen met elkaar, maak tijd voor jullie samen, zonder kinderen. Benoem zijn sterke kanten, vertel hem waarvoor je hem dankbaar bent. Zoek steeds contact. Praat met je man over je diepste verdriet, je grootste blijdschap, je stille hoop, waar niemand anders van weet. Laat je man merken dat je van hem houdt door het te zeggen en te laten zien op allerlei manieren. Raak elkaar aan. Een gebaar zegt soms meer dan 100 woorden.

Boekje

Hoewel je een huwelijk vooral in de praktijk leert te leven hebben adviezen van anderen ons heel veel geleerd. Mijn man en ik hebben de lessen opgeschreven die we in de afgelopen jaren door schade en schande heen leerden. Het werd een boekje met 15 tips om tussen luiers, was en laatste waarschuwingen de liefde te behouden (of terug te vinden!). Ik heb het geschreven voor jou, de vrouw. Misschien denk je bij het lezen: ‘waar blijft mijn man in dit verhaal? Ik ben toch niet de enige die moet werken aan ons huwelijk?’ Dat klopt. Er zijn twee redenen dat ik vooral voor jou schrijf. Jij bent waarschijnlijk degene die dit boekje gaat downloaden en lezen. Jou ken ik een klein beetje. Als je het daarna bij je man onder zijn neus drukt met de opmerking dat hij er ook veel van kan leren is de kans aanwezig dat dat niet in goede aarde valt. De andere reden is deze: als je zelf begint met je huwelijk te koesteren zal je man dat vanzelf  ook gaan doen. Een zacht antwoord keert de grimmigheid af; maar een smartend woord doet den toorn oprijzen (Spreuken 15:1). En zo wat de mens zaait, dat zal hij ook maaien (Galaten 6:7). Ik geloof dat het zo gaat. Zaai liefde, vriendelijkheid, aandacht. Bid voor je man. De Heere kan zijn hart er voor klaarmaken om terug te gaan geven. Je huwelijk kan dan zoveel mooier zijn! Kom je er samen niet uit? Is er pijn waar je niet bij komt? Is er geen vertrouwen in elkaar? Zoek professionele hulp. Stap over je angst heen. Het is de beste investering die je ooit zal kunnen doen.

Foto: Goudsmid Henriët Pater

Download hier het e-boekje Koester je Huwelijk – 15 tips om tussen luiers, was en laatste waarschuwingen de liefde te behouden

 

Opdrachten voor een Adventkalender
Wij houden niet van spam en delen je gegevens niet met anderen.

 

 

 

 

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

5 comments

 1. CvH says:

  Hoi, ik ken je niet maar geniet enorm van je blog. Wat een wijsheid, inspiratie etc. Zelf is mijn geloof in veranderbaarheid soms zo klein (ik krijg het toch niet onder controle om te veel te snoepen of snauwen bijvoorbeeld) maar jij lijkt onvermoeibaar nieuwe idealen te benoemen. Dank daarvoor.

  • Elke dag Nieuw says:

   Dank voor je berichtje! De idealen zijn er wel maar de uitvoering is hier ook verre van perfect kan ik je vertellen. Dus niet ontmoedigd raken maar moedig doorgaan :-).

Geef een reactie