Moestuinieren – Maartuinieren!

Beste mama’s met moestuinervaring: willen jullie dit verhaal als-je-blieft overslaan? Ik heb je vast niets nieuws te vertellen! Als de Albert Heijn plantjes vorig jaar je eerste ervaring waren met moestuinieren óf als je het nog nooit gedaan hebt… Lees dan mee! Na slechts 2 eerdere pogingen wil ik dit jaar weer groenten gaan zaaien. Heb jij net als ik maar heel lichtgroene vingers? Twijfel je eraan of je groenteplantjes in leven kan houden? Lijkt het je onwaarschijnlijk dat je ooit iets eetbaars uit je eigen tuin kan halen? Ik wil je er graag van overtuigen dat moestuinieren écht heel leuk is… En dat het niet moeilijk hoeft te zijn.

Om te beginnen stel je jezelf een paar vragen.

1. Waarom zou ik een moestuin(tje) willen hebben?

Om te eten uit eigen tuin? Eten uit eigen tuin is biologisch, altijd vers én goedkoop.

Om je tuin mee te vullen? Omdat het mooi staat? Je kan zoveel of zo weinig groenten zaaien als je zelf wil. Of dat nu 1 slaplantje in een pot is of bedden vol kool. Snijbloemen doen het ook heel leuk in je moestuin(tje). Hoe leuk staat dat!

Omdat het leuk is? Zien hoe uit een klein zaadje een prachtige plant groeit waar je óók nog van kan eten en groentes proberen die je nog nooit gegeten hebt… Dat is leuk!

Om je kinderen te leren waar voedsel vandaan komt? Wat is er mooier als een kind zelf een zaadje in de grond mag stoppen en ziet hoe het groeit? Water geven, kijken, komt er al iets op? Als er geoogst kan worden is het feest! De sugarsnaps werden hier rauw van de plant gegeten, zoveel enthousiasme was er, en hé, rauwe sugarsnaps die je van een plant plukt blijken nog lekker te zijn ook!

Om je samen met je kinderen te verwonderen over Gods schepping? Er is haast geen betere manier om je kind een stukje verwondering bij te brengen over alles wat de Heere heeft gemaakt. Hij zorgt elke dag voor Zijn schepping!

Ben je overtuigd? Mooi!

Dit waren onze eerste 2 bakken. Kijk eens wat een klein mensje daar! 🙂

2. Waar kan ik mijn moestuin(tje) maken?

Of je nu 1 pot of bedden vol groenten hebben wil, je hebt een zonnige plek nodig. Het grote voordeel van potten of bakken is dat je er minder last van onkruid en beestjes hebt dan in de volle grond. Manlief timmerde van oude pallets 2 moestuinbakken in elkaar. Wij hebben er 1 in de voortuin en 2 in de achtertuin staan met een klimrek. Daar groeien onze boontjes, tomaten, courgettes en komkommers.

Heb je een balkon op een zonnige plaats? Ook een prima plek!

Een makkelijke manier van moestuinieren voor de beginner is de Makkelijke Moestuin. Kleinschalig en overzichtelijk! Je maakt vierkante meterbakken en verdeelt die met touwtjes in vakken van 30 x 30 centimeter. In elk vak zaai je een andere groente. Het voordeel hiervan is dat je verschillende soorten groenten kunt uitproberen. Door de afwisseling krijgen ziektes en beestjes minder kans: die doen het beter in tuinen waar veel groentes van dezelfde soort bij elkaar staan. Het bijbehorende boek is duidelijk geschreven en bevat handige beschrijvingen van allerlei soorten groentes + een kalender voor zaaien en oogsten. Ik gebruik het idee van de Makkelijke Moestuin (maar niet de zaden en de grond).

 

3. Wat wil ik in mijn tuin?

Denk er eens over na wat je in je tuin wil zetten. Het eerste jaar begonnen wij enthousiast met veel verschillende groentesoorten. Ik merkte al snel dat niet alles even handig is als je heel lichtgroene vingers hebt. Ik wil graag weinig werk, snel resultaat en er lang van genieten (ja sorry, ik zei het al, ik ben niet het standaard moestuintype). Had ik weken lang trouw gezorgd voor een vak worteltjes of een bloemkool… Waren ze in 1 maaltijd op! En heb je een hele rij bloemkool staan? Dan zit je in 1 keer met 10 bloemkolen. Leuk om weg te geven, dat wel. Maar blijvertjes zijn hier daarom groentes waar je langere tijd van kan plukken: sla, veel sla, tomaatjes, courgette, komkommer en boontjes, peulen, sugarsnaps en erwten. En aardbeien niet te vergeten!

Zoek eens uit wanneer de groentes van jouw voorkeur gezaaid kunnen worden. Buiten zaaien kan pas vanaf april. Voor die tijd is de grond te koud. Maar let op! Verschillende soorten groentes kunnen pas na 15 mei (ijsheiligen) buiten gezaaid worden omdat ze van het minste beetje vorst al doodgaan. Als je dan pas buiten begint met tomaatjes zaaien, die 14-18 weken nodig hebben voor ze geoogst kunnen worden redt je het nauwelijks voor de zomer voorbij is. Daarom is maart het perfecte moment om te beginnen met het voorzaaien op je vensterbank!

Maartuinieren

Zoals gezegd is het voor de meeste groenten nog te vroeg om buiten gezaaid te worden. Sla, worteltjes en bloemkool kan je eind maart/ begin april buiten zaaien, als het niet te koud is. Het zal wel een stuk langer duren voor je iets op ziet komen dan wanneer je wacht tot eind april/ mei. De temperatuur van de grond is bepalend voor de kiemsnelheid van het zaad. Dat zie je goed in deze kiemtabel uit het boek De Makkelijke Moestuin.

Voorzaaien op de vensterbank

Wil je kunnen genieten van lekkere rijpe tomaten dan moet je nu beginnen met voorzaaien op de vensterbank. Dat doe je door wat boterkuipjes of soortgelijke bakjes te vullen met potgrond. Maak het héél goed vochtig. Je kan tomatenzaad in een zakje kopen, maar leuker is het om op zoek te gaan naar tomaatjes die je heel erg lekker vindt, bijvoorbeeld uit een delicatessenwinkel. Knijp de zaadjes uit een half tomaatje en stop ze met een paar centimeter ruimte ertussen in de grond. Als ze hun kopje boven de grond uit steken haal je ze heel voorzichtig uit elkaar en zet je ze in een eigen potje, of per 2 in een boterkuipje. Als je geen grote tuin hebt heb je aan 2 of 3 tomatenplantjes genoeg. Als je andere plantjes een beetje gegroeid zijn kan je ze cadeau geven of weg doen… Uit 1 tomaatje kan je zaad halen voor een moestuin vol tomatenplanten, maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid je bedoeling niet zijn.

Courgettes en komkommer kan je op dezelfde manier binnen voorzaaien. Maar begin daar pas eind april/ begin mei mee, want deze planten groeien hard en anders kan je niet meer naar buiten kijken tegen de tijd dat ze naar buiten kunnen half mei!

Je moestuin(tje) voorbereiden

Ook al kan je nog niet buiten zaaien, je kan je moestuin(tje) deze maand al wel gaan voorbereiden. Heb je een stukje grond dat je voor je groentes wil gaan gebruiken, maak het dan goed schoon en onkruidvrij. Als je in bakken of potten wil gaan werken kan je die gaan klaarmaken en vullen met grond. In beide gevallen heeft je tuin behoefte aan voeding. De theorie over compost en koemest (wanneer wel en niet en hoeveel) is veel te ingewikkeld voor ons beginners. Ik gebruik het allebei en houd deze regel aan die ik ergens vond:

Veel compost: kool, slasoorten en vruchten (komkommers, courgettes, tomaten)
Weinig / geen compost: wortels, aardappels, bonen en andere peulvruchten

Veel gedroogde koemest: kool, vruchten
Weinig gedroogde koemest: bladgewassen, peulvruchten en wortels

Maak je plan

Het is dus handig om nu al te bedenken waar je straks welke groentes gaat zaaien. Maak een simpel tekeningetje van je tuin en schrijf de groentes in de stukken grond of de bakken die je plaatst. Strooi compost en gedroogde koemestkorrels. Werk het lichtjes door je grond heen en laat het een paar weken met rust.

TIP: als je net als ik ongeduldig bent kan je de grond in je bakken sneller laten opwarmen door er wat doorzichtig plastic overheen te spannen met twee stenen ofzo. Als je dan in april je sla gaat zaaien komt het stukken vlugger op omdat de grond al voorverwarmd is!

Ik heb zin in de eerste zonnige dag van maart: dan gaan we buiten aan de slag! Jij ook?

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someonePin on Pinterest0Share on Facebook4Tweet about this on Twitter

Geef een reactie