Stroopwafeltaart!

 

Ons kleintje werd 1 jaar vorige week! Als het waar is dat ouders in het eerste jaar van hun baby 44 dagen slaap missen… Dan zal dat voor mij meer richting de 88 gaan waarschijnlijk ;-). Ondanks al die extra wakkere uren is het afgelopen jaar voorbij gevlogen. Van pasgeboren hulpeloze baby is onze Kaleb, terwijl we twee keer met onze ogen knipperden, uitgegroeid tot een eigenwijze dreumes.

Natuurlijk vraagt een verjaardag om taart! En omdat Kaleb niét van brood houdt, maar alles lekker vindt als het taart heet, mochten we dit jaar voor één keer zelf kiezen!

We kregen drie keer visite en we maakten twee keer taart. De eerste keer vergat ik een foto te maken. Maar die komt absoluut nog wel een keer online, want banoffee taart is héél lekker!

De tweede keer maakte manlief de taart en hij koos er een die een oud-huisgenoot van hem laatst maakte toen we bij elkaar waren. Stroopwafeltaart! Vanaf het moment dat Kaleb hem in het oog kreeg was hij niet meer te houden en eenmaal geproefd werd hij onmiddellijk goedgekeurd. En ook wij konden een tweede stukje niet weerstaan!

 

 

Je hebt nodig:

Voor de karamelstroop:

  • 45 g suiker
  • 90 ml slagroom
  • 2 el water

Zo maak je de taart:

  1. Begin met het maken van de karamelstroop. Doe de suiker met 2 eetlepels water in een steelpan. Zet op een laag vuur zonder roeren, tot de suiker begint te kleuren. De stroop brandt snel aan, dus roer nu goed door met een garde. Voeg de slagroom (ongeklopt) in delen toe tot er een egale stroop ontstaat. Laat nu afkoelen terwijl je de stroop af en toe doorroert.
  2. Maak nu de banketbakkersroom. Splits de eieren. Klop de bloem met de eidooiers en een klein scheutje melk in een grote kom. De eiwitten worden niet gebruikt. Breng in een steelpan de rest van de melk aan de kook. Schenk al roerend beetje bij beetje bij het eimengsel. Giet het mengsel in de steelpan en breng al roerend aan de kook. Laat 3 min. op laag vuur doorkoken. Voeg de suiker toe en roer tot deze is opgelost. Giet het mengsel (banketbakkersroom) in een lage schaal en laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.
  3. Vet ondertussen de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Snijd ¼ van de onderkant van de ministroopwafels en houd apart. Zet de ministroopwafels met de snijkant naar onderen rechtop tegen de rand van de springvorm. Snijd de stroopwafels grof. Verkruimel in de keukenmachine de overgebleven stukjes ministroopwafel en de grofgesneden stroopwafels. Smelt de boter in een steelpan en meng door de koekkruimels.
  4. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm 20 min. in de koelkast om de bodem te laten opstijven. Verdeel 5 el banketbakkersroom over de taartbodem en zet terug in de koelkast.
  5. Klop ondertussen in een kom de slagroom stijf met de vanillesuiker. Vul de spuitzak met de helft van de slagroom en leg in de koelkast. Spatel de rest van de slagroom door de rest van de banketbakkersroom. Schep in de taartvorm en verdeel gelijkmatig. Verdeel de karamelstroop over de bovenkant van de taart. Spuit voor het serveren met de spuitzak toefjes slagroom langs de rand van de taart.

 

Eet smakelijk!

 

Bron: het recept komt oorspronkelijk van AH maar werd door ons aangepast.

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someonePin on Pinterest0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter

6 comments

  1. Linda says:

    Gefeliciteerd met je zoon!
    Wat ziet de taart er lekker uit, ga hem ook uitproberen. Wji eten zondags altijd taart en de kinderen hebben grote voorkeur voor taart zonder stukjes. We zitten al maanden achter de kwarktaart.. Hopelijk kunnen ze deze ook waarderen.

Geef een reactie